Food

9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Camera video9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Leonie ter Veld

Foto van 'Leonie ter Veld'

12 DEC 2017

Je komt thuis uit werk of studie en hebt weinig zin én tijd om in de keuken te staan om een lekkere maaltijd in elkaar te knutselen. Wie kent het niet tegenwoordig? Mijn naam is Leonie ter Veld en ik heb er mijn beroep van gemaakt om mensen zoals jou te inspireren om lekker te eten, maar dat wel echt binnen no-time op tafel te toveren. Want lekker en gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, lang te duren of bijzonder duur te zijn.

Al jaren inspireer ik dagelijks studenten voor een makkelijke en snelle maaltijd op mijn eigen website gewoonwateenstudentjesavondseet.nl en de komende weken ga ik dit ook via Metro doen. Verwacht handige tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven. Oh en niet alleen in geschreven tekst, óók in video! Ik ga namelijk om de week een korte video voor je maken met daarin de tofste tips en recepten. Check hier alvast de eerste:

Zo. En dan is het nu hoog tijd om aan de slag te gaan met 9 tips om je leven makkelijker te maken. Klaar voor? Aan de slag!

Tip #1: Koppel een dag aan een bepaalde maaltijd

Als je van tevoren bepaalt dat je iedere maandag stamppot eet, iedere woensdag pasta en iedere vrijdag een hamburger, dan scheelt dat al drie dagen waarop je echt na moet denken over je avondeten. Bovendien zijn dit gerechten waar je enorm mee kunt variëren; ga de ene maandag voor pasta pesto met garnalen, de volgende maandag voor pasta pesto met kip, de week erna voor pasta met mozzarella, tomaat en basilicum en die week daarna voor spaghetti Bolognese. Ditzelfde geldt voor stamppot; de ene week stamppot prei, dan stamppot andijvie, dan eens stamppot broccoli en varieer ook lekker met je bijgerecht; van slavink tot vissticks, van kip met een beetje kruidenroomkaas tot shoarma; het is allemaal lekker met stamppot! En dan heb ik het over de burgers nog niet eens gehad. Bedenk een standaardmaal voor een bepaalde dag en probeer binnen die standaardmaaltijd lekker te variëren. Binnen no-time heb je voor jezelf een stuk of 15 recepten waarmee je de komende tijd lekker kunt rouleren.

Tip #2: Smaakmakers die je altijd in huis moet hebben

In mijn keuken vind je altijd een fles olijfolie extra vierge, knoflook, zongedroogde tomaten en een pot feta. Dit zijn van die dingen die behoorlijk lang houdbaar zijn en je kunt er heel veel lekkers mee klaarmaken. Heb je alleen nog brood in huis? Met olijfolie en knoflook maak je het tot heerlijke toast! Heb je alleen saaie groentes in huis? Wok ze lekker met wat knoflook in olijfolie en serveer ze met zongedroogde tomaten en feta. Dit is ongeveer met alles lekker.

Tip #3: Kook aan het begin van de week een grote pan en eet daar de rest van de week van, maar blijf variëren!

Ik ben zelf geen groot fan van de hele week hetzelfde eten, maar wist je dat je bepaalde maaltijden heel goed op verschillende manieren kunt eten? Maak bijvoorbeeld op maandag een grote pan spaghetti Bolognese en gebruik je bolognesesaus dinsdag op een wrap met kaas en een bosuitje, woensdag als frittata en donderdag met nacho’s uit de oven. Hetzelfde geldt voor een grote pan bonen; eet op maandag chili con carne, stop het dinsdag tussen een wrap met wat Mexicaanse kruiden, serveer je saus woensdag met taco’s en een frisse salade en ga zo maar door.

Tip #4: Groentesoep!

