Food

Vloggende veganisten met compassie voor vleeseters

Foto van 'Joram Bolle'

31 AUG 2018

De roep om geen vlees te eten vanwege het klimaat wordt steeds luider. Metro duikt de komende dagen in de wereld van het vlees. Vandaag het laatste deel van de serie: op pad met actievoerende veganisten.

De zon piept net boven boomtoppen uit, bij een nog vochtig landweggetje ergens op de Veluwe. Een groep van zo’n twintig man staat in de berm te wachten, met bedrukte borden, telefoons en camera’s in de aanslag. Je zou kunnen denken dat ze komen voor een popster, maar daar zijn de plek en het tijdstip wat onwaarschijnlijk voor. Nee, de groep is hier in Ermelo voor de eerste eendensave van Nederland, bij slachterij Tomassen Duck-To. Er worden acht miljoen eenden per jaar geslacht.

„Laten we ons uitspreiden over de weg”, zegt Maria du Toit (40), oprichter en voorzitter van de Nederlandse afdeling van Save Movement, een relatief nieuwe beweging van dierenrechtenactivisten die ontstond in Canada. In Nederland voert de groep sinds 2017 vreedzame acties uit, inmiddels met enige regelmaat bij zo’n twaalf slachthuizen. Een man komt vanuit het kantoor van Tomassen aangelopen: „Nog vijf minuten, dan komt de eerste truck.” Hij is ingehuurd om de actie in goede banen te leiden. Het protest vindt plaats in overleg met de slachterij. Afgesproken is dat de activisten tussen 08.00 uur en 11.00 uur ’s ochtends op de weg voor de slachterij mogen komen. Speciaal voor de groep stoppen de vrachtwagens met eenden een paar minuten.

Een save is overigens geen letterlijke redding. Wat de leden van de Save Movement doen, is de dieren vlak voor de slacht bijstaan. Dat kunnen koeien zijn, schapen, varkens, of in dit geval eenden: „Afgelopen week hadden we een varkenssave in Boxtel”, vertelt Maria du Toit. „Dan geven we de dieren water en proberen we ze te knuffelen. Varkens zijn net honden, ze zijn speels en houden ervan te worden geaaid. Bij eenden kan dat niet. Maar wat we wel doen, net als bij alle andere saves, is foto’s en video’s maken en die livestreamen op Facebook. Later verspreiden we die via social media.” Wat de leden voornamelijk willen, is bewustzijn creëren; dat dieren ook individuen zijn, met een eigen karakter, die niet zouden moeten lijden en worden doodgemaakt voor de mens.

Vleespropaganda’

Rond 08.30 uur klinkt in de verte het geluid van een optrekkende vrachtwagen. Als die dichterbij komt, wordt de draaiende motor bijna overstemd door een eindeloos gekwaak. Opeengestapeld in gele bakken zitten honderden eenden. De ingehuurde medewerker van Tomassen maant de chauffeur te stoppen, de activisten doen met telefoons in opnamestand rustig een stapje richting de truck. Ze geven commentaar bij wat ze zien. „Dit waren geen happy ducks”, zegt Maria du Toit. „Eerder kwam er een Tomassen-vrachtwagen langs met een opdruk van een gezonde grote eend. Dat is vleespropaganda”, vindt Natascha Eijpe (33), die blogt over veganisme en haar verhalen deelt via Instagram. „Deze eenden zijn veel jonger en zagen er vies en onverzorgd uit. Heel heftig.”

Na zo’n vijf minuten komen de wielen van de vrachtwagen langzaam in beweging. Enkele leden van Save Movement omhelzen elkaar, het gekwaak van de eenden maakt plaats voor een zacht gesnik bij sommigen. Ook Gijs Driesenaar (25) is onder de indruk. „We reden in de auto hiernaartoe al achter die vrachtwagen, de stank die daar vanaf kwam...!” Driesenaar is nu zo’n anderhalf jaar veganist. Hij zag filmpjes over misstanden in de vleesindustrie op YouTube en raakte ervan overtuigd dat hij geen dierlijke producten meer moest eten. Nu maakt hij zelf video’s over de omstandigheden waarin hij dieren aantreft tijdens acties. „Ik merk in mijn omgeving dat ik wel bewustzijn creëer. Mijn directe familie is inmiddels ook veganist geworden. Maar je moet het positief insteken, vleeseters niet veroordelen. Zij zijn niet schuldig, het systeem is fout. Elk mens heeft compassie in zich en je moet ook compassie hebben voor vleeseters.”

