Recept: Appelvlaai met pruimen en spek

Recept: Appelvlaai met pruimen en spek

Foto van 'Dagblad Metro'

Appelvlaai met pruimen en spek

(Voor een vorm van 28 cm doorsnee)

 • 200 gram bloem
 • 100 gram boter
 • 1 ei
 • zout

Voor de vulling

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
 • 1½ kilogram appelen (elstar)
 • Sap van 1 citroen boter
 • 150 gram mager rookspek, in dunne plakjes
 • 12 grote gedroogde pruimen zonder pit
 • Versgemalen peper

Kneed een deeg van bloem, boter, ei en zout en voeg zo nodig eetlepelsgewijs wat koud water toe. Vorm een bal van het deeg en laat het minstens een half uur rusten. Rol het 3 millimeter dik uit en bekleed een dun ingevette quichevorm met het deeg. Prik de bodem een aantal keren in met een vork. Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de appelen, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de parten in schijfjes en besprenkel ze met citroensap. Leg plakjes spek in een enkele laag in de deegbak en verdeel de appelschijfjes erop. Bak de vlaai 20 minuten. Wikkel de pruimen in de resterende plakjes spek en leg de rolletjes tussen de appel. Bak de vlaai nog circa 20 minuten. Maal er peper boven en serveer lauw.

Uit: Het beste van Kookschrift van een Kookgek


Views

27

Recept: Bloedend hartje

Recept: Bloedend hartje

Foto van 'Dagblad Metro'

Bloedend hartje (met vanille, rozenwater & aardbei)

De naam klinkt wat afgezaagd, maar dat is de enige kritiek op deze gebakjes, die er even mooi uitzien als ze lekker zijn. Snijd ze open om de rode binnenkant te laten zien. Het beslag moet tenminste een uur rusten. Je kunt het in de koelkast tot een week bewaren en variaties op deze cakejes bakken met verschillende soorten jam, fruit en noten. Deze met aardbei is mijn favoriet. De enige andere versie die eraan kan tippen is die met hazelnootpastavulling en gegarneerd met hazelnoten.

Voor het beslag

 • 140 gram ongezouten boter
 • 200 gram poedersuiker
 • 110 gram amandelmeel
 • 50 gram patentbloem
 • Merg van 1/2 vanillestokje
 • 120 gram eiwit (van 3-4 biologische eieren)

Voor de vulling

 • 6 theelepels aardbei-rozenjam of gewone aardbeienjam met een paar druppels rozenwater

Voor het glazuur

 • 170 gram poedersuiker
 • 1-2 aardbeien (of 1/2 theelepel aardbeienjam)
 • 1/2 theelepel rozenwater
 • Een beetje vanillemerg (1/4 stokje), of 1 theelepel vanille-extract
 • 1 eetlepel glucose of honing

Voor de garnering

 • Onbespoten rozenblaadjes of aardbeien

Smelt de boter in een kleine pan op hoog vuur. Laat koken tot de boter begint te schuimen, goudbruin wordt en een beetje begint aan te branden, haal de pan van het vuur. Voor deze cakejes is een keukenmachine ideaal (als je er geen hebt, kun je het beslag met de hand maken, maar daar heb je wel spierballen voor nodig). Doe de droge ingrediënten en het vanillemerg in de keukenmachine en meng alles goed. Giet, terwijl de keukenmachine draait, het eiwit er geleidelijk bij en meng goed door elkaar. Schenk terwijl de keukenmachine nog draait de gekaramelliseerde boter er langzaam bij, ook de aangebrande bruine stukjes van de bodem van de pan, voor extra smaak. Zet het beslag minimaal een uur in de koelkast (en maximaal een week).

Verwarm, zodra je wilt gaan bakken, de oven voor op 190 °C/170 °C heteluchtoven/ gas stand 5. Vet de siliconenvormpjes in met boterspray (gebruik je metalen vormpjes, vet die dan in met boter en bestuif met bloem). Verdeel het beslag over de vormpjes. Het moet tot ongeveer 2 cm van de bovenrand komen. Schep er bij elk een theelepeltje jam op: druk met de theelepel het beslag wat opzij en duw vervolgens de jam in het kuiltje. Wanneer je de lepel eruit haalt, vloeit het beslag over de jam. Zet de vormpjes op een bakplaat en bak 25-30 minuten totdat de geur onweerstaanbaar is en de cakejes stevig aanvoelen (in dit geval kun je alleen de randen testen, omdat het midden door de jam inzakt). Leg een groot stuk bakpapier boven op de vormpjes, leg daar een bakplaat op en keer het geheel voorzichtig. Laat zo 20 minuten staan.

