Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 22 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Samen eten belangrijke geluksfactor voor mensen

Waar worden we gelukkig van en wat maakt ons ongelukkig? Onderzoekers van Oxford Economics en het National Centre for Social Research vroegen het achtduizend Britten in opdracht van winkelketen Sainsbury’s en dat leverde tenminste een opvallend resultaat op: mensen die alleen eten zijn ongelukkiger.

Mensen die bijna altijd in hun uppie aan de eettafel zitten, scoren 7.9 punten lager op het gemiddelde ‘geluksniveau’ dat in het Verenigd Koninkrijk gemeten werd. En het werkt ook de andere kant op: de mensen die vrijwel elke avond met iemand anders eten, noemden dat als een van hun belangrijkste geluksfactoren.

Sociaal contact

Ook goed slapen, genoeg tijd hebben voor leuke dingen en een bevredigend seksleven scoorden hoog. Volgens de onderzoekers worden deze dingen genoemd, omdat het vormen van sociaal contact zijn. Let wel: fysiek sociaal contact. Het sturen en ontvangen van mails en appjes werd in dit onderzoek niet geassocieerd met geluk.

„De kwaliteit van onze relaties en het samen tijd doorbrengen, fysiek en dus niet digitaal, draagt voor een groot gedeelte bij aan ons levensgeluk: niets overtreft de kracht van menselijke interactie”, aldus Mike Coupe die bij het onderzoek betrokken was.

De sterkste, negatieve associatie met geluk werd gevonden in een slechte mentale gezondheid, zoals het hebben van depressies, angststoornissen of paniekaanvallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.