Dat verhaal vertellen meer leden van de beweging. Het gaan hen niet om de individuele vleeseter, maar om de industrie. Ze willen met hun acties vraagtekens zetten bij de vanzelfsprekendheid van vlees eten. Een papegaai is een vriend, staat op een bord van de activisten, maar een eend is voedsel. Hoe kan dat? En waarom eten we wel varkens, maar geen honden? „We worden van jongs af aan opgevoed met het idee dat vlees eten erbij hoort. Kinderen krijgen helemaal geen keuze en komen dus in dat bestaande systeem terecht”, zegt Marieke van der Staaij (27), die de acties in Nunspeet bij een andere pluimveeslachter gaat coördineren.

Elke maand

Jeroen IJzerman, operationeel directeur van Tomassen, is het met één punt van de activisten eens: er moet meer bewustzijn komen over hoe vlees op een bord terechtkomt: „In de supermarkt is het mooi verpakt en weten mensen niet meer dat dat ooit een dier is geweest. En dat gooien ze dan gemakkelijk weg als ze het niet meer willen. Dat vind ik zonde.” Voor het creëren van meer bewustzijn, ziet hij niet echt een rol voor zijn slachterij. Een open dag om te laten zien hoe de eenden worden behandeld gaat IJzerman bijvoorbeeld te ver: „Dat kan niet vanwege de veiligheid en concurrentieoverwegingen.” Maar de vrachtwagens laten stoppen voor de activisten van Save Movement? Prima. Eén keer per jaar dan, meer niet.

Daar laat Susan Cameron (52), de enige Ermelose bij het protest, het niet bij. „Wij willen hier elke maand een actie houden.” Als Tomassen niet mee wil werken, gaan ze met hun borden en vlaggen zelf langs de kant van de weg staan. Dat doen ze vaker bij slachterijen die nee zeggen. „We vragen de chauffeurs dan of ze toch willen stoppen”, zegt Maria du Toit. Verder dan dat gaan ze niet.

Iets na tienen rijdt de eerste vrachtwagen het terrein van Tomassen weer af. Dit keer klinkt alleen het geluid van de motor. „Oh, kijk die lege truck!” zegt Natascha Eijpe geschrokken. „Ongelooflijk hoe snel ze zoveel dieren doden. Ik ben ervan overtuigd dat we het over honderd jaar absurd vinden hoe we met dieren omgingen.” Nog geen tien minuten later mengt motorgeronk zich in de verte opnieuw met steeds harder gekwaak.


5 plekken waar je écht een gin-tonic moet drinken

Foto van gin-tonic. / Peter Fazekas, Pexels.

Foto van 'Daisy Heyer'

8 JUN 2019

Het is zaterdag 8 juni 2019 internationale gin-tonic dag en dat moet gevierd worden. Hoe? Door één van de beste gin-tonic bars van Nederland te bezoeken. Welke dat zijn? Metro heeft er 11 voor je op een rijtje gezet waar je als liefhebber deze zaterdagavond echt naartoe moet. Of tijdens een van de 364 andere dagen natuurlijk!

Gin Fizz – Tilburg


Voor heel even kaassoufflés bij McDonald's

Exterieur van McDonalds Amsterdam Zuidoost. / ANP

Foto van 'Metro'

5 JUN 2019

Goed nieuws voor fans van de kaassoufflé. Sinds dinsdag kun je namelijk ook bij de McDonald’s terecht voor dit smeuïge kaashapje. Je moet er wel snel bij zijn, want het kaashapje is maar twee maanden verkrijgbaar.

