Food

Dit eten scholieren tijdens de examens

Foto van 'Ingelise de Vries'

17 MEI 2018

De zwaarste tijd voor scholieren in het laatste jaar is aangebroken. Deze week zijn de examens begonnen en moet er nog héél even gepresteerd worden voor de reisjes naar Lloret de Mar en Renesse beginnen.

Hoewel het natuurlijk de bedoeling is dat er maanden van tevoren al geleerd is, zullen er ook heel wat nachten worden doorgehaald om nog even de laatste stof in het hoofd te stampen. Maar hoe blijf je in het heetst van de strijd aan energie komen? Eten is daarin een belangrijke factor.

Koffie en thee

Wellicht herinner je je eigen eindexamen nog. Zat je met snoepgoed op tafel of koos je voor de gezonde opties? Bezorgdienst Deliveroo besloot een onderzoek te doen naar wat scholieren nou eigenlijk knabbelen tijdens de toetsing. Het blijkt niet alleen om eten te gaan: er is tijdens het studeren ook ruimte voor liters thee en sloten koffie.

Snoep of fruit

In elk geval vinden scholieren eten een goede manier om er een beetje bij te blijven, dat vindt namelijk zo’n 70 procent. Er is echter weinig consensus over wat er dan gegeten moet worden. De ene helft gaat voor de gezonde varianten van smoothies, fruit en groenten, de andere helft van de leerlingen houdt zichzelf liever op de been met taart, snoep en chocolade. De helft van alle tieners drinkt daar koffie of thee bij. Energiedrankjes doen het ook goed.

De snacks zorgen dan ook voor een gat in de hand: scholieren geven gemiddeld het dubbele uit aan eten in de laatste weken van de middelbare schooltijd. Meestal gaat het om kant en klare snacks.

Examen tijdens de Ramadan

Het is deze examentijd niet voor iedere scholier het geval. Een kleine groep scholieren zal het tijdens de toetsen zonder eten of drinken moeten doen in verband met de Ramadan. Hoe kom je de examens dan het beste door? We vroegen het aan @SafaTweets, die zelf ook meedoet aan de Ramadan.

Zorg in elk geval voor een voedzaam ontbijt, adviseert ze. ,,Als ik een werkdag vol lange afspraken heb tijdens de Ramadan, eet ik havermout met yoghurt. Ik probeer tijdens zonsondergang - verspreid over de uren - genoeg water te drinken zodat er voldoende vocht wordt opgenomen en vastgehouden.” En, tipt ze: ,,Ook bananen en dadels zijn erg voedzaam!”

BEKIJK OOK


Views

2k+

Samen eten belangrijke geluksfactor voor mensen

Samen eten belangrijke geluksfactor voor mensen

Foto: Pexels / Bruce Mars

Foto van 'metronieuws'

22 MEI 2018

Waar worden we gelukkig van en wat maakt ons ongelukkig? Onderzoekers van Oxford Economics en het National Centre for Social Research vroegen het achtduizend Britten in opdracht van winkelketen Sainsbury's en dat leverde tenminste een opvallend resultaat op: mensen die alleen eten zijn ongelukkiger.

Mensen die bijna altijd in hun uppie aan de eettafel zitten, scoren 7.9 punten lager op het gemiddelde ‘geluksniveau’ dat in het Verenigd Koninkrijk gemeten werd. En het werkt ook de andere kant op: de mensen die vrijwel elke avond met iemand anders eten, noemden dat als een van hun belangrijkste geluksfactoren.

Sociaal contact

Ook goed slapen, genoeg tijd hebben voor leuke dingen en een bevredigend seksleven scoorden hoog. Volgens de onderzoekers worden deze dingen genoemd, omdat het vormen van sociaal contact zijn. Let wel: fysiek sociaal contact. Het sturen en ontvangen van mails en appjes werd in dit onderzoek niet geassocieerd met geluk.