Meng de ingrediënten voor het glazuur in een kom. Prak de aardbeien een beetje, zodat het sap en de kleur vrijkomen. Het glazuur moet de textuur hebben van dikke honing, dus lijkt het te dik, voeg dan een paar druppels water toe. Haal de cakejes uit de vormpjes en laat helemaal afkoelen op een rooster voor je het glazuur erover schept of spuit. Laat het glazuur langs de zijkanten druipen en hard worden. Je kunt elk cakeje versieren met een paar verse onbespoten rozenblaadjes of een aardbei. De cakejes blijven bij kamertemperatuur 2-3 dagen lekker zacht.

Uit: Honey & Co - Ons bakboek - Sarit Packer, Itamar Srulovich


Views

58

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

400+

Vegan Life #3: Trap niet in deze instinkers
Likeability of 5

Vegan Life #3: Trap niet in deze instinkers

Vegan Instink

Foto van 'Suzanne den Toom'

In dit deel van de serie Vegan Life kun je lezen welke producten dierlijke ingrediënten bevatten waar je dat niet zo snel van zou verwachten. Wist jij bijvoorbeeld dat aan veel soorten paprikachips melkpoeder wordt toegevoegd?

E-nummers
Etiketten van producten uitpluizen in de supermarkt is voor veganisten een must. In veel producten zitten verborgen dierlijke ingrediënten waar je op het eerst gezicht niet aan zou denken. Gelukkig wordt het lezen van etiketten iets makkelijker gemaakt voor dat allergenen dik gedrukt moeten worden, denk hierbij aan melk en ei. Zie je dat staan dan hoef je al niet verder te lezen: het product is niet veganistisch. Let wel, veel dierlijke ingrediënten gaan schuil onder andere benamingen of E-nummers. Zo wil je E120 vast liever vermijden aangezien dat van schildluizen wordt gemaakt. Maar ook E901 dat voor bijenwas staat en E904 dat schellak is. Schellak wordt verkregen door het opkoken van de stof die lakschildluizen produceren. Lastig te onthouden al die nummers? Gelukkig heeft de Nederlandse Vereniging Voor Veganisme daar een handig lijstje van gemaakt. Print 'm uit en bewaar in je portemonnee, of sla 'm op op je telefoon.

Melk in paprika chips dus? Jazeker, bij de chips van de meeste merken is dat het geval. Maar er zijn nog meer vegan instinkers:

 • veel soorten brood zijn niet geschikt voor veganisten: ze bevatten L-cysteïne dat vaak uit vogelveren wordt gehaald, deze stof wordt gebruikt als weekmaker. En veel soorten vooral wit en zacht brood bevatten melk.
 • aan sommige alcoholische dranken en vruchtensappen worden dierlijke stoffen toegevoegd. Zo wordt er soms albumine uit eiwit of gelatine gebruikt bij het brouwen van bier en maken van wijn en vislijm gewonnen uit de blaas van vissen om dranken helder van kleur te maken. Om wijn, bier en vruchtensappen minder troebel te maken worden deze geklaard, hierbij worden vaak verse eiwitten gebruikt en soms ook gelatine.
 • in sommige bakjes met verse olijven zit melkeiwit en/of lactose
 • sommige verse fruit- en groentesoorten worden van een laagje voorzien waarvan de afkomst dierlijk kan zijn zoals bijenwas of schellak
 • gele rijst bevat melk
 • lactose in kruidenmixen
 • in de meeste soorten beschuit zit ei en in sommige crackers melk(poeder) zoals Wasa Lichtgewicht en Cracottes
 • Aan Rivella wordt melkserum toegevoegd en in veel soorten ijsthee honing
 • en nog veel meer producten. Het is opletten, maar na een tijdje ontwikkel je een derde oog voor het herkennen van dierlijke producten en kies je met gemak een minstens zo lekkere vervanger uit. Zolang je er voor open staat en je erin wil verdiepen is veganisme een verrijking!

Ook aan cosmetica en verzorgingsproducten zijn vaak dierlijke stoffen toegevoegd, zoals tandpasta en haarwax. Raadpleeg deze pagina om te zien welke producten geen dierlijke bestanddelen bevatten.

