Food

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Handig: als je de koelkast opent en meteen op de restjes wordt gewezen. / Colourbox

Foto van 'Metro'

11 DEC 2017

In samenwerking met: Voedingscentrum

Wie wil er nu niet 145 euro, ofwel 41 kg goed voedsel besparen? Dat kun je doen door minder eten weg te gooien. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden.

Slim inkopen

Daar liggen dus kansen, vindt ook het Voedingscentrum. De instantie die Nederland al sinds 1941 voorlichting geeft over goed eten, ziet dat het verspillen van voedsel te maken heeft met te veel inkopen, koken en de manier waarop eten wordt bewaard.

„Dit geeft aan dat naast hulp om slimmer en passender in te kopen, ook hulp nodig is om eten dat al in huis is niet te verspillen”, zo zegt Corné van Dooren, expert Duurzaam eten van het Voedingscentrum. „We vergeten weleens dat restjes – zoals een geopend pak yoghurt, een aangebroken potje mais of een stuk bloemkool – nog in onze koelkast liggen. Terwijl we ze prima kunnen gebruiken voor het samenstellen van een nieuwe maaltijd. Ook maken we weleens een nieuwe verpakking open, terwijl er nog één in gebruik is. De Koelkastklem zorgt ervoor dat je restjes niet vergeet, maar opeet.”

Koelkastklem als oplossing

Daarom heeft het centrum de Koelkastklem ontwikkeld: „Deze klem helpt mensen om hun aangebroken verpakkingen en restjes eten in de koelkast niet te vergeten en juist te gebruiken als startpunt om een gerecht mee te maken.” De Koelkastklem werkt volgens de FIFO-methode: First In, First Out. Je maakt eerst op wat als eerste op móet. Topkok Pierre Wind is enthousiast over de Koelkastklem en de mogelijkheden die de klem biedt om voedselverspilling tegen te gaan: „First in, first out is een term uit de horeca. Alle koks werken zo. Superbelangrijk natuurlijk om de producten die snel op moeten als eerste op te maken. Ook voor thuiskoks creëer je zo een FIFO-hoekje. Kickûh, zo verlies je restjes eten nooit meer uit het oog.”

Kliekje

Het woord Koelkastklem zegt het natuurlijk al: de klem vind je letterlijk in je koelkast, vastgezet voor de halve courgette, geopende pot kwark en het kliekje van een eerdere maaltijd. Elke keer als je de koelkastdeur opent, zal je de klem zien en aan de courgette, kwark en het kliekje herinnerd worden.

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

De Koelkastklem en de tips.

Het handige hulpmiddel met de tekst ‘Vergeet je restjes niet’ helpt je met efficiënt voorraadbeheer. In één oogopslag zie je wat je nog in huis hebt en niet meer hoeft te kopen. Ga je een maaltijd koken, dan zie je direct welke restjes het startpunt van die maaltijd kunnen zijn. Op de site van het Voedingscentrum vind je recepten om restjes op te maken, van omelet tot soep.

Vergeet je restjes niet, eet je restjes

Het Voedingscentrum verspreidt de Koelkastklem met een handige kaart. Daarop staat een stappenplan en kun je makkelijk aan de slag met je restjes. Met wat restjes groente, aardappelen of bonen maak je bijvoorbeeld een heerlijke soep of omelet. Ga jij de uitdaging aan?

De Koelkastklem is tegen verzendkosten bij het Voedingscentrum te bestellen.


Views

200+

‘Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater’

‘Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater’

Gratis kraanwater in restaurants: ben je voor of tegen? Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

19 AUG 2018

„Een Chardonnay, twee cola en drie kraanwater, alsjeblieft”, zeg je netjes tegen de gastvrouw van het desbetreffende restaurant waar je eet. Hoe een tevreden gevoel giert door je lijft - want, lekker uit eten met zijn allen - wordt dat plots verpest door de volgende reactie. „Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater.”

Het meerendeel van de Nederlanders (60 procent) is bereid voor kraanwater te betalen, als dit geld naar een goed doel gaat. Dat blijkt uit recent onderzoek van GfK onder ruim 47.000 Nederlanders. Maar liefst 94 procent van alle ondervraagden vindt dat kraanwater in een restaurant gratis moet zijn, wanneer zij ook andere consumpties bestellen.

Is kraanwater wel gratis?


Views

1k+

Til je nacho's naar een hoger level: vier tips

Til je nacho's naar een hoger level: vier tips

Nacho's. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

16 AUG 2018

Bij alleen het woord nacho's, loopt het water al uit onze mond. Waarom zou je enkel uit de zak graaien als je er ook een waar feestje van kunt maken? Vier tips om je nacho's naar een hoger level te tillen!

