Sofie Smulders
Sofie Smulders Eten & drinken 21 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Gezonder eten in kantine kan worden gestuurd

Dat volkoren broodje met 30+ kaas of jezelf toch maar trakteren op die kroket? Altijd een gezonde keuze maken tijdens de lunchpauze op werk is best lastig. Maar die keuze kán worden gestuurd.

Dertig bedrijfsrestaurants werden drie maanden lang onder de loep genomen door gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze kreeg regelmatig vanuit bedrijven de vraag hoe zij hun werknemers gezonder konden laten eten.

Velema besloot tijdens haar onderzoek veertien strategieën te testen, waardoor mensen op werk voor een gezonde lunch zouden kiezen. Aan de helft van de dertig kantines veranderde ze niets, in de andere helft werden deze strategieën toegepast.

Een hoop van die strategieën hadden wel degelijk effect op een gezondere keuze, waaronder het neerleggen van fruit bij de kassa en het maken van combideals met gezonde producten. De ongezonde alternatieven zoals broodjes kroket, werden niet weggehaald uit de kantine, maar werden wel duurder gemaakt.

Minder kroketten

Bovendien lagen er minder kroketten in de kantine en bijvoorbeeld meer 30+ kaas. „Ik verwachtte dat de resultaten na twee weken zouden kelderen, maar de hogere consumptie van magere kaas bleef twaalf weken lang constant”, aldus de onderzoekster tegen het AD.

Ook het plaatsen van gezonde keuzes op ooghoogtes en de inrichting van de kantine speelt een rol. Vind je die gezonde keuzes aan het begin van de route, dan kies je daar toch eerder voor.

De onderzoekers denken dat kleine veranderingen in de bedrijfskantine kunnen bijdragen aan een gezondere eetstijl van werknemers. Daarom hebben zij voor cateraars een handleiding opgesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.