Food

Verantwoord dronken worden met bevroren cocktails

Zo zien de bevroren cocktails eruit.

Foto van 'IngelisedeVries'

26 JAN 2018

Het weekend is voor een lekker hapje en drankje. Niks mis met af en toe even uit de band springen, maar het moet wel verantwoord blijven. En alcohol is door de hoeveelheid suikers nou niet bepaald goed om wat kilo’s te verliezen, áls je dat nodig denkt te hebben. Maar alles laten staan? Dat ziet lang niet iedereen zitten. Tijd voor een verantwoorde variant, dacht Moayad Abushokhedim.

Ambitieus project

“Ik wilde nieuwe producten ontwikkelen in de biochemische industrie. Zonder suiker, alleen met de chemie van de aarde”, vertelt Abushokhedim, die drie jaar geleden vanuit Jordanië via een studie in Zwitserland naar Rotterdam kwam. Klinkt een beetje zweverig, maar het houdt in dat Abushokhedim alleen groenten en fruit gebruikt. Op een natuurlijke manier. “Dit project heb ik al sinds mijn zestiende in mijn hoofd. Ik was jong, maar geïnteresseerd in alcohol. Ik zag vaak mensen wodka in de vriezer leggen en ik snapte niet waarom dat niet bevroor. Hoezo kun je alles bevriezen, behalve alcohol?”

Gezonde alcohol

En daar ligt de uitdaging voor de voedselwetenschapper. “Ik heb drie jaar lang onderzoek gedaan en eindelijk kan ik het bevriezen! Dit project is echt mijn kindje, ik was zo trots toen ik het kon.” Abushokhedim breidt zijn project verder uit. Door wodka en rum volgens eigen receptuur te destilleren, wil hij de kwaliteit waarborgen. Daarnaast zorgt hij dat er geen onnatuurlijke e-nummers en suikers worden toegevoegd. “Het is de eerste gezonde alcohol in de wereld dankzij dit proces.”

Niet zomaar naar de fles grijpen

Door zijn proces behandelt je lichaam de alcohol als water, vertelt de wetenschapper. Maar, waarschuwt hij: “je wordt er wel dronken van want het bevat 18% alcohol, dus je moet er niet teveel van drinken.” Gezondheid is voor Abushokhedim de belangrijkste reden om deze cocktail te bedenken. “In de industrie heb je niet echt een gezonde optie.” Daarmee doelt Abushokhedim vooral op de hoeveelheid suiker in alcohol. En teveel suiker is niet bepaald gezond. “Ik wil een drankje maken voor mensen die niet sterk zijn. Soms mag je voor je dieet of door ziekte niet drinken, maar heb je wel behoefte aan een drankje, omdat het je opvrolijkt. Dan kun je deze cocktail wel drinken. En hij is glutenvrij, als je een allergie hebt kun je hem ook drinken.”

Overigens betekent dat niet dat je nu maar naar de bevroren fles moet grijpen. “We willen vooral mensen bereiken die normaal ook drinken, maar dat nu niet kunnen. Mensen die niet drinken, willen we vooral niet stimuleren.” Daarmee doelt hij ook op mensen die proberen gewicht te verliezen. “Deze drank is handgemaakt en er is niets kunstmatigs aan toegevoegd. Het kan een gezondere optie zijn.”


Wat eten we vandaag? Chicken Caesar sandwich

Wat eten we vandaag? Chicken Caesar sandwich

Culy.nl

Foto van 'Culy'

VANDAAG, 09:30

Gezellig lunchen op de zondag? Deze chicken Caesar sandwich is nog lekkerder dan ‘ie eruitziet! Alsof je je tanden in een burger vol umami zet… maar dan een stuk gezonder. Die volle smaak komt vooral van je grillpan én door de lichte Caesar-dressing, die je normaal in je salade vindt.

Geschreven door: Nancy van Batenburg an Culy.nl

Ingrediënten


Wat eten we vandaag? Apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Wat eten we vandaag? Apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

GISTEREN

Er gaat toch niks boven apfelstrudel op zaterdagochtend? En als je er mini’s van maakt, ben je zó klaar. Wij roerden wat Amaretto door de vulling en serveren deze mini apfelstrudels met zelfgemaakte vanillesaus.

Ingrediënten

Voor 8 personen:


Margaritas met avocado

Wat drinken we vandaag? Margaritas met avocado

Culy.nl

Foto van 'Culy'

3 APR 2020

Een tacofeestje is niet compleet zonder een goddelijke margarita. Wij maakten margaritas met avocado: heerlijk fris en romig!

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Ingrediënten


De befaamde gebraden kip uit ‘Midnight Chicken’

Wat eten we vandaag? De befaamde gebraden kip uit ‘Midnight Chicken’

Culy.nl

Foto van 'Culy'

2 APR 2020

Midnight Chicken is een bijzonder kookboek van de Britse Ella Risbridger. Nancy van Batenburg van Culy.nl besloot meteen om een recept uit het boek te maken. En dan natuurlijk het recept dat symbool staat voor het hele boek: de Midnight Chicken (gebraden kip) van Ella.

