Emma Jansen
Emma Jansen Health & mind 11 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Klaar met nare dromen? Met deze tips jaag je ze de slaapkamer uit

Metro vertelde je al eerder hoe het komt dat je brein je wakker schrikt bij een nare droom. Je wordt bezweet wakker en je hart gaat tekeer, alsof je net een marathon hebt gelopen. Na een lange dag ben je toe aan een fijne nachtrust, maar de indrukken van de dag laten dat niet altijd toe. Was er maar een middeltje dat nare dromen wegjaagt…

Slaapconsulente Maryanne Taylor gaf in Metro UK een aantal tips om nare dromen de deur uit te jagen.

Je hebt een lange werk- of schooldag achter de rug en als je je slaapkamer binnenloopt geef je aan je verlangen toe en kruip je in bed. Je leest een boek of kijkt nog even je lievelingsserie af, maar de klok tikt door en het is tijd om te gaan slapen. Het begint allemaal goed. Niks vermoedend begin je met dromen en dommel je rustig weg. Maar dan, je schrikt plotseling wakker omdat je fijne droom ineens een rare wending heeft genomen. Badend in het zweet zoek je naar de lichtknop om te kijken of je wel veilig bent. Je drinkt wat water en probeert de nare droom te vergeten, zodat je weer in slaap kan vallen. Maar door de adrenaline die door je lijf stroomt lukt dit niet. Conclusie: je fijne nachtrust is verpest en je voelt je ellendig. Elke tip om nare dromen weg te jagen is dus welkom.

Boosdoener van nare dromen

„We weten dat je je dromen niet volledig kunt beheersen. Toch zijn er technieken die je kunt gebruiken om de kans op nare dromen te minimaliseren”, zegt Taylor, die The Sleep Works in 2010 oprichtte. Het is belangrijk om tot rust te komen voordat je in slaap valt. Dus probeer je hersenen op tijd uit te schakelen. „Hoe actiever je hersenen zijn voordat je gaat slapen, hoe groter de kans dat je nachtmerries krijgt. Blijf uit de buurt van elektronica en storende tv-shows. Een ontspannende kalmerende activiteit, zoals een warm bad of douche, zal je angst verminderen. Naar muziek of een audioboek luisteren en het doen van ademhalingsoefeningen, draagt ook bij aan het ontspannen van je lichaam en hersenen.”

Vergeet je slaapkamer niet

Makkelijker gezegd dan gedaan zou je denken, maar feit blijft dat het verlagen van je stressniveau je slaap, en dus ook dromen, kan verbeteren. Klinkt dit toch iets te lastig? Geen zorgen, er zijn genoeg andere dingen die je kunt doen om te relaxen. „Lichaamsbeweging is ook een stressverminderingstechniek. Door te wandelen, hardlopen en yoga-en, laat je lichaam endorfine vrij. Dit zijn stemming-bevorderende chemicaliën in de hersenen. Naast een warm bad en douche helpt het ook om met iemand te praten en tijd door te brengen met familie en vrienden”, zegt Taylor.

Je slaapkamer zelf is ook belangrijker dan je denkt. Wanneer je kamer een rotzooi is, zal jouw brein dat ook zijn. Je moet een beetje liefde stoppen in de plek waar je slaapt. „Zorg ervoor dat je slaapkamer een rustgevende plek is. Niet te koud, maar ook niet te warm, en juist donker en stil”, vertelt ze. „Je kunt ontspannende elementen toevoegen, zoals een olieverspreider of witte ruismachine. Dat kan een bijdrage leveren aan de kwaliteit van jouw dromen.”

Hoe kom je er vanaf?

Een lekkere kop koffie voor je after dinner dip is misschien fijn voor je humeur, maar niet voor de kwaliteit van je nachtrust. Je hersenen zullen je dankbaar zijn voor het afbouwen van je inname van cafeïne en alcohol in de avonduren. „Cafeïne en alcohol kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden en kunnen levendige en verontrustende dromen opwekken.”

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je wakker schrikt. Maar het is belangrijk om je nare dromen op te schrijven. „Het opschrijven van je vorige droom kan je helpen bij het verwerken van onderliggende emoties en triggers die kunnen bijdragen aan de droom”, zegt Taylor. „Als de dromen regelmatig doorgaan, schrijf dan elke ochtend op wat je je herinnert. Dit kan ook helpen bij het identificeren van patronen of thema’s die gedurende de dag aan de orde kunnen komen.”

Met deze tips kun je hopelijk met een gerust hart in je bed kruipen en eindelijk van een goede nachtrust genieten.

Licht aan einde tunnel? Wetenschap bevestigt dat mens iets ‘ervaart’ vlak voor de dood

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.