Erik Jonk
Erik Jonk Eten & drinken 15 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Combinatie gin en tonic hoeft niet veilig en saai

Even niet zo’n zin in wijn tijdens Kerstmis? De feestdagentip 2017 is een originele gin-tonic.

„Jongens, mag ik nu een gin-tonic om het te vieren?” Anouk, coach van The Voice Holland, had onlangs gelijk dorst toen zij een ‘mooi talent’ had binnengehaald. De maand november was het, toen 2 miljoen kijkers het de zangeres hoorden roepen. Voor wie altijd dacht dat (gin-)tonic een typisch zomerdrankje is voor op het terras: dat mag, maar liefhebbers drinken het frisse drankje met de bittere smaak het hele jaar door. Speciaal voor al die liefhebbers die moeite hebben om iets buiten de standaardcombinaties van gin en tonic te bedenken, komt Fever-Tree met ideeën om je uit te leven tijdens het kerstdiner of op oudjaarsavond.

Eindeloos combineren

Het was in 2014 toen gin-tonic het meest populaire zomerdrankje werd. Op elk terras zag je het wel staan en hippe bars combineerden eindeloos met ingrediënten als komkommer, grapefruit en rozemarijn. Tot op de dag van vandaag is gin-tonic populair gebleven en niet meer alleen als het zonnetje ons blij maakt in de zomermaanden. De hippe bars blijven zoeken naar frisse cocktails, maar hoe doe je dat thuis? „Door het grote aanbod van verschillende soorten gin is het voor veel mensen moeilijk om de keuze van de tonic te maken”, zegt een woordvoerder van tonic-producent Fever-Tree. „Zij blijven vaak bij veilige en daarom misschien wel saaie standaardcombinaties. De juiste tonic bij de gin zorgt voor de beste beleving. Als je de basics leert, is het ook best wel gemakkelijk om zelf aan de slag te gaan.”

Range van tonics

Fever-Tree bedacht en ontwierp een ‘smakenwiel’ en heeft zo een range van tonics gemaakt om iedere gin een passende tonic te geven. Het ontwikkelde smakenwiel maakt het makkelijk de juiste tonic met de gin te matchen. Je vindt er namen op om dorst van te krijgen: van juniper rich & robust gins tot fresh & floral gins en van mediterranean tonic tot aromatic tonic.

Combinatie gin en tonic hoeft niet veilig en saai
Het smakenwiel van Fever-Tree.

Naast het wiel is bovendien een stappenplan ontwikkeld om een optimale smaakervaring te krijgen. Fever-Tree noemt de originele ‘combi’s’ en smaakervaringen samen de Perfect Serve. Dit zijn de vier stappen:

1 Het juiste glaswerk

Kies voor een mooi groot glas, het liefst een ballonglas of een tumbler. Deze glazen lopen wijd uit in het midden zodat de gin en de tonic een groot raakvlak hebben, dit komt de mix ten goede. Daarnaast komen de aroma’s vrij en blijven deze gevangen in het toelopende glas.

2 Ice ice baby

Vul het glas met véél ijsblokjes. Op deze manier blijft het drankje ijskoud en zullen de ijsblokjes minder snel smelten dan wanneer je te weinig ijs gebruikt. De verhouding gin en tonic blijft op deze manier van begin tot eind optimaal.

3 Make sure you use the best

De verhouding gin en tonic is erg belangrijk. De perfect serve bevat 50 ml gin en 150 ml tonic. Met de overgebleven tonic in het flesje kun je vervolgens de verhouding naar eigen wens aanpassen.

4 De passende garnering

De gin staat hierbij centraal, de garnering moet dan ook dienen om de smaak hiervan te versterken. Het is dus altijd een goed idee om naar de ingrediënten van de gin te kijken als leidraad. Leg bij een frisse gin de nadruk op citrus(schil) en bij een kruidige gin de nadruk op specerijen en kruiden.

Op naar originele drankjes dus tijdens de kerstdiners die er ongetwijfeld voor je aankomen. En voor diegenen die de bob zijn tijdens Kerstmis, heeft Metro de simpelste tip: laat deze keer de gin weg en geniet van je tonic…

Combinatie gin en tonic hoeft niet veilig en saai

Zelf aan de slag

Twee tips voor een tonic-cocktail!

Clementine & Basil Love

Maak een jonge wortel schoon en gebruik een dunschiller om fijne schilletjes van de wortel te trekken.

Neem een royaal wijnglas en schik wat wortelschilletjes in het glas waarna het gevuld kan worden met ijsblokjes.

10 ml versgeperst limoensap. 45 ml dry gin.

Vul het glas verder met de inhoud van een gekoeld flesje Fever-Tree Clementine & Cinnamon Tonic Water (van Sergio Herman).

Garneer het glas met basilicumblaadjes en een zeste (stukje dungesneden buitenschil) van sinaasappel.

Classic in je glas

Classic Pink Gin & Tonic

Je hebt nodig:

Een flesje Fever-Tree Aromatic Tonic Water.

50 ml robuuste gin (zoals Tanqueray of Plymouth Gin).

Citroenschil en verse ijsblokjes.

Maak je Classic Pink Gin & Tonic in een longdrink gevuld met ijs.

Schenk de gin en Aromatic Tonic Water eroverheen en maak af met een citroenschil als garnering.

Een heerlijk frisse, roze twist op je gebruikelijke zomerdrankje!

Meer informatie: Fever-tree.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.