Het gaat om mini-kaassoufflés, verkrijgbaar in een sharebox of los. In de sharebox zitten tevens chicken tenders en kipnuggets. Bestel je ze los, dan komen ze in een doosje van vier stuks.

In bijna elk filiaal


Fijne hamburgerdag! Hier eet je de beste burgers

Fijne hamburgerdag! / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 MEI 2019

Hoera, het is vandaag Hamburgerdag! De reden om de allerbeste burgers in het land te eten. Je hebt dit heerlijke gerecht tegenwoordig in alle soorten en maten en daarom deden we een rondvraag waar je nou de beste burgers kunt scoren.

Hamburgers?

Maar eerst, waar komt die hamburger nou eigenlijk vandaan? Deze gegrilde schijf vlees is inmiddels in talloze soorten te verkrijgen, maar hij vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Er heerst wel een groot misverstand rondom de burger: er wordt nogal eens aangenomen dat 'ie in de Tweede Wereldoorlog in Hamburg is ontstaan bij Amerikaanse soldaten.


Dit is het duurste kopje koffie ter wereld

Als je dit kopje koffie op de rekening hebt staan, vergaat het lachen je wel... / Pexels

Foto van 'Metro'

25 MEI 2019

De kwaliteit van koffie is vaak doorslaggevend bij het overwinnen van een zware ochtend. Dat denken ze in Californië ook, want daar leggen ze met veel plezier 75 dollar (een kleine 70 euro) neer voor een kopje zwart goud van de beste kwaliteit.

De koffiebarketen Klatch Coffee wist als één van de enige ketens de koffie, die de duurste ter wereld is, te bemachtigen. Klatch Coffeee biedt het exclusieve kopje met de Elida Natural Geisha 803-koffie aan in filialen in Zuid-Californië en San Francisco. Het getal verwijst naar de prijs die Klatch Coffee neerlegde per pond (ongeveer een halve kilogram) bonen. Het bedrijf beschrijft de koffie als een zeldzame soort arabica uit Panama, met een florale, theeachtige smaak en met noten van jasmijn en bessen.


Wijn tóch een beetje goed voor je gezondheid

A wine a day keeps de tandarts away! Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

8 MEI 2019

„Ach, alcohol werkt ontsmettend!", heb je vast wel eens gehoord toen je twijfelde over dat glaasje wijn terwijl je eigenlijk veel te verkouden was voor een borrel. Hoewel de kans groot is dat jij je de volgende dag nog beroerder voelde dan voor je ging drinken, is het niet helemaal gelogen. Een glaasje wijn werkt namelijk tegen bacteriën.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat wijn toch niet helemaal ongezond is. Natuurlijk moet je nog steeds niet overmatig gaan drinken en zitten er ook genoeg nadelige effecten aan regelmatige alcoholconsumptie, maar dus ook positieve. Of je nou rood of wit opentrekt, wijn vecht tegen bacteriën waar je keelpijn én gaatjes van krijgt.

Antibacteriële werking


Culineren kun je 'C-ker' leren

Culinair uit eten gaan is echt niet alleen weggelegd voor de rich and famous, maar ook heel leuk voor de 'gewone' mens. / Foto: Restaurant C

Foto van 'Daisy Heyer'

27 MRT 2019

Uit eten gaan is hip. Waar je vroeger bij de plaatselijke friettent met zijn allen een saté met patat naar binnen knalde, is het tegenwoordig belangrijk dat het eten vers is, de plek hipper dan hip, soms (maar lang niet altijd) vegetarisch de klok slaat, er wel ten alle tijden vega(n) aanwezig is en niet onbelangrijk: dat de service ook nog prima in orde is. Maar hoewel je nu helemaal niet meer raar opkijkt als iemand drie keer per week uit eten gaat, hangt er nog wel een bepaald stigma aan culinair uit eten gaan. Dat is toch enkel voor de rich and famous en de mensen met weinig honger?

