@fetching_tigerss: ik sta liever niet voor de camera

17 juli 2017 om 09:34Lisa Vermeij
@fetching_tigerss: ik sta liever niet voor de camera
Foto: Annegien Schilling @fetching_tigerss

Annegien (@fetching_tigerss) had op haar 13e binnen een halfjaar 100.000 volgers op Instagram. Inmiddels heeft de 17-jarige Annegien ruim 870.000 volgers die haar surrealistische portretten bekijken en deze week verschijnt haar eerste boek Imagine. Shoot. Create. Creatief fotograferen.

Annegien was 13 jaar oud toen ze een Ipod kreeg, die gebruikte ze vooral om foto’s te maken en ze met apps te bewerken. Ze zit nog gewoon op school, maar haar kunstwerkjes worden wereldwijd bekeken en dit jaar is ze uitgeroepen tot Beste Instagrammer van Nederland. Een verdiende prijs, want als je het Instagram account van Annegien bekijkt is het net alsof je door een sprookjesalbum bladert.

Annegien zweeft met ballonnen door de lucht, kruipt onder een deken van de zee en ze knuffelt met leeuwen. De populaire Instagrammer maakt alles behalve alledaagse kiekjes en juist die bizarre situaties zorgen ervoor dat je uren door haar Instagramfeed kan scrollen.

 

 

Het lijkt erop dat je een levendige fantasie hebt, waar haal je je al die ideen vandaan?
Ik haal overal inspiratie vandaan, maar ik kijk vooral heel veel om mij heen. Ik heb mezelf aangeleerd om in foto’s te denken. Ik zie vooral veel details, als ik bijvoorbeeld een leuk bosje zie dan slaan mijn hersenen dat op in een soort archief. Later koppel ik alles aan elkaar en bedenk ik hoe ik dit kan vertalen naar een foto.

Oog in oog staan met roofdieren, een roos die uit je rug groeit, hoe echt zijn je foto’s eigenlijk?
Ik wil zoveel echte dingen maken, laat ik zeggen 90% van de foto is echt. Als ik een idee heb met een foto op het strand, dan ga ik ook echt naar het strand om een foto te maken. Ik ga daar dan zelf liggen en ik maak een foto van de zee, het zijn de kleine dingen die ik bewerk.

We willen natuurlijk allemaal weten, welke apps gebruik je?
Ik gebruik vooral veel superimpose?

 Geen photoshop? Geen speciale cursussen? En fotografeer je nog steeds met je Iphone?
Nee,ik heb alles zelf aangeleerd en gebruik echt alleen apps op mijn telefoon. Inmiddels gebruik ik wel een andere camera, ik fotografeer nu met een spiegelreflexcamera.

Hoe lang ben je bezig met een post?
Ik probeer elke drie dagen iets te posten, vanaf het moment dat ik een foto online heb gezet ben ik al bezig met de volgende post. Het bedenken van een concept en observeren. Met het shooten en bewerken ben ik ongeveer een uurtje bezig.

Voel je dan geen druk om continu iets te plaatsen?
Ja, ik ben altijd door aan het werken, maar dat is het creatieve proces en ik vind het leuk om te doen. Ik ga bijna op vakantie en dan moet ik ook foto’s maken. Het is voor mij creatief gezien niet mogelijk om vooruit te werken. Alles moet spontaan, dus ik plan ook nooit berichten in.

 

Zijn er dingen die je nooit zou posten?
Ik hou ervan om mijn grenzen op te zoeken, maar ik zorg er wel altijd voor dat ik mij niet te kwetsbaar opstel, ik geef mezelf nooit voor 100% bloot. En ik zal nooit iets posten dat politiek getint is. Ik vind niet dat je je je moet uiten over politiek op social media. Ook zal ik nooit mijn lichaam ofzo gaan bewerken en je zult ook niet snel andere mensen in mijn foto’s zien.

Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat perfecte plaatjes op Instagram een slechte invloed hebben op jongeren, hoe zie jij Instagram?
Wat vaak gedaan wordt is dat de nadruk wordt gelegd op mensen die foto’s posten, maar het publiek zou anders naar de foto’s moeten kijken. De meeste mensen kijken naar social media alsof het real-life is, naar mijn idee is Instagram één grote kunstgalerij, waar je al je highlights post. Als je zo naar foto’s kijkt is het juist heel interessant en inspirerend. Mijn foto’s zijn een knipoog naar de werkelijkheid, je weet al dat het ‘nep’ is.

 

Als je in de toekomst kan kijken hoe zie je jezelf dan? Ga je verder met fotografie?
Ik moet eerst nog even mijn examen halen, maar daarna wil ik denk ik naar de kunstacademie. Ik wil wel iets gaan doen met fotografie, maar wel iets breder dus misschien ook styling en grafische vormgeving.

'Voor de camera staan is eigenlijk niets voor mij'

Je maakt veel zelfportretten, zien we jou dan niet juist terug voor de camera?
Oh nee! Absoluut niet! Dat klinkt misschien gek, maar dat is echt niets voor mij, daar word ik heel ongemakkelijk van. Bij mijn foto’s heb ik zelf de regie in handen en weet ik goed wat ik doe.

Waar kwam het idee van een boek vandaan?
Ik werd een jaar geleden benadert door mijn uitgever. Eigenlijk past tekst niet zo goed bij mij, ik denk meer in beeld. En een boek is ook niet iets wat mensen van mij zullen verwachten, maar met mijn foto’s doe ik eigenlijk ook dingen die mensen niet van mij verwachten, dus ik dacht ja waarom niet.

 

Imagine. Shoot. Create. Creatief Fotograferen

Wat kunnen we van je boek verwachten?
In mijn boek leer je hoe je zelf het beste mooie foto's kunt maken. Het zijn eigenlijk drie fases, hoe je het best creatief door je camera kunt kijken, hoe je toffe concepten kunt bedenken en hoe je uiteindelijk de beste foto’s kunt maken. Het gaat niet zo zeer over de technische aspecten, maar meer over hoe creatief het meest uit een foto kunt halen.

Winactie

In haar boek geeft Annegien haar fotografie- en bewerkingsgeheimen prijs aan de hand van vele tips en voorbeelden. Wil jij kans maken op het boek van Imagine. Shoot. Create. Creatief fotograferen? Metro mag vier exemplaren weggeven. Download de Metro-app (als je hem nog niet hebt) en de rest volgt vanzelf!