Food

Waarom we massaal vegan eten en meer foodtrends
Likeability of 3

Waarom we massaal vegan eten en meer foodtrends

Foto van 'Leonie ter Veld'

23 JAN 2018

5 jaar geleden was het helemaal nieuw en trendy om met havermout te ontbijten, tegenwoordig vinden we dit de normaalste zaak van de wereld en zijn we er zelfs al een beetje klaar mee. Of wat dacht je van glutenvrij of veganistisch eten in restaurants; dat was 5 jaar geleden nog helemaal niet zo normaal, maar tegenwoordig kijkt niemand meer raar op als je in een pannenkoekenrestaurant een pannenkoek zonder ei of melk bestelt, omdat je vegan bent. Ieder jaar kent zijn eigen foodtrends en ik ga je vandaag bijpraten over de trends die we misschien al kennen van 2017, maar die we lekker meenemen in 2018. En ja, de veganist die iedere vriendengroep inmiddels wel kent, staat ook in het rijtje. Weetje wat? We trappen er gewoon mee af.

Plantaardig eten voor een betere wereld

Met de komst van steeds meer documentaires, media-aandacht en voorbeeldfiguren die veganistisch eten, is plantaardig voedsel ook in 2018 nog hartstikke trending. We zijn ons steeds bewuster van dierenleed en millieuproblemen die veroorzaakt worden door de vleesindustrie en de vleesvervangers vliegen je om de oren. Bewuster omgaan met je voeding is hartstikke hip en tegenwoordig ook echt heel erg lekker.

Alcoholvrij drinken

Ook alcoholvrij drinken is een trend die we meenemen uit 2017en in 2018 lekker doorzetten. Waar Heineken vorig jaar nog zijn 0.0 biertje lanceerde, worden we in 2018 ook creatiever met non-alcoholisch drinken. Ginger beer, mocktails en vlierbloesemsiroop zijn net zo hip en lekker als de liters alcohol die we voorheen achterover tikten. We houden het niet bij dry januari maar accepteren meer en meer dat non alcoholische dranken ook lekker en hip zijn. En het feit dat je de volgende dag geen kater hebt, past helemaal binnen het bewuster leven van tegenwoordig.

Thee in plaats van koffie

Over drinken gesproken; een mooie trend van 2018 is thee. In 2017 kon je al overal verse munt- of gemberthee drinken, maar ook in de winkels breidt het thee-assortiment uit. Wat dacht je van hipster of unicorn tea, die foodblogger Claartje Schröder sinds deze maand op de markt heeft gebracht? Thee is hot: letterlijk en figuurlijk.

Tosti’s: zo lekker normaal

Waar 2017 werd uitgeroepen tot het jaar van de tosti (ja echt en ik was nieteens initiatiefnemer), is de grilled cheese sandwich ook in 2018 nog razend populair. Na de health-trend die we de afgelopen jaren hebben doorstaan, is de doe-maar-normaal-trend momenteel helemaal het ding. En de tosti is daar het schoolvoorbeeld van. Lekker, makkelijk en vooral: lekker gewoon.

Shared Dining

In 2017 vonden we het al razend gezellig om ons eten te delen met vrienden en dat blijven we ook in 2018 doen. Allerhande tipte shared dining zelfs als trend voor Kerst 2017 en als Allerhande het schrijft, dan is het écht bekend bij het grote publiek. Ook in 2018 delen we kleine gerechtjes met elkaar; of we nu uit eten gaan of thuis dineren met vrienden. Is ook wel zo gezellig, toch?

Wat we nog meer van 2018 kunnen verwachten? Ik denk dat we meer en meer zeewier gaan eten, creatief worden in het kader van foodwaste (ken je het nieuwe aardappelschillen-biertje al?) en dat speciaalbiertjes nog steeds veel gedronken zullen worden. En daar kan ik alleen maar heel veel zin in hebben. Proost!


sad
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

2k+

Kombucha: wat is het nou eigenlijk precies?

