Edgar Davids lanceert schoenenlijn met Eureka Shoes

10 december 2016 om 13:34Evie Westland
Edgar Davids lanceert schoenenlijn met Eureka Shoes
Foto: ANP

Edgar Davids staat natuurlijk bekend om zijn fenomenale voetbalkunsten. Hij verdedigde het Nederlands team met verve, maakte furore bij Ajax en speelde later voor andere topclubs als Juventus, AC Milan en FC Barcelona. Maar dat Davids al langer dan tien jaar in de modewereld werkt, weet lang niet iedereen.

Toch is mode de reden dat de oud-voetballer vrijdagmiddag 9 december in Amsterdam aanwezig is. Hij lanceert namelijk zijn schoenenlijn in samenwerking met Eureka Shoes. Hij is overigens niet de enige voetballer die ‘iets’ met mode heeft. Denk: Demy de Zeeuw met Balr of de schoenen van Johan Cruijff. Wat is dat toch, die chemie tussen voetballers en fashion?

Trainingspak

Davids zelf heeft daar wel een verklaring voor. „Vroeger kwam je in je trainingspak of in pak naar het stadion. Tegenwoordig zijn voetballers meer een merk geworden, mede dankzij het gebruik van hun social media kanalen. Daardoor krijgen fans meer toegang tot voetballers en kan hun stijl verder worden toegelicht.”

De schoenen werden ontworpen in samenwerking met Eureka Shoes. Een bekende in de wereld van het schoeisel. Oprichter Alberta Sousa werkte eerder al voor grote merken als Isabel Marant, Lanvin, Kenzo en Palladium. De unisex schoen die het merk samen met Davids ontwierp, draagt de naam ‘De Ultra’ en is „een ode aan de Italiaanse voetbalfans”.

Italië

De schoen komt met vier veters die ieder staan voor de voetbalclubs waar Davids in Italië voor uitkwam. In combinatie met de rode veter representeert het zijn tijd bij AC Milan, de witte veter met de zwarte voor zijn carrière bij Juventus en de blauw/zwarte combinatie voor Inter Milan. „De basis is zwart, van daaruit wil ik hem verder ontwikkelen”, legt Davids uit.

De Ultra ademt dan ook Italië, van het zwarte leer met gaatjes tot de gouden accenten op de damesvariant. „Het was een lang creatief proces, maar ik ben heel blij met het resultaat. Het zat al heel lang in mijn hoofd en dan moet het eruit. De dag dat het sample uitkwam, was het net alsof de Kerstman was langs geweest. Daarna wilde ik er natuurlijk wel het een en ander aan veranderen. Daar kan ik heel ver in gaan; in die zin ben ik wel perfectionistisch.”

Foto: Eureka Shoes

Amsterdamse humor

De Pitbull, zoals zijn bijnaam bij Ajax luidde, gebruikt zijn „typische Amsterdamse humor” ook graag in de modewereld. Als het gaat om duurzaamheid en diversiteit in de industrie, bijvoorbeeld. „Ik ga vaak naar de fabrieken waar wij (bij zijn kledingmerk Monta, red.) kleding produceren. Dan kan ik op z’n Amsterdams grappen: ‘Er zijn hier toch geen arme kindertjes aan het werk hè?’ Ik maak er dan een grap over, maar ben er heel strikt in. Maar ik vind het wel heel goed dat de wereld wat dat betreft in beweging is. Voor ons is het een voordeel dat we wat kleiner zijn. Bij de grote modeketens is het lastiger om te controleren wat er in Azië gebeurt.”

In zijn hoofd is hij alweer bezig met een nieuw idee. Maar: eerst maar eens kijken of de Ultra een succes blijkt. „Hoe dan ook ga ik wel weer wat nieuws uitbrengen. Natuurlijk is het leuk als deze schoen goed ontvangen wordt, maar ik ben nog lang niet klaar.”