Food

Valentijnsdag: recepten om je date mee in te palmen

Camera videoValentijnsdag: recepten om je date mee in te palmen

Foto van 'Leonie ter Veld'

13 FEB 2018

Love is in the air! Noem mij een idioot, maar ik ben dol op Valentijnsdag. Hoe vet is het dat er een speciale dag is waarop we de liefde vieren? I’m loving it. En hoewel je mij helemaal kunt inpalmen met een romantisch diner bij McD, ga ik je toch inspireren om zelf de keuken in te duiken voor je lover of lover to be. Liefde gaat tenslotte door de maag en als men dat al jaren zegt, dan zal het wel zo zijn, toch? ;-). Klaar voor lekkere, makkkelijke en snelle maaltijden die heel ingewikkeld ogen maar eigenlijk zo op tafel staan? Let’s Valentine!

Altijd favoriet: kip in bladerdeeg

We beginnen met mijn all time favourite: kip in bladerdeeg. Jarenlang is dit mijn signature dish geweest op gewoonwateenstudentjesavondseet.nl. Dit is tevens het meest nagemaakte recept van mijn blog, ja ja! Bij kip in bladerdeeg vul je een stukje rauwe kipfilet met kruidenroomkaas en een zongedroogd tomaatje, de kipfilet vouw je vervolgens dicht en je pakt ‘m in in een velletje bladerdeeg. Deze kippenbol zet je ongeveer 25 minuten in de oven en klaar is je maal. Het ziet er best wel tof uit; alsof iemand met verstand van koken echt iets heel ingewikkelds klaar heeft gemaakt. Maar zoals je net kon lezen is het heel erg makkelijk klaar te maken en ook nog eens súper lekker. Een succesnummer!

Nog makkelijker: zalm in bladerdeeg
Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Dan kun je ook gaan voor de variant ‘zalm in bladerdeeg’. Het idee is hetzelfde; smeer een zalmfilet in met kruidenroomkaas, vouw er een velletje bladerdeeg omheen en bak deze in 20 minuten af in de oven. Zalm is makkelijker dan kipfilet omdat het minder belangrijk is dat de zalm helemaal doorbakken is. Van rauwe kipfilet wordt je date natuurlijk niet echt blij.

Pangasius met een pijnboompittenprutje
Ook een klassieker in mijn studentenkeukentje was jarenlang de pangasius met pijnboompittenprutje. Wederom een maaltijd die er indrukwekkend uitziet, maar zo klaargemaakt is. Je neemt een pangasiusfilet en bakt die in de oven af met een dakje van pijnboompitten. De pijnboompitten meng je met knoflook (niet te veel, om duidelijke redenen), basilicum, Italiaanse kruiden, olijfolie en peper en zout. Dit hak je tot een prutje en die verdeel je over de vis. Bak het geheel een minuut of 20 af in de oven en serveer het op een bedje van rauwe tomaatjes met wat verse basilicum. Mmm!

Je vega optie: pasta met muntpesto en geitenkaas

Natuurlijk kan na mijn stuk in Metro van vorige week een vegetarisch gerecht niet ontbreken in dit lijstje. En dan kom ik toch weer op de oude vertrouwde pasta pesto. Maar! Vandaag ga je een originele variant maken; je gaat aan je date laten zien dat je écht moeite hebt gedaan. Hoewel, kun je 10 minuten in de keuken staan ook als moeite zien? Hoe dan ook: je maakt vandaag je pesto van muntbladeren, in plaats van basilicum of de klassieke pesto uit een potje. Hoe? Meng ongeveer 15 gram muntbladeren met 2 eetlepels pijnboompitten, een scheut olijfolie en 2 eetlepels Parmezaanse kaas en mix het met een staafmixer tot een mooie pesto. Roer deze door gekookte pasta en serveer bijvoorbeeld met wat rucola en geitenkaas. Zo maak je wel de ultra simpele pasta pesto, maar kun je indruk maken doordat je nét ff een originele variant ervan klaarmaakt. En lekker dat dit is!

