Food

Likeability of5

Hoe laat je je eten er zo 'lekker' mogelijk uitzien?

Hoe laat je je eten er zo 'lekker' mogelijk uitzien? / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

4 DEC 2018

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen op social media. Die foto’s van perfecte avocado toast, of die stapels pannenkoeken versierd met vers fruit, afgetopt met wat maple syrup ( een beetje zoals de foto hierboven). Onlangs verscheen een filmpje waarin fotograven trucs onthullen om eten ietwat fotogenieker voor de dag te laten komen. Foodfotograaf Robert Aarts en Suzie Bol geven aanvullende tips.

Aan het AD vertellen zij dat het van belang is dat eten er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet. „Dat is echt iets van de laatste tijd” aldus Robert Aarts, van Robert Aars Photography. „Als je een Allerhande, of het Jumbomagazine openslaat, merk je dat het er allemaal heel gelikt uitziet. Zo heeft de Sligro een complete foodstudio, met een team van minstens tien man, die dagelijks bezig zijn met het fotograferen van eten. Ik merk ook dat er een groeiende interesse is bij mensen thuis, om mooie plaatjes voor Facebook en Instagram te schieten.”

Een mooie basiscompositie

Volgens Aarts begint een mooi plaatje bij de aantrekkelijkheid van je eten. „Daarvoor moet je de ingekochte producten goed bewaren. Begin rustig met het opbouwen van de scene, met dingen die niet bederven. Je hebt je servieselementen, en daar begin je een mooie basiscompositie mee te maken. Uiteindelijk haal je het eten uit de koeling.”

Aarts geeft als tip om het verkleuren van groente en fruit te voorkomen door het te besprenkelen met citroensap. „De producten zijn daarna niet meer te eten, maar blijven wel mooi van kleur.” En een beetje water op wat bloedgroenten zorgt voor een frissere uitstraling. Doe dit echter niet te vaak, dat kan er namelijk voor zorgen dat het blad slap gaat hangen, en dat is natuurlijk juist niet wat je wil. „Wij gebruiken vaak glycerine, dat kan je gewoon bij de drogist halen. Dat doe je door wat water heen, en dan blijven de druppeltjes mooi staan.”

Ook een foto met een duidelijk contrast doen het vaak goed. „Wij warmen het eten extra heet op, tot de witte damp eraf slaat. Daarnaast zorgen we voor een donkere achtergrond. Door het contract van de kleuren kun je de damp vangen met je camera.”

Natuurlijk licht

Tot slot is licht een belangrijk element om hetgeen wat je wil afbeelden goed uit te laten komen. „Zoek een mooie ruimte uit, als het even kan op het noorden. Het voordeel daarvan is dat je door de dag heen stabiel licht hebt en je niet te veel last hebt van harde schaduwen. Harde schaduwen maken je producten minder aantrekkelijk. Dit geldt ook voor het fotograferen van portretten. Met hard licht zie je er veel ouder uit.” Heb je te maken met een kant waar het lichter, of juist donkerder is, dan kun je dit verhelpen door een grote plaat piepschuim of wit karton neer te zetten aan de donkere kant. „Op die manier wordt het licht teruggegeven aan de donkere kant. Allemaal zaken waarmee fotografen spelen, maar waar mensen thuis ook mee kunnen experimenteren.”

Ook Bol geeft als belangrijkste tip mee te werken met natuurlijk licht. Volgens haar begint een goede foto met een goede opmaak. „Gebruik een wit bord. Persoonlijk vind ik dat er natuurlijk en clean uitzien. Blauw is een slechte kleur voor eten, omdat de kleur blauw niet vaak met eten wordt geassocieerd.” Bol vervolgt dat het goed kan zijn om te spelen met kleuren. „Zo kun je rode curry mooi combineren met groene blaadjes.” Haar laatste tip is om je bord niet vol te laden met eten. „Zorg dat je het bord zelf nog ziet.”


like
user_01142aecee6313d9c73f7287090730ef38de7de4_avatar

Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Kaas. / Unsplash

Foto van 'Metro'

6 FEB 2020

Alle voedingswaren die je in de winkel koopt, zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum. Oplettende consumenten besteden hier bij het boodschappen doen aandacht aan.