Soep is echt een van de makkelijkste dingen om zelf te maken. Voor een klassieke groentesoep heb je aan bouillon en een zakje soepgroentes uit de supermarkt al genoeg. Even samen in een pannetje warm laten worden en een minuut of 10 laten pruttelen en je hebt een avondmaal. Maar ook varianten als courgettesoep, paprikasoep, zoete aardappelsoep en wortelsoep zijn zo makkelijk klaar te maken. Je hoeft alleen de groentes in stukken te snijden, deze een paar minuten met knoflook en een uitje in een pan te bakken, daar kokend water op te gieten met een bouillonblokje en dit te pureren zodra de groente zacht en gaar is. Voedzaam, snel en hartstikke goedkoop. Oh en het belangrijkste: erg lekker.

Tip #5: Couscous heeft een korte kooktijd

Heb je altijd pasta en rijst in de voorraadkast staan? Goed begin! Maar wist je dat couscous nog veel makkelijker en sneller klaar te maken is dan pasta en rijst én dat je het net zo goed kunt combineren met alle dingen die je normaal bij je pasta of rijst zou eten? Ga bijvoorbeeld eens voor couscous met kip kerriesaus of couscous Bolognese. Doordat couscous slechts 2 minuten nodig heeft om gaar te worden, bespaar je 6 minuten ten opzichte van pasta of rijst.

Tip #6: Eet minder vlees

Minder vlees eten is niet alleen goed voor de wereld en voor je gezondheid, het scheelt je ook nog eens enorm in de portomonnee én je bent vaak sneller klaar met koken. Bij je AGV’tje zou ik lekker voor een slavink, gehaktbal of kipschnitzel kiezen, maar in het geval van pasta, rijst of andere gerechten waar vlees niet de basis van je maaltijd vormt, zou ik gaan voor vega. Pasta zonder gehakt of met vegetarisch gehakt is ook weleens prima en rijst met kerriesaus is ook heel lekker met champignons in plaats van kip. Gerechten zonder vlees zijn over het algemeen altijd sneller klaar. En dat wil je!

Tip #7: Gebruik pakjes & zakjes

Ik weet dat dit niet een heel populaire mening is, maar ik ben zelf dol op het gebruiken van pakjes en zakjes voor de bereiding van mijn avondeten. Deze producten zijn op de markt gebracht om je kookleven makkelijker te maken; je zou haast gek zijn als je ze niet gebruikt ;-). Bovendien zijn veel pakjes en zakjes de afgelopen tijd behoorlijk verbeterd als je kijkt naar ingrediënten en E-nummers.

Tip #8: Denk niet te moeilijk

Dacht je dat koken heel ingewikkeld is? Ha, mooi niet! Probeer het voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken; heb je zin in pasta? Roer er een potje pesto door en wat groentes en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel. Of combineer je spaghetti eens met mozzarella, basilicum en tomaat, dat ligt echt binnen tien minuten op je bord. Of wat dacht je van een wrap met een kipschnitzel, tomaat, honing-mosterddressing en wat sla? Of een stamppot met kant-en-klare aardappelpuree waar je snel even wat prei en bijvoorbeeld gorgonzola doorheen roert. Probeer dingen uit, maar houd het simpel.

Tip #9: Doe één keer in de week boodschappen

Een tip die je waarschijnlijk wel kent, maar als er íets is wat tijd bespaart, dan is het wel één keer in de week je boodschappen doen. Zorg ervoor dat je ingrediënten in huis haalt die je de hele week kunt gebruiken. Ik vind spinazie altijd ontzettend handig, omdat je het met heel veel verschillende gerechten kunt combineren en zowel rauw, gebakken, als gekookt kunt eten. Ideaal. Maar ook wraps moet je iedere week in huis halen; eet de ene dag klassieke wraps en gebruik ze de volgende dag als pizzabodem. Vet heerlijk!

Over deze blog

Leonie ter Veld is een ex-studentje uit Amsterdam en is de oprichtster van het blog gewoonwateenstudentjesavondseet. Haar hele dag staat in het teken van de vraag: Wat eet ik vanavond? Een goede kok is ze niet, een goede bakker evenmin, maar ze houdt wel van lekker eten. Dat deelt ze graag met anderen. De komende weken deelt ze haar kookervaringen in situaties die de Metrolezer bekend voor zullen komen.

