Food

Restaurants doen proef met minder zout in eten.

Restaurants doen proef met minder zout in eten

Restaurants doen proef met minder zout in eten. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

9 JAN 2018

Koken met te veel zout is slecht voor de gezondheid. Om toch het goede voorbeeld te geven, heeft de Nierstichting bijna honderd restaurants zo ver gekregen dat ze in maart drie dagen met minder zout, maar meer kruiden en smaak gaan koken. Dat gebeurt in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland.

Koken met minder zout

„Iedereen heeft een kruidenkast”, zegt topkok Menno Post tegen de NOS. „Die moeten we vaker opendoen en daar wat meer mee experimenteren”. Post is eigenaar van een 2-sterrenrestaurant en probeert op de vakbeurs Horecava in de Amsterdamse RAI zoveel mogelijk restauranthouders te interesseren voor koken met minder zout.

We moeten minderen

Dat mag ook wel, want per persoon eten we in een jaar gemiddeld een kilo zout te veel. Dat kan zorgen voor een hoge bloeddruk en nierproblemen.

Het meeste zout dat we eten komt niet uit een potje, maar juist uit producten waar al zout in is verwerkt (80 procent). In totaal hebben al meer dan anderhalf miljoen Nederlanders chronische nierschade, en te veel zout is daarom extra schadelijk.


Views

200+

Deze foodtrucks moet je proberen op festival Trek

Foto van 'Metro'

15 JUL 2018

Het houd maar niet op met het heerlijk mooie weer. Ook op de burelen van Metro worden we daar erg blij van. Samen met de Snackspert gingen we langs bij festival TREK in het Amstelpark in Amsterdam, waar je naast een heleboel foodtrucks, theater, live muziek én een goede wijnbar, vandaag ook een groot scherm met de WK-finale vindt.

Food Theater

Aziatische borrelplank van Food Theater


Views

600+

Likeability of 5

De vijf lekkerste terrassen van Nederland

In samenwerking met Heineken

11 JUL 2018

Mijn hemel, wat een heerlijk weer. En dat blijft voorlopig nog even zo. Het is een ideale periode om tot ’s avonds laat op een terras te hangen. Daarom heeft Metro de lekkerste vijf terrassen van Nederland voor je op een rij gezet. Geniet ervan!

In de kazerne – Nijmegen

Zin om een potje jeu de boules te spelen, maar geen trek om naar de camping te gaan? Bij In de Kazerne in Nijmegen kan het gewoon op het terras. Het tussen de drankjes door tegen elkaar opnemen aan de tafeltennistafel is ook mogelijk. Geen zin om je in te spannen? Dan kun je lekker achteroverleunen en kijken hoe anderen zich van hun sportiefste kant laten zien. En dat allemaal op het oude kazernecomplex in Nijmegen-Oost. Een lust voor het oog.


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

6k+

Met deze borrelplankjes steel jij de show deze zomer

Foto van 'Metro'

11 JUL 2018

Het is even een paar dagen wat minder heet, maar komend weekend mogen we ons weer verheugen op tropische temperaturen. En wat is er nou fijner in een warm weekend dan samen met je vrienden of familie aan de borrel? Precies. Schuif de stoelen en tafels maar weer naar buiten of zet de picknickmand klaar voor in het park, met deze borrelplankjes steel jij namelijk de show.

En dan maakt het helemaal niet uit of je na het werken nog even snel langs de supermarkt fietst voor een snelle vrijmiboplank of dat je de tijd hebt voor boodschappen en kokkerellen. Leonie van Gewoon wat een studentje 's avonds eet bedacht er eentje voor de mensen zonder tijd en Sabine van Oh My Foodness maakte er eentje voor de bourgondiërs.

Supersnelle zomerse borrelplank 2.0


Views

1k+

video icon
07:00
Likeability of 6
Foto van 'Daan Blits'

12 JUL 2018

DJ Mia More draait door: komt ze wel op tijd?

Op tijd komen bij je optreden. Het is een van de tips van DJ Mia More in haar eerste vlog voor Metro. Maar lukt het haar zelf wel?


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avataruser_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avatar

Views

3k+

'We moeten weer verliefd worden op werken in horeca'

'We moeten weer verliefd worden op werken in horeca'

'We moeten weer verliefd worden op werken in horeca'. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

5 JUL 2018

Er staan meer dan duizend vacatures open in de horeca. Het personeelstekort was nog nooit zo groot: begin 2018 had één op de vijf restaurants hier last van. Drie jaar geleden ging dit nog om vier procent. „Dat heeft twee redenen”, vertelt sectorbestuurder FNV Horeca Edwin Vlek aan Metro. „Ten eerste komen er ontzettend veel horecabedrijven bij, ten tweede is werken in de horeca een stuk minder aantrekkelijk geworden.”

