Rosan de Vos
Rosan de Vos Eten & drinken 25 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Slechte druivenoogst in 2017: wordt wijn nu duurder?

Slecht nieuws voor wijnliefhebbers. De productie is in zestig jaar nog nooit zo laag geweest, waardoor het kan zijn dat je meer gaat betalen voor je favoriete drankje verkrijgbaar in drie kleuren. Dat blijkt uit cijfers van de International Organization of Vine and Wine. De oorzaak? Het slechte weer van 2017.

In 2017 werd er wereldwijd in totaal 250 miljoen hectoliter wijn geproduceerd, wat maar liefst 8,6 procent lager is dan een jaar eerder. Het is daarmee het laagste niveau sinds 1957, toen het totaal uitkwam op 173,8 miljoen hectoliter.

Moeten we nu meer betalen?

„Het is een natuurproduct en net als bij aardappelen heb je goede en minder goede jaren”, zegt Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren tegen het AD.

Niet ieder land heeft last gehad van het slechte weer, in Brazilië was er bijvoorbeeld juist een forse stijging te zien. Volgens van Houtert ligt het aan de afspraken tussen handelaar en producent. Drastische prijsverschillen zullen er niet snel zijn, zo kan het zijn dat je misschien 25 cent meer betaalt in een restaurant.

Maar laat je voor dat bedrag het wijntje aan je voorbij gaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.