Manuel Venderbos: Veel gestoorde dingen gedaan

1 mei 2017 om 11:00Constance van Amstel
 Manuel Venderbos: Veel gestoorde dingen gedaan
Manuel Venderbos / Bente Maria Hilkens

Hoe raakten ze er verzeild, waar kijken ze zelf naar en wat zouden ze nooit doen in beeld? Bekende mediamensen vertellen in Metro over hun tv-leven. Dit keer Manuel Venderbos, presentator bij het nieuwe Telegraaf VNDG.

Wanneer bedacht je: ik wil op tv?

Dat begon al toen ik als klein jongetje de grote, groene bloes van mijn vader aandeed en speelde dat ik Kermit de Kikker van Sesamstraatnieuws was. Ik stond gewoon in de ruimte te kletsen van ‘ik sta hier bij de box en mijn zusje doet dit en dit’.

Wat weet je nog van het moment dat je daadwerkelijk voor het eerst op tv was?

Dat was voor D-lounge. Een programma van de EO waarin jongeren naar aanleiding van korte gedramatiseerde fragmenten met elkaar in discussie gingen. Ik vond het heel spannend, maar vooral veel te veel en veel te inhoudelijk. Een discussie leiden was, toen ik begin 20 was, niet echt mijn ding.

Waar ben je het meest trots op?

Op de aflevering van 3 Onderzoekt waarin we de vraag ‘Hoe is het om homo te zijn in Rusland?’ onderzochten. Het was vlak voor de Spelen in Sochi en er waren daar net ook een paar Greenpeace-activisten opgepakt. In Moskou ben ik op het een plein gaan staan met een bord waarop de slogan Smile If You’re Gay stond. En dat onder de regenboogvlag van de EO, daar ben ik echt trots op. We zagen dat het echt heftig was om daar te zijn wie je bent. Het was meteen ook het engste wat ik ooit gedaan heb.

 

Wat had je niet moeten doen?

Ik denk dat mijn vrouw hier een heleboel antwoorden op heeft, want ik heb zoveel gestoorde dingen gedaan. Maar ik noem het suikerexperiment dat ik vorig jaar voor Galileo (RTL 5) deed. Dat was zo heftig en dat ging bijna fout. Als ik zou weten dat het zo uit de hand zou lopen had ik het niet gedaan.

Zijn er dingen die je überhaupt nooit zou doen?

Ja, twee zelfs. Bungeejumpen is er een van. Ik heb vreselijke hoogtevrees en je zal zien dat net bij mij dat elastiek te lang is ofzo. En Adam zkt Eva VIPS zou ik ook niet doen. Los van dat ik al getrouwd ben, wil ik niet naakt op tv. De grens ligt bij een gestreepte eromheen, haha. (zoals hij onlangs bij RTL Boulevard aan de desk verscheen, red.)

Wie vind je een talent en moeten we in de gaten houden?

Ik weet niet of je Tim Hofman nog een talent mag noemen, maar ik vind hem echt een groot talent. Een intelligente jongen met humor en zelfspot en met verstand van tv-maken, dat is zeldzaam.

Waar kijk je zelf graag naar?

Naar humor. Louis CK bijvoorbeeld, de beste comedian terwereld. En ik kijk graag het liedje terug van Van der Laan en Woe van De Kwis. Heel knap hoe ze dat elke week doen. Oh, en ik kijk sowieso Arjen Lubach. Ik zou het heel tof vinden als hij het hele jaar door op tv zou zijn. Weet alleen niet of het voor die redactie haalbaar is, die werken ze zich daar echt uit de naad.

Minst leuk van het hebben van een bekende kop?

Met name dat je op momenten dat je het niet verwacht uit je bezigheid gehaald kan worden omdat mensen een selfie of handtekening willen. Ja, handtekeningenjagers bestaan echt nog!