Food

Een wijn van €600 proeven en volop kleine feestjes

Hef het glas op 8, 9 en 10 en 15, 16 en 17 juni in het Amsterdamse Bos. / Bacchus Wijnfestival Facebook

Foto van 'Daisy Heyer'

8 JUN 2018

Wijn is fijn: dat vond ook de organisator van het Bacchus Wijnfestival dat dit weekend voor de vijfde keer plaatsvindt in het Amsterdamse Bos. Organisator Gerard Zwijnenberg houdt zich normaal bezig met de organisatie van Sensation. ,,Maar hier wordt met net zoveel passie aan gewerkt!”

Ook voor klein

Eenieder die een liefde heeft voor een goed glas wijn, is dit weekend welkom bij Bacchus. “Al verwachten we niet veel bezoekers van onder de 18, tenzij ze enorm fan zijn van Rob Black, aka GirlsLoveDj’s, die staat bij ons achter de draaitafels”, vertelt Zwijnenberg. ,,Echt kleine kinderen hebben we dan wel weer iets te geks voor: een speciale hoek met allerlei gekke feestjes en speciale activiteiten zodat ze zich een paar uur kunnen vermaken. En de ouders – op een paar meter afstand en met een goed glas wijn – eveneens.”

Sensation Whine

Zwijnenberg organiseert voor ID&T al meer dan tien jaar evenementen, waaronder al vier jaar de vormgeving van Sensation. Totaal andere koek dan een gezellig wijntje drinken in het Amsterdamse Bos dus. ,,Maar qua passie wordt er net zo hard aan dit evenement gewerkt als aan een Sensation hoor, dus wat dat betreft is het goed te vergelijken”, zegt Zwijnenberg lachend.

Foto: Bacchus Wijnfestival Facebook

,,Nee, alle gekheid op een stokje: het is natuurlijk totaal iets anders, ook qua bezoekers. Op Bacchus zien we ieder jaar veel dezelfde gezichten langskomen: 70 procent van de bezoekers keert terug. De gemiddelde leeftijd is hier 32 jaar en er lopen ontzettend veel vrouwen rond: ook 70 procent. Overigens komen hier ook best veel gezinnen, die ga je op een Sensation natuurlijk niet zien.”

Hoe hij ooit op het idee kwam om een wijnfestival te organiseren? ,,Ik drink zelf graag wijn en was op een wijnreis in Frankrijk. Toen ik daar een dorpje was dat totaal in het teken van wijn stond, snapte ik niet dat we in Nederland nog geen leuke evenementen rondom wijn waren. Ik besloot daar een stokje voor te steken, maar deed eerst nog een opleiding tot vinoloog. Daarna introduceerde ik Bacchus, en nu zijn we inmiddels dus toe aan het vijfde jaar.”

Verjaardagsfeestje

Die verjaardag moet gevierd worden en dat doet Bacchus dan ook met – zoals Zwijnenberg het noemt – ‘kleine feestjes’ op het festivalterrein. ,,Zo hebben we een proeverijtje en als je raadt welke wijn bij welke fles hoort, krijg je een confettishower. Voor de kinderen is er een tent waar ze zich kunnen verkleden, en ieder kind dat binnenkomt wordt ontvangen alsof het jarig is. Of schuif aan bij Bar Weinig, waar je dus een heel klein laagje wijn en een miniscuul beetje eten krijgt van gastkok als Maxim Hartman.”

Foto: Bacchus Wijnfestival Facebook

Tekenend voor het evenement is volgens Zwijnenberg de enorme hoeveelheid vaste mensen die er rondlopen op het terrein. ,,Zoals ik al zei is het publiek terugkerend, maar ook qua team hebben we na 5 jaar bijna alleen maar mensen die er vanaf het eerste moment bij waren. En dan gaat het over de security tot aan de kassamedewerkers. Alle leveranciers werken vanaf het eerste jaar mee. Dat maakt het beregezellig!”

