Japanse cultuur inspireert muzikant OIJ

Beeld: Hayo Eisinga

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

30 JUN 2017

Hij is niet echt te definiëren als dj of band, maar zit er ergens tussenin. En dat beschrijft zanger, songwriter en producer Valentijn Crouwel ook niet echt: met een zelfgebouwde én duurzame lichtshow probeert hij als OIJ iets totaal nieuws.

Alleen in Japan

OIJ staat voor ‘only in Japan’, het land dat Valentijn inspireerde. „Ik hou van de cultuur daar”, vertelt hij aan Metro Lifestyle. „Aan de ene kant moet je er heel erg binnen de lijntjes kleuren. Overdag loopt men strak in pak en is men heel traditioneel. ’s Avonds komt er juist een extreem creatieve kant naar buiten. Die balans probeer ik ook met mijn muziek te vinden.”

Beeld: VOWTOW

Cinematische electropop noemt hij die muziek. „De eerste twee nummers van de show zijn liedjes-liedjes, vanaf het derde of vierde nummer wordt het eigenlijk een lange dancetrack. Daarmee krijg ik mensen lekker op gang. Dat is vooral fijn omdat ik nog niet de grootste artiest van de wereld ben: ik speel vaak voor een publiek dat mijn muziek nog niet kent. Nu hoeven ze niet aandachtig te luisteren, maar kunnen ze vooral lekker dansen.” Een goede sfeer creëren en mensen die genieten is het belangrijkst, volgens Valentijn.

Lichtshow

Voor de mensen die liever niet dansen, heeft Valentijn ook een creatieve oplossing bedacht: zijn show vindt plaats in een soort led-kooi. „Tijdens mijn show ben ik voornamelijk bezig, ik heb niet echt tijd voor interactie met mijn publiek. Als ik niet bezig ben met mijn toetsen, is het wel de drumpad of een track mixen.” Daarom bouwde hij zelf een kooi met verschillende lichten die voor een kleurrijke visuele show zorgen. „Ik had een tweede man op het podium nodig, dat is de led-kooi geworden.”

Beeld: Hayo Eisinga

Sinds zijn EP-release afgelopen woensdag heeft hij wat nieuws: de show is ook nog eens duurzaam. „Dat is een heel cool nieuw ding: ik heb een batterij die is opgeladen met groene energie in mijn studio. De liveshow die ik zelf doe is daardoor duurzaam.” Valentijn is er trots op. „Het is een positieve boodschap die ik naar buiten probeer te brengen. Hopelijk inspireert het mensen om outside the box te denken, of eigenlijk inside,want de batterij is een soort doos”, grapt hij. Realistisch is hij wel. „Ik zal de wereld als muzikant alleen niet redden. Maar als ik op het podium mensen kan inspireren, komen we samen een heel eind verder. We moeten aan onze toekomst denken. Ik wil dit steeds verder ontwikkelen om te kijken hoe dat beter kan.”

Beeld: Hayo Eisinga

Benieuwd naar de muziek? Je kunt OIJ's EP Wabi Sabi beluisteren op Spotify.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

45

Metro kruipt in de huid van een ander
Likeability of 5

Camera videoMetro kruipt in de huid van een ander

Met 'The Machine to be Another' In het FOTODOK in Utrecht kun je met behulp van virtual reality en een interactieve installatie ervaren hoe het is om eens iemand anders te zijn.

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

17 OKT 2017

Altijd al willen weten hoe het is om in de huid van een ander te kruipen? Met 'The Machine to be Another' In het FOTODOK in Utrecht kun je met behulp van virtual reality en een interactieve installatie ervaren hoe het is om eens iemand anders te zijn.

Metro ging op onderzoek uit en kroop voor 5 minuten in de huid van Jerry, een bankier die in 2009 een psychose kreeg.

Likeability of 6

@fetching_tigerss: ik sta liever niet voor de camera

Foto: Annegien Schilling @fetching_tigerss

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

17 JUL 2017

Annegien (@fetching_tigerss) had op haar 13e binnen een halfjaar 100.000 volgers op Instagram. Inmiddels heeft de 17-jarige Annegien ruim 870.000 volgers die haar surrealistische portretten bekijken en deze week verschijnt haar eerste boek Imagine. Shoot. Create. Creatief fotograferen.

Annegien was 13 jaar oud toen ze een Ipod kreeg, die gebruikte ze vooral om foto’s te maken en ze met apps te bewerken. Ze zit nog gewoon op school, maar haar kunstwerkjes worden wereldwijd bekeken en dit jaar is ze uitgeroepen tot Beste Instagrammer van Nederland. Een verdiende prijs, want als je het Instagram account van Annegien bekijkt is het net alsof je door een sprookjesalbum bladert.

Camera videoKarin Slaughter is gek op Nederland en wij op haar

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

22 JUN 2017

MTV Cribs is niks bij de lobby van het Amsterdamse Waldorff Astoria hotel: grote fauteuils worden er geflankeerd door enorme vazen met kakelverse bloemen, een keur aan deftig snoepgoed voor bij de koffie staat op een grote tafel uitgestald onder glazen stolpen en de grote, hoge ramen bieden uitzicht op een ruime stadstuin met hegjes.

Het ontbreekt de 46-jarige Karin Slaughter - die ook in dit hotel mag overnachten - duidelijk aan niets tijdens haar promotionele tripje aan ons land, en dat is niet zo gek: Nederland is dol op de succesvolle, Amerikaanse thrillerschrijfster. En zij op ons, zo blijkt als we even later tegenover haar zitten naar aanleiding van haar nieuwe boek Goede Dochter.

Likeability of 6

Manuel Venderbos: Veel gestoorde dingen gedaan

Manuel Venderbos / Bente Maria Hilkens

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

1 MEI 2017

Hoe raakten ze er verzeild, waar kijken ze zelf naar en wat zouden ze nooit doen in beeld? Bekende mediamensen vertellen in Metro over hun tv-leven. Dit keer Manuel Venderbos, presentator bij het nieuwe Telegraaf VNDG.

Wanneer bedacht je: ik wil op tv?

Nederlandse cameraman Planet Earth 2: enorme eer

Een slingeraapje in Guatamala./BBC

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

17 MAA 2017

De beelden van de Nederlandse natuurfilmer Michael Sanderson (33) zijn te zien in het fenomenale Planet Earth 2.

Is in Planet Earth zitten een droom voor elke natuurfilmer?

Young Influential #4: Igrien Liu

Young Influential #4: Igrien Liu

Foto: Igrien Liu

Foto van 'Evie Westland'

Evie Westland

2 MAA 2017

Jonge vloggers, bloggers en YouTubers zijn de nieuwe bekende Nederlanders. Wat drijft hen? Hoe verkopen zij zichzelf zonder authenticiteit te verliezen? Metro Lifestyle vraagt het aan hen in de nieuwe rubriek Young Influentials. Deze keer: Igrien Liu (30).

Young Influential #3: Chéréneffe Fleur

Young Influential #3: Chéréneffe Fleur

Foto: Instagram @chereneffefleur

Foto van 'Evie Westland'

Evie Westland

7 FEB 2017

Jonge vloggers, bloggers en YouTubers zijn de nieuwe Bekende Nederlanders. Wat drijft hen? Hoe verkopen zij zichzelf zonder authenticiteit te verliezen? Metro Lifestyle vraagt het hen in de nieuwe rubriek Young Influentials. Deze keer: Chéréneffe Fleur (22).