Rosan de Vos
Rosan de Vos Eten & drinken 23 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Wijn: hoe groter het glas, hoe meer we drinken

Van plan om naast je kerstmaaltijd een goed glas wijn te drinken? Denk dan naast enkel de wijn ook aan de grootte van het glas. Dit heeft meer invloed dan we denken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge, dat gepubliceerd is in the BMJ.

Waar een gemiddeld wijnglas in Engeland in het jaar 1700 een inhoud had van 66 milliliter, is de inhoud anno 2017 verzevenvoudigd naar 449 milliliter. Een flinke verandering, maar hoe zit het dan met ons drankgebruik?

Grotere wijnglazen

Het idee achter grote wijnglazen is dat je beter kan walsen en je wijn kan ruiken, maar in realiteit gaan we ook meer drinken. „Daar zijn twee redenen voor”, zegt onderzoeker Theresa Marteau tegen BBC. „Hoe groter het glas, hoe meer we inschenken. Daarnaast lijkt de hoeveelheid wijn in een groter glas veel minder.”

In de kroeg werkt dit ook: uit het onderzoek blijkt dat als je dezelfde hoeveelheid wijn in een groter glas schenkt, je tien procent meer verkoopt.

Brede kelk

Dus wil je het met de kerstdagen wat rustiger aandoen? Neem dan gewoon een kleiner glas. En ben je lekker wat dagen vrij? Dan weet je wat voor glazen je nog in huis moet halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.