Arme sloeber ook verzadigd

Is dit festival met delicate wijntjes allemaal wel te betalen voor de arme studenten onder ons, vragen we ons af. ,,Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt”, aldus Zwijnenberg. ,,We schenken glazen wijn van 3 euro per glas. En ja, dan hebben we het echt over een volledig glas van 12,5 centiliter. Maar je kunt ook glazen van 24 euro per stuk drinken. Dat is wel een stukje decadenter ja…”

Foto: Bacchus Wijnfestival Facebook

Of we hem zelf bij de peperdure wijnen zien staan vanaf vanavond, daar kan Zwijnenberg kort over zijn: ,,Tijdens het evenement drink ik niet. Mocht er iets gebeuren, dan moet ik natuurlijk wel stand-by staan om het te kunnen regelen. Maar mocht je mij vrij rond laten lopen dan beland ik ook niet per se bij de megadure wijnen hoor. Vorig jaar kreeg ik na afloop van het evenement een glas wijn in mijn handen gedrukt uit een fles van 600 euro. Gek genoeg vond ik de wijn dankzij alle spanning die los kwam en de positieve roes die ik had best lekker, maar zéker niet het lekkerste glas dat ik heb gehad. En als het evenement goed is verlopen smaakt die zondagavond eigenlijk elk glas wijn mij goed.”

Het Bacchus Wijnfestival vindt dit weekend plaats op 8, 9 en 10 juni en volgend weekend op 15, 16 en 17 juni in het Amsterdamse Bos. 


Views

2k+

McDonald's retro kledingstukken al gezien?

McDonald’s komt met een nieuwe retro kledingcollectie en eerlijk is eerlijk sommige items zijn best wel vet! Foto: McDonald's

Foto van 'Lisa Vermeij'

19 JUL 2018

Ben je klaar voor wat fastfoodfashion?  McDonald’s komt met een nieuwe retro kledingcollectie en eerlijk is eerlijk sommige items zijn best wel vet!

Foto: McDonald's

Eerder kwam snackbar en concurrent FEBO natuurlijk al met een kledinglijn. En nu volgt ook de Amerikaanse fastfoodketen met een (helaas) tijdelijke collectie van McDonald’s. Vol met heuptasjes, spijkerjacks, t-shirts, sweaters en sokken in McDonald’s design.


Views

1k+

Huismerkwhisky Lidl volgens experts de beste

Foto: colourbox

Foto van 'Alice Boothby'

20 DEC 2016

Een dure fles hoeft niet altijd per definitie goed te zijn, blijkt uit de de nieuwste editie van de 'whiskybijbel' van Jim Murray. De budgetwhisky van Lidl gooit hoge ogen.

In de lijst verslaat de huismerkwhisky grote namen als Johnnie Walker en Famous Grouse. In de 'bijbel' worden ruim 4600 verschillende flessen whisky professioneel geanalyseerd en beoordeeld. De 34-jaar oude Glenalba Sherry Cask Finish Scotch Whisky (49,99 euro) scoort 95,5 punten van de maximale 100. Deze fles is alleen verkrijgbaar bij Lidl.


Views

3k+

20 x Tussendoortjes onder de 100 calorieën

Foto: Colourbox

Foto van 'Alice Boothby'

3 MRT 2016

Trek in een tussendoortje, maar wil je een beetje op de kilo's letten? Deze snacks bevatten minder dan 100 calorieën.

1. Edamame-bonen


Views

3k+

Bij hotel The Grand kun je volgens de dames van Club Capital het best terecht voor een high tea. / Femmy Weijs

De 10 beste plekken voor high tea in Amsterdam

Bij hotel The Grand kun je volgens de dames van Club Capital het best terecht voor een high tea. / Femmy Weijs

Foto van 'Metro'

22 APR 2016

De meiden van Club Capital zochten de tien beste plekken in Amsterdam voor je uit voor een high tea! Ideaal om de lekkere trek tussen lunch en diner te vullen.

The Grand
Met stip op nummer één staat hotel The Grand, met haar Afternoon Tea. Hier neem je tussen 15.00 en 17.00 uur plaats in de Parijs aandoende Library of, als het weer het toe laat, in de prachtige binnentuin. Je start met traditionele thee en eventueel een glas champagne. Daarna komen de heerlijkheden op tafel, zoals de traditionele scones uit eigen bakkerij, geserveerd zoals het hoort, met jam, clotted cream en lemon curd. Daarnaast komen diverse sandwiches voorbij, onder andere met op eikenhout gerookte zalm en paling. Je maakt kennis met verschillende verrukkelijke theesoorten uit exotische windstreken. Als laatste geniet je van verschillende kleine desserts en minitaartjes van de chefpatissier. Geloof ons, je wilt verder niks meer eten die dag. De Afternoon Tea kost 30 euro per persoon en is uit te breiden met een feestelijk glas champagne.
Oudezijds Voorburgwal 197


Views

2k+