1. Gebruik kaas

Kaas is altijd een goed idee, maar al helemaal op je nacho's. Leg nacho's op je bord en besprenkel dit met kaas. Laat dit een paar minuten in de oven staan op 200 graden, et voilà!


Views

3k+

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak
Likeability of 5

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak

Quincy en Danny. / Foto's: Femmy Weijs

In samenwerking met BCC

14 AUG 2018

Je moet maar dol op je werk zijn… Twee jongemannen, bezorgers van BCC-producten, hebben beiden een opmerkelijke tattoo laten zetten: het logo van hun werkgever. En dat ‘stopcontact-gezichtje’ dragen Quincy en Danny in zeer drukke tijden.

Spullen rondrijden

Nederlandse consumenten gaan dit jaar namelijk naar verwachting ruim 26 miljard euro uitgeven aan online aankopen. Ten opzichte van 2017 is dat 17 procent meer, aldus Thuiswinkel.org. De stijging van de online verkoop van huishoudelijke apparaten in het eerste kwartaal van 2018 ligt nog hoger. Ten opzichte van 2017 werden er 18 procent meer producten verkocht. Waar niet iedereen altijd bij stilstaat, is dat al die apparatuur natuurlijk wel nog eventjes bij de klanten moet worden bezorgd. En dat rondrijden doen de twee tattoo-mannen.


like
user_2dcab60e0b07aa93dc64e07e856ca19cc4f9523a_avatar

Views

4k+

Vier handige tips om voedselverspilling te voorkomen

Vier handige tips om voedselverspilling te voorkomen

Vier handige tips om voedselverspilling te voorkomen. Foto ter illustratie: Pexels

Foto van 'metronieuws'

15 AUG 2018

Misschien let je er al op, misschien houd ben je er totaal niet mee bezig: het is hoe dan ook belangrijk om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Maar hoe doe je dit nou zonder er al te veel bij na te denken?

1. Kliekjesdag

Stel één standaarddag in als 'kliekjesdag'. Bijvoorbeeld de donderdag: alles wat je van maandag tot en met woensdag hebt gekookt en over is, kun je (eventueel met het hele huis) oppeuzelen. Je zult zien dat je meer dan genoeg hebt!


Views

1k+

Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!
Likeability of 5

Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!

Foto: Colourbox

In samenwerking met Asus

15 AUG 2018

Hoe zwaar mag je rugtas zijn? Hoe kun je die tas het beste dragen? Het zijn vragen die al vele jaren opduiken als het nieuwe schooljaar in zicht is. Tips zijn er volop, maar met een beetje slimmigheid blijk je al een hoop (rug)leed te kunnen voorkomen.

De ouderwetse boekentas is al lang en breed uit het schoolbeeld verdwenen. 90 procent van de scholieren neemt - of zeult - z’n spullen in een rugzak mee, zo maakte Europees onderzoek duidelijk. Onderzoek dat ons ook leerde dat de schooltas op je rug 10 procent van je lichaamsgewicht zou mogen bedragen, maar dat de gemiddelde tas 10 tot 20 procent van dat gewicht telt. Te zwaar dus.

Zeulnorm


like
user_341120a8b7d4180df930fd0fcbda9e348be4ca96_avatar

Views

4k+

Starbucks komt met proteïnedrankjes

Hier nog een foto van een frappuccino, straks een foto van je proteïnedrankje bij Starbucks. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

14 AUG 2018

Proteïne is hip en dat hebben ze bij Starbucks ook door. De koffieketen heeft namelijk twee gloednieuwe drankjes geïntroduceerd, boordevol proteïne. Voor de mensen die niet graag ontbijten met vast voedsel.

Het gaat hier wel om koude drankjes met twee smaken: almond en cacao. De drankjes zijn gemaakt met melk en plant-proteïne, een bananen/dadel fruitmix voor de zoetheid en amandelmelk en amandelboter of kokosmelk en cacaopoeder.

veel suiker


Views

1k+

Droge ogen? Bestel dan sushi!

Droge ogen? Bestel dan sushi!

Droge ogen? Bestel dan sushi! Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

11 AUG 2018

Merk je dat je steeds vaker last hebt van droge ogen? Geen zorgen, er is een altijd heerlijke oplossing: bestel wat vaker sushi.

Omega-3

Volgens onderzoekers van de Hokkaido Universiteit in Japan helpt het om chiazaden en vette vis te eten, schrijft het AD. De hoofdingrediënten van je lievelingseten! Het omega-3, wat veel aanwezig is bij vis, is namelijk goed voor de conditie van je ogen.