„De kwaliteit van onze relaties en het samen tijd doorbrengen, fysiek en dus niet digitaal, draagt voor een groot gedeelte bij aan ons levensgeluk: niets overtreft de kracht van menselijke interactie”, aldus Mike Coupe die bij het onderzoek betrokken was.

De sterkste, negatieve associatie met geluk werd gevonden in een slechte mentale gezondheid, zoals het hebben van depressies, angststoornissen of paniekaanvallen.

BEKIJK OOK


Views

800+

Een gezonde en vullende maaltijdsalade in 7 stappen

Een gezonde en vullende maaltijdsalade in 7 stappen

Een gezonde en vullende maaltijdsalade in 7 stappen. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

22 MEI 2018

Weet je niet wat je moet eten maar wil je toch wel echt een beetje gezond doen? Een maaltijdsalade is de oplossing! Omdat enkel een tomaatje en een komkommertje op den duur natuurlijk ontzettend verveelt, moet er wel het een en ander toegevoegd worden. Daarom: een gezonde en vullende maaltijdsalade in slechts zeven stappen.

Wat moet er in een maaltijdsalade zitten?

Om het echt tot een goed avondmaal te laten lijken, is het belangrijk dat de salade langzame koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels bevat, schrijft Elle. Hoe flans je dit nou in elkaar? Heel simpel!

Stap 1: Mix alle soorten sla die je maar in huis hebt. 
Stap 2: Zorg voor flink wat brandstof zoals: zoete aardappelen, kikkererwten, linzen of volkoren pasta. 
Stap 3: Ook eiwitten zijn belangrijk, hierdoor vult de salade goed. Voeg daarom ook kip, ei, sojabonen of kabeljauw toe.
Stap 4: Denk daarnaast aan goede vetten als avocado’s, vis, noten of kaas. 
Stap 5: Maak je salade kleurrijk! Door groentes in verschillende kleuren toe te voegen, krijg je verschillende vitamines en mineralen binnen. 
Stap 6: Maak je salade lekker knapperig door er een goede bite aan toe te voegen. Bestrooi de salade met pijnboompitten, amandelen, lijnzaad of bacon. 
Stap 7: Als kers op de taart: voeg je favoriete dressing toe om de helemaal salade af te maken.

Eet smakelijk!

Een gezonde en vullende maaltijdsalade in 7 stappen

Lekker toch? Foto: Giphy

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

BEKIJK OOK


Views

1k+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 05:30

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

200+

Bevroren witbrood als nieuwe superfood?

Bevroren witbrood als nieuwe superfood?

Bevroren witbrood als nieuwe superfood? Foto: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

20 MEI 2018

Was je vroeger altijd boos op je ouders omdat je geen witbrood mee naar school mocht? Wie weet veranderen de tijden! Onderzoekers van de Oxford Brookes University hebben namelijk een manier ontdekt om witbrood om te toveren tot een superfood waarmee je je conditie kunt verbeteren.

Eerst vriezen, dan roosteren

Witbrood is minder gezond door de hoge glycemische index (71 voor witbrood, tegenover 50 voor volkorenbrood). Hierdoor krijg je een korte piek in je bloedsuikerspiegel, wat leidt tot de zogenaamde energiedipjes.

Door het witbrood eerst in te vriezen en dan weer te roosteren, halveer je de insulinepiek.

Dit proces zorgt ervoor dat het meel lastiger omgezet wordt in suiker. Je energie wordt hierdoor langzamer en over een langere periode aan je spieren afgegeven, aldus MensHealth. Ideaal voor een rondje hardlopen of om niet halverwege de ochtend in te storten achter je bureau.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

3k+

Met deze ijsjes kom je vegan de zomer door

Foto van 'Ingelise de Vries'

15 MEI 2018

Veganistisch leven betekent allang niet meer dat je al het lekkere moet opgeven. Integendeel! Er komen steeds meer heerlijke etenswaren op de markt voor hen die rekening willen houden met het milieu, dierenleed of om een andere reden geen dierlijke producten willen consumeren.