Kombucha is een betere keus dan een glas cola of fanta. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

21 SEP 2018

Kombucha, een drankje afkomstig uit Oost-Azië van meer dan tweeduizend jaar oud. Het was vooral populair omdat het genezende eigenschappen zou hebben en kwam uiteindelijk via handelsroutes in Europa terecht. Wellicht heb je het al eens op de menukaart zien staan bij dat ene hippe tentje, of heb je het in de schappen zien liggen bij de supermarkt. Maar wat is er nou eigenlijk waar van die gezondheidsvoordelen en wat is het drankje precies?

Wat is het?

Kombucha wordt gemaakt van groene en zwarte thee. Aan dit mengsel wordt suiker toegevoegd dat gerfementeerd wordt door een levende startercultuur. Dit is een soort pannenkoek die bovenop het theewater ligt, steeds boller wordt en op een paddenstoel gaat lijken. Dit wordt ook wel SCOBY genoemd, symbolic colony of bacteria and yeast.


Views

700+

Alles wat je nog niet wist over koffie

Alles wat je nog niet wist over koffie. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

20 SEP 2018

Koffie. Het bruine goud waar velen van ons in de vroege ochtend naar snakken. Niets is beter dan die eerste slok van je latté terwijl je aan het haasten bent voor de trein. Maar wat weten we eigenlijk van dit magische spul? Hieronder zetten we alle feitjes voor je op een rijtje.

1. Koffie wordt gezet met koffiebonen. Maar wat blijkt, koffiebonen zijn helemaal geen bonen, maar pitten van de koffiebes.

2. Deze bonen zijn groen, maar veranderen van kleur naarmate ze rijper worden. Ze gaan van groen, naar geel, naar rood.


Views

1k+

Kan een smartphone je digitale zakelijke partner zijn?

Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

In samenwerking met Huawei

18 SEP 2018

Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

Nu al in Nederland

Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


Views

3k+

Wat broodnodige uitleg over brood

Een brood. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

19 SEP 2018

Brood, wij Nederlanders eten het bijna allemaal. Het lijkt echter steeds meer aan populariteit te verliezen. Zo zou brood dikmakend zijn en draagt het niet bepaalt bij aan een afwisselend eetpatroon. Hieronder zetten we op een rijtje waarom een boterham voor ontbijt of lunch toch een goed idee is.

Allereerst natuurlijk omdat er veel vezels in brood zijn verwerkt. Het hangt wel af van wat voor soort brood je eet. Er zijn veel verschillende soorten broden. Naast het bekende wit brood en bruine brood, is er volkoren brood, maar ook zuurdesembrood. In tegenstelling tot wat je misschien dacht is bruin brood niet altijd gezonder (lees: meer vezels) dan wit brood.

Bruin en wit


Views

1k+

Nieuw: smeerbare whisky voor op brood

Whisky voor op brood! ©Firebox

Foto van 'Jelmer Visser'

12 SEP 2018

Vind jij een boterham met kaas of jam maar saai? Dan is er goed nieuws. Voor de avontuurlijk ingestelde broodliefhebber is er vanaf oktober smeerbare whisky als beleg. Het bizarre product werd opgepikt door onze Vlaamse collega's.

Marmalade

Het opmerkelijke broodbeleg is afkomstig van het bedrijf Firebox. De smeerwhisky is een marmelade gemaakt van sinaasappels en single malt whisky. Volgens informatie op de site is het de perfecte start van de dag voor een verstokte alcoholist die een glaasje 's ochtends vroeg te ver vindt gaan, maar de dag wel wil beginnen met de typerende rokerige turfachtige whiskysmaak in de mond.


Views

8k+

Chocoliefhebbers: er zijn nieuwe Tony's smaken!

Foto: Tony's Chocolonely

Foto van 'Daisy Heyer'

7 SEP 2018

We houden allemaal (tenminste bijna allemaal) van chocola en dan met name van Tony's Chocolonely met hun gekke smaakcombinaties die eigenlijk altijd lijken te werken. Lucky for us: er zijn maar liefst drie nieuwe smaken bekendgemaakt. En die lijken ons een partij lekker...

