Speciaalbiertjes in Libanon steeds populairder

11 november 2017 om 11:14Metro
Speciaalbiertjes in Libanon steeds populairder
Een speciaalbiertje op z'n tijd smaakt ons prima. Beeld: ANP

In Nederland is het bijna normaler dat je speciaalbier drinkt dan een gewoon pilsje van de tap. Dat is niet overal zo. In Libanon maakt speciaalbier nu pas een opmars.

Dat het zo lang heeft geduurd, is niet vreemd. In het overwegend Islamitische land, omringd door andere Islamitische landen, is het allemaal net even anders dan in West-Europa. In Beiroet besloot Omar Bekdache een paar jaar geleden toch zijn eigen brouwerij te openen. Daar brouwt hij allerlei soorten bieren, van een gember-achtig witbiertje tot een koffiekleurige porter.

Trend

Na jaren bier drinken van het lokale merk Almaza, groeit de speciaalbiertrend nu snel. „Mensen zijn echt op zoek naar nieuwe bieren. Ik denk dat de markt snel groeit”, vertelt Omar an AFP. In het land is de alcoholmarkt dynamischer dan in omringende landen. Ook Jamil Haddad brouwt bier. Hij biedt er inmiddels zes aan en zijn zaak is met 45 procent gegroeid. „Toen ik in 2014 open ging, was ik bang dat mensen dit concept niet goed zouden vinden. Het is nieuw en niet traditioneel.” Er werd vooral lager gedronken.

Over de hele wereld worden microbrouwerijen steeds populairder. Ook in Libanon, al is het duur. Alles wat nodig is moet worden geïmporteerd, zelfs de flesjes. Niets is te krijgen in het land, wat het duur maakt. Toch wordt er wel gewoon bier gedronken in het kleine land. In 2016 was dat in totaal 29 miljoen liter. Dat is zo'n 5,5 liter per persoon per jaar.