Restaurant C

Dat is precies wat ondergetekende dacht. Maar wat blijkt: ‘culineren kun je leren’, zo zei mijn vriend. Ik wilde wel eens meemaken of mijn vooroordelen juist waren en de perfecte plek om dit uit te testen bleek Restaurant C in Amsterdam. Culinair betekent eigenlijk kookkunst en als we het hebben over Restaurant C heb je het eigenlijk al over kookkunst an sich. Restaurant C Amsterdam serveert lunch en diner op basis van tussengerechten verdeeld in temperatuurzones. Klinkt allemaal enorm ingewikkeld, maar in de praktijk betekent het vooral hele lekkere gerechten die van ijskoud tot warm en weer koud geserveerd worden. Van 0 tot 200 graden en weer terug naar de -20.


Koken met Monique, de kids én HelloFresh
Likeability of5

Koken met Monique, de kids én HelloFresh

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

27 MRT 2019

Je kent het wel. Overdag werk je, ‘s middags haal je de kids op en dan kom je erachter dat de wekelijkse boodschappen maar tot woensdag reikten. Je moet dus naar de supermarkt om het avondeten te regelen. Maar wat haal je? Om deze situatie te voorkomen, besloten Monique en haar gezin twee weken lang de Familiebox uit te proberen.

Discussies? Echt niet!

„Dan sta je in de supermarkt en dan heb je eigenlijk geen idee wat je moet eten die avond. Volgens mij heeft iedereen dat weleens”, vertelt Monique. „Als gezin scheelt het ons een hoop tijd én gezeur. We hoeven niet meer na te denken of te discussiëren over het avondeten met de kinderen. Ook mijn boodschappentassen zijn een stuk lichter tegenwoordig.”


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Zelfs kippenhouder Ruud doet een weekje zonder vlees

Foto van 'Ingelise de Vries'

11 MRT 2019

Maandag begint de Nationale Week zonder Vlees. Heel Nederland wordt opgeroepen om de ossenworst en speklapjes even te laten staan en te kiezen voor de vegetarische keuken. Goed voor het milieu én je schijnt enthousiast te worden van de vleesloze gerechten.

„Elke dag vlees eten is echt allang niet meer van deze tijd”, antwoordt bedenker Isabel Boerdam op de vraag waarom ze dit initiatief heeft genomen. „En als je eenmaal een week lang vegetarisch hebt gegeten dan zie je dat het super makkelijk is. Maar veel mensen eten uit zichzelf niet zo snel vegetarisch, dus dan weet je niet wat je ermee moet. De Nationale Week Zonder Vlees laat ze het beste van de vega keuken zien.”

Bewuster eten


Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom
Likeability of5

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

18 FEB 2019

Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

likedislike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_4ef4c8d924c529cf2b514f0e2c8049a0051007cd_avataruser_57e58222bf4f77b65d094f0c4124fa9d4cd6fa8b_avatar

+3


Magnum, Ben & Jerry en Ola: alle ijsjes gaan vegan

Er waren al een paar vegan Ben & Jerry-varianten, maar dat worden er nu nóg meer en ook de rest van de bekende ijsjes komen in vegan-variant. / Getty Images

Foto van 'Daisy Heyer'

6 FEB 2019

Vegan is hip: daar kun je, helemaal als randstedelijke inwoner, niet meer omheen. En eigenlijk ook niet meer als groot bedrijf, dus besloot Unilver om ál hun bekende ijsmerken, zoals Magnum, Ben & Jerry en Solero, binnenkort ook te gaan fabriceren in een vegan-variant, meldt RTLZ. 

Volgens marketingmanager van Unilver Sebastien Deneux, hebben straks alle bekende ijsmerken een veganistische variant. Zo is er vanaf maart een vegan Magnum te koop, die in plaats van melkproducten wordt opgebouwd uit eiwit van erwten.

Meer vegan in the family


Vergeet de gin tonic: de Pisco Sour is het helemaal!

Beeld ter illustratie. / Ming Chao

Foto van 'Daisy Heyer'

5 FEB 2019

Gin tonic, move over: het is de pisco sour die het dit jaar helemaal is op het gebied van cocktails. Althans, als we de kenners moeten geloven, want het drankje staat deze week in het zonnetje. Verschillende barren in Nederland creëeren deze week een variant op de bekende cocktail. Maar wat voor drankje is dat pisco nou eigenlijk?

