Rosan de Vos
Rosan de Vos Eten & drinken 4 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Het perfecte kaasplankje? Dit heb je nodig

Kaas op brood, op je pizza, tussen je tosti, uit het vuistje: we kunnen wel veronderstellen dat kaas onmisbaar is. En is er ook maar iets lekkerder? Dacht het niet. De Britten vieren maandag de ‘Nationale Dag van de Kaas’ en gelukkig zijn wij Hollanders daar ook niet vies van. Een prima excuus voor een lekker kaasplankje, maar wat heb je daar eigenlijk allemaal voor nodig?

De verschillende soorten kaas

Bij het maken van een kaasplankje moet je bij een dessert uitgaan van 100-125 gram kaas per persoon en bij de borrel kun je uitgaan van 175 – 200 gram per persoon. Kies vervolgens kazen die qua smaak, structuur én vorm verschillen. Als je ongeveer drie tot vijf verschillende soorten kaas gebruikt, zit je helemaal prima.

Kies bijvoorbeeld uit de volgende kaassoorten:

  1. Witschimmelkaas (denk aan brie of camembert)
  2. Geiten- en/of schapenkaas 
  3. Harde en half harde kaas (denk aan Cheddar, boerenkaas of Manchego)
  4. Rode korstkaas (bijvoorbeeld Reblochon of Chaumes)
  5. Blauwe schimmelkaas (denk aan bijvoorbeeld Gorgonzola of Roquefort)

Het eten

Rode korstkazen en blauwe schimmelkazen zijn het heftigst, om deze reden moet je dan ook eindigen met deze kazen tijdens het eten. Doe je dit niet, dan blijft de smaak overheersen. Het is daarnaast belangrijk dat je de kazen ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast haalt, op deze manier komt de smaak het beste naar voren.

Wil je echt indruk maken? Leg dan wat extra smaakmakers op de plank. Denk hierbij aan druiven, noten, honing en vijgen- of dadelbrood. En niet te vergeten: drink er een lekker een glaasje wijn of port bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.