Leonie ter Veld
Leonie ter Veld Eten & drinken 12 dec 2017
Leestijd: 6 minuten

9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Je komt thuis uit werk of studie en hebt weinig zin én tijd om in de keuken te staan om een lekkere maaltijd in elkaar te knutselen. Wie kent het niet tegenwoordig? Mijn naam is Leonie ter Veld en ik heb er mijn beroep van gemaakt om mensen zoals jou te inspireren om lekker te eten, maar dat wel echt binnen no-time op tafel te toveren. Want lekker en gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, lang te duren of bijzonder duur te zijn.

Al jaren inspireer ik dagelijks studenten voor een makkelijke en snelle maaltijd op mijn eigen website gewoonwateenstudentjesavondseet.nl en de komende weken ga ik dit ook via Metro doen. Verwacht handige tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven. Oh en niet alleen in geschreven tekst, óók in video! Ik ga namelijk om de week een korte video voor je maken met daarin de tofste tips en recepten. Check hier alvast de eerste:

Zo. En dan is het nu hoog tijd om aan de slag te gaan met 9 tips om je leven makkelijker te maken. Klaar voor? Aan de slag!

Tip #1: Koppel een dag aan een bepaalde maaltijd

Als je van tevoren bepaalt dat je iedere maandag stamppot eet, iedere woensdag pasta en iedere vrijdag een hamburger, dan scheelt dat al drie dagen waarop je echt na moet denken over je avondeten. Bovendien zijn dit gerechten waar je enorm mee kunt variëren; ga de ene maandag voor pasta pesto met garnalen, de volgende maandag voor pasta pesto met kip, de week erna voor pasta met mozzarella, tomaat en basilicum en die week daarna voor spaghetti Bolognese. Ditzelfde geldt voor stamppot; de ene week stamppot prei, dan stamppot andijvie, dan eens stamppot broccoli en varieer ook lekker met je bijgerecht; van slavink tot vissticks, van kip met een beetje kruidenroomkaas tot shoarma; het is allemaal lekker met stamppot! En dan heb ik het over de burgers nog niet eens gehad. Bedenk een standaardmaal voor een bepaalde dag en probeer binnen die standaardmaaltijd lekker te variëren. Binnen no-time heb je voor jezelf een stuk of 15 recepten waarmee je de komende tijd lekker kunt rouleren.

Tip #2: Smaakmakers die je altijd in huis moet hebben

In mijn keuken vind je altijd een fles olijfolie extra vierge, knoflook, zongedroogde tomaten en een pot feta. Dit zijn van die dingen die behoorlijk lang houdbaar zijn en je kunt er heel veel lekkers mee klaarmaken. Heb je alleen nog brood in huis? Met olijfolie en knoflook maak je het tot heerlijke toast! Heb je alleen saaie groentes in huis? Wok ze lekker met wat knoflook in olijfolie en serveer ze met zongedroogde tomaten en feta. Dit is ongeveer met alles lekker.

Tip #3: Kook aan het begin van de week een grote pan en eet daar de rest van de week van, maar blijf variëren!

Ik ben zelf geen groot fan van de hele week hetzelfde eten, maar wist je dat je bepaalde maaltijden heel goed op verschillende manieren kunt eten? Maak bijvoorbeeld op maandag een grote pan spaghetti Bolognese en gebruik je bolognesesaus dinsdag op een wrap met kaas en een bosuitje, woensdag als frittata en donderdag met nacho’s uit de oven. Hetzelfde geldt voor een grote pan bonen; eet op maandag chili con carne, stop het dinsdag tussen een wrap met wat Mexicaanse kruiden, serveer je saus woensdag met taco’s en een frisse salade en ga zo maar door.

Tip #4: Groentesoep!

Soep is echt een van de makkelijkste dingen om zelf te maken. Voor een klassieke groentesoep heb je aan bouillon en een zakje soepgroentes uit de supermarkt al genoeg. Even samen in een pannetje warm laten worden en een minuut of 10 laten pruttelen en je hebt een avondmaal. Maar ook varianten als courgettesoep, paprikasoep, zoete aardappelsoep en wortelsoep zijn zo makkelijk klaar te maken. Je hoeft alleen de groentes in stukken te snijden, deze een paar minuten met knoflook en een uitje in een pan te bakken, daar kokend water op te gieten met een bouillonblokje en dit te pureren zodra de groente zacht en gaar is. Voedzaam, snel en hartstikke goedkoop. Oh en het belangrijkste: erg lekker.