Geen beschermde origine

Pisco is een sterke drank die wordt gemaakt van druiven. De drank wordt van oorsprong gedronken in zowel Peru als in Chili. De twee landen vechten al eeuwen om de rechten van het drankje, zodat enkel zij de 'pisco' mogen produceren, want de pisco heeft niet zoals bijvoorbeeld tequila een beschermde origine. We weten dus niet zeker waar de pisco écht vandaan komt, maar we hebben wel een vermoeden: de stad Pisco en de provincie Pisco liggen namelijk in Peru...


Lepel in de aanslag; het is Wereld Nutelladag!

Lepel in de aanslag; het is Wereld Nutelladag!

De hemelse hazelnootpasta is wereldwijd erg populair Bron: Gettyimages

Foto van 'Naomi Defoer'

5 FEB 2019

Op de boterham mét banaan voor een heus ontbijtfeestje, al lepelend uit de pot om de hormonen in bedwang te houden of door de havermout voor net een extra zoetje. Nutella kan elk moment van de dag. Vergeet vooral vandaag niet je mes in de Nutella te hengelen. Het is namelijk Wereld Nutelladag.

Pakje boter

De dag is niet speciaal opgericht, maar ontstaan in 2007 via het internet en social media. Het bruine goedje zelf bestaat al wat langer. Sinds 14 mei 1946 om precies te zijn. De Italiaanse chocolatier Pieter Ferrero, uit de regio Piemonte, bedacht de smeuïge pasta op basis van hazelnoten, suiker en een vleugje cacao. De pasta, genaamd Giandujot,  had in eerste instantie de vorm van een pakje boter en werd in plakken gesneden om op de boterham te leggen.


Tijdelijk geen kipnuggets bij McDonald's te krijgen

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

3 FEB 2019

Slecht nieuws voor de kipfans bij McDonald's: het is voorlopig even niet mogelijk om kipnuggets te verorberen. Ze kunnen niet geleverd worden door een fout in het productieproces, meldt de NOS. 

De nuggets zijn gelukkig niet heel lang uit de zaak: volgens een woordvoerder zijn de nuggets eind van de week weer binnen om te bevoorraden. En als de McDonald's in jouw buurt een goede voorraad heeft, heb je wellicht niet eens last van het tekort.

Foto ter illustratie. / Colourbox


Wij willen stampen: de kracht van een goede stamppot

Foto van 'Sanne van Rij'

21 JAN 2019

De stamppot moge dan officieel nog geen Hollands erfgoed zijn, ’t komt vrij aardig in de buurt. Fantasieloos hoeft het aardappelmengsel daarmee niet te worden, bewijzen deze toprecepten (én stamppotkoning Werner Drent).

Wij Hollanders stampen wat af – zeker in de wintermaanden zijn de varianten met boerenkool en andijvie onmisbaar in de volkskeuken. Auteur Werner Drent vond Neerlands gerecht numero een zelfs zó interessant dat-ie er een flink kookboek over schreef. Het resulteerde in ‘de Stamppotbijbel’, waarin je pakweg 200 stamprecepten treft. Twééhonderd, vraag je? Ja, echt: het kan! Al kan een bijbel natuurlijk alleen gecureerd worden door ’n God, en dat is Drent dan ook wel een beetje – op stampgebied dan.


Champagne en franse friet is het helemaal deze maand

Champagne en Franse frietjes: het schijnt de ideale combi te zijn. / Instagram @winecancoffee

Foto van 'Daisy Heyer'

6 JAN 2019

Het nieuws is al iets ouder, maar in januari zijn wij op zoek gegaan naar manieren om onze champagnevoorraad er zo fijn mogelijk doorheen kunnen jassen. Niks #dryjanuary, maar opmaken die voorraad. En dat dure drankje is volgens de kenners het allerlekkerste om te combineren met voedsel waarvan je het waarschijnlijk nooit had verwacht: Franse frietjes.

