Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 18 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Recept: Flowerpower-ijs

Flowerpower-ijs

Met rozen, hibiscus en goudsbloem

Een zwoele zomeravond, de aromatische geur van bloemen nog in de lucht, voeten omhoog en een schaaltje van dit heerlijke ijs: mijn idee van de echte zomer! Drink er een koud glaasje witte Vin Nature of horchata bij en geniet van deze smakelijke ontspanning. Verdubbel het recept als je een flinke bak ijs op voorraad wilt.

Dessert (voor 6-8 bolletjes)

  • 300 milliliter kokosmelk
  • ½ vanillepeul, in de lengte opengespleten
  • 7 gram schone verse rozenblaadjes
  • 2 schone verse bloemen van de hibiscus
  • 3 schone verse bloemen van de goudsbloem
  • 30 gram cashewnoten
  • 3 rijpe perziken, geschild en ontpit
  • 60 milliliter rijststroop, ahornsiroop of kokosbloesemnectar
  • 1 banaan, geschild en in stukken gesneden
  • Sap van ¼ citroen

Doe de kokosmelk samen met de vanillepeul, rozenblaadjes, hibiscusbloemen en goudsbloemen in een kleine pan. Breng de melk op laag vuur tot bijna aan de kook; zorg dat hij niet gaat borrelen! Laat 3 minuten trekken. Zet vervolgens het vuur uit en laat het mengsel een nacht rusten met het deksel op de pan. Week ook de cashewnoten een nacht in water.
Snijd de volgende dag twee perziken in stukken. Doe ze samen met de rijststroop in een kleine pan op een laag vuurtje. Prak de perziken onder het warm worden en laat ze ongeveer 10 minuten pruttelen onder af en toe roeren. Zet het vuur uit, haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Zeef de kokosmelk in een kom. Verwijder de vanillepeul en houd hem apart. Druk de bloemen in de zeef goed uit en gooi ze bij het gft. Schraap boven de kokosmelk het merg uit de vanillepeul en gooi de lege peul bij het gft. Giet de cashewnoten af. Doe de kokosmelk, cashewnoten, stukken banaan, het citroensap en perzikmengsel in een blender en mix tot een gladde massa.

Snijd de overgebleven perzik in kleine stukjes en roer deze door de kokos-perzikmassa.

Giet het geheel in de kom van een ijsmachine. Maak er vervolgens mooi zacht ijs van volgens de instructies van de machine. Serveer direct met wat verse of gedroogde bloemetjes of bewaar het in een afgesloten bak in de vriezer. Laat het ijs, indien je het uit de vriezer serveert, eerst een beetje ontdooien, zodat de romigheid beter tot zijn recht kan komen.

Maanden houdt zij zich stil. En dan ineens, zo eind juli, ontluiken haar schitterende bloemen en toont zij haar ware pracht. Ik heb het over de hibiscus, voor velen een fraaie tuinplant met schitterende bloemen, maar in de natuurgeneeskunde tevens een bijzonder medicijn. Hibiscus werkt bevorderend voor de spijsvertering en bloeddruk, en is cholesterol- en koortsverlagend. Vooral de bloemen worden gebruikt; hier trek je thee van. Deze thee heeft een prachtig rode kleur en smaakt zurig. Ook de bladeren en zaden zijn eetbaar.

Uit: The Plant Pharmacy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.