Food

Vegan Life #2: Als vegan eten bij een fastfoodketen?

Vegan Life #2: Als vegan eten bij een fastfoodketen?

Foto van 'Suzanne den Toom'

12 JAN 2018

Voordat ik de switch maakte naar veganisme, leek eten buiten de deur me het grootste struikelblok. Thuis bepaal je helemaal zelf wat je eet en welke ingrediënten je gebruikt, maar onderweg en in restaurants is dat een ander verhaal. Gelukkig ken ik inmiddels een aantal plantaardige opties bij de grote ketens op stations en heb ik een aantal tips voor wat betreft uiteten gaan. Hoe ervaar jij het aanbod aan veganistisch eten en drinken buiten de deur? Laat het vooral weten bij de reacties!

Groeiend aanbod vega en vegan opties
De vraag naar vega(n) eten groeit en steeds meer bedrijven lijken zich daarvan bewust te worden. Zo introduceerde de Bijenkorf afgelopen oktober de Bijenkorf Meatless Monday in alle Bijenkorf restaurants en bedrijfskantines. Niet vegan, maar een stap in de buurt: meer bewustwording van voeding en duurzaamheid. Bij museum Boijmans van Beuningen is momenteel zelfs de hele kaart 100% plantaardig, zo lang de tentoonstelling Change the System te zien is, die afgelopen oktober van start ging. Wees er snel bij, want de tentoonstelling én de plantbased kaart zijn er nog maar tot en met aanstaande zondag 14 januari.

Doe vooraf je huiswerk
Hoewel het aanbod dus groeit, kun je helaas nog lang niet overal terecht als veganist. Daarom is het verstandig om eerst wat voorwerk te doen voor je op pad gaat. Een kleine moeite, maar het scheelt veel frustratie ter plekke: ga je een dagje naar een andere stad of staat er een etentje op de agenda? Doe je huiswerk vooraf en zoek uit wat de plantaardige opties zijn. Wat restaurants en andere eetgelegenheden betreft is de website (en app!) Happy Cow een aanrader: hier kun je het wereldwijde aanbod van veganistische eetgelegenheden vinden. Handig om te installeren op je telefoon, voor het snel opzoeken van vegan opties in zowel binnen- als buitenland. Wat je ook kunt doen is vooraf het restaurant waar je wil gaan eten even bellen of mailen. Vaak zijn er vegan opties mogelijk buiten de kaart om of tref je een chef die het een uitdaging vindt om iets lekkers te maken voor je zonder dierlijke ingrediënten.

Onderweg
Reis je met het ov en beland je met trek op een station? De meeste stations in Nederland hebben een vestiging van AH to Go. Daar is de keuze aan plantaardige opties niet heel ruim, maar kun je wel je trek stillen met een reep zoals die van het merk Nakd. Of wat dacht je van Oreo koekjes, wist je dat die vegan zijn? Kies voor de grotere trek of lunch de wrap met falafel, deze is helemaal vegan en smaakt prima! Ook kun je kiezen voor het satébroodje van de Vegetarische Slager dat helemaal plantaardig is. Kom je een vestiging van Smullers tegen dan kun je daar ook terecht als veganist. Bij Smullers wordt de friet apart gebakken, is de satésaus veganistisch en is op verzoek plantaardige mayonaise verkrijgbaar. De bami hap is er ook vegan, maar deze wordt dan weer niet apart gebakken. En Starbucks heeft onlangs een aantal vegan lunchopties aan het menu toegevoegd zoals de vegan wrap met hummus, kikkererwten en bieten. Starbucks heeft overigens ook het assortiment aan plantaardige opties uitgebreid: zo kun je nu naast amandel- en kokosmelk ook voor havermelk kiezen in je koffie!

Bij anderen eten
Ga je eten bij familie of vrienden, stel dan voor om zelf iets mee te nemen. Zelf vind ik dat het prettigst: zo zadel ik niemand op met mijn keus om veganistisch te eten en weet ik zeker dat ik toch niet per ongeluk bijvoorbeeld melk of kaas binnenkrijg. En ik zou het vervelend vinden als een gastvrouw of heer in de stress schiet omdat ik anders eet dan zij gewend zijn.

