Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Health & mind 6 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Nieuw algoritme kan jaarlijks 360 tot 370 door experts gemiste breuken opsporen

Jarenlang pijn en problemen en er later pas achter komen dat je ooit iets hebt gebroken. Is het je ooit overkomen? Het gebeurt vrij regelmatig, maar dat is binnenkort misschien verleden tijd dankzij BoneView, kunstmatige intelligentie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

Radiologen van het ETZ in Tilburg hebben namelijk een algoritme ontwikkeld waarmee botbreuken kunnen worden geconstateerd. Er zijn tests gedaan met zo’n zeshonderd röntgenfoto’s en het algoritme van het programma BoneView bleek ontzettend nauwkeurig te zijn.

BoneView: algoritme voor opsporing breuken

Na analyse van de foto’s bleek zelfs dat specialisten zeven breuken hadden gemist. Sommige breuken zijn zo klein of zitten op een verborgen plek, waardoor een arts ze met het blote oog niet kan zien.

BoneView kan in 3 minuten vrijwel altijd met zekerheid zeggen of je een breuk hebt. Als de software het niet zeker weet, komt er een stippellijn op de plek van de mogelijke breuk en moet een expert er nog goed naar kijken.

‘360 tot 370 gemiste breuken opsporen’

„Uit onze test bleek dat BoneView in staat is om fracturen te vinden die de specialisten met het blote oog niet zagen”, zegt radioloog Erik Ranschaert. En dat biedt hoop en perspectief. „Als de onderzoeksresultaten worden doorgetrokken naar een heel jaar, zouden in het ziekenhuis jaarlijks 360 tot 370 gemiste breuken opgespoord kunnen worden. Dat is toch een aanzienlijk aantal.”

Het betekent niet dat BoneView of een ander intelligent programma je straks gaat vertellen of je iets hebt gebroken. Het algoritme miste namelijk ook drie breuken die door radiologen wél werden gezien. „Het blijft dus een hulpmiddel. De uiteindelijke beoordeling van de röntgenfoto’s blijft een belangrijke taak van de specialist”, zegt Ranschaert. „Die blijft eindverantwoordelijk.”

Ziekenhuizen ondanks vaccinaties drukker dan vorig jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.