Zo is het gelukkig ook met ijs. De temperaturen nemen serieuze vormen aan en er moet voor verkoeling worden gezorgd. Hoe doe je dat nou beter dan met ijs? Precies. En de tijd dat roomijs alleen voor melkgebruikers was, is voorbij. Dit zijn onze favoriete veganistische ijsjes.

Ben & Jerry's

De veganistische snoeperds hebben er lang voor moeten lobbyen, maar inmiddels is het gewoon verkrijgbaar. Ben & Jerry's zonder melk is gewoon een feit. En hij doet zeker niet onder voor de versie met zuivel.

Waarom de zuivelloze variant? Naar eigen zeggen sprak het bedrijf met een hoop vegan fans én met fans die gewoon wat minder zuivel willen eten. Daarom hebben ze nu de variant op basis van amandelen gemaakt. Enne... Ze doen ook nog eens aan fairtrade producten.

Perfect World

Mocht je je nou niet alleen toewijden aan een veganistische lifestyle maar ook nog eens op de kilo's letten, dan is er goed nieuws. Nieuw in de schappen is namelijk het ijs van Perfect World. Dat is niet alleen vegan, maar ook nog eens suikervrij. Ideaal als je die kilo's nog even kwijt wil voor de zomer. Of als je al zoveel ander ijs hebt gegeten dat het wel even rustig aan mag.

De smaken variëren goed en zijn komen nu met z'n drie: Choc Chip, Pistachio en Raspberry Ripple. Oprichter Chris Conklin is al sinds 2009 aan het experimenteren met de smaken, hij is gek op ijs maar zit op een suikervrij dieet. En als er geen alternatief is, dan maar zelf experimenteren, niet? Precies.

Waterijsjes

En natuurlijk... Waterijsjes! Van perenijsjes tot fruitijsjes, waterijs is heel vaak veganistisch. Een bommetje suiker en kleurstof, maar hé. Het smaakt heerlijk. Let wel goed op de ingrediëntenlijst, sommige kleurstoffen zijn namelijk op basis van dierlijke producten.

Eetsmakelijk!

BEKIJK OOK


Views

2k+

'Thuiskoks hebben passie en liefde voor wat ze doen'

'Thuiskoks hebben passie en liefde voor wat ze doen'

In het nieuwe programma ‘The Chef’s Line Nederland’ strijden vanaf maandag 14 mei vier gepassioneerde thuiskoks tegen een professionele keukenbrigade van vier chefs uit een gerenommeerd restaurant. Foto: 24 Kitchen.

Foto van 'Rosan de Vos'

13 MEI 2018

Kan een thuiskok beter koken dan een professionele chef-kok? In het nieuwe 24Kitchen-programma ‘The Chef’s Line Nederland’ strijden vanaf maandag 14 mei vier gepassioneerde thuiskoks tegen een professionele keukenbrigade van vier chefs uit een gerenommeerd restaurant. De jury, bestaande uit chefs Margot Janse, Jacob Jan Boerma en Dennis Huwaë, beoordelen blind de gemaakte gerechten. Letterlijk: passie tegen professie.

Metro sprak met jurylid Dennis Huwaë (33), mede-eigenaar en chef bij restaurant Daalder in Amsterdam. Onlangs is hij nog verkozen tot ‘Talentvol Chef van het jaar 2018’.

Een thuiskok kan het toch nooit winnen van een chef-kok?
„Waarom niet? Dat zal je juist verbazen! Thuiskoks zijn juist ontzettend gedreven. Neem bijvoorbeeld mijn oma, die stond elke dag een paar uur in de keuken. Nou, dan leer je het wel. Thuiskoks hebben zoveel liefde voor wat ze doen, dat is echt het allerbelangrijkste aan koken.”

