Food

Camera videoSpeciaalbiertjes in Libanon steeds populairder

Een speciaalbiertje op z'n tijd smaakt ons prima. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

13 NOV 2017

In Nederland is het bijna normaler dat je speciaalbier drinkt dan een gewoon pilsje van de tap. Dat is niet overal zo. In Libanon maakt speciaalbier nu pas een opmars.

Dat het zo lang heeft geduurd, is niet vreemd. In het overwegend Islamitische land, omringd door andere Islamitische landen, is het allemaal net even anders dan in West-Europa. In Beiroet besloot Omar Bekdache een paar jaar geleden toch zijn eigen brouwerij te openen. Daar brouwt hij allerlei soorten bieren, van een gember-achtig witbiertje tot een koffiekleurige porter.

Trend

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Na jaren bier drinken van het lokale merk Almaza, groeit de speciaalbiertrend nu snel. „Mensen zijn echt op zoek naar nieuwe bieren. Ik denk dat de markt snel groeit”, vertelt Omar an AFP. In het land is de alcoholmarkt dynamischer dan in omringende landen. Ook Jamil Haddad brouwt bier. Hij biedt er inmiddels zes aan en zijn zaak is met 45 procent gegroeid. „Toen ik in 2014 open ging, was ik bang dat mensen dit concept niet goed zouden vinden. Het is nieuw en niet traditioneel.” Er werd vooral lager gedronken.

Over de hele wereld worden microbrouwerijen steeds populairder. Ook in Libanon, al is het duur. Alles wat nodig is moet worden geïmporteerd, zelfs de flesjes. Niets is te krijgen in het land, wat het duur maakt. Toch wordt er wel gewoon bier gedronken in het kleine land. In 2016 was dat in totaal 29 miljoen liter. Dat is zo'n 5,5 liter per persoon per jaar.

LEES OOK


Views

64

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Recept: Een kittig brandnetelsoepje

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:40

Een kittig brandnetelsoepje

Deze voedzame groene soep is een ideaal voorjaarsgerecht omdat brandnetel een reinigende werking en flinke doses ijzer en vitamine C heeft. Maar hij kan ook zeker in de periode van aanwezig vers brandnetelgroen worden gemaakt. Ga dus lekker naar buiten, oogst op een schone plek met handschoenen aan jonge brandneteltoppen, laat de bewonertjes vrij, spoel de toppen af en verwerk ze in deze groene medicinale voorjaarssoep.

Heilzame soep - voor ongeveer 4 kleine of 2 grote kommen

 • Olijfolie
 • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
 • ¼ courgette, gewassen en in blokjes gesneden
 • 500 milliliter groentebouillon (liefst getrokken van verse kruiden en wortels, anders van een biologisch bouillonblokje)
 • 100 gram brandneteltoppen, vers geplukt en gewassen
 • 2½ eetlepel gistvlokken
 • Zeezout en versgemalen zwarte peper
 • Citroensap voor de smaak
 • Haverroom

Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg de knoflook en courgette toe en bak ze kort aan. Voeg de bouillon samen met de brandneteltoppen toe en kook de soep ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens 2 eetlepels gistvlokken toe en pureer de soep glad in een keukenmachine. Proef goed en breng op smaak met zeezout, zwarte peper en citroensap. Versier bij opdienen met een scheutje haverroom en de overige gistvlokken.

Uit: The Plant Pharmacy.


Views

5

Recept: Gevulde inktvis

Recept: Gevulde inktvis

Foto van 'metronieuws'

16 MAA 2018

Neem 4 inktvissen (ongeveer 500 gram voor 4 personen) en maak ze schoon: pak de tentakels van de inktvissen vast en trek ze voorzichtig los van de zak; zo verwijder je ook de ingewanden. Haal het ‘bot’ van de inktvis uit de zak en spoel de binnenkant goed schoon. Verwijder ook de ogen en de bek van de inktvis. Je kunt natuurlijk ook de visboer vragen dit te doen. Hak de tentakels fijn. Verhit in een pan 2 eetlepels olijfolie en bak de tentakels 5 minuten met zout, peper en 1 teentje knoflook. Zet ze opzij.

Rooster vervolgens 100 gram broodkruimels in een beetje olijfolie in dezelfde pan. Meng de tentakels met 1 biologisch ei, 1 eetlepel Parmezaanse kaas, gehakte peterselie en een snufje peper en zout naar smaak. Vul met een lepel de zakken van de 4 inktvissen voor de helft met de tentakels.