Veganistische opties bij landelijke fastfoodketens/restaurants
Tot slot geef ik je hierbij een aantal lekkere plantaardige opties die verkrijgbaar zijn bij ketens door het hele land

  • IKEA: het menu wisselt regelmatig, maar er is altijd een veganistische optie verkrijgbaar zoals de vega Zweedse balletjes met friet en groenten.
  • Bagels and Beans: kies hier de The Dutch Weed Burger Bagel. De malse burger is gemaakt van zilte sojasnippers en Royal Kombu, een krachtig winterwier, duurzaam geteeld in Nationaal Park Oosterschelde. Geserveerd met Weed Sauce, tomaat, augurk, rode ui en sla.
  • McDonalds: wist je dat de veggie burger helemaal vegan is? Zelfs het broodje en de saus! De burger wordt apart gebakken evenals de Franse frietjes. Er gaan geruchten rond dat die rundvleesextract bevatten maar dat is echt een broodjeaapverhaal.
  • Eazie: er is een allergenenkaart beschikbaar waarop je precies kunt zien welke ingrediënten geschikt zijn voor vegans. Zo zijn de ramen noodles met garlic sauce en tofu en groenten vegan-proof!
  • Subway: de Veggie Delite die bestaat uit diverse groenten op versgebakken brood is vegan. Kies voor wit, bruin of brood met sesam. Er is een allergenenkaart beschikbaar op aanvraag!

En wil je eens de luxe ervaren van nergens op hoeven letten wat betreft dierlijke ingrediënten? Breng dan zeker een bezoekje aan bijvoorbeeld Heavenly Earth Kitchen in Rotterdam of de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam. Daar is alles op de kaart veganistisch. Dat er nog maar veel van dit soort vegan eetgelegenheden mogen volgen!

Over Vegan Life

Suzanne den Toom (39) is al vanaf haar tiende jaar vegetariër. Door de jaren heen staat de vraag 'wat eet je dan wel?' bovenaan de meest gestelde vragen over deze levensstijl. In april vorig jaar maakte ze de switch van vega naar vegan en de komende tijd vertelt ze hierover in de serie Vegan Life. Valt dat een beetje mee, uit eten gaan als veganist? Hoe doe je dat onderweg met eten? Hoe doe je dat in je relatie wanneer de één wel vlees eet en de ander niet? Je leest het elke vrijdag om 16.00 uur op metronieuws.nl/food!


Wat eten we vandaag? Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

Wat eten we vandaag? Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

Foto: Culy

Foto van 'Culy'

GISTEREN

Toen we bij Batoni Khinkali in Amsterdam voor het eerst khachapuri proefden, ging er een wereld voor ons open. Dit gerecht bestaat uit brooddeeg met een in de oven gesmolten kaasmengsel, een eitje en een klont boter. Zo lekker, dat we niet anders konden dan het zelf ook eens maken. En dat blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn als het lijkt!

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Wat eten we vandaag? Aardappel-preisoep met rozemarijn

Wat eten we vandaag? Aardappel-preisoep met rozemarijn

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

8 APR 2020

Organiseer jij dit jaar een paasbrunch? Dan mag een bijpassend soepje niet ontbreken. Deze aardappel-preisoep met rozemarijn lust iédereen. Extra leuk om in kleine glaasjes op het brunchbuffet te serveren. 

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Wat eten we vandaag? Red Velvet pancakes met witte chocoladekrullen

Wat eten we vandaag? Red Velvet pancakes met witte chocoladekrullen

Foto: Culy

Foto van 'Culy'

7 APR 2020

Pannenkoeken zijn sowieso al een behoorlijk dankbaar gerecht om op tafel te zetten, maar róde pannenkoeken, die zorgen geheid voor een extra wauw-factor. Wij maakten deze Red Velvet pancakes met een eenvoudige cream cheese topping, blauwe bessen en witte chocoladekrullen. Lekker voor je paasontbijtje!

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Red Velvet staat vaak gelijk aan onnatuurlijke kleurstof. Maar waarom zou je kleurstof kopen als je ook op een natuurlijke manier rode pannenkoeken kunt creëren? Dat bedachten wij ons toen we merkten hoe makkelijk het is om pannenkoeken te maken met… rode biet!