Geschreven door Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Makkelijke gratin van wintergroenten

Wat eten we vandaag? Makkelijke gratin van wintergroenten

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

1 APR 2020

Deze makkelijke gratin van wintergroenten is nou typisch zo’n gerecht dat we zouden bestempelen als ‘ugly delicious’. Het ziet er eigenlijk niet uit, maar het is zó verrukkelijk, dat het zeker weten een klassieker in je culinaire repertoire gaat worden.

Geschreven door Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Ambasaus (pittige mangosaus)

Ambasaus (pittige mangosaus)

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

31 MRT 2020

We weten niet wat we de grootste ster vinden van het broodje sabich: de gefrituurde aubergine, de techina of de ambasaus. Maar sinds we ambasaus hebben geproefd, willen we die in ieder geval overal bij eten. Zie het als een pittige mangochutney, maar dan gefermenteerd. Lekker bij falafel, een tosti of gebraden kip.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Ingrediënten


Falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Wat eten we vandaag? Falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

30 MRT 2020

Deze falafel bowl is een stevig, vegetarisch hoofdgerecht waar je wel eventjes vol van zit. Rijk aan groenten, goede vetten en bovendien veel texturen en smaken. Van zo’n bowl word je blij!

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Japanse minipizza’s met sushigember

Wat eten we vandaag? Japanse minipizza’s met sushigember

Japanse minipizza’s met sushigember. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

29 MRT 2020

Deze Japanse minipizza’s zijn zó mini dat ze het perfecte borrelhapje zijn. Je maakt ze van gyozavellen, belegd met Japanse ingrediënten én geraspte Mozzarella. Klinkt dat een beetje vreemd? Ja, dat klinkt een beetje vreemd. Is dat lekker? Ja, heel lekker.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Omgekeerde bananencakejes met karamel

Wat eten we vandaag? Omgekeerde bananencakejes met karamel

Omgekeerde bananencakejes met karamel. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

28 MRT 2020

Omgekeerde bananencakejes met karamel: what’s not to love? Je maakt ze – heel eenvoudig – in een muffinbakvorm. Smeuïg, zoet en éxtra lekker met een bolletje ijs. 

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise

Wat eten we vandaag? Crispy bloemkool met Sriracha en mayonaise

Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

27 MRT 2020

Deze crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise is minstens zo lekker als een frietje mèt. Mark our words. Dat komt door het knapperige jasje van panko (Japans broodkruim) en de topping van mayo, hot sauce en verse koriander en bosui. Een superlekkere snack die ook te gek is voor een feestje.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo

Wat eten we vandaag? Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo

Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo. | FOTO CULY.NL

Foto van 'Culy'

26 MRT 2020

Deze gevulde zoete aardappel en limoen en sojasaus-mayonaise is een umami-bommetje eersteklas. Het zachte, zoete vruchtvlees van de gepofte zoete aardappel, de romige mayonaise met een vleugje sojasaus en friszure limoen. Een feest om je tanden in te zetten. En dan is dit recept ook nog eens belachelijk makkelijk.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Wat eten we vandaag? Rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Rösti met saffraanyoghurt en rode ui | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

25 MRT 2020

Het is vast heel lang geleden dat je rösti hebt gegeten, of niet? Wij geven een Midden-Oosterse twist aan deze van oorsprong Zwitserse aardappelkoek en serveren de rösti met saffraanyoghurt, (mini) snijbiet en gekarameliseerde rode ui.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Zelf toast maken met kurkuma-boter en tomatensalade

Wat eten we vandaag? Eigengemaakte toast met tomatensalade

Toast met kurkuma-boter en tomatensalade | FOTO: Culy.nl / Nancy van Batenburg

Foto van 'Culy'

24 MRT 2020

Deze toast ziet er simpel uit en dat is ‘ie ook. Maar zodra je je tanden erin zet, springen de tranen je in de ogen van geluk. Het geheim zit ‘m in de kurkuma-boter, waarin we de toast bakken. Superlekker met een frisse tomatensalade.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Kaas. / Unsplash

Foto van 'Metro'

6 FEB 2020

Alle voedingswaren die je in de winkel koopt, zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum. Oplettende consumenten besteden hier bij het boodschappen doen aandacht aan.

Dit om te voorkomen dat hun pas gekochte verse producten niet de volgende dag al over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Maar zo’n ‘ten minste houdbaar tot’- aanduiding is niet altijd even accuraat.

Waarschijnlijk heb je jezelf weleens vragen gesteld bij de houdbaarheidsdatum van een product. Is een pak suiker echt na een jaar al niet meer houdbaar?  En wat gebeurt er met pasta nadat het volgens de verpakking niet meer goed zou zijn. Het antwoord is: niets. Vaak zijn houdbaarheidsdata slechts een richtlijn en kan je een product nog geruime tijd langer gebruiken.


