Rosan de Vos
Rosan de Vos Eten & drinken 13 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Thuiskoks hebben passie en liefde voor wat ze doen’

Kan een thuiskok beter koken dan een professionele chef-kok? In het nieuwe 24Kitchen-programma ‘The Chef’s Line Nederland’ strijden vanaf maandag 14 mei vier gepassioneerde thuiskoks tegen een professionele keukenbrigade van vier chefs uit een gerenommeerd restaurant. De jury, bestaande uit chefs Margot Janse, Jacob Jan Boerma en Dennis Huwaë, beoordelen blind de gemaakte gerechten. Letterlijk: passie tegen professie.

Metro sprak met jurylid Dennis Huwaë (33), mede-eigenaar en chef bij restaurant Daalder in Amsterdam. Onlangs is hij nog verkozen tot ‘Talentvol Chef van het jaar 2018’.

Een thuiskok kan het toch nooit winnen van een chef-kok?
„Waarom niet? Dat zal je juist verbazen! Thuiskoks zijn juist ontzettend gedreven. Neem bijvoorbeeld mijn oma, die stond elke dag een paar uur in de keuken. Nou, dan leer je het wel. Thuiskoks hebben zoveel liefde voor wat ze doen, dat is echt het allerbelangrijkste aan koken.”

'Thuiskoks hebben passie en liefde voor wat ze doen'
Jurylid Dennis Huwaë (33). Foto: 24 Kitchen

„Het moedigt thuiskoks voor de buis misschien ook juist aan om eindelijk te doen wat ze zo leuk vinden. Ik kan me voorstellen dat er genoeg thuiskoks zijn die in het dagelijks leven boekhouder zijn, maar stiekem altijd al kok hadden willen worden, maar dit nooit durfden. Dit programma laat juist zien dat het toch allemaal mogelijk is – het laat zien dat koken juist gaat om de liefde, de passie en de tijd die je erin steekt. Heel inspirerend.”

Wat eet jij thuis het liefst? 
„Haha. Ik kook bijna nooit thuis. Ik heb mijn eigen restaurant, dus als ik vrij ben vind ik het lekker om uit eten te gaan. Maar anders houd ik echt van stamppot, lasagna of geroosterde groentes uit de oven. Ik ga niet maken wat ik op het werk maak, daar eet ik al zo’n zes dagen in de week.”

Waar let jij op bij het beoordelen van een gerecht? 
„Het gaat te allen tijde om smaak. Honderd procent. Structuur, temperatuur en visueel is natuurlijk ook belangrijk, maar als ik kijk naar mijn ervaring met andere restaurants, is smaak het enige wat mij bijblijft. Als je uit eten gaat, doe je dit ook omdat je het lekker vindt. Als je echt iets moois wil zien, bekijk je wel een Vincent van Gogh, of iets.”

'Thuiskoks hebben passie en liefde voor wat ze doen'
Professionele keukenbrigade. Foto: 24 Kitchen

Blind beoordelen is dan wel lastig, of niet dan? 
„Heel lastig. Je weet niet wie het gerecht gemaakt heeft, de thuiskok of de professionele brigade. Het ligt soms zo dicht op elkaar. En het nadeel is: bij een afwijzing raak je deze mensen ook. En soms is een thuiskok gewoon beter, dat kan voor de professionele kok een deuk in het zelfvertrouwen zijn. Maar aan de andere kant weet deze prof dan ook weer waar hij of zij aan moet spijkeren. Bij een gerecht zet de thuiskok meteen gas erop, dat moet een professionele kok ook gewoon doen.”

Wanneer kun je jezelf een goede kok noemen?
„Dat moeten andere mensen zeggen. De een is sneller tevreden met zichzelf dan de ander. Ik vind mijzelf ook niet goed genoeg, terwijl andere mensen dan vragen of ik niet goed bij mij hoofd ben. Als je met jouw gerecht andere mensen blij kunt maken, heb je denk ik je doel bereikt.”

The Chef’s Line Nederland’ is vanaf maandag 14 mei iedere werkdag om 22.00 uur te zien op 24Kitchen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.