Inmiddels heeft Leonie al drie boeken uitgebracht, waarvan het boek TOFFE TOSTI'S het meest recente is. In haar nieuwste boek staan 55 tostirecepten voor iedere tostiliefhebber. Heerlijk toch!?


Views

9k+

Zo weet je of je écht honger hebt

Zo weet je of je écht honger hebt

Wanneer je de neiging hebt om te gaan eten, is het van belang dat je jezelf eerst een vraag stelt. Foto: Unsplash.

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Waarschijnlijk herken jij de momenten ook. Je hebt verschrikkelijk veel zin in een saucijzenbroodje, een berg chocola of een frietje. Het is vaak lastig om er dan achter te komen of je lichaam echt eten nodig heeft, of dat je gewoon lekkere trek hebt waar je niet al te vaak aan toe moet geven. Gelukkig zijn er manieren om erachter te komen of je echt honger hebt, of eet omdat je er gewoon zin in hebt.

Waarom eet ik?

Wanneer je de neiging hebt om te gaan eten, is het van belang dat je jezelf eerst een vraag stelt. Waarom wil ik eigenlijk eten? Is het bijna lunchtijd en was je ontbijt vandaag net niet genoeg? Of heb je veel ontbeten, tussendoortjes gesnaaid en heb je gewoon nog steeds zin in iets lekkers? Wanneer je jezelf die vraag elke keer stelt, leer je langzaam wanneer je lichaam eten nodig heeft en wanneer je je laat verleiden door de snoepjes in de kantoorkeuken of de advertenties en geuren op het (tank)station.


Views

500+

Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
Likeability of 3

Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

In samenwerking met de Museumvereniging

19 OKT 2018

Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

1 Een high tech Romein spelen

Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


sad
user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

Views

3k+

Coca-Cola: concrete stappen maken voor duurzaamheid

Coca-Cola: concrete stappen maken voor duurzaamheid

Duurzaamheidsmanager Arjanne Hoogstad, gisteren bij OPEN.

In samenwerking met Coca-Cola

GISTEREN

Coca-Cola wil niet alleen het bedrijf zijn van 7 miljoen drankjes per dag. Nee, groei en duurzaamheid gaan hand in hand.

Klanten, studenten, experts, journalisten en opiniemakers, allemaal zitten zij deze maand met Coca-Cola om tafel tijdens een reeks speciale ontmoetingen over duurzaamheid. Voor het tweede opeenvolgende jaar ontmoeten medewerkers van het bedrijf en de genodigden elkaar op een mooie locatie – dit jaar in Rotterdam – voor een dialoog over duurzaamheid. OPEN heten de gespreksdagen, net zo open als Coca-Cola over duurzaamheid wil zijn. Maandagmiddag startte de ontmoetingscampagne. Op 23 november gaan de OPEN-deuren weer dicht, maar de gesprekken worden in kleinere sessies voortgezet.

Ambities tot 2025


Views

300+

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn
Likeability of 5

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

In samenwerking met de Dierenbescherming

22 OKT 2018

Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

like
user_b30560760a6da3bd458506e184e5951806c29233_avatar

Views

5k+

Wat is het Pioppi-dieet?

Drink maximaal één glas wijn per dag. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

7 NOV 2018

Misschien heb je weleens gehoord van de Italiaanse dorpjes waar de inwoners wel honderd jaar oud worden. Een van die dorpjes is het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi, waar de mensen gemiddeld 10 jaar ouder worden, zonder last te hebben van chronische ziektes, diabetes 2 en ernstig overgewicht. Dit is niet onopgemerkt gebleven, en het verhaal gaat dat dit weleens te maken zou kunnen hebben met hetgeen de Italianen in hun mond stoppen. Cardioloog Aseem Malhotra en voormalig atleet en filmmaker Donald O’Neill stelden het Pioppi-dieet samen en schreven er een boek over.

Wat is het?