Views

3k+

Win 2 kaarten voor Strandfestival ZAND

Foto van 'Metro'

16 AUG 2018

Wil jij met een vriend(in) naar Strandfestival ZAND? Onder iedereen die onze Music City nieuwsbrief ontvangt verloten wij 2x2 kaarten! Ontvang je deze nog niet? Schrijf je dan hieronder snel in en maak kans! We sturen de nieuwsbrief iedere donderdag met info over de nieuwste concerten, festivals, video's en leuke winacties.

Strandfestival ZAND wordt op zaterdag 25 augustus 2018 gehouden op het strand van Almere, klik hier voor de line-up.

JBL


Views

1k+

Vegan Food Festival: ‘Veel meer dan een bakje sla’

Foto van 'Ingelise de Vries'

10 AUG 2018

Het is zomer en dat betekent dat je elk weekend wel ergens terecht kunt voor een foodfestival. Of je nou de lekkerste snacks wil proberen of wijn wil proeven, het bestaat. Nieuw op het programma dit jaar is het Vegan Food Festival in de Westergasfabriek komend weekend. ,,We dachten: het hele veganisme moet toch hipper kunnen?”

Mik van Toorenburg van 25th Hour Agency zit met zijn bedrijf achter het festival. ,,We werken veel in het nachtleven, als je na het stappen wil eten komt het toch vaak op een broodje döner of McDonald’s neer”, vertelt de ondernemer aan Metro. Zelf is hij geen veganist, maar door mensen om hem heen die dat wel zijn, is hij geïnteresseerd in de levensstijl. ,,Als we met ze uit eten gaan, blijkt dat er vaak weinig voor ze op de kaart staat. Dat zou toch anders moeten kunnen? Hoe leuk zou het zijn als we onze evenementen achtergrond met onze passie voor eten kunnen combineren?”

Niet alleen voor vegans


Views

2k+

Deze 14-jarige maakt fantastische taarten

Foto: Pixabay

Foto van 'Metro'

8 AUG 2018

Gamen, skaten of muziek maken: het zijn hobby’s waar je niet vreemd van opkijkt bij een 14-jarige jongen. Maar sommige jongens vallen iets meer op met hun hobby, omdat niet elk leeftijdsgenootje dezelfde heeft. En als je dan ook nog eens blijkt uit te blinken, val je helemaal op.

Lust voor het oog

Zo ook de 14-jarige Ryan Wilson uit San Francisco. De jongeman bakt taarten waar de gemiddelde hobbyist flink van opkijkt. De pattisier in een dop maakt de mooiste creaties waarvan bijna iedereen wel een variant van op zijn verjaardagspartijtje wil serveren. Of gewoon neer wil zetten om naar te kijken, want de taarten zijn een lust voor het oog.


Views

2k+

Dit kun je eten en drinken om af te koelen

Dit kun je eten en drinken om af te koelen

Spoiler: het zijn geen ijsjes. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

1 AUG 2018

Met het warme weer is het soms lastig de verkoeling op te zoeken. Gelukkig hoef je niet alleen maar naar die fles water te grijpen of de zee in te springen om de hitte te ontwijken, ook voedsel kan voor een flink portie verkoeling zorgen.

Spoiler: ijsjes werken niet, daar krijg je het op den duur juist warmer van.

Hoe kan dit?


Views

3k+

Likeability of 5

Kaasfans opgelet: je wordt niet dik van kaas

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

31 JUL 2018

Kaas zit al jaren in een verdomhoekje. Je zou er dik van worden en het is slecht voor je cholesterol. Nu blijkt ineens dat daar niets van waar is. Volgens wetenschappers zou het je zelfs kunnen helpen met afvallen.

Uit een Iers onderzoek blijkt dat eerdere vooroordelen onterecht zijn. Mensen die vaak kaas eten hebben geen hogere cholesterol en zijn ook niet dikker dan mensen die normale porties kaas eten. In tegendeel, ze zouden juist een lagere BMI hebben.

Zuivel


love
user_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Views

3k+

Wat is het beste tijdstip om te lunchen?

Wat is het beste tijdstip om te lunchen?

Het liefst lunch je het de hele dag door. Maar wat is nou de beste tijd om je bammetje, salade of soepje naar binnen te werken? ? Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

31 JUL 2018

Lunchen, altijd lekker en het liefst doe je het de hele dag door. Maar wat is nou de beste tijd om je bammetje, salade of soepje naar binnen te werken?

Middagdip

Je hebt de hele ochtend al gewerkt en bent wel toe aan wat energie. Voor je het weet, eet je tijdens de lunch drie boterhammen en 'ook nog even een tosti'. Vervolgens kak je rond 14.00 uur helemaal in en heb je last van de welbekende middagdip. Voedingsdeskunige Daryl Gioffre zegt dat een middagdip te maken heeft met het tijdstip waarop je luncht en wát je precies luncht, schrijft HLN.