Steek de inktvissen dicht met een tandenstoker en bak ze een paar minuten in een koekenpan in 2 eetlepels olie. Blus af met een beetje water of witte wijn. Leg vervolgens het deksel op de pan en laat de inktvissen nog ongeveer 20 minuten op laag vuur stoven.

Uit: Eten met Franciscus


Views

21

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd? Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

16 MAA 2018

Het is vandaag Nationale Pannenkoekdag! Een goed excuus om je schort uit de kast te trekken, een koekenpan te pakken en beslag te kloppen voor het lekkerste eten dat er is. Maar hoe zorgen we er nou voor dat de eerste pannenkoek niet mislukt?

Nationale Pannenkoekdag

Op Nationale Pannenkoekdag draait het erom dat er pannenkoeken ‘voor elkaar’ worden gebakken. Tijdens deze dag bakken ongeveer 66.000 basisschoolleerlingen voor ongeveer 69.000 duizend ouderen meer dan 132.500 pannenkoeken.

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

Colourbox

Wees geduldig

Kan jij altijd de helft van je beslag al door de gootsteen gooien omdat je bij voorbaat al weet dat jouw bakkunsten je in de steek laten? Geen zorgen, de oplossing is vrij simpel. „Een eerste pannenkoek die mislukt heeft vaak te maken met de pan die niet warm genoeg is”, zegt Elles van den Berg, woordvoerder van Koopmans. „De truc is om de pan goed heet te laten worden, daarna mag je pas olie of boter en het beslag erin gooien.” Van den Berg laat weten dat het daarom belangrijk is om een pan met een dunne bodem te gebruiken. „Dat geeft het beste resultaat."

Drie tot vier pannenkoeken

Met één op de drie Nederlanders die minstens één keer per maand pannenkoeken eten mogen we onszelf wel echte liefhebbers noemen. Van de Nederlanders geeft 89 procent voorkeur aan een zelfgebakken pannenkoek en kunnen we er vervolgens om en nabij drie of vier op. Hoeveel pannenkoeken ben jij van plan naar binnen te schuiven?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Langzaam gegaarde tomatensaus

Recept: Langzaam gegaarde tomatensaus

Foto van 'metronieuws'

15 MAA 2018

Voor 6–8 personen

 • 3 eetlepels olijfolie
 • 2 middelgrote rode uien, gepeld en in zo dun mogelijke ringen
 • 2 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
 • 2 kilogram gepelde tomaten uit blik, uitgelekt

Verhit de olijfolie in een grote (koeken)pan, voeg de uien toe en bak ze op laag vuur tot ze heel zacht zijn. Dat duurt minstens 40 minuten – de uien moeten uiteindelijk in de tomatensaus verdwijnen. Voeg ongeveer 5 minuten voordat het zover is de knoflook toe.

Doe de tomaten erbij en roer om ze een beetje kapot te maken. Bestrooi met zeezout en zwarte peper. Verhit de tomaten minstens 1½ uur af en toe roerend op heel laag vuur. Als de saus klaar is, is hij donkerrood en heel dik. Al het vocht is verdampt en de olie is komen bovendrijven. Serveer de saus heet.

Uit: River Cafe 30


Views

53

Fabrikant maakt bekend wat er precies in Nutella zit

Fabrikant maakt bekend wat er precies in Nutella zit

Elke pot Nutella bestaat voor de helft uit suiker. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

14 MAA 2018

Mmm, Nutella. Maar gezond is het niet, zo erkent nu ook producent Ferrero. Lang deed het bedrijf wat geheimzinnig over de precieze bestanddelen van Nutella, maar nu maakt het toch bekend wat er precies in de bekende hazelnootpasta zit.

De campagne met de leus „Wij draaien niet rond de pot" moet mensen duidelijk maken wat de ingrediënten en de oorsprong van de ingrediënten van Nutella zijn. Maar de lijst van bestanddelen is nu al bekend.

50 procent suiker

Een pot Nutella bestaat voor maar liefst 50 procent uit suiker. De overige 50 procent bestaat voor 20 procent uit palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent Lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).

Niet een al te gezond product, dus. Ook de kwaliteitsmanager van Ferrero erkent dat Nutella een 'genotsproduct' is dat niet bedoeld is om af te vallen.

„ We raden dan ook niet aan om elke ochtend een boterham met de chocoladepasta te eten", vertelt hij in La Capitale. „Een gevarieerde voeding is belangrijk.” Verder benadrukt hij dat de aanbevolen hoeveelheid Nutella per boterham 15 gram is, ongeveer één koffielepel.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

300+