Vegan fabels
Rondom veganisme bestaan heel veel fabels. Om er een paar te noemen:

VEGANISTISCH ETEN IS ONGEZOND
Een absolute fabel: het is juist hartstikke gezond. Hierbij geldt wel dat net als bij elk voedingspatroon van belang is dat je dieet evenwichtig is. Zorg dat je voldoende groente en fruit binnenkrijgt en probeer te veel aan vet en suiker bijvoorbeeld te mijden. Het voedingscentrum adviseert minder dierlijke producten te eten en dat is niet voor niets! Door plantaardig te eten verminder je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.

JE LOOPT EEN TEKORT AAN EIWITTEN OP
Absoluut niet waar. Veel mensen denken nog altijd dat eiwitten alleen uit dierlijke producten zoals eieren, kwark en kip gehaald kan worden. Maar ook plantaardige voeding is eiwitrijk. Goede bronnen van eiwit zijn bijvoorbeeld linzen en kikkererwten maar ook havermout en soja producten.

DOOR VEGANISTISCH TE ETEN VAL JE AF
Dit is absoluut niet zo en dat ligt helemaal aan jezelf. Eet je te grote porties dan zal je ook met een veganistische leefwijze niet afvallen. Hetzelfde geldt voor wat je eet want je kunt ook behoorlijk slecht eten als veganist, denk aan borrelnootjes, chips, friet, pannenkoeken: die zijn als plantaardige variant absoluut niet per se minder vet of ongezond!

VEGANISME IS EEN HYPE
De aantallen stijgen: volgens de laatste schattingen zijn er momenteel meer dan 100.000 veganisten in Nederland. Dat zijn er véél, heel veel. En die zijn dat allemaal geworden vanwege een hype? Nee. Steeds meer mensen kunnen en willen niet meer wegkijken van de vreselijke misstanden in de bio-industrie en willen niets meer te maken hebben met het systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp. Ook spelen zorgen om het milieu een grote rol in het kiezen voor een voedingspatroon zonder dierlijke ingrediënten. De opwarming van de aardige staat in direct verband met het consumeren van vlees. De veehouderij veroorzaakt namelijk de grootste uitstoot van broeikassen zoals CO2.

VEGANISME IS MINDER LEKKER
Ik kan je na bijna een jaar veganistisch leven verzekeren dat ik nog nooit zo lekker en gevarieerd heb gegeten als het afgelopen jaar. Echt! Hoewel er zoals je hierboven kon zien veel producten af vallen die je als veganist tot je kunt nemen, blijft er zoveel over. Je zult merken dat je steeds creatiever wordt in de keuken en andere smaken zult ontdekken!


likewow
user_a486e899b431b1b4cdb0a75b3c663a0230ce443e_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

100+

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

53

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Panettone

Recept: Panettone

Foto van 'Dagblad Metro'

Panettone

Wat is het?

Italiaanse briochecake, gevuld met gekonfijte vruchten en rozijnen, en op smaak gebracht met rum.

Kenmerken

Gewicht: 500 gram

Grootte: 20 x 25 centimeter doorsnee

Kruim: zeer compact, sappig

Benodigd materiaal

Keukenmachine met deeghaak

Grote panettonevorm (inhoud 600 gram)

Spuitzak

Bereidingstijd

Voorbereiding: 45 minuten

Rijstijd: 4 uur (1 uur eerste rijs en 3 uur narijs)

Rusten: 2 nachten

Baktijd: 45 minuten

Dit moet je leren

Kneden

Doorslaan

Tot een bol vormen

Variant

Kleine panettones: vorm stukken deeg van ongeveer 80 gram tot een bol en reken 25 minuten baktijd.

Optie zonder desem

Voor een bereiding zonder vloeibare desem, voeg 5 gram verse bakkersgist extra toe en 20 ml water.

Tip

Als de vruchten niet alle rum hebben opgenomen, laat ze dan uitlekken voordat je ze door het deeg mengt.

Het is klaar

Wanneer de panettone mooi goudbruin is.

Bewaren

1 week goed ingepakt in plasticfolie.