Dat wordt tenminste verklaard door niet zomaar iemand, maar door Marie-Christine Osselin, dé vrouw achter Moët & Chandon; één van de bekendste champagnemerken ter wereld. Osselin is wijnkwaliteit- en communicatiemanager van het champagnemerk en in The Drinks Business verklaart zij dat Franse frietjes één van de best voedingsmiddelen is die je kunt combineren met een glas champagne.


Bruid ontroostbaar door bruidstaart van piepschuim

De bruid was ontroostbaar toen bleek dat haar bruidstaart van piepschuim was. / Videostill Viral Press

Foto van 'Daisy Heyer'

5 JAN 2019

De bruiloft van de Filipijnse Shine Tamayo en haar partner Jhon Chen moest een sprookjeshuwelijk worden, maar liep uit op een compleet fiasco door het cateringbedrijf dat ze hadden ingehuurd. De cateraar is inmiddels gearresteerd.

Shine en Jhon betaalden een wedding planner en tevens cateraar zo'n 2500 euro voor al het eten en de decoratie voor hun trouwerij in Pasig op de Filipijnen op 3 december.

Geen eten


McDonald's komt met vegetarische Happy Meal

De bekende gouden bogen. / Unsplash

Foto van 'Metro'

3 JAN 2019

Goed nieuws voor de vegetariërs onder ons. Vanaf donderdag kunnen je in Groot-Britannië naast de gebruikelijke kipnuggets of een hamburger, ook kiezen voor een vegetarische wrap.

De snack is naast vegetarisch, ook bijna helemaal veganistisch. Bijna alle ingrediënten zijn namelijk veganistisch en vrij van zuivel. De wrap ligt echter nog wel op dezelfde grill als waar ook de hamburgerbroodjes - waar wel melkproduct inzit - worden gebakken. De wrap bestaat uit erwten en is belegd met tomaat, rijst en een pesto van zongedroogde tomaten. Het hapje bevat in totaal 209 calorieën.

Ontwikkelen en verbeteren


Likeability of5

5x wat je moet weten over de oliebol

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

31 DEC 2018

Nog heel even en we kunnen aftellen naar een gloednieuw jaar. En dat doet het grootste gedeelte van de Nederlanders natuurlijk onder het genot van een oliebol! Nou denken heel veel mensen dat de oliebol het allerslechtste is wat je kunt eten - omdat het in een bak olie gebakken wordt natuurlijk -, maar is dat wel zo? En hebben ze ergens anders op de wereld eigenlijk ook oliebollen? Metro zocht het uit!

1. Een oliebol bevat helemaal niet zóveel calorieën

Oké, het is natuurlijk niet per se goed voor je, maar er zijn een heleboel dingen slechter voor je dan oliebollen. Een oliebol met krenten (van 75 gram) bevat 135 kcal, een krentenbol bevat 167 kcal. Wanneer je de oliebol lekker bestrooid met poedersuiker zit je al snel aan de 165 kilocalorieën. Maar eh, we verklappen ook even aan je hoeveel calorieën er in een appelflap zitten: 400 calorietjes in een exemplaar van 100 gram. Ai, doe ons dan maar 3 oliebollen!


like
user_23c46ad3e4c356a18068911cd5ec9826158a3a8f_avatar

Dit is de reden om cranberries op het menu te zetten

Cranberries zijn bijna altijd een goed idee. Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

25 DEC 2018

Het is natuurlijk wel een klein beetje een klassieker tijdens de feestdagen: cranberries op het menu. Ben je nog niet helemaal overtuigd van de vrucht? Dan lukt dat misschien met deze gezondheidsvoordelen.

Ideaal tegen een verkoudheid

Of tegen een griepje. In de winter ben je vaak gevoeliger voor een fikse verkoudheid of word je ook geveld door de griepgolf. Een hoop cranberries eten kan het leed wat verwachten. De bessen zijn een bron van vitamine C, E en K. In samenwerking met de antioxidanten in de besjes, wordt je immuunsysteem versterkt.