52 kilometer hardlopen ter nagedachtenis aan vader

28 oktober 2016 om 12:29Evie Westland
52 kilometer hardlopen ter nagedachtenis aan vader
Foto: Duncan Vermeer

Vier jaar geleden haalde Duncan Vermeer (25) al hardlopend het einde van de straat nog niet eens. Toch kan veel trainen een groot verschil maken: komende zaterdag staat er een duurloop van maar liefst 52 kilometer op het programma. Ter nagedachtenis aan zijn vader, die vijf jaar geleden overleed.

Het wordt waarschijnlijk een emotionele dag, zaterdag 29 oktober. „Daar zie ik niet tegenop. Ik heb de route bewust zo uitgekozen: van de geboorteplaats van mijn vader, langs het ouderlijk huis in Vianen tot het ziekenhuis waar hij overleed. Dat was voor mij eigenlijk vanaf het begin al heel logisch. Het is mijn manier om het mooi af te sluiten”, vertelt Vermeer.

Levensloop

Zijn ‘Levensloop’, zoals het evenement toepasselijk is gedoopt, leidt van Waalwijk naar Nieuwegein. „Toen ik de route in Google opzocht, bleek dat ongeveer 52 kilometer te zijn. Dat was een mooie symbolische afstand, omdat mijn vader 52 jaar werd.”

Foto: Tessa Hazekamp

Vermeer wil met zijn loop geld ophalen voor de Hartstichting. Ook dat heeft alles te maken met de dood van zijn vader, die overleed aan de gevolgen van twee hartinfarcten. Tot het laatste moment bleef hij bij zijn vader wonen, om hem te verzorgen in zijn laatste levensfase. „Ik studeerde toen fysiotherapie en wist dat bewegen juíst goed voor hem zou zijn. Dan zat hij rillend van de kou tegen de verwarming, en moest ik hem ervan overtuigen dat we een rondje in de regen moesten gaan wandelen. Hij probeerde altijd excuusjes te bedenken, maar achteraf voelde hij zich kiplekker. Wat ik nu doe, juist het belasten van dat hart en het trainen, is zo belangrijk. Voor hem is het te laat geweest.”

Koolhydraten

Inmiddels studeert Vermeer Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Door zijn opleiding wist hij goed hoe hij zijn voorbereidingen moest treffen. „De afgelopen drie dagen ben ik alleen maar koolhydraten aan het stapelen. Eigenlijk eet ik nu best ongezond, maar toch kom ik niet aan, hoor”, lacht hij. „Het voelt een beetje tegenstrijdig om een hand pepernoten of vol bord pasta naar binnen te werken, maar ik heb juíst die voedingsstoffen hard nodig nu. Eigenlijk eet ik alles wat los en vast zit.”

Wat het trainen betreft? „Gewoon rustig opbouwen. Die lange rustige duurlopen voor de afstand heb ik afgewisseld met kortere tempolopen om de snelheid te verhogen.” Dankzij al die trainingsuren komt het zaterdag wel goed, denkt hij. „Het langste dat ik nu gelopen heb is 41 kilometer.” De overige 11 kilometer moet op karakter. „Er loopt een grote groep vrienden mee, de laatste 8 kilometer. Die gaan me erdoorheen slepen.”

Foto: Duncan Vermeer

Met zijn Levensloop zamelt Duncan Vermeer geld in voor de Hartstichting. Doneren kan via NL 71 RABO 030 629 41 25