Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Eten & drinken 17 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Huh? Avocado’s zijn toch niet helemaal vegan

Slecht nieuws voor de veganisten die gek zijn op avocado. De vrucht blijkt namelijk toch niet helemaal veganistisch.

Dat bleek tijdens de quiz QI op de BBC vorige week. Veel producten die op het land worden verbouwd, blijken niet helemaal vegan volgens de quizmaster.

Net als honing

,,Het is hetzelfde als met honing”, laat de presentator in het antwoord weten. ,,Ze kunnen niet bestaan zonder bijen. En de bijen worden op een, laten we het zo zeggen, onnatuurlijke manier gebruikt.” De planten blijken lastig om op een natuurlijke manier te cultiveren, waardoor er bijen worden ingezet. De bijen worden vervoerd op een vrachtwagen en tijdelijk aan het werk gezet op de plantages. ,,Dat is een onnatuurlijke manier om deze dieren te gebruiken. Als je het zo bekijkt, zijn veel dingen in dit land niet vegan. Denk ook aan broccoli, kersen, komkommers en sla.”

Niet vermijden

Gelukkig brengt de Britse organisatie The Vegan Society wel nuance in het verhaal. ,,Vegans proberen het gebruik van dieren zoveel mogelijk te vermijden”, zegt woordvoerder Dominika Piasecka tegen Plant Based News. ,,We zijn ons ervan bewust dat veel manieren van boeren dieren indirect kwaad doen. Maar helaas is het niet mogelijk om alle verwoesting van dieren tegen te gaan in deze tijd.”

Overigens betekent dat niet dat The Vegan Society meteen laks is als het over dierenleed gaat. ,,We vinden nog steeds niet dat dierenleed en uitbuiting acceptabel is, alleen omdat het niet honderd procent vermeden kan worden. Vegans dragen enorm bij aan het verkleinen van het lijden en doden van dieren. Elke kleine verandering die dit mogelijk kan maken, is meer dan welkom.” Alle kleine beetjes helpen, ook een avocado zonder bacon op je broodje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.