Food

Recept: Speltpasta met boerenkoolpesto

Recept: Speltpasta met boerenkoolpesto

Foto van 'metronieuws'

13 FEB 2018

Speltpasta met boerenkoolpesto

Maak de boerenkoolpesto. Snijd van de verse boerenkool de middennerf weg en snijd de kool grof. Pel de ui en knofl ook en snijd fijn. Was de cherrytomaatjes en halveer ze. Kook de pasta gaar en giet af. Verwarm de olijfolie in een wok of grote pan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Roer de boerenkool erdoor en roerbak circa 10 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de cherrytomaatjes toe. Breng op smaak met zeezout en flink wat zwarte peper. Meng de speltpasta met de boerenkoolpesto en de geroerbakte groenten. Garneer met de pijnboompitten. Geef er de geraspte pecorino romano bij.

 • 4 eetlepels boerenkoolpesto
 • 100 gram verse boerenkool
 • 1 rode ui
 • 1 teen knoflook
 • 500 gram cherrytomaatjes
 • 400 gram speltpasta
 • Scheut olijfolie
 • Zeezout en versgemale zwarte peper
 • 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
 • Stuk pecorino romano, om te raspen

Uit: Natuurlijk! Zonder suiker kookboek


Views

22

Recept: Geplette chocoladecake

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Geplette chocoladecake

Voor 10 personen

Ingrediënten 

 • Boter, voor de vorm
 • 400 gram pure chocolade van de beste kwaliteit (70% cacao), in stukjes
 • 300 gram boter
 • 10 eieren, gesplitst
 • 225 gram fijne kristalsuiker
 • 4 eetlepel cacao

Bereiding

 • Verhit de oven tot 180 °C. Beboter en bekleed een ronde taartvorm van 30 cm doorsnee en 7,5 cm diep met bakpapier.
 • Smelt de chocolade met de boter in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes pruttelend water (het water mag de onderkant van de kom niet raken). Haal de kom van de pan, laat de inhoud iets afkoelen en klop de eidooiers erdoor. Voeg de suiker en cacao toe en meng goed.
 • Klop in een andere kom de eiwitten tot ze zachte pieken vormen. Spatel ze met een derde per keer door het chocolademengsel.
 • Stort het mengsel in de beklede taartvorm. Zet die 30 minuten in de oven, of tot de taart als een soufflé is gerezen en iets is opgestijfd.
 • Haal de cake uit de oven. Leg een stuk bakpapier op de cake, zet daar een bord op – het bord moet precies in de vorm passen –, druk de cake zachtjes aan en leg nog wat gewicht op het bord. Laat de cake 30 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en laat hem daarna volledig afkoelen voor je hem serveert.
 • Wij geven er Zabaglione-ijs bij.

Uit: River Cafe 30


Views

18

Recept: Pompoensoep met crème fraîche

Foto van 'metronieuws'

19 APR 2018

Pompoensoep met crème fraîche

Voor 4 personen

Bereidingstijd 60 minuten

Ingrediënten

• 1 biologische pompoen

• 2 uien

• 2 teentjes knoflook

• 2 eetlepels olijfolie

• 1 liter groentebouillon

• 125 gram crème fraîche

Peper en zout

Wat heb je nog meer nodig?

• Oven + bakplaat

• Soeppan

• Staafmixer

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Schil de pompoen en snijd hem in stukken van 4 cm. Snijd de uien in vieren. Pel de teentjes knoflook en plet ze.
 2. Verdeel de stukken pompoen en ui en de teentjes knoflook over de bakplaat en besprenkel alles met 2 eetlepels olijfolie. Strooi er peper en zout overheen en schep de groenten even goed om.
 3. Rooster de groenten in het midden van de oven in 20 minuten zacht.
 4. Zet een soeppan op het vuur en schep hier de geroosterde groenten in. Schenk de groentebouillon erbij en breng die aan de kook. Laat de soep op laag vuur met de deksel op de pan 20 minuten doorkoken.
 5. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Roer tot slot de crème fraîche door de soep en voeg naar smaak extra zout en peper toe.

Uit: Koken met Shane


Views

18

Likeability of 5

Uniek: slaap in een luchtbel in de Keukenhof!

Wil je een keer wakker worden op een plek waar nog (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Foto: Booking.com

In samenwerking met Booking.com

17 APR 2018

Zin om een nachtje de bloemetjes buiten te zetten en wil je een keer wakker worden op een plek waar (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Mooi, want dat kan. Vanaf deze week kun je in een unieke doorzichtige tent slapen in de Keukenhof.

