Food

Recept: Klassieke mince pie's

Recept: Klassieke mince pies

Foto van 'Dagblad Metro'

11 JAN 2018

Klassieke mince pies

Ik vind mince pies echt bij Kerstmis horen. Dit is mijn variant op het traditionele recept en ik denk dat de pompoen in de vulling ze iets interessanter en lichter maakt dan het klassieke mengsel.

Voor 24 stuks: 2 uur en 15 minuten plus afkoelen

Vulling

 • 1 flespompoen (1,2 kg)
 • 1 pot mincemeat van 820 gram van goede kwaliteit
 • 4 eetlepels ahornsiroop
 • 100 gram geblancheerde amandelen

Deeg

 • 500 gram bloem plus extra om te bestuiven
 • 100 gram poedersuiker, plus extra om te bestuiven
 • 250 gram boter (koud), plus extra om in te vetten
 • 3 grote eieren
 • 1 eetlepel halfvolle melk

Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4 en rooster de hele pompoen 1 uur en 30 minuten, of tot hij gaar is. Snijd hem als hij voldoende afgekoeld is doormidden, verwijder de pitten en schep de helft van het zachte vruchtvlees in een kom (je hebt maar de helft nodig, dus bewaar de rest voor een ander recept, zoals de Pompoenpuree op bladzijde 146).

Zeef intussen de bloem en poedersuiker voor het deeg boven een schoon werkvlak. Snijd de koude boter in blokjes en wrijf ze tussen duim en wijsvinger door de bloem en suiker, tot je een fijn, kruimelig mengsel hebt. Kluts 2 eieren met de melk, doe ze bij het bloemmengsel en meng door elkaar tot je een bal deeg hebt. Kneed niet te lang, want het deeg moet wel kruimelig blijven. Bestuif je werkvlak met bloem, druk de bal deeg plat en bestuif met wat bloem. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens een halfuur in de koelkast.

Vet twee muffinblikken met 12 holtes in met boter. Doe het mincemeat en de ahornsiroop bij de afgekoelde pompoen in de kom, hak de amandelen, doe ze erbij en roer alles door elkaar. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van 3 mm. Steek er met een deegsteker van 10 cm 24 rondjes uit en druk ze in de ingevette holtes. Verdeel de vulling over de holtes, steek rondjes van 8 cm uit de rest van je deeg, leg ze op de vulling en knijp de randjes rondom dicht. Als je deeg over hebt, kun je er ook wat leuke vormpjes op aanbrengen. Kwast de bovenkant van de pies in met geklutst ei. Behalve dat het mooi glimt, blijven de versieringen dan ook beter zitten.

Bak de pies 25 tot 30 minuten in het midden van de oven, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze 10 minuten in de blikken afkoelen en stevig worden en stort ze op een rooster. Stuif er uit de hoogte een snufje poedersuiker op en zet ze op tafel. Heerlijk met een scheutje custard, of warm of koud bij de thee. Je kunt ze prima bewaren en ze zijn ook leuk om cadeau te geven.

Werk vooruit

Ik maak deze jongens graag van tevoren. Je kunt ze rechtstreeks uit de vriezer afbakken. Kwast ze in met geklutst ei en zet ze 35 minuten in de oven.

Uit: Jamie Oliver’s Kerstkookboek
Auteur: Jamie Oliver
ISBN: 9789021564289
Prijs: €29,99


Views

32

Slechte druivenoogst in 2017: wordt wijn nu duurder?

Slechte druivenoogst in 2017: wordt wijn nu duurder?

Slechte druivenoogst in 2017: wordt wijn nu duurder? Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

GISTEREN

Slecht nieuws voor wijnliefhebbers. De productie is in zestig jaar nog nooit zo laag geweest, waardoor het kan zijn dat je meer gaat betalen voor je favoriete drankje verkrijgbaar in drie kleuren. Dat blijkt uit cijfers van de International Organization of Vine and Wine. De oorzaak? Het slechte weer van 2017.

In 2017 werd er wereldwijd in totaal 250 miljoen hectoliter wijn geproduceerd, wat maar liefst 8,6 procent lager is dan een jaar eerder. Het is daarmee het laagste niveau sinds 1957, toen het totaal uitkwam op 173,8 miljoen hectoliter.

Moeten we nu meer betalen?