Shorty, Blondie en Cookie

Het gaat om de smaken Shorty, Blondie en Cookie. Shorty is gemaakt van romige melkchocolade, shortbread en sticky karamel.


Views

4k+

Vloggende veganisten met compassie voor vleeseters

Foto van 'Joram Bolle'

31 AUG 2018

De roep om geen vlees te eten vanwege het klimaat wordt steeds luider. Metro duikt de komende dagen in de wereld van het vlees. Vandaag het laatste deel van de serie: op pad met actievoerende veganisten.

De zon piept net boven boomtoppen uit, bij een nog vochtig landweggetje ergens op de Veluwe. Een groep van zo’n twintig man staat in de berm te wachten, met bedrukte borden, telefoons en camera’s in de aanslag. Je zou kunnen denken dat ze komen voor een popster, maar daar zijn de plek en het tijdstip wat onwaarschijnlijk voor. Nee, de groep is hier in Ermelo voor de eerste eendensave van Nederland, bij slachterij Tomassen Duck-To. Er worden acht miljoen eenden per jaar geslacht.

„Laten we ons uitspreiden over de weg”, zegt Maria du Toit (40), oprichter en voorzitter van de Nederlandse afdeling van Save Movement, een relatief nieuwe beweging van dierenrechtenactivisten die ontstond in Canada. In Nederland voert de groep sinds 2017 vreedzame acties uit, inmiddels met enige regelmaat bij zo’n twaalf slachthuizen. Een man komt vanuit het kantoor van Tomassen aangelopen: „Nog vijf minuten, dan komt de eerste truck.” Hij is ingehuurd om de actie in goede banen te leiden. Het protest vindt plaats in overleg met de slachterij. Afgesproken is dat de activisten tussen 08.00 uur en 11.00 uur ’s ochtends op de weg voor de slachterij mogen komen. Speciaal voor de groep stoppen de vrachtwagens met eenden een paar minuten.


Views

4k+

Minder belasting op water en suikervrije drankjes

Minder belasting op water en suikervrije drankjes

De hoeveelheid suiker van onder meer Coca-Cola en Red Bull. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

30 AUG 2018

Suikervrije dranken en bronwater worden goedkoper. Dat blijkt uit het nationaal preventieakkoord op het thema 'overgewicht', meldt het AD na inzage van het concept. Het kabinet gaat de verbruiksbelasting op die producten afschaffen. Dat scheelt bijna 9 cent op een liter cola light of mineraalwater.

,,De Rijksoverheid neemt zelfstandig fiscale maatregelen. Dit wordt gedaan door water(s) en suikervrije dranken vrij te stellen van verbruikersbelasting", staat in de deal. De verwachting is dat mensen dan meer gezonde producten nuttigen.

Extra belasting


Views

4k+

Nieuwe spot The Avocado Show vooral voor de locals

Foto van 'Ingelise de Vries'

29 AUG 2018

Het is ruim anderhalf jaar geleden dat er fans op de stoep sliepen in De Pijp. Daar openden Ron Simpson en Julien Zaal The Avocado Show. Vanaf dag één is het een enorm succes. Met de tweede vestiging in Amsterdam Zuid gaan ze niet voor een hype. ,,Dat is vooral een goede spot voor de locals, geen toeristentrekpleister.”

Alleen maar avocado’s

Een restaurant waar de lat opnieuw is gelegd, antwoordt Simpson als je hem vraagt wat The Avocado Show nou eigenlijk is. ,,Dat het lekker is, is even vanzelfsprekend als dat het mooi is. En alles op basis van avocado, een monorestaurantconcept. De laatste vijf jaar is dat een trend, je focust je op één ding. Denk aan kip, kreeft, de hamburger of salades. Wij hebben dat gedaan met avocado. Dat werkt in de breedte, hamburgers blijven natuurlijk hamburgers. Met avocado kunnen we echt alles, hartig en zoet, warm of koud en poke bowls tot salades of ei.”


