Vanaf deze leeftijd zijn mensen gemiddeld gelukkiger
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fgeluk-gelukkiger-gelukkig.jpg)
Wanneer zijn we gelukkig? En wat maakt ons gelukkig? Uit onderzoek hiernaar kwamen een aantal verrassende antwoorden.
Eerder sprak Metro met Ernst-Jan Pfauth over geluk en betekenis.
Onderzoek naar geluk
Het internationale onderzoek, waar Scientias over schrijft, baseert zich op gegevens van 200.000 mensen uit 22 landen en is een samenwerking tussen onderzoekers van Harvard en Baylor University.
De zogenoemde Global Flourishing Study kijkt niet alleen naar economische cijfers, zoals je vaak in andere welzijnsonderzoeken ziet, maar naar alles wat ons leven betekenis geeft: onderwerpen als gezondheid, relaties, zingeving, karakter, financiën en zelfs spiritualiteit.
Het onderzoek vergelijkt verschillende landen met elkaar. Indonesiërs scoren hoog op verschillende vlakken en Japanners juist laag. In rijkere landen, zoals de Verenigde Staten, scoren mensen hoog op financiële zekerheid. In middeninkomenslanden, zoals Brazilië, voelen mensen zich weer rijker aan sociale contacten, zingeving en hechte vriendschappen.
Leeftijd en geluk
Een hoopvolle gedachte voor jongere mensen: na je 50e lijkt het allemaal beter te worden. Tot je 50e is welzijn vrij stabiel, maar daar schiet het omhoog op verschillende vlakken: optimisme, innerlijke rust en het gevoel dat het leven zin heeft. Dit strookt met een ander onderzoek, waaruit blijkt dat de generatie Babyboomers zich het gelukkigst voelen. Ze bleken ook al het meest veerkrachtig.
Wél druist het in tegen de befaamde U-vorm van geluk, waarbij jongeren en ouderen het gelukkigst zijn (en mensen op middelbare leeftijd juist niet). In enkele landen zagen de onderzoekers dit nog steeds, en bij sommige landen neemt het geluk af met leeftijd.
De periode als jongvolwassene wordt vaak gezien als een zorgeloze tijd, maar het onderzoek laat een ander beeld zien. Jongvolwassenen tussen de 18 en 29 jaar worstelden bijvoorbeeld met geluk, fysieke en mentale gezondheid, hun perceptie van hun eigen karakter, het vinden van zingeving in het leven, de kwaliteit van hun relaties en financiële zekerheid.
De onderzoekers vrezen dat dit onder meer komt doordat jongeren het zwaarder hebben dan hun ouders of grootouders. Stress, sociale media of economische onzekerheid spelen mogelijk een rol, maar dat moet dat nog verder worden uitgezocht.
Spiritualiteit en geluk
De onderzoeken keken ook naar de link tussen spiritualiteit en geluk. Bijna een derde van de deelnemers gaat wekelijks naar een religieuze bijeenkomst, zoals een kerk, moskee of tempel. Dat hangt overal op aarde samen met meer geluk. Mensen die regelmatig iets spiritueels doen, voelen zich vaak beter over hun leven.
Overigens plaatsen de onderzoekers zelf een paar kanttekeningen bij de studie. Lage-inkomenslanden ontbreken bijvoorbeeld grotendeels. Ook kunnen culturele verschillen invloed hebben op hoe mensen de vragen invullen. De ene cultuur is bescheidener dan de ander. De onderzoekers zijn dan ook nog niet klaar met hun onderzoek. Door dezelfde mensen jarenlang te volgen, hopen de onderzoekers te begrijpen hoe geluk verandert over tijd.
Meer weten over geluk en een gelukkig leven? Check dan deze artikelen:
- Van eten worden de meeste mensen sowieso blij, maar wist je dat er voedingsmiddelen zijn die je wetenschappelijk bewezen gelukkiger maken?
- Niet elk type geluk is hetzelfde. Sterker nog, er zijn twee soorten geluk, waarvan slechts één het nastreven waard is.
- Ben je alleen maar gefocust op het bereiken van geluk? Zo’n hyperfocus werkt averechts.
- Elke leeftijd is anders en dat geldt ook voor hoe gelukkig je bent. In elke levensfase kan het verschillen. Er is dan ook een bepaalde levensfase waarin mensen het meeste geluk ervaren.
Is geluk een kwestie van karakter of omstandigheden? Onderzoekers zochten het uit