Het dieet bestaat voornamelijk uit vezelrijke groenten, fruit, noten, olijfolie, aangevuld met eieren, vette vis en vlees. Verder wordt aangeraden dagelijks volle zuivelproducten, kokosolie en donkere chocola te eten. Belangrijk is hoofdzakelijk vers en puur eten te eten. Suikers, zetmeel, en geraffineerde koolhydraten te vermijden.  En daarnaast te proberen meer gezonde vetten te eten - zoals bijvoorbeeld olijfolie - en maximaal één glas wijn per dag te drinken.


Views

3k+

Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag?

Een ontbijtje / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

6 NOV 2018

Is het ontbijt echt de belangrijkste maaltijd van de dag? Wellicht ken je het gezegde: 'Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar'. Doe je dit niet, dan zul je zogezegd met je grijpgrage handen in zakken chips en pakken koek graaien. Maar klopt deze stelling eigenlijk wel?

Over het ontbijt wordt veel gezegd en geschreven. Typ je in een zoekmachine ‘ontbijt’ in dan levert dat je meteen tientallen resultaten op, waarvan de meeste onderzoeken inderdaad laten zien dat het ontbijt belangrijk is voor je gezondheid. Daar staat tegenover dat er net zoveel onderzoeken te vinden zijn waaruit juist het tegendeel blijkt.

De voordelen van ontbijten


Views

1k+

Vijf grote misverstanden over duurzaam eten

Vijf grote misverstanden over duurzaam eten

Kijk voor dit recept en meer inspiratie op doemaarlekkerduurzaam.nl.

In samenwerking met DOE MAAR LEKKER DUURZAAM

1 NOV 2018

Doe maar lekker duurzaam! Afgelopen jaar gaf bijna de helft van de mensen aan op duurzaamheid te letten bij het kopen van producten. Maar even eerlijk: wat houdt duurzamer eten nu eigenlijk precies in?

Het initiatief DOE MAAR LEKKER DUURZAAM van de Nationale Postcode Loterij, Unilever en Albert Heijn streeft ernaar dat mensen vaker bewust kiezen voor een duurzamere maaltijd. Daarbij heeft het voor mens, dier en milieu een hoop voordelen én biedt het mogelijkheden voor elke portemonnee. Als je bij het boodschappen doen kiest voor duurzamere producten, help je daarmee de wereld en draag je dus bij aan het behoud van onze planeet. Natuurlijk gaat dat in kleine stapjes: te beginnen met het aankaarten van misverstanden. We legden er vijf voor aan Anniek Mauser, directeur duurzaamheid bij Unilever.

Vijf grote misverstanden over duurzaam eten

Anniek Mauser. / Peter Bak


Views

5k+

Ben & Jerry's komt met anti-Trump-ijs

Donald Trump. / AFP

Foto van 'metronieuws'

31 OKT 2018

IJsmerk Ben & Jerry’s komt met een nieuwe ijssmaak: PeCan Resist. Onmiddellijk gaven ze toe dat het niet om zomaar een smaak ging, maar dat het anti-Trump-ijs is. Volgens merkexpert Paul Stamsnijder gaat het om een controversiële politieke uiting die erg bij het merk past.

PeCanResist, oftewel, We Can Resist (wij kunnen weerstand bieden), heeft als doel vier uitgesproken Trump-kritische organisaties te steunen. Namelijk het anti-racisme-initiatief Color of Change, Honor the Earth, een organisatie dat pleit voor duurzaamheid, Women’s March, zij zetten zich in voor de positie van vrouwen in de politiek, en tot slot de Nota, een platform dat zich inzet voor progressieve idealen aan de Mexicaanse grens.


Views

3k+

Dit betekenen je sugar cravings écht

Heel verleidelijk, maar niet zo gezond...

Foto van 'Ingelise de Vries'

31 OKT 2018

Een zak snoep leegeten of een reep chocola verorberen, soms kún je gewoon even niet anders. Toch probeert je lichaam je iets duidelijk te maken als je sugar cravings hebt. Er zijn verschillende redenen dat je je soms even niet meer kunt in houden.