Views

3k+

Deze superfoods zijn je geld wel waard

Foto van 'Metro'

24 AUG 2018

Boerenkool met spirulina, quinoa met gojibessen of chiazaad dat drie linksom in geitenyoghurt is geroerd. Regelmatig is er weer een nieuw wondermiddel op de markt dat alle wereldproblemen kan oplossen. Maar welke superfoods zijn je geld nou echt waard? En wanneer zijn superfoods pas superfoods?

Over het algemeen wordt aangehouden dat superfood pas super mag worden genoemd als het een hele hoge concentratie aan antioxidanten heeft. Dit stofje zorgt ervoor dat weefsel in het DNA wordt beschermd tegen vrije radicalen. Genoeg antioxidanten kúnnen op lange termijn ziektes als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen, weet het Voedingscentrum. Superfoods eten heeft volgens het Voedingscentrum geen zin, omdat je door je normale eten al genoeg antioxidanten binnenkrijgt.

Geen supplementen


Views

3k+

'Oerhollandse' snack kapsalon verovert de wereld

De geestelijk vader van de kapsalon met zijn gerecht ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

23 AUG 2018

Sommigen noemen de kapsalon het ultieme symbool van de multiculturele samenleving. Allemaal ingrediënten met verschillende herkomsten die samen in de oven worden gestopt om zo de ultieme snackervaring te bieden. En wat vinden de mensen ervan? Dat verschilt enorm. De een vindt het een verschrikkelijke combinatie en de ander zweert erbij. Er zit niet echt iets tussenin.

De kapsalon vers bereid ©ANP

Hollandse mengelmoes


Views

5k+

Oprah komt met eigen diepvriespizza's

Zouden wij ook zo blij van worden, een eigen pizzalijn! / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

22 AUG 2018

Is pizza jouw favoriete guilty pleasure, maar voel je je altijd heel erg schuldig als je er eentje naar binnen hebt gewerkt? Yes, we snappen je, maar binnenkort hoeft dat niet meer. De vrouw waar je het meest rustig van wordt in je hele leven heeft namelijk een eigen pizzacollectie die binnenkort op de markt komt: Oprah Winfrey.

Oprah werkte samen met Kraft Heinz voor haar eigen pizza's: de O, That's Good! Frozen Pizza. Dat verklapt ze aan PEOPLE in een interview dat in Amerika op vrijdag in de schappen ligt. De pizza's zijn een toevoeging aan haar voedsellijn, die ook al soep en bijgerechten omvat.

Vier smaken voor pizzalovers


Views

2k+

Professor: "Kokosolie is puur vergif en gevaarlijk!"

Kokosnootolie: superfood of superscam? ©Pexels

Foto van 'Jelmer Visser'

22 AUG 2018

Volgens sommige gezondheidsexperts is kokosolie een wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes. Het goedje zou dé remedie zijn tegen ondermeer stemmingswisselingen, futloos haar, aambeien, obesitas en een beschadigde huid. Het zorgvuldig gecreërde imago heeft echter een dreun gekregen en niet van de minste.

Harvardprofessor Karin Michels, gespecialiseerd in epidemiologie aan de faculteit voor Volksgezondheid noemt de superfood 'een van de slechtste dingen die je kan eten' en noemt de beweringen dat het goed voor je zou zijn 'puur vergif'. Zij deed deze uitspraken in tijdens een presentatie getiteld 'kokosolie en andere voedingsleugens' aan de Universiteit van Freiburg. De speech deed ze in het Duits en is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken via YouTube.


Views

7k+

Likeability of 5

Zes heerlijke vegan recepten op Plantbased Milk Day

Foto van 'Metro'

22 AUG 2018

Het is vandaag Plantbased Milk Day. Voor velen een goede reden om mee te doen met de zevendaagse challenge: een week lang dierlijke zuivel aan de kant laten staan en over te gaan op plantaardige melk, yoghurt, kaas én eieren.