Nicolette Kluijver sliep dinsdagnacht als allereerste persoon ooit in de Keukenhof in de speciale 'Tulip-Pod'. Maar de originele locatie is niet alleen weggelegd voor de BN'ers onder ons: jij kunt straks ook je geliefde/beste vriendin/moeder verrassen met een speciaal nachtje weg tussen de iconische tulpenvelden.

Stiekem best wel leuk

De Keukenhof? Je denkt misschien dat het een plek is voor ouderen en toeristen. Die toeristen zijn echter zo gek nog niet, want de Keukenhof is stiekem best heel leuk. Wie wordt er niet vrolijk van bloemen? En deze week kun je er dus ook slapen in een buitengewone luchtbeltent.

Tulip-pod Foto: Booking.com

Romantiek & bloemenselfies

Goed, meer over die unieke overnachting. Je ontwaakt tussen de tulpen, middenin de natuur. Het thema van de Keukenhof is dit jaar romantiek. We kunnen je vertellen: met deze overnachting kun je het niet romantischer krijgen.

Booking.com heeft een speciale doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de tulpenvelden. Omdat je in de Keukenhof slaapt, kun je ’s ochtends gelijk het park in. Dat is een behoorlijk voordeel: in de ochtend is het een stuk rustiger dan overdag, dus heb je alle tijd om een perfecte bloemenselfie te maken.

Genoeg tijd en plek om leuke foto's te maken! Foto: ANP

Als eerste persoon ooit slapen op de Keukenhof

Presentatrice en reisfanaat Nicolette Kluijver heeft als eerste een nachtje mogen doorbrengen in de bijzondere tent. Als verrassing nam ze haar moeder en oudste dochter Isabelle mee.

Als presentatrice voor '3 Op Reis' is Nicolette al op heel veel verschillende plekken geweest, zo vertelt ze enthousiast. De Keukenhof blijkt echter hoog op het lijstje van gekste plekken ooit te staan: „Ik heb best wel op gekke plekken geslapen. Een keer in een boomhut in Afrika, een keer bij de nomaden in de woestijn... maar ik denk dat deze overnachting wel in de buurt komt inderdaad.”

Ondanks dat Nicolette nu een gezin heeft met drie kinderen vliegt ze het liefst nog de hele wereld over. „Onze laatste vakantie zijn we naar Zanzibar gegaan. We proberen dan altijd unieke plekjes te vinden waar we kunnen watersporten.”

Tip voor de mooiste plek in Europa? „Corsica: dat is echt schitterend en je hebt helemaal niet het gevoel dat je in Europa bent”, aldus de presentatrice.

Nicolette Kluijver sliep als allereerste persoon ooit op de Keukenhof. Foto: Booking.com

Glamping

Hoewel de tent van Booking.com meer weg heeft van een mini-huisje blijft het toch een soort van kamperen, maar dan wel met een comfortabel bed in plaats van een matje. Nicolette vindt dat alleen maar leuk. „Ik ben namelijk helemaal geen luxepoes. Ik heb al even gekeken en ik zag in de tent een koelkastje en koffiezetapparaat staan, dus echt back-to-basic is het niet hoor!”

Waar de presentatrice het liefste voor kiest tijdens hun familievakantie? „Dat is altijd een beetje een strijd bij ons thuis. Joost houdt namelijk wel heel erg van luxe, ik ben er helemaal niet van. Ik voel me dan zelfs een beetje ongemakkelijk. Op vakantie laat ik mijn make-up tas het liefste thuis. Knot op mijn hoofd, bikini aan en gaan! En niet meer hoeven nadenken.”

Ze vervolgt: „Kamperen vind ik heel leuk. Ik heb vorige zomer met mijn oudste dochtertje nog gekampeerd. Gewoon in Nederland hoor. We sliepen toen op een camping gewoon bij de boer; echt te gek!”

De Keukenhof is leuker dan je denkt!

Ook jij kunt straks slapen als een roosje

Een overnachting in de Tulip-pod is perfect voor een uitstapje met je lover, verrassing voor je beste vriendin of leuk als vroeg moederdagcadeau.

Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook heb je toegang tot het gehele park en krijg je een diner aangeboden in een van de restaurants van de Keukenhof. En de volgende ochtend krijg je een ontbijtje.

Wees er wel een beetje snel bij, want er zijn maar drie nachten beschikbaar en ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Boeken kan alleen op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur s’ ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april.