'Thuiskoks hebben passie en liefde voor wat ze doen'

Jurylid Dennis Huwaë (33). Foto: 24 Kitchen

„Het moedigt thuiskoks voor de buis misschien ook juist aan om eindelijk te doen wat ze zo leuk vinden. Ik kan me voorstellen dat er genoeg thuiskoks zijn die in het dagelijks leven boekhouder zijn, maar stiekem altijd al kok hadden willen worden, maar dit nooit durfden. Dit programma laat juist zien dat het toch allemaal mogelijk is - het laat zien dat koken juist gaat om de liefde, de passie en de tijd die je erin steekt. Heel inspirerend.”

Wat eet jij thuis het liefst? 
„Haha. Ik kook bijna nooit thuis. Ik heb mijn eigen restaurant, dus als ik vrij ben vind ik het lekker om uit eten te gaan. Maar anders houd ik echt van stamppot, lasagna of geroosterde groentes uit de oven. Ik ga niet maken wat ik op het werk maak, daar eet ik al zo'n zes dagen in de week.”

Waar let jij op bij het beoordelen van een gerecht? 
„Het gaat te allen tijde om smaak. Honderd procent. Structuur, temperatuur en visueel is natuurlijk ook belangrijk, maar als ik kijk naar mijn ervaring met andere restaurants, is smaak het enige wat mij bijblijft. Als je uit eten gaat, doe je dit ook omdat je het lekker vindt. Als je echt iets moois wil zien, bekijk je wel een Vincent van Gogh, of iets.”

'Thuiskoks hebben passie en liefde voor wat ze doen'

Professionele keukenbrigade. Foto: 24 Kitchen

Blind beoordelen is dan wel lastig, of niet dan? 
„Heel lastig. Je weet niet wie het gerecht gemaakt heeft, de thuiskok of de professionele brigade. Het ligt soms zo dicht op elkaar. En het nadeel is: bij een afwijzing raak je deze mensen ook. En soms is een thuiskok gewoon beter, dat kan voor de professionele kok een deuk in het zelfvertrouwen zijn. Maar aan de andere kant weet deze prof dan ook weer waar hij of zij aan moet spijkeren. Bij een gerecht zet de thuiskok meteen gas erop, dat moet een professionele kok ook gewoon doen.”

Wanneer kun je jezelf een goede kok noemen?
„Dat moeten andere mensen zeggen. De een is sneller tevreden met zichzelf dan de ander. Ik vind mijzelf ook niet goed genoeg, terwijl andere mensen dan vragen of ik niet goed bij mij hoofd ben. Als je met jouw gerecht andere mensen blij kunt maken, heb je denk ik je doel bereikt.”

The Chef’s Line Nederland’ is vanaf maandag 14 mei iedere werkdag om 22.00 uur te zien op 24Kitchen.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Je dagelijkse boodschappen worden alsmaar duurder

Je dagelijkse boodschappen worden alsmaar duurder

Je dagelijkse boodschappen worden alsmaar duurder. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

12 MEI 2018

Denk je bij het afrekenen van je boodschappen wel eens: ‘man, man man, wat is dit toch duur?’

Klanten van supermarkten moeten veel meer betalen voor hun boodschappen dan een jaar geleden. Dat meldt consumentenprogramma Kassa.

Kassa doet elk jaar dezelfde boodschappen bij de grote landelijke supermarktketens Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus. Bij elk filiaal werden 26 dezelfde, gangbare producten gekocht. Bij elkaar opgeteld kostten deze vijf 'mandjes' met boodschappen begin mei begin mei 218,10 euro, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder.

Waarom worden de boodschappen duurder?

Supermarktdeskundige Paul Moers zegt tegen Kassa dat supermarkten hun prijzen verhogen omdat mensen meer te besteden hebben. In de crisisjaren stegen de prijzen nauwelijks. Moers verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen.

Voortaan toch die aanbiedingen maar goed in de gaten houden.

BEKIJK OOK


Views

2k+