Beetje machig maar wel lekker: kip Caprese

Toegegeven: dit is wellicht niet de handigste maaltijd als er nog flink wat actie op de planning staat; je belandt eerder in een foodcoma op de bank, dan in een wilde sessie in bed. Maar knuffelen is ook gezellig op een eerste date, toch? Je slooft je vandaag uit met kip Caprese: dat betekent dat je een kipfilet aan de bovenkant insnijdt en er om en om een schijfje tomaat en een schijfje mozzarella in stopt. Deze waaier van kip met mozzarella en tomaat bak je vervolgens in een ovenschaal met wat kookroom en pesto af en binnen 25 minuten is je kip gaar en je mozzarella lekker zacht. Serveren met een beetje salade is voldoende; de maaltijd is al machtig zat. Eet smakelijk!

Echt, als er iemand de koningin is van indruk maken met iets heel simpels, dan ben ik het wel. Ik word gewoon heel erg blij van lekker eten en iets op tafel zetten dat er vet indrukwekkend uitziet, maar klaargemaakt is zonder enige kookskills. Fake it till you make it! Dat gaat bij mij al jaren goed. En men maar denken dat ik zo’n keukenprinses ben. Ha!

De complete recepten vind je op mijn blog gewoonwateenstudentjesavondseet.nl of in mijn boek Gewoon wat een studentje ’s avonds eet, verkrijgbaar via Bol.com. Ik hoop dat je een liefdevolle Valentijnsdag hebt én dat je lekker gaat eten. Enjoy <3


Views

200+

Camera videoUitleg: Zo eet je dus een Toblerone

Foto van 'Remco Visser'

11 FEB 2016

Elke volleerde chocolade-liefhebber heeft er wel eens eentje in zijn knuistjes gehad: een Toblerone-reep. Maar grote kans dat je al die jaren bij het verorberen van de kenmerkend gevormde chocolade een kapitale fout hebt gemaakt.

Volgens onderstaande instructievideo gaat het bij veel mensen namelijk al fout bij het afbreken van een stukje van de reep. De driehoekjes zijn namelijk te klein om goed vast te kunnen pakken en bovendien heb je flink wat kracht nodig om het stukje uiteindelijk af te breken.

Dat kan dus veel makkelijker, mits je het correct doet. Zoals hieronder.


Views

1k+

9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Camera video9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Leonie ter Veld

Foto van 'Leonie ter Veld'

12 DEC 2017

Je komt thuis uit werk of studie en hebt weinig zin én tijd om in de keuken te staan om een lekkere maaltijd in elkaar te knutselen. Wie kent het niet tegenwoordig? Mijn naam is Leonie ter Veld en ik heb er mijn beroep van gemaakt om mensen zoals jou te inspireren om lekker te eten, maar dat wel echt binnen no-time op tafel te toveren. Want lekker en gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, lang te duren of bijzonder duur te zijn.

Al jaren inspireer ik dagelijks studenten voor een makkelijke en snelle maaltijd op mijn eigen website gewoonwateenstudentjesavondseet.nl en de komende weken ga ik dit ook via Metro doen. Verwacht handige tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven. Oh en niet alleen in geschreven tekst, óók in video! Ik ga namelijk om de week een korte video voor je maken met daarin de tofste tips en recepten. Check hier alvast de eerste:


Views

4k+

3 x Zomerse cocktails met Villa Massa Limoncello

3 x Zomerse cocktails met Villa Massa Limoncello

Foto: screenshot 'Sex and the City'

Foto van 'Gina Pesulima'

13 JUL 2016

Limoncello ken je, als citroenlikeur!? Maar deze ijskoude zoete digestief is ook hét geheime ingrediënt voor een zomerse cocktail. Stefano Massa, oprichter van familiebedrijf Villa Massa deelt zijn favoriete cocktailrecepten. Salute!

Geschikt 'drankgezelschap' voor een girls only avond op het dakterras, een heuse buurtborrel in de tuin en/of de langverwachte romantische picknick in het park:

1. Villa Massa Tonic


Views

3k+

Dit moet je absoluut wel/niet in de koelkast bewaren

Dit moet je absoluut wel/niet in de koelkast bewaren

Foto: Instagram @homeveertje

Foto van 'Moïra van Sas'

9 MRT 2016

Moet je eieren in de koelkast bewaren, of juist erbuiten? En hoe zit dat met fruit? Iedereen heeft zo z’n eigen regels, maar er zijn weldegelijk richtlijnen die voor eens en voor altijd uitkomst bieden.

Iedereen kent de struggle: eieren worden hoog en droog in het keukenkastje bewaard, maar wanneer je huisgenoot/vriend dit ziet worden ze demonstratief in de koelkast gezet. En waarvoor dient die groentela eigenlijk?


Views

3k+