5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

Iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar. / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Over een paar uur is het oud en nieuw en kunnen we weer schaamteloos genieten van een paar overheerlijke oliebollen. Maar waarom eten we eigenlijk oliebollen tijdens de jaarwisseling? En hoeveel oliebollen eet een gemiddelde Nederlander? Metro zocht het uit.

1. Europa

De oliebol lijkt misschien een oud-Hollandse traditie, maar niets is minder waar. Ook in andere landen kennen ze oliebollen, alleen heten ze daar anders. Zo kennen ze in België natuurlijk de smoutenbollen, Duitsland de Berliner bollen, in Oostenrijk Krapfen, in Hongarije husus cenkoekskak, in Italië fritelle di tondone en in Spanje rosquilla. Dit zijn allemaal varianten op de oliebol.


Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?
Likeability of5

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen? / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Het is de laatste avond voor het nieuwe jaar begint. Vanaf morgen kun je beginnen aan goede voornemens als gezond eten en beginnen met sporten. Vanavond is het feest!

Neem daarom dat extra glas champagne en doe ook nog maar een oliebol. We eten ze tenslotte maar één keer per jaar. Het lijkt misschien alsof je met elke hap van zo’n frituur-meelbal net zo rond wordt als de oliebol zelf en er minstens een kilo aan eet. Maar is dat wel zo?

Krenten en rozijnen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Camera videoDagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Genieten in The Food Deparment. / Foto: Emma van der Schelde

In samenwerking met The Food Department

27 NOV 2019

Soms zit een pareltje wat verborgen. Heb je de parel eenmaal gevonden, dan héb je ook wat. Een mooi voorbeeld is The Food Department in het voormalige Amsterdamse Hoofdpostkantoor. Juist ja, achter het Paleis op de Dam.

‘Verborgen’ is misschien wat overdreven gesteld, want The Food Department – een nieuw initiatief vol culinaire hoogtepunten – is sinds mei gevestigd in hartje Amsterdam. In dat in het oog springende voormalige Koninklijke postkantoor, waarin al weer jaren gewinkeld kan worden in Magna Plaza, aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Naar schatting 3 miljoen (!) mensen wandelen er jaarlijks langs, op weg van Dam naar Anne Frank Huis en Westerkerk en weer terug. Zij passeren allemaal The Food Department. Maar ja, die naam mag je niet met koeienletters op het dak van het monumentale pand uit 1899 zetten. Even zoeken dus naar die culinaire wondertjes van de hoofdstad. Loop je dus lekker te Black Friday-shoppen vrijdag? Dan is dit artikel een tip ‘om even op te steken’.

Dagje uit? Zoek de ‘verborgen’ foodparel bij het Paleis op de Dam

Magna Plaza is deze feestmaand een zee van lichtjes. / Metro


Likeability of5

KFC komt met kipburger zonder kip

Bij de KFC in Amsterdam proef je de nieuwe burger / ANP

Foto van 'Metro'

25 NOV 2019

Goed nieuws voor de vegetariërs die het vlees nog wel missen: de KFC komt met een kiploze kipburger. Deze week is de burger te proeven.

Eet je geen vlees meer maar vond je het wel altijd lekker? Steeds meer fastfoodketens houden rekening met je. Zo ook den KFC, die de nieuwe Chickenless Chicken Burger deze week test bij het publiek in Amsterdam Akerpoort. Het fastfoodconcern hoopt daarmee te laten proeven dat vegetarisch ook gewoon heel lekker kan zijn.

Extra goed nieuws als je specifiek gek bent op de smaak van KFC. De kip wordt namelijk met een speciale kruidenmix gepaneerd. De vegetarische burger wordt ook volgens dit recept met vijf spices en zes kruiden geprepareerd. De nieuwe burger wordt gemaakt van Quorn uit Europa en bevat dus geen soja.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Food Blog Awards waren online pas écht een feestje

Suzanna van Wat Eet Je Dan Wel? neemt de award voor beste nicheblog in ontvangst / Foto: Ingelise de Vries

Foto van 'Ingelise de Vries'

9 NOV 2019

De crème de la crème van de Nederlandse foodblogwereld toog afgelopen vrijdag naar Kanaleneiland (Utrecht) voor een bijzondere avond. Voor de vierde keer op rij werden de Food Blog Awards uitgereikt.

„Wat een bijzondere locatie”, klinkt het regelmatig, terwijl de genomineerden elkaar gedag kussen. In hun mooiste kleding gaan ze op de foto met elkaar - de volgers die hebben gestemd op de influencers moeten immers wel op de hoogte worden gebracht van de voortgang van de avond. Het recept voor de pre-borrel is cava, er zijn hapjes en een dj verzorgt prettige muziek. De spanning is om te snijden, want wie is het neusje van de zalm onder de bloggers en gaat er met die felbegeerde award naar huis?

Beetje knullig