„Het is een natuurproduct en net als bij aardappelen heb je goede en minder goede jaren”, zegt Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren tegen het AD.

Niet ieder land heeft last gehad van het slechte weer, in Brazilië was er bijvoorbeeld juist een forse stijging te zien. Volgens van Houtert ligt het aan de afspraken tussen handelaar en producent. Drastische prijsverschillen zullen er niet snel zijn, zo kan het zijn dat je misschien 25 cent meer betaalt in een restaurant.

Maar laat je voor dat bedrag het wijntje aan je voorbij gaan?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

40

Recept: Geplette chocoladecake

Foto van 'metronieuws'

20 APR 2018

Geplette chocoladecake

Voor 10 personen

Ingrediënten 

 • Boter, voor de vorm
 • 400 gram pure chocolade van de beste kwaliteit (70% cacao), in stukjes
 • 300 gram boter
 • 10 eieren, gesplitst
 • 225 gram fijne kristalsuiker
 • 4 eetlepel cacao

Bereiding

 • Verhit de oven tot 180 °C. Beboter en bekleed een ronde taartvorm van 30 cm doorsnee en 7,5 cm diep met bakpapier.
 • Smelt de chocolade met de boter in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes pruttelend water (het water mag de onderkant van de kom niet raken). Haal de kom van de pan, laat de inhoud iets afkoelen en klop de eidooiers erdoor. Voeg de suiker en cacao toe en meng goed.
 • Klop in een andere kom de eiwitten tot ze zachte pieken vormen. Spatel ze met een derde per keer door het chocolademengsel.
 • Stort het mengsel in de beklede taartvorm. Zet die 30 minuten in de oven, of tot de taart als een soufflé is gerezen en iets is opgestijfd.
 • Haal de cake uit de oven. Leg een stuk bakpapier op de cake, zet daar een bord op – het bord moet precies in de vorm passen –, druk de cake zachtjes aan en leg nog wat gewicht op het bord. Laat de cake 30 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en laat hem daarna volledig afkoelen voor je hem serveert.
 • Wij geven er Zabaglione-ijs bij.

Uit: River Cafe 30


Views

87

Recept: Pompoensoep met crème fraîche

Foto van 'metronieuws'

19 APR 2018

Pompoensoep met crème fraîche

Voor 4 personen

Bereidingstijd 60 minuten

Ingrediënten

• 1 biologische pompoen

• 2 uien

• 2 teentjes knoflook

• 2 eetlepels olijfolie

• 1 liter groentebouillon

• 125 gram crème fraîche

Peper en zout

Wat heb je nog meer nodig?

• Oven + bakplaat

• Soeppan

• Staafmixer

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Schil de pompoen en snijd hem in stukken van 4 cm. Snijd de uien in vieren. Pel de teentjes knoflook en plet ze.
 2. Verdeel de stukken pompoen en ui en de teentjes knoflook over de bakplaat en besprenkel alles met 2 eetlepels olijfolie. Strooi er peper en zout overheen en schep de groenten even goed om.
 3. Rooster de groenten in het midden van de oven in 20 minuten zacht.
 4. Zet een soeppan op het vuur en schep hier de geroosterde groenten in. Schenk de groentebouillon erbij en breng die aan de kook. Laat de soep op laag vuur met de deksel op de pan 20 minuten doorkoken.
 5. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Roer tot slot de crème fraîche door de soep en voeg naar smaak extra zout en peper toe.

Uit: Koken met Shane


Views

28

Vijf gekke gerechten op een rij

Een bijna volledig ontwikkelde embryo is een heuse lekkernij in de Filipijnen / Mike Alquinto | EPA

Foto van 'Damla Kaygusuz'

19 APR 2018

Een vogelspinnenburger, jawel hoor die wordt gewoon geserveerd in de Verenigde Staten. Dit is lang niet het enige gekke gerecht ter wereld.

Vijftien vogelspinnen worden per jaar ingekocht door een restaurant in Carolina, Verenigde Staten. De klanten moeten een lootje trekken om in aanmerking te komen voor deze bijzondere burger die gesierd wordt met een gebakken vogelspin erbovenop. Metro zocht vijf andere gekke gerechten en zet die op een rijtje!

