Camera videoKarin Slaughter is gek op Nederland en wij op haar

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

22 JUN 2017

MTV Cribs is niks bij de lobby van het Amsterdamse Waldorff Astoria hotel: grote fauteuils worden er geflankeerd door enorme vazen met kakelverse bloemen, een keur aan deftig snoepgoed voor bij de koffie staat op een grote tafel uitgestald onder glazen stolpen en de grote, hoge ramen bieden uitzicht op een ruime stadstuin met hegjes.

Het ontbreekt de 46-jarige Karin Slaughter - die ook in dit hotel mag overnachten - duidelijk aan niets tijdens haar promotionele tripje aan ons land, en dat is niet zo gek: Nederland is dol op de succesvolle, Amerikaanse thrillerschrijfster. En zij op ons, zo blijkt als we even later tegenover haar zitten naar aanleiding van haar nieuwe boek Goede Dochter.

Je nieuwe boek Goede Dochter komt als eerste in Nederland uit. Waarom is dat?

„Mijn Nederlandse vertaalster is gewoon ontzettend snel! Ze vertaalt mijn boeken al bijna vanaf het begin en is de enige aan wie ik zelfs de ruwe, nog niet door de uitgeverij geredigeerde versie opstuur zodra een verhaal klaar is. Zij vindt het belangrijk om het verhaal zo goed mogelijk te kennen en stelt ook zeer gedetailleerde vragen als ze iets niet snapt. En dat is fijn, want niets is vervelender dan een slechte vertaling. En geloof mij: de Nederlandse lezers nemen geen blad voor de mond als er een keer iets niet klopt!”

Je hebt in Nederland inderdaad een ontzettend grote fanbase, enig idee hoe dat kan?

„Omdat mijn boeken voor Nederlanders heel herkenbaar zijn, denk ik. Mijn eerste reeks The Grand County speelt zich af in een klein dorp en een groot deel van Nederland is in feite een aaneenschakeling van kleinere steden en dorpen. Al die plaatsjes kennen types als de dorpsgek, de regelneef, de slet, de corrupte priester; iedereen bemoeit zich met iedereen.”

Je bent hier ook vaak. Hoe groot is de kans dat een van je boeken zich ooit in Nederland zal afspelen?

„Jaren geleden heb ik eens een boek geschreven, The Giftbook, waarin de ouders van een personage uit Friesland komen. En in Veroordeeld waren de moeder en oma Nederlands. Dat zijn leuke dingen en daar kan ik ook research voor doen, maar voor een heel boek weet ik simpelweg te weinig over de gebruiken en alledaagse dingen hier. Dat gaan lezers merken. Wat wel zou kunnen is dat ik een personage eens een bezoekje laat brengen aan Nederland.

tekst gaat verder onder de video

Je wordt ook nu weer overal aangekondigd als ‘the queen of crime’, wat vind je zelf eigenlijk van die bijnaam?

„Het eerste wat ik dacht toen ik het las was: oh, dat betekent dat ik oud ben. Wat dat betreft was ik liever the prinses of crime geweest! Maar ik moet het maar accepteren. Zo kreeg ik laatst ook een lifetime achievement award en dacht: maar daar ben ik toch nog veel te jong voor?! Maar toen ging ik eens door mijn boeken heen en zag dat ik 17 jaar bezig was en dacht: fuck, ik ben ook gewoon oud genoeg hiervoor! Ik ben vooral dankbaar dat mensen nog steeds zo geïnteresseerd zijn in mijn boeken.”

Op dit moment worden twee van je boeken vertaald voor televisiefilms. Waarom heeft dat zo lang geduurd?

„Omdat ik het eerste niet wilde. Ik zag dat er te veel veranderd moest worden aan het originele verhaal waardoor ik het niet meer herkende. Wat nu verfilmd wordt zijn twee losse verhalen, maar ik heb ook series geschreven. Het probleem daarmee was altijd dat tv-makers van elk boek uit een reeks een losse, op zichzelf staande afleveringen wilden maken, terwijl de hoofdpersoon juist door de gebeurtenissen verandert. Toen Breaking Bad een succes was, was Hollywood in shock: konden mensen zo lang hun aandacht ergens bijhouden? De komst van het binge-watchen heeft mijn blik op het verfilmen van mijn boeken wel veranderd.