Voor 1 panettone

Deeg

 • 180 gram patentbloem T45
 • 50 gram volle melk
 • 40 gram suiker
 • 3 gram zout
 • 5 gram verse bakkersgist
 • 50 gram vloeibare desem (blz. 20)
 • 3 eidooiers
 • 60 gram boter

Vruchten

 • 35 gram rozijnen
 • 70 gram gekonfijte sinaasappels
 • 15 milliliter rum

Panettonemengsel

 • 90 gram suiker
 • 25 gram pralinettes
 • 15 gram meel
 • 1 eiwit

Afwerking

 • 30 gram amandelschaafsel

Bereiding

2 dagen van tevoren

 • Doe de rozijnen, de gekonfijte sinaasappels en de rum in een kom en laat ze een nacht weken.

1 dag van tevoren

 • Kneed in de keukenmachine het meel, de volle melk, de suiker, het zout, de verkruimelde gist, de vloeibare desem en de eidooiers gedurende 6 minuten op gemiddelde snelheid. Meng de in dobbelsteentjes gesneden boter erdoorheen en laat de keukenmachine op dezelfde stand draaien tot het deeg loslaat van de wand van de kom.
 • Voeg de geweekte vruchten toe en kneed op stand 1 tot ze goed zijn opgenomen.
 • Doe het deeg in een roestvrijstalen kom, dek af met plasticfolie en laat 1 uur op een warme plaats (25‑28 °C) rijzen.
 • Sla het deeg door, doe het terug in de roestvrijstalen kom, dek luchtdicht af met contact en zet een nacht in de koelkast.

De dag zelf

 • Vorm het deeg tot een bol en leg die in de panettonevorm.
 • Zet 3 uur afgedekt met een theedoek op een warme plaats (25‑28 °C) voor de narijs.
 • Verwarm de oven tot 180 °C. Maak het panettonemengsel: meng de suiker, de pralinettes en het meel in een roestvrijstalen kom. Voeg het eiwit toe en roer tot er een goed homogeen mengsel ontstaat.
 • Schep met een lepel het mengsel over de bovenkant van de panettone. Bestrooi met amandelschaafsel. Bak 45 minuten.

Uit: Kookschool Brood en Banket - Rudolphe Landemaine


Views

86

Likeability of 6

Dit doet één kopje koffie met je hersens

Eén kopje koffie doet dus daadwerkelijk iets met je hersencellen. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

Wat doet één kopje koffie nou echt met je hersenen? Onderzoekers Amber Kerkhofs, Huib Mansvelder en collega’s uit Portugal onderzochten of één koppie koffie nou al echt effect heeft op het brein en wat blijkt? Je kunt daadwerkelijk aan de hersenen zien dat er één kopje koffie is gedronken.

Positief bakkie

En feest voor de koffieliefhebber: het gaat om een positief effect op het brein! „We hebben gekeken naar het effect van één kopje koffie en hoe jouw hersencellen reageren op de cafeïne die daarin zit”, aldus Kerkhofs tegen Metro. „Het blijkt dat jouw hersencellen positief reageren op de cafeïne (ook in de kleine hoeveelheid van één kop koffie) als die hersencellen vermoeid zijn. Dat wil zeggen: als jij bijvoorbeeld al uren aan het studeren bent, worden je hersencellen moe. Als je dan koffie drinkt, reageren die hersencellen positief. De hersencellen communiceren dan weer met elkaar, alsof ze daarvoor niet moe zijn gemaakt.”

Een kopje koffie drinken tijdens een lang examen is volgens Kerkhofs dus helemaal geen slecht idee, maar of je nu ook echt kunt ‘bewijzen’ dat jij pas écht wakker bent na een kop koffie in de ochtend, dat kan Kerkhofs niet zeggen. „Het enige wat we zeker weten is dát er reactie plaatsvindt in de hersenen bij één kop koffie, iets wat eerder nog nooit bewezen is. Deze bevindingen kunnen in de toekomst helpen om andere effecten van cafeïne op cognitie bij de mens te begrijpen.”

Druk aan het leren? Dan is het dus helemaal geen slecht idee om een bakkie tussendoor te doen. / Colourbox

Geen proefdieren

Tevens nieuw aan het onderzoek is dat het effect van koffie voor het eerst echt is afgemeten door het gebruik van menselijke hersencellen in plaats van die van proefdieren. „Normaal worden voor dit soort onderzoeken muizen en ratten gebruikt”, legt Kerkhofs uit. „Maar voor dit onderzoek konden wij door een samenwerking met het VU Medisch Centrum gebruikmaken van menselijk hersenweefsel verkregen uit onderzoek naar epilepsie.”