Dit om te voorkomen dat hun pas gekochte verse producten niet de volgende dag al over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Maar zo’n ‘ten minste houdbaar tot’- aanduiding is niet altijd even accuraat.

Waarschijnlijk heb je jezelf weleens vragen gesteld bij de houdbaarheidsdatum van een product. Is een pak suiker echt na een jaar al niet meer houdbaar?  En wat gebeurt er met pasta nadat het volgens de verpakking niet meer goed zou zijn. Het antwoord is: niets. Vaak zijn houdbaarheidsdata slechts een richtlijn en kan je een product nog geruime tijd langer gebruiken.


5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

Iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar. / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Over een paar uur is het oud en nieuw en kunnen we weer schaamteloos genieten van een paar overheerlijke oliebollen. Maar waarom eten we eigenlijk oliebollen tijdens de jaarwisseling? En hoeveel oliebollen eet een gemiddelde Nederlander? Metro zocht het uit.

1. Europa

De oliebol lijkt misschien een oud-Hollandse traditie, maar niets is minder waar. Ook in andere landen kennen ze oliebollen, alleen heten ze daar anders. Zo kennen ze in België natuurlijk de smoutenbollen, Duitsland de Berliner bollen, in Oostenrijk Krapfen, in Hongarije husus cenkoekskak, in Italië fritelle di tondone en in Spanje rosquilla. Dit zijn allemaal varianten op de oliebol.


Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?
Likeability of5

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen? / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Het is de laatste avond voor het nieuwe jaar begint. Vanaf morgen kun je beginnen aan goede voornemens als gezond eten en beginnen met sporten. Vanavond is het feest!

Neem daarom dat extra glas champagne en doe ook nog maar een oliebol. We eten ze tenslotte maar één keer per jaar. Het lijkt misschien alsof je met elke hap van zo’n frituur-meelbal net zo rond wordt als de oliebol zelf en er minstens een kilo aan eet. Maar is dat wel zo?

Krenten en rozijnen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Camera videoDagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Genieten in The Food Deparment. / Foto: Emma van der Schelde

In samenwerking met The Food Department

27 NOV 2019

Soms zit een pareltje wat verborgen. Heb je de parel eenmaal gevonden, dan héb je ook wat. Een mooi voorbeeld is The Food Department in het voormalige Amsterdamse Hoofdpostkantoor. Juist ja, achter het Paleis op de Dam.

‘Verborgen’ is misschien wat overdreven gesteld, want The Food Department – een nieuw initiatief vol culinaire hoogtepunten – is sinds mei gevestigd in hartje Amsterdam. In dat in het oog springende voormalige Koninklijke postkantoor, waarin al weer jaren gewinkeld kan worden in Magna Plaza, aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Naar schatting 3 miljoen (!) mensen wandelen er jaarlijks langs, op weg van Dam naar Anne Frank Huis en Westerkerk en weer terug. Zij passeren allemaal The Food Department. Maar ja, die naam mag je niet met koeienletters op het dak van het monumentale pand uit 1899 zetten. Even zoeken dus naar die culinaire wondertjes van de hoofdstad. Loop je dus lekker te Black Friday-shoppen vrijdag? Dan is dit artikel een tip ‘om even op te steken’.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Magna Plaza is deze feestmaand een zee van lichtjes. / Metro


Likeability of5

KFC komt met kipburger zonder kip

Bij de KFC in Amsterdam proef je de nieuwe burger / ANP

Foto van 'Metro'

25 NOV 2019

Goed nieuws voor de vegetariërs die het vlees nog wel missen: de KFC komt met een kiploze kipburger. Deze week is de burger te proeven.

Eet je geen vlees meer maar vond je het wel altijd lekker? Steeds meer fastfoodketens houden rekening met je. Zo ook den KFC, die de nieuwe Chickenless Chicken Burger deze week test bij het publiek in Amsterdam Akerpoort. Het fastfoodconcern hoopt daarmee te laten proeven dat vegetarisch ook gewoon heel lekker kan zijn.