De mensen die meedoen met de challenge, zijn allang niet meer de enige die koemelk en geitenkaas laten staan. In Nederland groeide de omzet in de supermarkt van plantaardige melk in 2017 met 6,6 procent. Dierlijke zuivel daalde met 1,6 procent. Blijkbaar vinden we het toch belangrijk, maar waarom eigenlijk?

Beter voor de planeet


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

2k+

‘Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater’

‘Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater’

Gratis kraanwater in restaurants: ben je voor of tegen? Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

19 AUG 2018

„Een Chardonnay, twee cola en drie kraanwater, alsjeblieft”, zeg je netjes tegen de gastvrouw van het desbetreffende restaurant waar je eet. Hoe een tevreden gevoel giert door je lijft - want, lekker uit eten met zijn allen - wordt dat plots verpest door de volgende reactie. „Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater.”

Het merendeel van de Nederlanders (60 procent) is bereid voor kraanwater te betalen, als dit geld naar een goed doel gaat. Dat blijkt uit recent onderzoek van GfK onder ruim 47.000 Nederlanders. Maar liefst 94 procent van alle ondervraagden vindt dat kraanwater in een restaurant gratis moet zijn, wanneer zij ook andere consumpties bestellen.

Is kraanwater wel gratis?


Views

6k+

Til je nacho's naar een hoger level: vier tips

Til je nacho's naar een hoger level: vier tips

Nacho's. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

16 AUG 2018

Bij alleen het woord nacho's, loopt het water al uit onze mond. Waarom zou je enkel uit de zak graaien als je er ook een waar feestje van kunt maken? Vier tips om je nacho's naar een hoger level te tillen!

1. Gebruik kaas

Kaas is altijd een goed idee, maar al helemaal op je nacho's. Leg nacho's op je bord en besprenkel dit met kaas. Laat dit een paar minuten in de oven staan op 200 graden, et voilà!


Views

3k+

Vier handige tips om voedselverspilling te voorkomen

Vier handige tips om voedselverspilling te voorkomen

Vier handige tips om voedselverspilling te voorkomen. Foto ter illustratie: Pexels

Foto van 'metronieuws'

15 AUG 2018

Misschien let je er al op, misschien houd ben je er totaal niet mee bezig: het is hoe dan ook belangrijk om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Maar hoe doe je dit nou zonder er al te veel bij na te denken?

1. Kliekjesdag

Stel één standaarddag in als 'kliekjesdag'. Bijvoorbeeld de donderdag: alles wat je van maandag tot en met woensdag hebt gekookt en over is, kun je (eventueel met het hele huis) oppeuzelen. Je zult zien dat je meer dan genoeg hebt!


Views

1k+

Starbucks komt met proteïnedrankjes

Hier nog een foto van een frappuccino, straks een foto van je proteïnedrankje bij Starbucks. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

14 AUG 2018

Proteïne is hip en dat hebben ze bij Starbucks ook door. De koffieketen heeft namelijk twee gloednieuwe drankjes geïntroduceerd, boordevol proteïne. Voor de mensen die niet graag ontbijten met vast voedsel.

Het gaat hier wel om koude drankjes met twee smaken: almond en cacao. De drankjes zijn gemaakt met melk en plant-proteïne, een bananen/dadel fruitmix voor de zoetheid en amandelmelk en amandelboter of kokosmelk en cacaopoeder.

veel suiker


Views

2k+

Droge ogen? Bestel dan sushi!

Droge ogen? Bestel dan sushi!

Droge ogen? Bestel dan sushi! Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

11 AUG 2018

Merk je dat je steeds vaker last hebt van droge ogen? Geen zorgen, er is een altijd heerlijke oplossing: bestel wat vaker sushi.

Omega-3

Volgens onderzoekers van de Hokkaido Universiteit in Japan helpt het om chiazaden en vette vis te eten, schrijft het AD. De hoofdingrediënten van je lievelingseten! Het omega-3, wat veel aanwezig is bij vis, is namelijk goed voor de conditie van je ogen.


Views

3k+