Redactie Metro
Redactie Metro Health & mind 18 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

Grote zorgen binnen GGZ over gevolgen van coronapandemie op jongeren

GGZ-instellingen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de geestelijke gezondheid van de Nederlandse bevolking. Vooral over de mentale gezondheid van kinderen en jongeren zijn ernstige zorgen.

„De problemen die wij nu zien, moeten acuut worden aangepakt om groepen die nu al door het ijs dreigen te zakken te helpen”, zegt de voorzitter van GGZ Nederland, Jacobine Geel, in het programma Buitenhof. De huidige gedeeltelijke lockdown brengt volgens de GGZ risico’s met zich mee. „Een gehele lockdown zal veel schade aanrichten in de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze doelgroep.”

Meer stress

Volgens onderzoek van de Nederlandse GGZ hebben jongeren meer stress, last van depressies en krijgen ze te maken met gevaarlijke situaties, veroorzaakt door een gebrek aan contact met volwassenen. Ook wordt er vaker gebeld naar de kindertelefoon.

De branchevereniging voor de geestelijke gezondheidszorg roept op tot een gezamenlijke aanpak met een samenwerking tussen huisartsen, het wijkteam, woningbouwcorporaties en de politie. Volgens de GGZ is dat essentieel om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen.

Beperkte capaciteit

De Nederlandse GGZ noemt de stijging van coronabesmettingen, waardoor de GGZ-zorg verder onder druk komt, verontrustend. „Personeelsuitval door corona zorgt voor grote problemen voor de continuïteit, ook omdat ziekenhuizen en verpleeghuizen een beroep doen op de GGZ om bij te springen in de reguliere zorg. En waar ze kunnen, helpen GGZ-aanbieders graag, maar hun capaciteit is ook beperkt.”

Volgens de koepelorganisatie moeten medewerkers al hun tijd en energie kunnen richten op de zorg voor patiënten. „Vertraging door administratieve verantwoording, het wachten op toestemming om zorgtrajecten in te zetten en financiële onzekerheid, is onverantwoord.”

Lees ook: Geraldine Kemper over seksueel geweld: Er bestaat geen reden voor verkrachting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote zorgen binnen GGZ over gevolgen van coronapandemie op jongeren
Sluiten