Extra goed nieuws als je specifiek gek bent op de smaak van KFC. De kip wordt namelijk met een speciale kruidenmix gepaneerd. De vegetarische burger wordt ook volgens dit recept met vijf spices en zes kruiden geprepareerd. De nieuwe burger wordt gemaakt van Quorn uit Europa en bevat dus geen soja.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Food Blog Awards waren online pas écht een feestje

Suzanna van Wat Eet Je Dan Wel? neemt de award voor beste nicheblog in ontvangst / Foto: Ingelise de Vries

Foto van 'Ingelise de Vries'

9 NOV 2019

De crème de la crème van de Nederlandse foodblogwereld toog afgelopen vrijdag naar Kanaleneiland (Utrecht) voor een bijzondere avond. Voor de vierde keer op rij werden de Food Blog Awards uitgereikt.

„Wat een bijzondere locatie”, klinkt het regelmatig, terwijl de genomineerden elkaar gedag kussen. In hun mooiste kleding gaan ze op de foto met elkaar - de volgers die hebben gestemd op de influencers moeten immers wel op de hoogte worden gebracht van de voortgang van de avond. Het recept voor de pre-borrel is cava, er zijn hapjes en een dj verzorgt prettige muziek. De spanning is om te snijden, want wie is het neusje van de zalm onder de bloggers en gaat er met die felbegeerde award naar huis?

Beetje knullig


Culinair journalist Laura de Grave ontrafelt de Nederlandse keuken

Laura de Grave / Beeld: Hans de Kort

Foto van 'Ingelise de Vries'

8 NOV 2019

Wat maakt de Nederlandse keuken bijzonder? Culinair journalist Laura de Grave reisde op haar elektrische motor het land door om de meest bijzondere verhalen, ingrediënten en recepten te vinden.

Het ruikt naar pompoen en kruiden als je de keuken van Laura de Grave binnenstapt. „Ik dacht, ik ga weer eens pompoen roosteren”, zegt ze. De pompoen komt van Piet, uit Zeewolde. Wat streekgerelateerd eten betreft is Laura een expert. Ze schreef het Nederland Kookboek, waarin ze op zoek gaat naar de echte Nederlandse keuken. Want die blijkt een stuk gevarieerder dan stamppot en kroketten.

Geheimen uit de Nederlandse keuken


Meer eten uit de streek: 'Die mango smaakt in Chili toch veel beter'

Door je eten bij de boer te halen, herstel je de band / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

8 NOV 2019

We halen knoflook uit China, kersen uit Egypte en komkommers uit Spanje. Terwijl onze eigen producten grotendeels naar het buitenland worden geëxporteerd. Hoe zit het met onze voedselketen?

Nederland doet het goed in de voedingsindustrie, we exporteren heel wat eten. Dat is economisch een voordeel, maar duurzaam is het niet direct. Ook verliezen we onze band met eten door de steeds langer wordende voedselketen. „We weten niet meer waar onze kippendij of een banaan vandaan komt", zegt Jorrit Kiewik, directeur van het Slow Food Youth Network. „Zeker als je in de supermarkt koopt.”

Die lange keten, komt door verschillende dingen. „Meer dan 75 procent van de producten die door Nederlandse boeren worden geproduceerd, wordt geëxporteerd naar het buitenland”, zegt Kiewik. Culinair journalist Laura de Grave vertelt dat de Nederlandse kokkel, een schelpdier dat in de Waddenzee wordt opgevist, voor 90 procent naar Zuid-Europese landen gaat. Meer dan 80% van alle vis uit de Noordzee wordt geëxporteerd, bracht het Nederlands Visbureau naar buiten.


McDonald's komt met retro Happy Meal speelgoed
Likeability of3

McDonald's komt met retro Happy Meal speelgoed

Alle surprises die in de Surprise Happy Meal van McDonald's kunnen zitten. / McDonald's

Foto van 'Daisy Heyer'

2 NOV 2019

Fans van McDonald's van het eerste uur springen waarschijnlijk een gat in de lucht bij het volgende nieuws: dit jaar is de 40e verjaardag van de fastfoodketen en dat vieren zij met Happy Meal-surprises uit je kinderjaren! 

De gouwe ouwe tijd dat je nog bij je ouders liep te zeuren om een Happy Meal als je een lange reis maakte vanuit Oma Truus uit Gelderland in de auto richting Alkmaar... Wie heeft hem niet gehad?