Views

2k+

Voor de Gay Pride: van roze frietsaus tot sushimenus

Foto van 'Metro'

28 JUL 2018

Vanaf vandaag is het eindelijk weer feest in Amsterdam: de Pride Week begint weer! Zaterdag wordt er afgetrapt met de Pride Walk en PridePark en er wordt natuurlijk geëindigd met de inmiddels legendarische Canal Parade. Voor ondernemingen in Amsterdam natuurlijk dé tijd voor een leuke promotiestunt. We zochten de leukste voor je op.

Roze frietsaus


Views

2k+

In Schotland verkopen ze mayonaise-ijs

Foto van 'Metro'

27 JUL 2018

De grootste droogte van deze eeuw is op dit moment gaande. Een hittegolf teistert het land, op sommige plekken tikt de thermometer de 40 graden aan. En hoe blijft je dan het beste op temperatuur? Precies, met een ijsje. Koud, verfrissend en… Met mayonaise-smaak?

Geen vanille

Velen van ons zijn gek op de witte saus bij een frietje, in een broodje of om je XXL-frikandel mee te bevochtigen. In een zoet gerecht is het echter een minder bekend fenomeen. Tot nu. Een ijswinkel in Schotland heeft namelijk ijs ontwikkeld met mayonaisesmaak.


Views

4k+

Je kunt nu eigenlijk je eigen gin maken

Je kunt nu eindelijk je eigen gin maken

Je kunt nu eigenlijk je eigen gin maken. Foto ter illustratie: Unsplash

Foto van 'Ingelise de Vries'

24 JUL 2018

De gin-tonic is tegenwoordig niet meer weg te denken als je aan de bar een drankje bestelt. Hoog tijd om het drankje op een hoger niveau te tillen, denken heel wat gin-initiatiefnemers. Waaronder Chilkia van Maasdijk, die een pakket ontwikkelde waarmee je je eigen gin kunt maken.

Geen zorgen, je hoeft geen hele installatie in je huis te bouwen of een vergunning te hebben om alcohol te destilleren. „Het houdt in dat je kruiden laat intrekken in de gin, net als bij thee”, vertelt Van Maasdijk. „Dus het wordt niet als een echte GIN gedistilleerd, maar dan zou je het thuis zelf ook niet kunnen doen.”


Views

4k+

McDonald's retro kledingstukken al gezien?

McDonald’s komt met een nieuwe retro kledingcollectie en eerlijk is eerlijk sommige items zijn best wel vet! Foto: McDonald's

Foto van 'Lisa Vermeij'

19 JUL 2018

Ben je klaar voor wat fastfoodfashion?  McDonald’s komt met een nieuwe retro kledingcollectie en eerlijk is eerlijk sommige items zijn best wel vet!

Foto: McDonald's

Eerder kwam snackbar en concurrent FEBO natuurlijk al met een kledinglijn. En nu volgt ook de Amerikaanse fastfoodketen met een (helaas) tijdelijke collectie van McDonald’s. Vol met heuptasjes, spijkerjacks, t-shirts, sweaters en sokken in McDonald’s design.


Views

4k+

Deze foodtrucks moet je proberen op festival Trek

Foto van 'Metro'

15 JUL 2018

Het houd maar niet op met het heerlijk mooie weer. Ook op de burelen van Metro worden we daar erg blij van. Samen met de Snackspert gingen we langs bij festival TREK in het Amstelpark in Amsterdam, waar je naast een heleboel foodtrucks, theater, live muziek én een goede wijnbar, vandaag ook een groot scherm met de WK-finale vindt.

Food Theater

Aziatische borrelplank van Food Theater


Views

3k+

Met deze borrelplankjes steel jij de show deze zomer

Foto van 'Metro'

11 JUL 2018

Het is even een paar dagen wat minder heet, maar komend weekend mogen we ons weer verheugen op tropische temperaturen. En wat is er nou fijner in een warm weekend dan samen met je vrienden of familie aan de borrel? Precies. Schuif de stoelen en tafels maar weer naar buiten of zet de picknickmand klaar voor in het park, met deze borrelplankjes steel jij namelijk de show.

En dan maakt het helemaal niet uit of je na het werken nog even snel langs de supermarkt fietst voor een snelle vrijmiboplank of dat je de tijd hebt voor boodschappen en kokkerellen. Leonie van Gewoon wat een studentje 's avonds eet bedacht er eentje voor de mensen zonder tijd en Sabine van Oh My Foodness maakte er eentje voor de bourgondiërs.

Supersnelle zomerse borrelplank 2.0


Views

3k+