Voor de prijs van 69 euro hoef je het ook niet te laten. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof. Een overnachting boeken in de Tulip Pod doe je hier.


love
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

500+

Vijf gekke gerechten op een rij

Een bijna volledig ontwikkelde embryo is een heuse lekkernij in de Filipijnen / Mike Alquinto | EPA

Foto van 'Damla Kaygusuz'

19 APR 2018

Een vogelspinnenburger, jawel hoor die wordt gewoon geserveerd in de Verenigde Staten. Dit is lang niet het enige gekke gerecht ter wereld.

Vijftien vogelspinnen worden per jaar ingekocht door een restaurant in Carolina, Verenigde Staten. De klanten moeten een lootje trekken om in aanmerking te komen voor deze bijzondere burger die gesierd wordt met een gebakken vogelspin erbovenop. Metro zocht vijf andere gekke gerechten en zet die op een rijtje!

Balut

Het eten van eendeneieren en kippeneieren vinden wij niet zo vreemd. In de Filipijnen gaan ze echter een stapje verder. Daar worden eendeneieren gegeten met een bijna volledig ontwikkelde embryo. Sommigen voegen er alleen een snufje zout aan toe, anderen willen nog chili en azijn over hun delicatesse.

Een bijna volledig ontwikkelde embryo is een heuse lekkernij in de Filipijnen / Mike Alquinto | EPA

Sarang Burung

Vogelnestjessoep. Je zal nu wel denken: ‘hoe maak je soep van een vogelnest bestaande uit takjes, blaadjes en modder?’ Niet. In China eten ze namelijk de vogelnesten van een Aziatische gierzwaluw. De gierzwaluw bouwt zijn nestjes op een andere manier, namelijk met zijn eigen speeksel, bloed en veertjes. Het nestje schijnt dus niet alleen baby gierzwaluwtjes te kunnen huizen, maar ook mensen te voorzien van voedingsstoffen.

Vogelnestje van een Aziatische gierzwaluw wordt gebruikt voor in de soep

Smalahove

Hier in Nederland schuiven wij met de kerstdagen meestal rondom een gourmetplaat. In Noorwegen scharen ze zich rondom een schapenkop. En dat is niet zo simpel als het lijkt: de kop wordt eerst gerookt en daarna drie uur gekookt of gestoomd. Sommigen laten de hersenen zitten tijdens het koken om het daarna eruit te lepelen en te eten. Voordat je mag beginnen met het gerecht, is er een volgorde waarop je de kop eet: eerst het oog en het oor en dan pas smullen van de rest.

Een schapenkop tijdens een Noorse kerstmis

Cuy

Cavia’s ken je natuurlijk wel: ze zijn wat groter dan hamsters en net zo geliefd als huisdiertjes hier in Nederland. In Peru zien ze het juist als een lekkernij. Daar worden de cavia’s, daar cuy’s genoemd, gefokt om opgegeten te worden. Ben je een keertje in Peru en wil je de cavia proberen? Je kunt ze gewoon op de lokale markt vinden voor misschien tien dollar per dier.

Cavia’s dienen niet als huisdieren in Peru

Stierenballen

Je moet er niet aan denken, de ballen van een dier eten dat laaiend wordt wanneer er met een rode doek gezwaaid wordt. Toch is het een ware lekkernij in de Verenigde Staten. Je kunt ze koken, marineren en frituren. Maar de meest voorkomende manier om ze te bereiden is door ze eerst te pellen, in meel te rollen en vervolgens te bakken in de pan. Vroeger werden de stierenballen overigens ook gebruikt om seksuele prestaties te verhogen. Twee vliegen in een klap: een goed gevulde maag en je kan er beter tegenaan!

Je moet hier wel ballen voor hebben / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Natuurlijk beseffen we dat dit hele normale gerechten zijn in het betreffende land. Zij zullen het waarschijnlijk wel extreem vinden dat wij een rauw, onthoofd harinkje naar binnen werken…

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

40

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

100+

Alcoholvrij bier is steeds populairder

Alcoholvrij bier is steeds populairder

Alcoholvrij bier is steeds populairder. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

19 APR 2018

Op het terras zitten voor een drankje? De kans is groot dat je dan een alcoholvrij biertje bestelt. Het afgelopen jaar is de consumptie van alcoholvrij bier gestegen met 24,7 procent. En leuk bijkomertje: de stijging is het sterkst onder jongvolwassenen (25 tot 34 jaar). Dat blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel.

Alcoholvrij bier is ingeburgerd

Cees-Jan Adema (directeur Nederlandse Brouwers): „Alcoholvrij bier is niet alleen meer een alternatief voor als je bijvoorbeeld nog moeten rijden, de consument kiest tevens steeds vaker voor de alcoholvrije variant omdat ze het lekker vinden”. De peiling laat zien dat negen van de tien alcoholvrij bierdrinkers positief zijn over het uitgebreide aanbod aan alcoholvrije bieren.