Alvast oefenen voor Pasen: Oeufs mayonnaise met peterselie-olie

Wat eten we vandaag? Oeufs mayonnaise met peterselie-olie

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

6 APR 2020

Nu we toch met zijn allen binnen zitten kunnen we vandaag best alvast een lekker retro gerechtje uitproberen voor pasen. Het duikt ineens weer overal om ons heen op (en gelukkig maar). Oeufs mayonnaise. Niets meer of minder dan verse mayonaise met een gekookt eitje erbovenop. En lekker dat dat is!

Ingrediënten

Voor 6 personen:


Wat eten we vandaag? Chicken Caesar sandwich

Wat eten we vandaag? Chicken Caesar sandwich

Culy.nl

Foto van 'Culy'

5 APR 2020

Gezellig lunchen op de zondag? Deze chicken Caesar sandwich is nog lekkerder dan ‘ie eruitziet! Alsof je je tanden in een burger vol umami zet… maar dan een stuk gezonder. Die volle smaak komt vooral van je grillpan én door de lichte Caesar-dressing, die je normaal in je salade vindt.

Geschreven door: Nancy van Batenburg an Culy.nl

Ingrediënten


Wat eten we vandaag? Apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Wat eten we vandaag? Apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

4 APR 2020

Er gaat toch niks boven apfelstrudel op zaterdagochtend? En als je er mini’s van maakt, ben je zó klaar. Wij roerden wat Amaretto door de vulling en serveren deze mini apfelstrudels met zelfgemaakte vanillesaus.

Ingrediënten

Voor 8 personen:


Margaritas met avocado

Wat drinken we vandaag? Margaritas met avocado

Culy.nl

Foto van 'Culy'

3 APR 2020

Een tacofeestje is niet compleet zonder een goddelijke margarita. Wij maakten margaritas met avocado: heerlijk fris en romig!

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Ingrediënten


De befaamde gebraden kip uit ‘Midnight Chicken’

Wat eten we vandaag? De befaamde gebraden kip uit ‘Midnight Chicken’

Culy.nl

Foto van 'Culy'

2 APR 2020

Midnight Chicken is een bijzonder kookboek van de Britse Ella Risbridger. Nancy van Batenburg van Culy.nl besloot meteen om een recept uit het boek te maken. En dan natuurlijk het recept dat symbool staat voor het hele boek: de Midnight Chicken (gebraden kip) van Ella.

Geschreven door Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Makkelijke gratin van wintergroenten

Wat eten we vandaag? Makkelijke gratin van wintergroenten

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

1 APR 2020

Deze makkelijke gratin van wintergroenten is nou typisch zo’n gerecht dat we zouden bestempelen als ‘ugly delicious’. Het ziet er eigenlijk niet uit, maar het is zó verrukkelijk, dat het zeker weten een klassieker in je culinaire repertoire gaat worden.

Geschreven door Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Ambasaus (pittige mangosaus)

Ambasaus (pittige mangosaus)

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

31 MRT 2020

We weten niet wat we de grootste ster vinden van het broodje sabich: de gefrituurde aubergine, de techina of de ambasaus. Maar sinds we ambasaus hebben geproefd, willen we die in ieder geval overal bij eten. Zie het als een pittige mangochutney, maar dan gefermenteerd. Lekker bij falafel, een tosti of gebraden kip.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Ingrediënten


Falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Wat eten we vandaag? Falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

30 MRT 2020

Deze falafel bowl is een stevig, vegetarisch hoofdgerecht waar je wel eventjes vol van zit. Rijk aan groenten, goede vetten en bovendien veel texturen en smaken. Van zo’n bowl word je blij!

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Japanse minipizza’s met sushigember

Wat eten we vandaag? Japanse minipizza’s met sushigember

Japanse minipizza’s met sushigember. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

29 MRT 2020

Deze Japanse minipizza’s zijn zó mini dat ze het perfecte borrelhapje zijn. Je maakt ze van gyozavellen, belegd met Japanse ingrediënten én geraspte Mozzarella. Klinkt dat een beetje vreemd? Ja, dat klinkt een beetje vreemd. Is dat lekker? Ja, heel lekker.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Omgekeerde bananencakejes met karamel

Wat eten we vandaag? Omgekeerde bananencakejes met karamel

Omgekeerde bananencakejes met karamel. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

28 MRT 2020

Omgekeerde bananencakejes met karamel: what’s not to love? Je maakt ze – heel eenvoudig – in een muffinbakvorm. Smeuïg, zoet en éxtra lekker met een bolletje ijs. 