De fastfoodketen verzon vanwege dat nostalgische karakter een ludieke actie voor de viering van het 40-jarig bestaan. In de Surprise Happy Meals krijgen kids (of volwassenen die de box natuurlijk ook gewoon mogen kopen) binnenkort een surprise die behoort tot de 'all star collectie': de meest iconische speeltjes van alle jaren Happy Meal ooit!


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Foto ter illustratie. / @Instagram @backyardrotterdam

World Vegan Day: 5 fijne vegan hotspots in Nederland

Foto ter illustratie. / @Instagram @backyardrotterdam

Foto van 'Daisy Heyer'

1 NOV 2019

Het is vrijdag World Vegan Day. Ben jij al om, of heb je wel eens zin om ergens in het land vandaag vegan uit te proberen? Metro zet 5 fijne vegan hotspots door het hele land voor je op een rijtje. 

1. Backyard, Rotterdam


Er komt een Baileys Red Velvet-editie. / Baileys Irish Cream Liqueur

Er komt een Baileys Red Velvet-editie

Er komt een Baileys Red Velvet-editie. / Baileys Irish Cream Liqueur

Foto van 'Daisy Heyer'

25 OKT 2019

Fans van Baileys springen waarschijnlijk een gat in de lucht bij het volgende nieuws: er komt een red velvet-smaak van het drankmerk op de markt. 

Baileys werkt samen met een van de bekendste cupcakemakers ter wereld: Georgetown Cupcake, een cupcake-store die iedereen die ooit in Washington DC geweest is waarschijnlijk wel kent. Samen brengen ze deze speciale editie uit, die de smaak van red velvet cupcakes heeft. YUM!


Likeability of3

Slecht nieuws frietenfans: de frietkraam verdwijnt langzaam uit NL

Zo'n frietkraam wordt dus een zeldzaam straatbeeld in ons land. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

25 OKT 2019

In twintig jaar tijd is meer dan de helft van de frietkramen uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen. Dat concludeert frietkraamexpert Ubel Zuiderveld in een interview met het AD.

Lekker een patatje met en een frikandel speciaal bij de plaatselijke frietkraam op bijvoorbeeld de kermis: het wordt misschien een unicum. Elke maand verdwijnt er ergens een frietkar van de straat volgens Zuiderveld. „Over tien jaar zijn er misschien nog maar honderd tot tweehonderd kramen over in Nederland", voorspelt hij.

Ooit telden Nederland zeker 2000 frietkramen. Met name in Rotterdam is er volgens hem een actief beleid tegen kramen, terwijl in Den Haag relatief nog veel losse kramen te vinden zijn.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Een kroketje per week zo slecht nog niet

Foto van 'Ingelise de Vries'

9 OKT 2019

Maak het frituurvet maar vast warm, het is vandaag nationale krokettendag! En om dat te vieren kwam vandaag het nieuws naar buiten dat een kroketje per week zo slecht nog niet is.

Deze heugelijke dag wordt door Het Parool gevierd met een interview met bedrijfsarts Jeroen Maaskant. Volgens de dokter mogen we best wat meer kroketten eten. „In een kroket zitten bepaalde stoffen die wij in het leven nodig hebben", zegt hij in het interview. „In de roux zit het essentiële aminozuur tryptofaan, dat wordt omgezet in serotonine en dat is effectief tegen depressies.”

Kroketten in alle vormen


Yes, friet/patat bestaat vandaag 150 jaar!

Yes, friet/patat bestaat vandaag 150 jaar!

Je hebt patatfriet in allerlei soorten en maten. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 SEP 2019

Normaliter bewaren we friet/patat hier op de redactie voor de vrijdag, maar op deze maandag maken we graag een uitzondering. De gefrituurde aardappelsnack wordt maandag namelijk precies 150 jaar in Nederland verkocht!

De kermis in Breda had de primeur in handen. Of ze 150 jaar geleden al wisten wat voor enorme hit het zou worden, is onduidelijk. In elk geval is het wel duidelijk dat gesneden piepers nog steeds razend populair zijn. Per jaar eten we zo'n 40 tot 50 porties patat per persoon.

Patat of friet?


Vjeze Fur maakte een kookboek: Ik heb geschreven zoals ik praat

Bij elk gerecht zit een foto van Freddy in een andere outfit. Beeld: Lekker Fred

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 SEP 2019

Freddy Tratlehner, bij het grote publiek beter bekend als Vjeze Fur, ken je waarschijnlijk allang niet alleen meer van De Jeugd van Tegenwoordig. De rapper én keukenprins is razend populair op Instagram met zijn kookvideo’s. Voor wie net zo goed wil kunnen koken als Freddy, is er nu zijn kookboek Lekker Fred.