Dit alles heeft flinke gevolgen: het personeel dat wél werkt, maakt flink wat kilometers, restaurants zijn gedwongen hun terras (deels) te sluiten of zelfs een gehele extra sluitingsdag in te voeren, omdat ze wegens onderbemanning de drukte niet meer aankunnen. Er zijn dringend meer mensen nodig, maar waar haal je hen vandaan?

„Vroeger had je slechts een paar horecazaken, maar nu heb je er zo veertig in een woonplaats met een volledige keuken”, vertelt Pieter Boone (57), eigenaar van strandpaviljoen Berkenbosch in Oostkapelle, Zeeland. Boone zit met zijn handen in het haar en weet niet waar hij zijn personeel vandaan moet halen. „Mijn personeel gaat met zijn allen tegelijk op vakantie”, vervolgt hij. „Daarbij staan sporten en verjaardagen hoger op het prioriteitenlijstje dan werken.” Gezien hij onderbemand is, is hij genoodzaakt zijn terras gedeeltelijk te sluiten deze zomer.


Views

12k+

Chocoladeliefhebbers opgelet: Lindt komt met pasta

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'Elselotte Smink'

4 JUL 2018

Chocopasta van Nutella geldt voor veel mensen als de holy grail van de chocoladeproducten. Lekker smeuïg, veel smaak (en calorieën, maar dat terzijde), chocolade en hazelnoten.

Maar daar lijkt nu een geduchte concurrent bij te zijn gekomen. De Zwitserse chocolaterie Lindt (van de goudhaasjes) heeft namelijk ook een pasta gelanceerd: Lindt Hazelnut Cream.

Winkel in Liverpool


Views

3k+

Nederlanders zijn Europa's grootste terrashangfans

Een leeg terras zie je niet zo vaak meer.

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 JUN 2018

Sta je bij de kleinste zonnestraal al te popelen om het terras op te duiken? Maar lukt het je steeds vaker niet om een plekje te bemachtigen? Niet zo gek. Nederlanders zijn namelijk de grootste terrashangfans van Europa.

En ook eten doen we steeds vaker liever buiten dan binnen. IENS, waar je je restaurantreservering door kunt geven, meldt dat er steeds meer mensen een plekje op het terras reserveren. In 2017 steeg het aantal reserveringen bij restaurants met een buitenterras met twintig procent.

Romantisch diner


Views

4k+

Albert Heijn geeft meer inzicht in voedingswaarden

Albert Heijn geeft meer inzicht in voedingswaarden

Albert Heijn lanceert donderdag een onlinedienst waarmee het consumenten meer inzicht geeft in de hoeveelheid suiker, vezels, vetten en andere voedingsstoffen die in gekochte producten zitten. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

28 JUN 2018

Heb jij geen enkel idee hoeveel suikers je op een dag naar binnen werkt? Albert Heijn lanceert donderdag een onlinedienst waarmee het consumenten meer inzicht geeft in de hoeveelheid suiker, vezels, vetten en andere voedingsstoffen die in gekochte producten zitten. Bovendien brengt de supermarktketen klanten die dat willen ook alternatieve producten onder de aandacht die bijvoorbeeld minder zout of koolhydraten bevatten.

Foto: Albert Heijn

Dat doen ze middels de bonuskaart


Views

2k+

Is Hot Dog Water het nieuwe wondermiddel?

Is Hot Dog Water het nieuwe wondermiddel?

Is Hot Dog Water het nieuwe wondermiddel? Foto ter illustratie: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

25 JUN 2018

Water met munt, citroen en gember: het is overal in de winkel te vinden, het is lekker en we leggen er zo extra centen voor neer. Maar hoeveel zou jij over hebben voor water met een hotdog smaakje?

Marketingtruc

Het ‘Car Free Day’ festival dat medio juni in Vancouver (Canada) plaatsvond, was voor sommigen hét moment om de portemonnee te trekken. Bij de kraam genaamd Hot Dog Water, is namelijk een prachtig praatje gehouden: Hot Dog Water zou het nieuwe wondermiddel zijn.


Views

2k+

In Amerika kun je een augurkenslushie krijgen

Augurkensap schijnt hét middel te zijn tegen een kater. / Pixabay

Foto van 'I. de Vries'

20 JUN 2018

De laatste dag van de lente is alweer bijna aan zijn eind en dat betekent - hopelijk - nog meer zon en warmte! En dus nog meer manieren om te zoeken naar verkoeling. Eén van onze favoriete manieren om dat te doen is toch wel met ijs.