Oh? Komt er dan ook een tv-serie aan over je serie-personages Will Trend of Sara Linton?

„Misschien… we zullen het zien..”, glimlacht Slaughter mysterieus terwijl ze van een simpel glaasje water nipt.

Het boek Goede Dochter ligt vanaf nu in de boekhandel.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

49

Metro kruipt in de huid van een ander
Likeability of 5

Camera videoMetro kruipt in de huid van een ander

Met 'The Machine to be Another' In het FOTODOK in Utrecht kun je met behulp van virtual reality en een interactieve installatie ervaren hoe het is om eens iemand anders te zijn.

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

17 OKT 2017

Altijd al willen weten hoe het is om in de huid van een ander te kruipen? Met 'The Machine to be Another' In het FOTODOK in Utrecht kun je met behulp van virtual reality en een interactieve installatie ervaren hoe het is om eens iemand anders te zijn.

Metro ging op onderzoek uit en kroop voor 5 minuten in de huid van Jerry, een bankier die in 2009 een psychose kreeg.

Likeability of 6

@fetching_tigerss: ik sta liever niet voor de camera

Foto: Annegien Schilling @fetching_tigerss

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

17 JUL 2017

Annegien (@fetching_tigerss) had op haar 13e binnen een halfjaar 100.000 volgers op Instagram. Inmiddels heeft de 17-jarige Annegien ruim 870.000 volgers die haar surrealistische portretten bekijken en deze week verschijnt haar eerste boek Imagine. Shoot. Create. Creatief fotograferen.

Annegien was 13 jaar oud toen ze een Ipod kreeg, die gebruikte ze vooral om foto’s te maken en ze met apps te bewerken. Ze zit nog gewoon op school, maar haar kunstwerkjes worden wereldwijd bekeken en dit jaar is ze uitgeroepen tot Beste Instagrammer van Nederland. Een verdiende prijs, want als je het Instagram account van Annegien bekijkt is het net alsof je door een sprookjesalbum bladert.

Japanse cultuur inspireert muzikant OIJ

Beeld: Hayo Eisinga

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

30 JUN 2017

Hij is niet echt te definiëren als dj of band, maar zit er ergens tussenin. En dat beschrijft zanger, songwriter en producer Valentijn Crouwel ook niet echt: met een zelfgebouwde én duurzame lichtshow probeert hij als OIJ iets totaal nieuws.

Alleen in Japan

Likeability of 6

Manuel Venderbos: Veel gestoorde dingen gedaan

Manuel Venderbos / Bente Maria Hilkens

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

1 MEI 2017

Hoe raakten ze er verzeild, waar kijken ze zelf naar en wat zouden ze nooit doen in beeld? Bekende mediamensen vertellen in Metro over hun tv-leven. Dit keer Manuel Venderbos, presentator bij het nieuwe Telegraaf VNDG.

Wanneer bedacht je: ik wil op tv?

Nederlandse cameraman Planet Earth 2: enorme eer

Een slingeraapje in Guatamala./BBC

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

17 MAA 2017

De beelden van de Nederlandse natuurfilmer Michael Sanderson (33) zijn te zien in het fenomenale Planet Earth 2.

Is in Planet Earth zitten een droom voor elke natuurfilmer?

Young Influential #4: Igrien Liu

Young Influential #4: Igrien Liu

Foto: Igrien Liu

Foto van 'Evie Westland'

Evie Westland

2 MAA 2017

Jonge vloggers, bloggers en YouTubers zijn de nieuwe bekende Nederlanders. Wat drijft hen? Hoe verkopen zij zichzelf zonder authenticiteit te verliezen? Metro Lifestyle vraagt het aan hen in de nieuwe rubriek Young Influentials. Deze keer: Igrien Liu (30).

Young Influential #3: Chéréneffe Fleur

Young Influential #3: Chéréneffe Fleur

Foto: Instagram @chereneffefleur

Foto van 'Evie Westland'

Evie Westland

7 FEB 2017

Jonge vloggers, bloggers en YouTubers zijn de nieuwe Bekende Nederlanders. Wat drijft hen? Hoe verkopen zij zichzelf zonder authenticiteit te verliezen? Metro Lifestyle vraagt het hen in de nieuwe rubriek Young Influentials. Deze keer: Chéréneffe Fleur (22).