Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 6 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Recept: Makkelijke lentepasta met brandnetel

Recept: Makkelijke lentepasta met brandnetel

Van brandnetel kun je thee zetten en medicinale soep maken. Je kunt hem mengen door een pesto en als alternatief voor spinazie gebruiken. In deze makkelijke lentepasta wordt deze prikkelige rakker ondersteund door doperwten en allerlei andere heerlijke plantaardigheden. Zo komt de smaak van de mooie brandnetel goed tot zijn recht.

Hoofdgerecht voor 2 grote porties

  • 75-100 gram vers geplukte brandneteltoppen
  • 200 gram pasta naar keuze
  • 1 blokje tuinkruidenbouillon
  • Olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, gehalveerd en ontdaan van zaadjes
  • 200 gram gedopte doperwten, vers of uit de diepvries
  • 150 milliliter haverroom
  • Sap van ½ citroen
  • 1 volle eetlepel kappertjes
  • 1½ eetlepel gistvlokken
  • Kruidenzout en versgemalen zwarte peper
  • Verse basilicumblaadjes
  1. Schud de brandnetels na het plukken goed uit en check of er geen zand of kleine bewoners meer in zitten (de beestjes die je wel vindt, zet je terug in de tuin). Laat even liggen zodat eventuele nog aanwezige bewoners er zelf uit kunnen kruipen. Spoel de brandnetels daarna voorzichtig af.
  2. Breng ruim voldoende water aan de kook voor de pasta. Voeg vervolgens het bouillonblokje en de pasta toe en kook de pasta gaar – bij voorkeur al dente – volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Verhit ondertussen in een koekenpan een flinke scheut olijfolie. Fruit hierin de ui ongeveer 5 minuten. 
  4. Voeg de knoflook en chilipeper toe en bak ze 1 minuut mee. Voeg de doperwten toe en bak alles nogmaals 1 minuut.
  5. Voeg vervolgens brandneteltoppen en een klein scheutje water toe en roerbak ongeveer 2 minuten. Schenk al roerend de haverroom en het citroensap erbij en laat het geheel ongeveer 5 minuten pruttelen, tot de doperwten gaar zijn en de brandnetels slinken. Voeg vervolgens de kappertjes en gistvlokken toe en 8 eetlepels van de kruidenbouillon waarin de pasta aan het koken is. Proef en roer goed. Breng eventueel op smaak met nog wat kruidenzout en een flinke snuf versgemalen zwarte peper.
  6. Giet de pasta af zodra hij klaar is. Verdeel hem over twee borden en maak af met het brandnetel-doperwtenmengsel. Serveer met vers basilicum en besprenkel met wat olijfolie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.