Redactie Metro
Redactie Metro Health & mind 29 sep 2020 / 18:06 uur

Operatiekamers ziekenhuis Groningen dicht, te veel personeel ziek

Het Martini Ziekenhuis in Groningen sluit per direct twee operatiekamers voor twee weken vanwege personeelsgebrek.

Zo’n tachtig patiënten hebben te horen gekregen dat hun behandeling wordt uitgesteld. Het ziekenhuis loopt al tegen de grenzen van zijn personeelsbestand aan. Bijna 10 procent van de medewerkers zit thuis, vooral met verkoudheidsklachten en griep. Tegelijkertijd neemt het aantal coronapatiënten toe en zijn meer medewerkers nodig om voor hen te zorgen.

Maatregel Martini Ziekenhuis tijdelijk

„De flexibele capaciteit is al bijna geheel benut”, laat het noordelijke ziekenhuis weten. „Dit betekent dat er nog heel weinig rek in zit en dat baart me zorgen”, zegt bestuursvoorzitter Hans Feenstra. „Het is belangrijk dat onze collega’s goed inzetbaar blijven, zeker gezien de verwachting dat deze situatie de komende maanden aanhoudt.” Hij beschouwt de tijdelijke sluiting van de twee operatiekamers als „beperkt afschalen” van de zorg.

Over twee weken gaat het Martini Ziekenhuis de situatie opnieuw bekijken. „We realiseren ons dat het voor patiënten echt heel vervelend is dat we een aantal operaties op korte termijn afzeggen”, zegt Feenstra. Hij hoopt „de impact zo klein mogelijk te houden”.

Een foto van het Martini Ziekenhuis, gespiegeld in het water

Oproep patiëntenorganisaties tot actie

Ondertussen riepen de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Harteraad ziekenhuizen vanmiddag op hun uiterste best te doen om de zorg voor mensen met levensbedreigende aandoeningen door te laten gaan. Afgelopen dagen maakten meerdere ziekenhuizen bekend reguliere zorg af te moeten schalen vanwege het oplopende aantal coronapatiënten.

„Het afschalen van deze zorg is een ongewenste stap waarvan de mogelijk ernstige gevolgen voor patiënten niet te overzien zijn”, schrijven de patiëntenorganisaties in een open brief aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) en het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn volgens de NFK en de Harteraad op dit moment zo’n 350.000 mensen met kanker en ongeveer een miljoen mensen met hart- en vaatziekten afhankelijk van ziekenhuiszorg in Nederland. Er moet „direct actie” worden ondernomen om deze mensen de juiste zorg te kunnen blijven bieden, aldus de organisaties.

Achterstand in ziekenhuis was net ingehaald

Tijdens de eerste coronagolf werd een groot deel van de niet-acute oncologische zorg uitgesteld. Op dit moment is die achterstand zo goed als ingehaald, laat een woordvoerder van de NFK weten. „Wel zien we nog steeds dat het aantal diagnoses achterloopt. We roepen mensen op om, ook nu het aantal coronapatiënten weer toeneemt, toch echt met klachten naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan.”

Lees ook: Agressie in ziekenhuizen neemt toe: ‘Het gaat ver, van dreigementen tot schoppen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Operatiekamers ziekenhuis Groningen dicht, te veel personeel ziek
Sluiten