„Het eerste wat ik vroeg toen ik dit aanbod kreeg, was of het niet heel veel werk is om een kookboek te maken”, vertelt Tratlehner. „Ja, zeiden ze, het is wel veel werk. Maar ik wilde het ook goed doen, bijvoorbeeld bij elk gerecht een foto in een andere outfit. Dus ik maakte het zelf ook wel veel werk. Ik vind dat als je iets doet, je het goed moet doen. Je moet wel trots zijn als het af is. Dat heb ik hier wel echt mee.”

Filmpjes op papier


Likeability of5

KitKat Japan vervangt plastic door papieren origami-verpakking

De verpakkingen van de KitKat's in Japan wil je eigenlijk niet weggooien. / Nestlé Japan

Foto van 'Daisy Heyer'

14 SEP 2019

In de strijd om plastic afval te verminderen heeft KitKat Japan een voorzichtige, maar speelse eerste stap gezet: de verpakkingen van de chocoladerepen zijn overgegaan van plastic naar papier, inclusief instructies om origami te maken van het stuk papier als de repen op zijn. 

Nestlé, die KitKat onder zich hebben, liet op 10 september weten via Twitter dat zij al hun plastic verpakkingen die niet te recyclen zijn willen hebben vervangen in 2025, „Omdat we toewerken naar een waste-free toekomst."


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Jouw klassieke Italiaanse pizza is ramp voor dieren

Foto ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Daisy Heyer'

6 SEP 2019

Pizzaliefhebber? Je bent niet de enige. Maar jouw klassieke pizza met buffelmozzarella blijkt een ramp voor dieren te als hij bij het gros van de Amsterdamse pizzaria's vandaan komt. 

Het is slecht gesteld met het dierenwelzijn in de meeste Amsterdamse pizzeria’s. De DierenwelzijnsCheck onderzocht de diervriendelijkheid van 36 Amsterdamse pizzeria’s en maar liefst 34 van de 36 pizzeria’s heeft Italiaanse (buffel)mozzarella op de kaart staan, een zeer dieronvriendelijk product. Slechts één pizzeria gebruikt Nederlandse buffelmozzarella. Deze dieren hebben een veel beter leven dan hun Italiaanse zusjes volgens de organisatie voor dierenwelzijn. Zij menen ook dat er er een wrede werkelijkheid schuilt achter dit authentieke Italiaanse product.

Het leed achter Italiaanse buffelmozzarella


Diëtist: Pizza gebalanceerder ontbijt dan cornflakes

Pizza als ontbijt? Eetsmakelijk! Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

4 SEP 2019

Soms heb je van dat nieuws dat je maar al te graag wíl geloven. Zeker als je een avondje bent wezen stappen en heel graag pizza als ontbijt wil. Een Amerikaanse diëtiste claimt dat het in elk geval een stuk gebalanceerder is dan een kom vol cornflakes.

Chelsey Amer is de dame die deze claim doet. En eerlijk is eerlijk, haar argumentatie maakt het zo'n gek idee nog niet. Tegen ABC News zegt de New Yorkse: „Verrassend genoeg kan pizza een meer gebalanceerde optie zijn dan menig suikerrijke ontbijtgranen."

Verhoudingen


Burger King introduceert de FreaKINGdel

Burger King introduceert de FreaKINGdel

De FreaKINGdel bestaat uit een frikandel met mayonaise, ui en curry op een hamburgerbroodje. Foto: Gabriel Bouys / AFP

Foto van 'Quincy Brouwer'

3 SEP 2019

Nederland heeft er weer een burgervariant van een authentiek Hollandse snack bij. Dinsdag introduceerde fastfoodketen Burger King de FreaKINGdel, geïnspireerd op de klassieke frikandel.

Hun snackie

Ruim twintig jaar nadat concurrent McDonalds de McKroket voorgoed op de Nederlandse markt bracht (hij was eerder kort verkrijgbaar), kunnen nu ook liefhebbers van de populairste snack van ons land hun snackie vinden bij een burgergigant.