„Het aantal biersoorten dat in een alcoholvrije variant wordt gebrouwen, stijgt ieder jaar verder. Eerst zag je alleen pils en witbier, toen veel radler en inmiddels weizen, amber en IPA”, aldus Adema.

Vaker alcoholvrij!

Een meerderheid van 55 procent van de alcoholvrij bierdrinkers zegt nu (veel) vaker alcoholvrij bier te drinken dan twee jaar geleden. Daarnaast heeft de helft (51%) het gevoel dat er vaker alcoholvrij bier wordt gedronken in zijn/haar omgeving. Consumenten verwachten in de toekomst net zo vaak of zelfs nog vaker alcoholvrij bier te gaan kopen in de winkel (94%) of in de horeca (90%) te bestellen.

„De consument is steeds bewuster bezig met de consumptie van bier. Enerzijds genieten ze van een mooi glas speciaalbier, maar ze kiezen er ook bewust voor om af en toe geen alcohol te drinken. Alcoholvrij bier is dan een mooi alternatief”, aldus Adema.

Dus ga je met het lekkere weer het terras nog op? Proost dan voortaan zonder schuldgevoel.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

28

Recept: Flowerpower-ijs

Recept: Flowerpower-ijs

Foto van 'metronieuws'

18 APR 2018

Flowerpower-ijs

Met rozen, hibiscus en goudsbloem

Een zwoele zomeravond, de aromatische geur van bloemen nog in de lucht, voeten omhoog en een schaaltje van dit heerlijke ijs: mijn idee van de echte zomer! Drink er een koud glaasje witte Vin Nature of horchata bij en geniet van deze smakelijke ontspanning. Verdubbel het recept als je een flinke bak ijs op voorraad wilt.

Dessert (voor 6-8 bolletjes)

 • 300 milliliter kokosmelk
 • ½ vanillepeul, in de lengte opengespleten
 • 7 gram schone verse rozenblaadjes
 • 2 schone verse bloemen van de hibiscus
 • 3 schone verse bloemen van de goudsbloem
 • 30 gram cashewnoten
 • 3 rijpe perziken, geschild en ontpit
 • 60 milliliter rijststroop, ahornsiroop of kokosbloesemnectar
 • 1 banaan, geschild en in stukken gesneden
 • Sap van ¼ citroen

Doe de kokosmelk samen met de vanillepeul, rozenblaadjes, hibiscusbloemen en goudsbloemen in een kleine pan. Breng de melk op laag vuur tot bijna aan de kook; zorg dat hij niet gaat borrelen! Laat 3 minuten trekken. Zet vervolgens het vuur uit en laat het mengsel een nacht rusten met het deksel op de pan. Week ook de cashewnoten een nacht in water.
Snijd de volgende dag twee perziken in stukken. Doe ze samen met de rijststroop in een kleine pan op een laag vuurtje. Prak de perziken onder het warm worden en laat ze ongeveer 10 minuten pruttelen onder af en toe roeren. Zet het vuur uit, haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Zeef de kokosmelk in een kom. Verwijder de vanillepeul en houd hem apart. Druk de bloemen in de zeef goed uit en gooi ze bij het gft. Schraap boven de kokosmelk het merg uit de vanillepeul en gooi de lege peul bij het gft. Giet de cashewnoten af. Doe de kokosmelk, cashewnoten, stukken banaan, het citroensap en perzikmengsel in een blender en mix tot een gladde massa.

Snijd de overgebleven perzik in kleine stukjes en roer deze door de kokos-perzikmassa.

Giet het geheel in de kom van een ijsmachine. Maak er vervolgens mooi zacht ijs van volgens de instructies van de machine. Serveer direct met wat verse of gedroogde bloemetjes of bewaar het in een afgesloten bak in de vriezer. Laat het ijs, indien je het uit de vriezer serveert, eerst een beetje ontdooien, zodat de romigheid beter tot zijn recht kan komen.

Maanden houdt zij zich stil. En dan ineens, zo eind juli, ontluiken haar schitterende bloemen en toont zij haar ware pracht. Ik heb het over de hibiscus, voor velen een fraaie tuinplant met schitterende bloemen, maar in de natuurgeneeskunde tevens een bijzonder medicijn. Hibiscus werkt bevorderend voor de spijsvertering en bloeddruk, en is cholesterol- en koortsverlagend. Vooral de bloemen worden gebruikt; hier trek je thee van. Deze thee heeft een prachtig rode kleur en smaakt zurig. Ook de bladeren en zaden zijn eetbaar.

Uit: The Plant Pharmacy


Views

15