Tip #5: Couscous heeft een korte kooktijd

Heb je altijd pasta en rijst in de voorraadkast staan? Goed begin! Maar wist je dat couscous nog veel makkelijker en sneller klaar te maken is dan pasta en rijst én dat je het net zo goed kunt combineren met alle dingen die je normaal bij je pasta of rijst zou eten? Ga bijvoorbeeld eens voor couscous met kip kerriesaus of couscous Bolognese. Doordat couscous slechts 2 minuten nodig heeft om gaar te worden, bespaar je 6 minuten ten opzichte van pasta of rijst.

Tip #6: Eet minder vlees

Minder vlees eten is niet alleen goed voor de wereld en voor je gezondheid, het scheelt je ook nog eens enorm in de portomonnee én je bent vaak sneller klaar met koken. Bij je AGV’tje zou ik lekker voor een slavink, gehaktbal of kipschnitzel kiezen, maar in het geval van pasta, rijst of andere gerechten waar vlees niet de basis van je maaltijd vormt, zou ik gaan voor vega. Pasta zonder gehakt of met vegetarisch gehakt is ook weleens prima en rijst met kerriesaus is ook heel lekker met champignons in plaats van kip. Gerechten zonder vlees zijn over het algemeen altijd sneller klaar. En dat wil je!

Tip #7: Gebruik pakjes & zakjes

Ik weet dat dit niet een heel populaire mening is, maar ik ben zelf dol op het gebruiken van pakjes en zakjes voor de bereiding van mijn avondeten. Deze producten zijn op de markt gebracht om je kookleven makkelijker te maken; je zou haast gek zijn als je ze niet gebruikt ;-). Bovendien zijn veel pakjes en zakjes de afgelopen tijd behoorlijk verbeterd als je kijkt naar ingrediënten en E-nummers.

Tip #8: Denk niet te moeilijk

Dacht je dat koken heel ingewikkeld is? Ha, mooi niet! Probeer het voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken; heb je zin in pasta? Roer er een potje pesto door en wat groentes en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel. Of combineer je spaghetti eens met mozzarella, basilicum en tomaat, dat ligt echt binnen tien minuten op je bord. Of wat dacht je van een wrap met een kipschnitzel, tomaat, honing-mosterddressing en wat sla? Of een stamppot met kant-en-klare aardappelpuree waar je snel even wat prei en bijvoorbeeld gorgonzola doorheen roert. Probeer dingen uit, maar houd het simpel.

Tip #9: Doe één keer in de week boodschappen

Een tip die je waarschijnlijk wel kent, maar als er íets is wat tijd bespaart, dan is het wel één keer in de week je boodschappen doen. Zorg ervoor dat je ingrediënten in huis haalt die je de hele week kunt gebruiken. Ik vind spinazie altijd ontzettend handig, omdat je het met heel veel verschillende gerechten kunt combineren en zowel rauw, gebakken, als gekookt kunt eten. Ideaal. Maar ook wraps moet je iedere week in huis halen; eet de ene dag klassieke wraps en gebruik ze de volgende dag als pizzabodem. Vet heerlijk!

Over deze blog

Leonie ter Veld is een ex-studentje uit Amsterdam en is de oprichtster van het blog gewoonwateenstudentjesavondseet. Haar hele dag staat in het teken van de vraag: Wat eet ik vanavond? Een goede kok is ze niet, een goede bakker evenmin, maar ze houdt wel van lekker eten. Dat deelt ze graag met anderen. De komende weken deelt ze haar kookervaringen in situaties die de Metrolezer bekend voor zullen komen.

Inmiddels heeft Leonie al drie boeken uitgebracht, waarvan het boek TOFFE TOSTI’S het meest recente is. In haar nieuwste boek staan 55 tostirecepten voor iedere tostiliefhebber. Heerlijk toch!?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.