Sofie Smulders
Sofie Smulders Eten & drinken 31 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Vlees vermijden is het best voor een beter milieu’

Wil je bijdragen aan een beter milieu? Dan moet je geen vlees en zuivel meer eten. Echt niet. Volgens een nieuw onderzoek is het vermijden van deze producten verreweg de beste manier om milieu-impact op de planeet te verminderen.

De studie, uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Zürich richt zich op de algehele schade die landbouw op onze planeet aanricht en is de meest uitgebreide analyse op dit gebied tot nu toe. De onderzoekers verzamelden data van 40,000 boerderijen in 119 landen en bekeken alle aspecten die het produceren van 40 voedselwaren met zich meebrengt.

Landbouwgrond

Uit het onderzoek, breed uitgelicht door The Guardian, blijken een aantal dingen, maar komt vooral het gebruik van landbouwgrond als grote boosdoener naar voren. Dit kan teruggebracht worden met 75 procent als alle wereldbewoners zouden stoppen met het consumeren van vlees en zuivel. Door wilde dieren bewoonde gebieden omzetten in de landbouwgrond, is de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van bepaalde diersoorten.

Daarbij halen de wetenschappers aan dat 83 procent van de landbouwgrond wordt gebruikt voor het produceren van vlees en zuivel, terwijl de producten slechts 18 procent van de calorieën en 37% van de eiwitten aan mensen leveren.

Ook niet biologisch

De producten uit het vlees- of zuivelschap die het minst impact hebben op ons milieu, brengen nog altijd veel meer schade aan de planeet toe dan de minst duurzame groente- en graanteelt.

„Landbouw is een sector die een groot gedeelte van de milieuproblemen veroorzaakt. Het zijn dierlijke producten die hiervoor verantwoordelijk zijn. Stoppen met de consumptie van deze producten levert veel meer voordelen op voor het milieu dan bijvoorbeeld het kopen van biologisch vlees of zuivel”, aldus onderzoeksleider Joseph Poore.

Overigens leidde het onderzoek ook nog tot een verrassende uitkomst: zoetwaterviskwekerij heeft door methaanproductie ook veel impact op het milieu, terwijl verondersteld werd dat dit relatief vriendelijk voor het milieu was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.