Kerkhofs vervolgt dat ze daardoor ook kunnen zien dat de reactie op één kopje koffie bij mensen anders is dan bij dieren. „Bij dieren zorgt cafeïne dat de hersencellen die signalen versturen actief worden. Bij mensen blijkt het dus vooral om ontvangende cellen te gaan en alleen als de cellen vermoeid waren, heeft cafeïne effect. Met dit onderzoek wordt dus niet alleen duidelijk dat één kopje koffie al effect kan hebben op je hersenen, maar ook dat een muizenbrein geen verkleinde versie van het menselijk brein is. En dat het dus van belang is om bepaald onderzoek - bijvoorbeeld naar het effect van stoffen - te doen op menselijk weefsel.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_06e74ffe26e9856438df2a63280c9eadf58ab299_avatar

Views

300+

Recept: Preiquiche met geitenkaas

Recept: Preiquiche met geitenkaas

Foto van 'Dagblad Metro'

Preiquiche met geitenkaas

Voor een grote rechthoekige quiche (ongeveer 20 x 30 cm). Een vorm met losse bodem is het handigst.

Voor het deeg

 • 200 gram patentbloem
 • 100 gram koude boter, in blokjes gesneden
 • 30 gram volvette roomkaas
 • 20 gram kashkaval (of pecorino), geraspt
 • 1 biologisch ei
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel azijn
 • Een mespunt tafelzout

Voor de vulling

 • 2 kleine preien (ongeveer 400 gram rauwe prei voor ongeveer 250 gram gekookte)
 • 2 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
 • 20 gram ongezouten boter
 • 1 eetlepel olijfolie
 • een mespunt tafelzout
 • een mespunt peper
 • 2 takjes verse tijm

Voor de saus

 • 2 biologische eieren
 • 200 milliliter double cream of slagroom
 • 1/2 theelepel tafelzout
 • Een flinke mespunt versgemalen zwarte
 • Peper
 • 150 gram geitenkaas

Ik maak het deeg in een keukenmachine met het metalen mes of met een apart plastic mes (je kunt het ook met de hand maken, maar kneed het niet te lang door). Doe de ingrediënten in de keukenmachine en pulseer totdat je een grove bal hebt. Druk het deeg iets plat en wikkel het in plasticfolie. Zet minimaal 30 minuten in de koelkast (en maximaal 48 uur).

Snijd de prei in dunne ringen en was die goed. Ik dompel ze gewoonlijk 10 minuten onder in koud water, schud even en til de preiringen uit de kom; zo blijft het gruis achter in de kom. Smoor de prei in 10-15 minuten gaar op laag vuur in een koekenpan met de knoflook, boter, olijfolie, het zout, de peper en de takjes tijm. Schep af en toe door. Laat afkoelen en haal de takjes tijm eruit.

Verwarm de oven voor op 200 °C/180 °C heteluchtoven/gas stand 6. Bestuif het werkvlak lichtjes met bloem en rol het deeg uit tot een lange rechthoek van ongeveer 35 x 25 cm. Bekleed de vorm met het deeg en laat het een beetje over de rand hangen (het deeg krimpt iets, zo kun je ook makkelijker het deeg vullen zonder dat de vulling eruit loopt). Zet 15-30 minuten in de koelkast.

Dek het gekoelde deeg af met bakpapier en vul met bakbonen, rijst of gedroogde bonen die ergens achter in de kast liggen en die je nooit gebruikt. Bak 15 minuten in de oven en haal de quichebodem eruit. Til voorzichtig het bakpapier met de bakbonen uit de vorm.

Klop de eieren met de room, het zout en de zwarte peper los. Leg de prei in een laag op de quichebodem. Snijd of verkruimel de geitenkaas en verdeel gelijkmatig over de prei. Giet daarna het eimengsel erover.

Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C/160 °C heteluchtoven/gas stand 4 en zet de quiche in het midden van de oven. Bak de quiche 25-30 minuten tot het deeg aan de randen mooi goudbruin is en de vulling gestold is. Draai de quiche halverwege om ervoor te zorgen dat hij egaal gaart. Laat nog minstens 20-30 minuten in de vorm afkoelen en haal hem er dan voorzichtig uit.

Snijd het teveel aan deeg langs de rand van de springvorm af en druk de bodem voorzichtig omhoog om te quiche los te maken van de rand. Serveer warm of koud. Je hebt er echt niks anders bij nodig, maar je kunt hem serveren met een frisse groene salade.

Uit: Honey & Co - Ons bakboek - Sarit Packer, Itamar Srulovich


Views

59