Balut

Het eten van eendeneieren en kippeneieren vinden wij niet zo vreemd. In de Filipijnen gaan ze echter een stapje verder. Daar worden eendeneieren gegeten met een bijna volledig ontwikkelde embryo. Sommigen voegen er alleen een snufje zout aan toe, anderen willen nog chili en azijn over hun delicatesse.

Een bijna volledig ontwikkelde embryo is een heuse lekkernij in de Filipijnen / Mike Alquinto | EPA

Sarang Burung

Vogelnestjessoep. Je zal nu wel denken: ‘hoe maak je soep van een vogelnest bestaande uit takjes, blaadjes en modder?’ Niet. In China eten ze namelijk de vogelnesten van een Aziatische gierzwaluw. De gierzwaluw bouwt zijn nestjes op een andere manier, namelijk met zijn eigen speeksel, bloed en veertjes. Het nestje schijnt dus niet alleen baby gierzwaluwtjes te kunnen huizen, maar ook mensen te voorzien van voedingsstoffen.

Vogelnestje van een Aziatische gierzwaluw wordt gebruikt voor in de soep

Smalahove

Hier in Nederland schuiven wij met de kerstdagen meestal rondom een gourmetplaat. In Noorwegen scharen ze zich rondom een schapenkop. En dat is niet zo simpel als het lijkt: de kop wordt eerst gerookt en daarna drie uur gekookt of gestoomd. Sommigen laten de hersenen zitten tijdens het koken om het daarna eruit te lepelen en te eten. Voordat je mag beginnen met het gerecht, is er een volgorde waarop je de kop eet: eerst het oog en het oor en dan pas smullen van de rest.

Een schapenkop tijdens een Noorse kerstmis

Cuy

Cavia’s ken je natuurlijk wel: ze zijn wat groter dan hamsters en net zo geliefd als huisdiertjes hier in Nederland. In Peru zien ze het juist als een lekkernij. Daar worden de cavia’s, daar cuy’s genoemd, gefokt om opgegeten te worden. Ben je een keertje in Peru en wil je de cavia proberen? Je kunt ze gewoon op de lokale markt vinden voor misschien tien dollar per dier.

Cavia’s dienen niet als huisdieren in Peru

Stierenballen

Je moet er niet aan denken, de ballen van een dier eten dat laaiend wordt wanneer er met een rode doek gezwaaid wordt. Toch is het een ware lekkernij in de Verenigde Staten. Je kunt ze koken, marineren en frituren. Maar de meest voorkomende manier om ze te bereiden is door ze eerst te pellen, in meel te rollen en vervolgens te bakken in de pan. Vroeger werden de stierenballen overigens ook gebruikt om seksuele prestaties te verhogen. Twee vliegen in een klap: een goed gevulde maag en je kan er beter tegenaan!

Je moet hier wel ballen voor hebben / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Natuurlijk beseffen we dat dit hele normale gerechten zijn in het betreffende land. Zij zullen het waarschijnlijk wel extreem vinden dat wij een rauw, onthoofd harinkje naar binnen werken…

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

55

Alcoholvrij bier is steeds populairder

Alcoholvrij bier is steeds populairder

Alcoholvrij bier is steeds populairder. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

19 APR 2018

Op het terras zitten voor een drankje? De kans is groot dat je dan een alcoholvrij biertje bestelt. Het afgelopen jaar is de consumptie van alcoholvrij bier gestegen met 24,7 procent. En leuk bijkomertje: de stijging is het sterkst onder jongvolwassenen (25 tot 34 jaar). Dat blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel.

Alcoholvrij bier is ingeburgerd

Cees-Jan Adema (directeur Nederlandse Brouwers): „Alcoholvrij bier is niet alleen meer een alternatief voor als je bijvoorbeeld nog moeten rijden, de consument kiest tevens steeds vaker voor de alcoholvrije variant omdat ze het lekker vinden”. De peiling laat zien dat negen van de tien alcoholvrij bierdrinkers positief zijn over het uitgebreide aanbod aan alcoholvrije bieren.

„Het aantal biersoorten dat in een alcoholvrije variant wordt gebrouwen, stijgt ieder jaar verder. Eerst zag je alleen pils en witbier, toen veel radler en inmiddels weizen, amber en IPA”, aldus Adema.

Vaker alcoholvrij!

