Metro
Metro Health & mind 28 jul 2020 / 16:37 uur

Corona niet seizoensgebonden: ‘Virus houdt van alle weersomstandigheden’

Waar eerst nog werd gedacht, en gehoopt, dat het nieuwe coronavirus niet kon overleven in de warmte van de zomer, blijkt dit niet waar.

De verspreiding van het nieuwe coronavirus lijkt namelijk niet te worden beïnvloed door seizoensinvloeden, zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. De organisatie waarschuwt daarmee tegen valse overtuigingen dat de zomer veiliger is.

Lees hier hoeveel nieuwe besmettingen er deze week zijn bijgekomen in ons land

Seizoen niet van invloed

„Seizoen lijkt de overdracht van dit virus niet te beïnvloeden”, zei WHO-woordvoerster Margaret Harris tegen journalisten in een virtuele briefing. Ze wees erop dat sommige van de zwaarst getroffen landen zich momenteel in een ander seizoen bevinden.

„Terwijl het in de Verenigde Staten zomer is, met bijna 148.000 doden en bijna 4,3 miljoen coronagevallen het zwaarst getroffen land, is het in het op één na meest getroffen land Brazilië, dat meer dan 87.000 doden telt, winter.”

En toch, zei ze, „lijkt er een vast idee te zijn dat dit virus seizoensgebonden is”, en dat COVID-19 in golven zal komen.

Griep vs corona

Dit komt omdat mensen de pandemie ten onrechte bekijken door „een grieplens, want zo gedraagt ​​de griep zich”. In plaats van te verwachten dat het virus zich gedraagt als andere bekende virussen, zei ze dat mensen moeten kijken naar wat er eigenlijk bekend is over hoe de overdracht van COVID-19 kan worden gestopt.

Wat werkt, zei ze, is fysiek afstand nemen, handen wassen, waar nodig een mondkapje dragen, niezen en hoesten altijd bedekken, thuisblijven bij symptomen, het isoleren van gevallen en het in quarantaine plaatsen van contacten. The usual inmiddels, zeg maar.

Zomer

Maar er lijkt volgens Harris een hardnekkig geloof te zijn dat de zomer geen probleem is. „De zomer is wel een probleem. Dit virus houdt van alle weersomstandigheden, maar vindt het vooral leuk om van de ene persoon naar de andere te springen als we in nauw contact komen.” Eerder al uitte ze haar zorgen over jongeren en hun ‘corona-houding’.

World Hepatitis Day

Door al het coronanieuws zou je soms bijna vergeten dat er ook nog andere virussen en ziekten bestaan. Zo is het vandaag Wereld Hepatitis Dag, iets waar WHO uitgebreid bij stilstaat.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Corona niet seizoensgebonden: ‘Virus houdt van alle weersomstandigheden’
Sluiten