Emma Jansen
Emma Jansen Health & mind 3 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom maken nare dromen ons wakker? Een slaapexpert legt het uit

Na een lange zware dag kruipen we graag in ons warme bed. Je verdient een goede nachtrust, zodat je er de volgende dag weer tegenaan kan. Maar een fijne nachtrust kan soms verstoord worden door nare dromen. Het ene moment droom je over een fijne vakantie en plots neemt het een rare wending en achtervolgt iemand je. Midden in de nacht schrik je verward en bezweet wakker. Het lijkt alsof je brein je op het engste moment wakker maakt, maar hoe komt dat?

Je hart gaat tekeer, je bent bezweet en ondanks dat het midden in de nacht is, ben je klaarwakker. Door de dag heen heb je te maken met veel indrukken, gevoelens en gedachten. Maar soms heb je nou eenmaal niet de tijd om dit soort dingen te verwerken. Je hersenen slaan het op en nemen het mee in je slaap. Het kan je nachtrust enorm verstoren, waardoor je niet uitgerust wakker wordt. Hoe komt het dat je hersenen tijdens nare dromen je laten wakker laten schrikken en je klaar maken om in actie te komen?

Dipti Trait is een NSDR-hypnotherapeut en slaapexpert. Zij vertelt aan Metro UK dat je eerst moet weten waarom we überhaupt dromen, voordat je kunt begrijpen waarom een nare droom ons wakker maakt. „Dromen is een manier voor onze hersenen om de ‘stress-emmer’ leeg te maken. We verwerken gebeurtenissen van de dag”, zegt ze. „Op dat moment maken we de emoties los van de gebeurtenis, zodat we die kunnen begrijpen. Daarom voel je je de ochtend erna misschien minder gestrest over iets waar je last van hebt.”

Effect van nare dromen

Het lastige is alleen dat onze hersenen tijdens het slapen feit en fictie niet scheiden. „Je kritische geest is tijdens het slapen uitgeschakeld. Het betekent dat we onze dromen als realiteit waarnemen. Het gevolg daarvan is dat je brein gaat reageren op de stressvolle situatie en juist zegt: ‘Nee, niet ontspannen’”, zegt Trait. „Je lichaam maakt stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aan, waardoor je wakker wordt.” Volgens Trait verklaart dit ook waarom je je een beetje gedesoriënteerd voelt wanneer je plotseling wakker bent. „Je realiteit is nog steeds een beetje wazig”, voegt ze eraan toe. Maar is er een gouden tip voor hoe je na zo’n droom weer in slaap valt?

„Ten eerste denk ik dat het belangrijk is om te erkennen dat een nare droom een manier is voor je lichaam om stress los te laten”, zegt Trait. „Een nare droom kan vreselijk aanvoelen, maar het is eigenlijk de manier waarop je hersenen je helpen. Door dit in het achterhoofd te houden, kan het eventueel je angst voor nare dromen verlichten.”

Ongebruikelijke tip

Trait heeft ook nog een ongebruikelijke tip om je te kalmeren. „Het klinkt misschien raar, maar ik zeg tegen mijn cliënten dat ze uit bed moeten komen en moeten planken op de vloer.” Planken is een buikspieroefening waarbij je op je ellebogen en voeten je lichaam in de lucht houdt. „Zo krijg je al die adrenaline en opgekropte energie uit je systeem, zonder jezelf nog meer op te winden. Je zult hierdoor je ademhaling en je lichaam op natuurlijke wijze kalmeren.”

Iets wat je absoluut niet moet doen, is je telefoon pakken. „Sommige mensen zetten misschien de tv aan, lezen een boek of scrollen door social media. Maar de kans dat je hersenen hierdoor nog alerter worden, is groot. Probeer te voorkomen dat je iets doet wat je overprikkelt”, voegt Trait eraan toe.

Lager inkomen? Dan krijg je (waarschijnlijk) méér vakantiegeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.