Sanne van Rij
Sanne van Rij Eten & drinken 9 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Açaíbowl tot pancakes: we gaan graag uit ontbijten

Ontbijten mag steeds feestelijker, en ook vaker buiten de deur: één op de vijf millennials verorbert hun eerste maaltijd van de dag zelfs minstens één keer per week in een restaurant. Een bakje yoghurt is daarbij uit den boze: we gaan liever voor avocado en maple syrup.

Meer buiten de deur

Dit blijkt uit onderzoek van het FoodService Instituut Nederland. In 2007 ontbeet slechts 5 procent van de ondervraagden buiten de deur, en de jaren erna daalde het aantal zelfs tot 3 procent. Nu is daar dus die enorme stijging.

Ieder moment van de dag

Restaurants spelen daar maar al te graag op in: waar je jaren geleden nog lastig een leuke ontbijtplek buiten de deur kon vinden, poppen de ontbijtrestaurants nu als paddenstoelen uit de grond. Culinair journaliste Denise Kortlever schreef een gelijknamig boek, ‘All-day breakfast’, en voorspelde in 2016 al dat de ontbijttrend alleen nog maar door zou gaan zetten. Zo schrijft ze: “De eerste Nederlandse all-day breakfastrestaurants buiten Amsterdam zijn inmiddels gespot en er poppen steeds meer fijne ontbijtservices op. Ook spannende, internationale ontbijtgerechten als acai bowls, shakshuka en hartige porridge zullen we in 2016 steeds meer gaan zien. En die kunnen dus gewoon de hele dag.”

Pancakespiration

Zie je inmiddels door de (ontbijt)bomen het bos niet meer? Logisch, vinden een paar Nederlandse instagrammers. Zij verzamelen daarom voor jou de mooiste ontbijtjes van de stad. Zo kan je jezelf inmiddels op @breakfastinutrecht en @breakfastinrotterdam vergapen aan wafels, eetbare bloemen en vers fruit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.