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise

Wat eten we vandaag? Crispy bloemkool met Sriracha en mayonaise

Crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise. | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

27 MRT 2020

Deze crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise is minstens zo lekker als een frietje mèt. Mark our words. Dat komt door het knapperige jasje van panko (Japans broodkruim) en de topping van mayo, hot sauce en verse koriander en bosui. Een superlekkere snack die ook te gek is voor een feestje.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo

Wat eten we vandaag? Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo

Gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo. | FOTO CULY.NL

Foto van 'Culy'

26 MRT 2020

Deze gevulde zoete aardappel en limoen en sojasaus-mayonaise is een umami-bommetje eersteklas. Het zachte, zoete vruchtvlees van de gepofte zoete aardappel, de romige mayonaise met een vleugje sojasaus en friszure limoen. Een feest om je tanden in te zetten. En dan is dit recept ook nog eens belachelijk makkelijk.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Wat eten we vandaag? Rösti met saffraanyoghurt en rode ui

Rösti met saffraanyoghurt en rode ui | FOTO: CULY.NL

Foto van 'Culy'

25 MRT 2020

Het is vast heel lang geleden dat je rösti hebt gegeten, of niet? Wij geven een Midden-Oosterse twist aan deze van oorsprong Zwitserse aardappelkoek en serveren de rösti met saffraanyoghurt, (mini) snijbiet en gekarameliseerde rode ui.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Zelf toast maken met kurkuma-boter en tomatensalade

Wat eten we vandaag? Eigengemaakte toast met tomatensalade

Toast met kurkuma-boter en tomatensalade | FOTO: Culy.nl / Nancy van Batenburg

Foto van 'Culy'

24 MRT 2020

Deze toast ziet er simpel uit en dat is ‘ie ook. Maar zodra je je tanden erin zet, springen de tranen je in de ogen van geluk. Het geheim zit ‘m in de kurkuma-boter, waarin we de toast bakken. Superlekker met een frisse tomatensalade.

Geschreven door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Deze producten zijn langer goed dan de houdbaarheidsdatum

Kaas. / Unsplash

Foto van 'Metro'

6 FEB 2020

Alle voedingswaren die je in de winkel koopt, zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum. Oplettende consumenten besteden hier bij het boodschappen doen aandacht aan.

Dit om te voorkomen dat hun pas gekochte verse producten niet de volgende dag al over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Maar zo’n ‘ten minste houdbaar tot’- aanduiding is niet altijd even accuraat.

Waarschijnlijk heb je jezelf weleens vragen gesteld bij de houdbaarheidsdatum van een product. Is een pak suiker echt na een jaar al niet meer houdbaar?  En wat gebeurt er met pasta nadat het volgens de verpakking niet meer goed zou zijn. Het antwoord is: niets. Vaak zijn houdbaarheidsdata slechts een richtlijn en kan je een product nog geruime tijd langer gebruiken.


5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

5 dingen die je nog niet wist over oliebollen

Iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar. / ANP

Foto van 'Metro'

31 DEC 2019

Over een paar uur is het oud en nieuw en kunnen we weer schaamteloos genieten van een paar overheerlijke oliebollen. Maar waarom eten we eigenlijk oliebollen tijdens de jaarwisseling? En hoeveel oliebollen eet een gemiddelde Nederlander? Metro zocht het uit.

1. Europa

De oliebol lijkt misschien een oud-Hollandse traditie, maar niets is minder waar. Ook in andere landen kennen ze oliebollen, alleen heten ze daar anders. Zo kennen ze in België natuurlijk de smoutenbollen, Duitsland de Berliner bollen, in Oostenrijk Krapfen, in Hongarije husus cenkoekskak, in Italië fritelle di tondone en in Spanje rosquilla. Dit zijn allemaal varianten op de oliebol.