Magnesiumtekort

Mocht je de behoefte hebben om chocola te eten, dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan magnesium, zegt wetenschapper Susan Yanovski van het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases volgens MyFitnessPal. Een tekort aan magnesium kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar bent, slecht slaapt en een hoge bloeddruk krijgt. Bij stress kan chocola dus een goed idee lijken, de suiker in die overheerlijke reep zorgt dat je insuline piekt en je daarna weer een dip krijgt. Je kunt beter kiezen voor noten, zaden en bonen.


Views

3k+

Afvallen? Eet huttenkaas voor het slapengaan

Een beetje huttenkaas voor het slapengaan is zo slecht nog niet

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 OKT 2018

Wie zich als internetwetenschapper een beetje verdiept in eten in de avond, weet inmiddels dat een lekkere bak kaas of ander zwaar eten vlak voor het slapengaan eigenlijk niet zo’n goed idee is. Maar het eten van cottage cheese - of huttenkaas - blijkt juist wél weer een goed plan te zijn. In het British Journal of Nutrition hebben wetenschappers een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat huttenkaas voor het slapengaan je op termijn kilo’s kan kosten.

Boost voor je lijf

Cottage cheese is laag in calorieën en geeft een boost aan je metabolisme, spieren en je algemene gezondheid. Zelfs wanneer je in bed ligt, claimen de wetenschappers. Het is een bekende theorie dat eten voor het slapengaan juist voor éxtra kilo’s zorgt omdat je lichaam het als vet opslaat. Maar bij proteïnerijke producten, zoals huttenkaas, is dat dus niet het geval.


Views

2k+

Kleur van servet heeft invloed op smaak van je eten

Kleur van servetten hebben invloed op je smaak. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

25 OKT 2018

Servetten; handig om je mond mee af te vegen als je weer eens te snel dat bord pasta naar binnen hebt geslurpt. Begrijpen wij heel goed. Maar nu blijkt de servet ook nog een andere functie te hebben.

Zo blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door Tork, dat de kleur van je servet invloed heeft op je smaak-en aromabeleving. De kleur zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je eten beter smaakt. Benieuwd welke kleur welk effect heeft? Lees dan snel verder.

Welke kleur heeft welk effect?


Views

2k+

Gaku carving: food porn op een ander niveau

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 OKT 2018

Niet met je eten spelen. Het is iets dat ouders regelmatig tegen jonge kinderen moeten zeggen. Toch heeft deze Japanner daar zijn werk van weten te maken.

Nou is het wel iets meer dan echt spelen dat hij met zijn eten doet. Met ongekende precisie maakt hij kleine sneetjes in groenten, fruit en zelfs noten, waardoor het ware kunstwerkjes worden.

Food porn


Views

1k+

Eet je frikandel straks via een klein pilletje

Frikandel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

23 OKT 2018

Een van onze meest geliefde snacks is de frikandel. We maakten er al taarten mee, oliebollen en onlangs verscheen er zelfs frikandellensoep. Dat zijn doorgaans de dikke calorieënbommen, maar het kan ook anders.

Er is nu namelijk een frikandelpil ontwikkeld en als je deze opeet dan zit je in een klap vol. ,,In de toekomst hebben we denk ik nog maar één pilletje nodig en daarin zitten dan alle voedingstoffen die je nodig hebt. Je zit dan helemaal vol en hebt niks meer nodig", zo zegt de bedenker tegenover Omroep Brabant.

Wisseltrofee


Views

4k+

Neem nog een bakkie, koffie is goed voor de huid

Neem nog een bakkie, koffie is goed voor de huid

Neem nog een bakkie, koffie is goed voor de huid. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

22 OKT 2018

Goed nieuws voor alle koffieliefhebbers! Voortaan mag je nog een extra keertje naar de koffie-automaat lopen, een kopje zwart goud is namelijk goed voor de huid.

Dit blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad JAMA Dermatology. Daaruit blijkt dat vrouwen die wel van een bakkie houden, minder last hebben van rosacea: een huidaandoening waarbij je last krijgt van rode vlekken en puistjes in je gezicht.