Lekker afkoelen

We lopen dan ook graag met een slushie aan onze lippen (uiteraard wél met een duurzaam rietje natuurlijk). Of het nou cola of aardbei is, dit ijskoude suikerbommetje kan ons op z’n tijd wel bekoren. In Amerika zijn ze er ook gek op, en besloten ze een nieuwe smaak toe te voegen. Bij de Sonic Drive-In kun je een slusspuppie in augurkensmaak krijgen.


Views

1k+

Zo ongezond zijn al die traktaties op werk

Zo ongezond zijn al die traktaties op werk

Zo ongezond zijn al die traktaties op werk. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

18 JUN 2018

Maandag is je collega jarig en daarom is er appeltaart. Met een klein beetje tegenzin, neem je toch maar ‘een klein stukje’. Dinsdag stond je net iets te laat op en rond 12.00 uur ben je in de kantine te vinden voor de lunch: toch een broodje kroket. Woensdag staan er wat gevulde koeken op tafel omdat het je collega haar laatste dag is. Donderdag eet je gelukkig wel redelijk gezond maar vrijdag bij de borrel zijn de calorieën zo weer aangevuld.

En je had je nog zo voorgenomen om gezond te doen.

Gratis uitgedeeld eten en drinken


Views

2k+

Eten we gezonder door social media?

Volgens de chef kunnen we Instagram goed gebruiken om inspiratie op te doen voor gezonde maaltijden. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

17 JUN 2018

Dat social media invloed heeft op ons leven is niet nieuw, maar volgens de vegan top chef Gaz Oaklay eten we ook een stuk gezonder door social media.

Social media wordt vaak weg gezet als iets dat slecht is voor je gezondheid. De bewerkte foto's op Instagram schotelen ons vaak een onrealistisch beeld voor. Deze foto's weerspiegelen niet altijd de realiteit en daarom moet je er ook niet teveel door laten beïnvloeden.

Een vegan chef claimt juist dat social media een positieve invloed heeft op je gezondheid. Volgens de Britse Gaz Oakley heeft Instagram ook een positief effect op onze gezondheid.


Views

3k+

Informatie op voedingsverpakkingen vaak misleidend

Informatie op voedingsverpakkingen vaak misleidend

Is volkoren wel echt volkoren? Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

14 JUN 2018

'Ambachtelijk brood' of verpakkingen met plaatjes met veel fruit erop: het zet consumenten op het verkeerde been. De Europese consumentenkoepel BEUC wil daarom dat er regels komen. De informatie op verpakkingen verbloemt veel over de feitelijke kwaliteit of inhoud van de voeding of drank.

BEUC heeft onderzoek van consumentenorganisaties in tien EU-landen geanalyseerd en gebundeld. „Het is opvallend dat bijvoorbeeld een 'ananas- en kokosnootsapje' in werkelijkheid nog niet voor een derde uit dit fruit bestaat”, aldus BEUC-directeur Monique Goyens. Er wordt ook gretig gebruik gemaakt van concentraten, smaakmakers of puree in koekjes of yoghurt die volgens de verpakking boordevol gezond fruit zitten.

Eerlijke informatie


Views

3k+

Hoe kan het dat we emotie-eten tijdens stress?
Likeability of 5

Hoe kan het dat we emotie-eten tijdens stress?

Hoe kan het dat we emotie-eten tijdens stress? Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

13 JUN 2018

Momenten waarop de stress compleet toeslaat, herkennen we allemaal. Iedereen gaat hier echter anders mee om: sommige mensen krijgen geen hap door hun keel terwijl andere mensen juist alle keukenkastjes opentrekken. Chips, pizza's en toastjes met brie gaan zonder pardon 't mondje in. Hoe kan dit?

Patat, patat, patat!

Heb je tijdens een stressmoment ontzettend veel zin in zout eten? Helemaal niet raar. Doordat je lichaam bij het eten van zout een kick krijgt, kan het zijn dat je een enorme trek hebt in bijvoorbeeld pizza’s of patat. Deze vorm van comfortfood doet je daarbij denken aan je kindertijd, waardoor het op dat moment veel troost kan bieden.


