Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Health & mind 27 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Weer minder zorg voor ggz-patiënten tijdens lockdown

Het gaat weer mis bij de geestelijke gezondheidszorg. Tijdens de huidige lockdown is de zorg voor mensen met psychische klachten voor de helft van die groep achteruitgegaan. Dat concludeert patiëntenorganisatie MIND op basis van een onderzoek waaraan ruim 1000 leden van het eigen onderzoekspanel meededen.

Bij sommige mensen zijn afspraken alleen omgezet naar beeldbellen, bij andere mensen is de zorg geheel stopgezet. Ook hebben patiënten volgens MIND veel te maken met annuleringen van afspraken. Dat komt dan bijvoorbeeld door ziekte of quarantaine. Daardoor kunnen wachttijden flink oplopen.

Deelnemers aan groepstherapie ondervinden hinder door wisselende aanwezigheid van groepsleden; lichaamsgerichte therapie zoals haptonomie gaat vaak niet door. Ook signaleren cliënten dat er minder hulpverleners werkzaam zijn, waardoor het lastiger is om afspraken te maken.

Op social media is verontwaardiging ontstaan omdat politiek Den Haag wel fysiek mag vergaderen, maar ggz-patiënten het moeten doen met beeldbellen. Afgelopen week bleken Mona Keizer en Kajsa Ollongren besmet met het coronavirus.

Ggz-patiënten hebben ‘juist nu zorg en steun nodig’

MIND vreest dat de continuïteit van behandeling in gevaar komt, mede door de lockdown. Maar ggz-patiënten hebben „juist nu de zorg en steun extra hard nodig”. MIND is de koepel van cliënten en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), zij behartigen de belangen namens 1 miljoen mensen.

De organisatie roep zorgaanbieders op behandeling, begeleiding en dagbesteding zoveel mogelijk door te laten gaan en met cliënten en naasten te overleggen als dat niet mogelijk is.

Toen ons land vorig jaar voor het eerst in lockdown ging, ging het ook al mis. De zorg bleek toen bij een groot deel van de mensen met psychische klachten te zijn weggevallen. Wel zestig procent van die groep had er last van. Inmiddels zijn er richtlijnen in de ggz die de hulpverlening op gang moeten houden, maar MIND maakt zich zorgen dat desondanks veel patiënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Bijna driekwart ervaart verergering

Ook blijkt uit de studie dat mensen met psychische klachten zwaar worden getroffen door de lockdown. Sinds half december gelden er in ons land strenge(re) maatregelen. In 2020 begonnen de klachten al, maar nu ervaart 70 procent van de ondervraagden een verergering van de klachten. Bij jongeren onder de 30 jaar is dat zelfs ruim 80 procent. Het gaat dan met name om eenzaamheid, angst en stress.

Het onderzoek liep van halverwege februari tot begin maart. Het is de vijfde keer dat er op deze manier onderzoek is gedaan naar de impact van de coronamaatregelen op mensen met psychische klachten.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt toe, hoogste aantal besmettingen sinds 7 januari

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.