Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Eten & drinken 24 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Je kunt nu eindelijk je eigen gin maken

De gin-tonic is tegenwoordig niet meer weg te denken als je aan de bar een drankje bestelt. Hoog tijd om het drankje op een hoger niveau te tillen, denken heel wat gin-initiatiefnemers. Waaronder Chilkia van Maasdijk, die een pakket ontwikkelde waarmee je je eigen gin kunt maken.

Geen zorgen, je hoeft geen hele installatie in je huis te bouwen of een vergunning te hebben om alcohol te destilleren. „Het houdt in dat je kruiden laat intrekken in de gin, net als bij thee”, vertelt Van Maasdijk. „Dus het wordt niet als een echte GIN gedistilleerd, maar dan zou je het thuis zelf ook niet kunnen doen.”

Rebranding

Het bedrijf stamt uit 2014 en is opgericht door de vriend van Van Maasdijk en een goede vriend van hem. Als ze eraan denken het te verkopen – dan nog I MADE GIN -, grijpt ze in omdat ze het een tof concept vindt. „Ik was het er totaal niet mee eens dat mijn vriend het zou laten gaan. Zo is het voor mij begonnen. Ik dacht: Waarom doe ik het niet zelf?” Ze vraagt er iemand bij om het bedrijf te rebranden. Het wordt I MADE X. „Tegenwoordig doe ik het alleen.”

Gin binnen twee dagen

En je eigen gin maken, dat kan ook alleen. „Het is heel makkelijk. In elk pakket zitten twee potjes die zijn afgewogen op basis van 700 milliliter vodka”, legt Van Maasdijk uit. „Eén met jeneverbessen, in de andere zit een kruidenmix met ‘botanicals’, zoals ze hetgeen noemen wat de gin tot gin maakt. Het proces begint met 24 uur jeneverbessen in laten trekken, infusen dus. Vervolgens doe je twaalf uur lang de botanicals erbij. En na 36 uur heb je je eigen gin!”

Het ontwikkelen van de kit is niet over één nacht ijs gegaan. „Letterlijk elk onderdeel in de doos komt van een andere leverancier. Zelfs de dop en de fles komen van twee verschillende leveranciers. Het was een kwestie van goed zoeken, veel vragen stellen, samples uitproberen en afwegingen maken. Hier heeft ook wel echt de meeste tijd in gezeten.”

Passie voor zelf maken

Overigens is Van Maasdijk geen drankstoker van huis uit. Het idee komt vooral vanuit het gebrek aan cadeau-inspiratie. „I MADE X is op deze manier eigenlijk onlosmakelijk verbonden met een feestmoment. Veel mensen vinden het lastig om een cadeau te bedenken, daar heb ik zelf ook last van.” Zeker als je ervan houdt om dingen zelf te maken, zoals Van Maasdijk. „Maar het wordt al minder leuk als je naar vijf verschillende winkels moet om zo eindelijk te kunnen beginnen. Een compleet pakket maakt het toegankelijker en makkelijker. Het gaat dus eigenlijk meer om de passie voor het zelf maken.”

De focus op gin is er dan ook af, vandaar de nieuwe naam I MADE X. „We willen de I MADE Xperience aanbieden, zoals we het noemen. Dat neemt overigens niet weg dat als ik iets drink, ik niks anders drink dan een gin & tonic. Het blijft mijn favoriete drankje!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.