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

3k+

Een wijn van €600 proeven en volop kleine feestjes

Hef het glas op 8, 9 en 10 en 15, 16 en 17 juni in het Amsterdamse Bos. / Bacchus Wijnfestival Facebook

Foto van 'Daisy Heyer'

8 JUN 2018

Wijn is fijn: dat vond ook de organisator van het Bacchus Wijnfestival dat dit weekend voor de vijfde keer plaatsvindt in het Amsterdamse Bos. Organisator Gerard Zwijnenberg houdt zich normaal bezig met de organisatie van Sensation. ,,Maar hier wordt met net zoveel passie aan gewerkt!”

Ook voor klein

Eenieder die een liefde heeft voor een goed glas wijn, is dit weekend welkom bij Bacchus. “Al verwachten we niet veel bezoekers van onder de 18, tenzij ze enorm fan zijn van Rob Black, aka GirlsLoveDj’s, die staat bij ons achter de draaitafels”, vertelt Zwijnenberg. ,,Echt kleine kinderen hebben we dan wel weer iets te geks voor: een speciale hoek met allerlei gekke feestjes en speciale activiteiten zodat ze zich een paar uur kunnen vermaken. En de ouders – op een paar meter afstand en met een goed glas wijn – eveneens.”


Views

2k+

Het perfecte kaasplankje? Dit heb je nodig

Het perfecte kaasplankje? Dit heb je nodig

Het perfecte kaasplankje? Dit heb je nodig. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

4 JUN 2018

Kaas op brood, op je pizza, tussen je tosti, uit het vuistje: we kunnen wel veronderstellen dat kaas onmisbaar is. En is er ook maar iets lekkerder? Dacht het niet. De Britten vieren maandag de ‘Nationale Dag van de Kaas’ en gelukkig zijn wij Hollanders daar ook niet vies van. Een prima excuus voor een lekker kaasplankje, maar wat heb je daar eigenlijk allemaal voor nodig?

De verschillende soorten kaas

Bij het maken van een kaasplankje moet je bij een dessert uitgaan van 100-125 gram kaas per persoon en bij de borrel kun je uitgaan van 175 - 200 gram per persoon. Kies vervolgens kazen die qua smaak, structuur én vorm verschillen. Als je ongeveer drie tot vijf verschillende soorten kaas gebruikt, zit je helemaal prima.


Views

2k+

Plastic Attack: een aanval op supermarkten
Likeability of 5

Plastic Attack: een aanval op supermarkten

Veel eten is in de supermarkt verpakt in plastic. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

2 JUN 2018

Is het je wel eens opgevallen hoeveel plastic verpakkingen er in de supermarkt te vinden zijn? Er zit plastic om paprika's, tomaten, vlees, wc-rollen, snoep, pasta en ga zo maar door. Daarom zijn er over de hele wereld vandaag Plastic Attacks georganiseerd, waarbij actievoerders hun inkopen uitpakken aan de kassa en het plastic afval achterlaten in de supermarkt. Het doel? Winkels laten nadenken over alternatieven.

Twintig landen


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

5k+

Anne, Erik en Floor willen Nederland leren koken

Anne, Erik en Floor

Foto van 'I. de Vries'

1 JUN 2018

Staat je Instagram-account vol met #foodporn maar willen de volgers niet echt komen en de foto’s ook éigenlijk niet echt lukken? Vrees niet langer. Er is namelijk een crowdfundingsactie gestart om amateurfoodies de kans te geven een professional te worden.

Waar Nederland Eet begon ooit als een platform waar restaurants in Amsterdam werden gerecenseerd. Maar de ambities van Floor Eizema, Anne Stokvis en Erik Vermeulen liggen inmiddels een stuk verder. Ze willen Nederland leren koken. Dus, dachten ze, we verzamelen topchefs, culinaire journalisten en sommeliers bij elkaar om Nederland te leren koken.

Eetclub


Views

3k+

'Vlees vermijden is het best voor een beter milieu'
Likeability of 5

'Vlees vermijden is het best voor een beter milieu'

Vlees en zuivel zijn de grote boosdoeners volgens nieuwe studie Foto: Francesco Paggiaro

Foto van 'Sofie Smulders'

31 MEI 2018

Wil je bijdragen aan een beter milieu? Dan moet je geen vlees en zuivel meer eten. Echt niet. Volgens een nieuw onderzoek is het vermijden van deze producten verreweg de beste manier om milieu-impact op de planeet te verminderen.

De studie, uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Zürich richt zich op de algehele schade die landbouw op onze planeet aanricht en is de meest uitgebreide analyse op dit gebied tot nu toe. De onderzoekers verzamelden data van 40,000 boerderijen in 119 landen en bekeken alle aspecten die het produceren van 40 voedselwaren met zich meebrengt.

Landbouwgrond


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

6k+