Koffieliefhebbers


Views

1k+

Likeability of 5

Vaarwel vinkje! Welk label moet nu op boodschappen?

Wat komt er in plaats van het vinkje?

Foto van 'Jelmer Visser'

19 OKT 2018

De groene en blauwe vinkjes die een aantal jaar op verpakkingen hebben gezeten, behoren sinds vrijdag definitief tot het verleden. De vinkjes zouden slechte informatie bieden en zelfs misleidend zijn.

Toch heeft driekwart van de consumenten wel degelijk behoefte aan een systeem dat hen helpt om gezonde keuzes te maken, weet de Consumentenbond. In veel landen wordt met een kleurig keurmerk gewerkt om de gezondheid van eten en drinken in een oogopslag duidelijk te maken.

Het Vinkje is niet meer ©ANP


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

2k+

Huh? Avocado's zijn toch niet helemaal vegan

De avocado is toch niet hélemaal vegan. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

17 OKT 2018

Slecht nieuws voor de veganisten die gek zijn op avocado. De vrucht blijkt namelijk toch niet helemaal veganistisch.

Dat bleek tijdens de quiz QI op de BBC vorige week. Veel producten die op het land worden verbouwd, blijken niet helemaal vegan volgens de quizmaster.

Net als honing


Views

2k+

Zoveel fastfood eten Amerikanen écht

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

4 OKT 2018

Amerika: onder meer het land van onbegrensde dromen, een gehate president, en de hamburgers en donuts. Een cliché, maar wel eentje die op de waarheid is gebaseerd.

Uit onderzoek van de US Center for Disease Control and Prevention blijkt namelijk dat elke dag bijna vier op de tien Amerikaanse volwassenen fastfood eten. Elke dag!

Meer geld, meer snacks


Views

3k+

Vier heerlijke eetgeendieren-recepten voor Dierendag

Foto van 'Metro'

3 OKT 2018

Dierendag is allang niet meer een extra aai over de bol van je kat geven, je goudvis een keer in de badkuip laten zwemmen of je konijn met zijn vriendjes laten spelen. Dierendag betekent extra lief zijn voor dieren, dus ook voor de dieren die normaliter op je bord liggen. Dierendag is daarom door sommigen omgedoopt tot Eet-Geen-Dierendag.

En hoewel we hier verzot zijn op ál het eten, zijn we er helemaal niet vies van om de dieren op ons bord met enige regelmaat te laten staan. Leuker voor de dieren, goed voor het milieu. Omdat het morgen dierendag is, verzamelden wij alvast vier heerlijke recepten zodat jij morgen diervriendelijk je dag kunt doorkomen. En we beloven je dat je vlees, vis of zuivel niet zult missen.

Havermout met kersen


Views

2k+

Met deze zes tips eet jij straks ook meer groenten

Gooi je winkelmandje vol en eet ook meer groenten!

Foto van 'Ingelise de Vries'

2 OKT 2018

Een gevarieerde en gezonde levensstijl wordt ons telkens maar op het hart gedrukt. Maar in de praktijk blijkt dat soms best lastig. We haasten ons overal naartoe en eten snel even iets onderweg of halen wat tijdens de lunchpauze. Groenten willen er helemaal nog wel eens bij inschieten. Metro zet zes praktische tips om meer groenten te eten op een rij.

Hoeveel groenten heb je dan eigenlijk nodig? Het Voedingscentrum adviseert dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten. Daarbij moet je er rekening mee houden, dat je groente lichter kan worden door de bereiding. Rauwe spinazie van 250 is gekookt niet meer zoveel. Je kunt je groenten het best vers, voorgesneden of uit de diepvries halen. Wil je naast lekkere groenten ook nog wat bijdragen aan het milieu, kijk dan eens of er een streekwinkel in je buurt zit. Daar kun je - vaak ook nog eens vrij goedkoop - groenten uit de buurt krijgen. Dat smaakt vaak nóg lekkerder dan uit de supermarkt!

Soep


Views

2k+