Is het einde van de döner kebab in zicht?
Likeability of 5

Is het einde van de döner kebab in zicht?

De milieucommissie van het Europees Parlement wil het gebruik van fosfaat in bevroren kebabvlees verbieden. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

1 DEC 2017

Een avondje stappen eindigt vaak met een vette hap, denk aan een broodje döner met veel knoflooksaus. Loopt het water je al in de mond? Dan hebben we misschien slecht nieuws voor je: de populaire snack dreigt namelijk te verdwijnen.

De milieucommissie van het Europees Parlement wil namelijk het toevoegen van fosfaat in bevroren kebabvlees verbieden, schrijft Bild. Als het Parlement het advies in december opvolgt, dreigt het van oorsprong Turkse vleesgerecht te verdwijnen...

Nog geen richtlijnen

Fosfaat is belangrijk in de voedselindustrie. Ook in de vleesindustrie en zeker bij kebabvlees. Zonder de toevoeging droogt het vlees aan het spit sneller uit, of valt het sneller uit elkaar. Bij verse bereidingen is de toevoeging sinds 2014 toegestaan, maar momenteel zijn er nog geen richtlijnen over het gebruik van bevroren kebabvlees. En veel kebabzaken werken met ingevroren vlees.

Het Europees Parlement buigt zich in december over de kwestie, omdat fosfaat slecht voor de gezondheid is. Uit een onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid uit 2012 is namelijk gebleken dat (overmatige) inname van fosfaat kan leiden tot hart- en vaatproblemen.

Duitsland

Ruim 80 procent van de 500 ton kebabvlees die dagelijks wordt geproduceerd is afkomstig uit Duitsland. Een einde van het kebabtijdperk kan daar grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


lovesad
user_702a91cd2be94f73945e94e2cdc09828a0dec370_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

3k+

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Handig: als je de koelkast opent en meteen op de restjes wordt gewezen. / Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 09:04

Wie wil er nu niet 145 euro, ofwel 41 kg goed voedsel besparen? Dat kun je doen door minder eten weg te gooien. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden.

Slim inkopen

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

GISTEREN

Zou je graag willen leren schilderen maar vind je jezelf niet artistiek genoeg? Daar hebben ze daar nu een oplossing voor gevonden. Er bestaan nu schilderlessen, genaamd 'sip and paint'. Kun je onder het genot van een wijntje jezelf op het doek laten gaan.

Anders dan anders

Lidl-wijn van 5,99 een van de beste ter wereld

Lidl-wijn van 5,99 een van de beste ter wereld

Goede wijn hoeft niet duur te zijn. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

5 DEC 2017

Hoog tijd om wat ruimte te maken in de voorraadkast. Een Lidl-wijn van slechts 5,99 euro heeft namelijk een dikke prijs gewonnen: deze goedkope wijn uit de supermarktketen is uitgeroepen tot één van de beste wijnen ter wereld.

Goed voor de knip

Met de deze Starbucksdrankjes steun je goede doelen

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

30 NOV 2017

Goed, laten we eerlijk zijn. Wij gaan ook niet naar Starbucks omdat we even goed wakker geschud willen worden met een kop koffie.

Wel gaan we naar de koffieketen om te kijken of ze onze naam dit keer wel goed schrijven en natuurlijk voor de bijzondere drankjes als de Pumpkin Spiced Latte en de Peppermint Mocha. En goed nieuws: met die vreemde drankjes steun je nu ook nog eens een goed doel.

Zo blijft Meghan Markle in vorm met pizza en wijn

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

28 NOV 2017

Engeland krijgt binnenkort een nieuw lid van het koningshuis en we kunnen maar niet over haar ophouden. Maar hoe blijft actrice en bruid-in-spé zo mooi in vorm zonder pizza en wijn te verbannen?

Want laten we wel wezen, naast een prachtig gezicht heeft Markle ook een prachtig lijf. Zonder dat ze zich voor hoeft te doen als fitgirl, en dat kunnen we wel waarderen. Wat we nog meer kunnen waarderen, is dat Markle geen nee zegt tegen af en toe wat pizza en een glas wijn. Een stijl waar wij ons wel in kunnen vinden. Maar hoe blijft ze dan zo slank?

Vind de liefde van je leven middels guacamole

Vind de liefde van je leven met guacamole

Vind de liefde van je leven middels guacamole. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

29 NOV 2017

Niemand wil alleen sterven en daarom doen we er tegenwoordig alles aan om een leuke date te fixen. Maar er is één ding wat je altijd moet blijven onthouden: liefde gaat door de maag.

Dit bewijst in ieder geval het onderzoek van Zoosk, die het verband legde tussen voedingswaren en datingprofielen.

Geeft drank ons daadwerkelijk een relaxed gevoel?

Geeft drank ons daadwerkelijk een relaxed gevoel?

Hoe reageren we op verschillende soorten drank? Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

23 NOV 2017

Een paar wijntjes achterover gooien en jouw moves zijn beter dan die van Beyoncé. Gooi er een wodka achteraan en je zet meteen het eerste couplet van ons volkslied in. Altijd leuk: maar drank heeft natuurlijk niet op iedereen een positief effect.

Hoewel drank vaak hit nummer één is op feestjes, heeft het (logisch) op iedereen een andere invloed. Welke drank doet nou wat met je gevoel?