Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 4 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Hoe laat je je eten er zo ‘lekker’ mogelijk uitzien?

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen op social media. Die foto’s van perfecte avocado toast, of die stapels pannenkoeken versierd met vers fruit, afgetopt met wat maple syrup ( een beetje zoals de foto hierboven). Onlangs verscheen een filmpje waarin fotograven trucs onthullen om eten ietwat fotogenieker voor de dag te laten komen. Foodfotograaf Robert Aarts en Suzie Bol geven aanvullende tips.

Aan het AD vertellen zij dat het van belang is dat eten er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet. „Dat is echt iets van de laatste tijd” aldus Robert Aarts, van Robert Aars Photography. „Als je een Allerhande, of het Jumbomagazine openslaat, merk je dat het er allemaal heel gelikt uitziet. Zo heeft de Sligro een complete foodstudio, met een team van minstens tien man, die dagelijks bezig zijn met het fotograferen van eten. Ik merk ook dat er een groeiende interesse is bij mensen thuis, om mooie plaatjes voor Facebook en Instagram te schieten.”

Een mooie basiscompositie

Volgens Aarts begint een mooi plaatje bij de aantrekkelijkheid van je eten. „Daarvoor moet je de ingekochte producten goed bewaren. Begin rustig met het opbouwen van de scene, met dingen die niet bederven. Je hebt je servieselementen, en daar begin je een mooie basiscompositie mee te maken. Uiteindelijk haal je het eten uit de koeling.”

Aarts geeft als tip om het verkleuren van groente en fruit te voorkomen door het te besprenkelen met citroensap. „De producten zijn daarna niet meer te eten, maar blijven wel mooi van kleur.” En een beetje water op wat bloedgroenten zorgt voor een frissere uitstraling. Doe dit echter niet te vaak, dat kan er namelijk voor zorgen dat het blad slap gaat hangen, en dat is natuurlijk juist niet wat je wil. „Wij gebruiken vaak glycerine, dat kan je gewoon bij de drogist halen. Dat doe je door wat water heen, en dan blijven de druppeltjes mooi staan.”

Ook een foto met een duidelijk contrast doen het vaak goed. „Wij warmen het eten extra heet op, tot de witte damp eraf slaat. Daarnaast zorgen we voor een donkere achtergrond. Door het contract van de kleuren kun je de damp vangen met je camera.”

Natuurlijk licht

Tot slot is licht een belangrijk element om hetgeen wat je wil afbeelden goed uit te laten komen. „Zoek een mooie ruimte uit, als het even kan op het noorden. Het voordeel daarvan is dat je door de dag heen stabiel licht hebt en je niet te veel last hebt van harde schaduwen. Harde schaduwen maken je producten minder aantrekkelijk. Dit geldt ook voor het fotograferen van portretten. Met hard licht zie je er veel ouder uit.” Heb je te maken met een kant waar het lichter, of juist donkerder is, dan kun je dit verhelpen door een grote plaat piepschuim of wit karton neer te zetten aan de donkere kant. „Op die manier wordt het licht teruggegeven aan de donkere kant. Allemaal zaken waarmee fotografen spelen, maar waar mensen thuis ook mee kunnen experimenteren.”

Ook Bol geeft als belangrijkste tip mee te werken met natuurlijk licht. Volgens haar begint een goede foto met een goede opmaak. „Gebruik een wit bord. Persoonlijk vind ik dat er natuurlijk en clean uitzien. Blauw is een slechte kleur voor eten, omdat de kleur blauw niet vaak met eten wordt geassocieerd.” Bol vervolgt dat het goed kan zijn om te spelen met kleuren. „Zo kun je rode curry mooi combineren met groene blaadjes.” Haar laatste tip is om je bord niet vol te laden met eten. „Zorg dat je het bord zelf nog ziet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.