Een meerderheid van 55 procent van de alcoholvrij bierdrinkers zegt nu (veel) vaker alcoholvrij bier te drinken dan twee jaar geleden. Daarnaast heeft de helft (51%) het gevoel dat er vaker alcoholvrij bier wordt gedronken in zijn/haar omgeving. Consumenten verwachten in de toekomst net zo vaak of zelfs nog vaker alcoholvrij bier te gaan kopen in de winkel (94%) of in de horeca (90%) te bestellen.

„De consument is steeds bewuster bezig met de consumptie van bier. Enerzijds genieten ze van een mooi glas speciaalbier, maar ze kiezen er ook bewust voor om af en toe geen alcohol te drinken. Alcoholvrij bier is dan een mooi alternatief”, aldus Adema.

Dus ga je met het lekkere weer het terras nog op? Proost dan voortaan zonder schuldgevoel.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

36

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

400+

Recept: Flowerpower-ijs

Recept: Flowerpower-ijs

Foto van 'metronieuws'

18 APR 2018

Flowerpower-ijs

Met rozen, hibiscus en goudsbloem

Een zwoele zomeravond, de aromatische geur van bloemen nog in de lucht, voeten omhoog en een schaaltje van dit heerlijke ijs: mijn idee van de echte zomer! Drink er een koud glaasje witte Vin Nature of horchata bij en geniet van deze smakelijke ontspanning. Verdubbel het recept als je een flinke bak ijs op voorraad wilt.

Dessert (voor 6-8 bolletjes)

 • 300 milliliter kokosmelk
 • ½ vanillepeul, in de lengte opengespleten
 • 7 gram schone verse rozenblaadjes
 • 2 schone verse bloemen van de hibiscus
 • 3 schone verse bloemen van de goudsbloem
 • 30 gram cashewnoten
 • 3 rijpe perziken, geschild en ontpit
 • 60 milliliter rijststroop, ahornsiroop of kokosbloesemnectar
 • 1 banaan, geschild en in stukken gesneden
 • Sap van ¼ citroen

Doe de kokosmelk samen met de vanillepeul, rozenblaadjes, hibiscusbloemen en goudsbloemen in een kleine pan. Breng de melk op laag vuur tot bijna aan de kook; zorg dat hij niet gaat borrelen! Laat 3 minuten trekken. Zet vervolgens het vuur uit en laat het mengsel een nacht rusten met het deksel op de pan. Week ook de cashewnoten een nacht in water.
Snijd de volgende dag twee perziken in stukken. Doe ze samen met de rijststroop in een kleine pan op een laag vuurtje. Prak de perziken onder het warm worden en laat ze ongeveer 10 minuten pruttelen onder af en toe roeren. Zet het vuur uit, haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Zeef de kokosmelk in een kom. Verwijder de vanillepeul en houd hem apart. Druk de bloemen in de zeef goed uit en gooi ze bij het gft. Schraap boven de kokosmelk het merg uit de vanillepeul en gooi de lege peul bij het gft. Giet de cashewnoten af. Doe de kokosmelk, cashewnoten, stukken banaan, het citroensap en perzikmengsel in een blender en mix tot een gladde massa.

Snijd de overgebleven perzik in kleine stukjes en roer deze door de kokos-perzikmassa.

Giet het geheel in de kom van een ijsmachine. Maak er vervolgens mooi zacht ijs van volgens de instructies van de machine. Serveer direct met wat verse of gedroogde bloemetjes of bewaar het in een afgesloten bak in de vriezer. Laat het ijs, indien je het uit de vriezer serveert, eerst een beetje ontdooien, zodat de romigheid beter tot zijn recht kan komen.

Maanden houdt zij zich stil. En dan ineens, zo eind juli, ontluiken haar schitterende bloemen en toont zij haar ware pracht. Ik heb het over de hibiscus, voor velen een fraaie tuinplant met schitterende bloemen, maar in de natuurgeneeskunde tevens een bijzonder medicijn. Hibiscus werkt bevorderend voor de spijsvertering en bloeddruk, en is cholesterol- en koortsverlagend. Vooral de bloemen worden gebruikt; hier trek je thee van. Deze thee heeft een prachtig rode kleur en smaakt zurig. Ook de bladeren en zaden zijn eetbaar.

Uit: The Plant Pharmacy


Views

15