Food

Gecertificeerd visje wordt het nieuwe normaal

Camera videoGecertificeerd visje wordt het nieuwe normaal

Foto's: Bewuste Visweek

Foto van 'Erik Jonk'

25 SEP 2017

Misschien denk je niet meteen na over waar dat hapklare visje op je bord vandaan komt. Waar het is gevangen of dat je lekkernij wellicht verantwoord is gekweekt. Gecertificeerde vis is echter het nieuwe normaal in onze supermarkten.

Of ‘het nieuwe normaal’ zou het in ieder geval moeten zijn, vinden de onafhankelijke keurmerken MSC en ASC. Samen met het Wereld Natuur Fonds houden zij vanaf maandag de Bewuste Visweek. Deze wordt voor de vijfde keer georganiseerd, voor de derde keer ook bij de Belgen. In Nederland doen bijna alle supermarkten, foodketens, bekende vismerken als Queens en Ouwehand, visdetaillisten en bedrijven als HEMA en Sodexo mee.

Visbestanden onder druk

Hoe goed de wil van de vis etende consument misschien ook is, wereldwijd staat het overgrote deel van de visbestanden onder grote druk. Volgens de Verenigde Naties wordt 31,4 procent van ’s werelds commerciële visbestanden overbevist, 58,1 procent wordt volledig benut en maar 10,5 procent wordt onder bevist. Deze cijfers hebben niet alleen gevolgen voor visbestanden waarop de netten worden losgelaten, maar ook op het daarmee samenhangende leven in de zee. Watervervuiling, vervuiling van de zeebodem, verstoringen voor beschermde diersoorten, aantasting van de natuur… alles hangt aan elkaar.

Gecertificeerd visje wordt het nieuwe normaal

Denk jij na over waar het visje dat je eet gevangen is?

Metro spreekt Mieke Snoek (‘ja, ik ben al aan bod gekomen in de grappige namen-rubriek van De Wereld Draait Door’), communicatie-manager van een van de twee onafhankelijke keurmerken, MSC in dit geval. Snoek legt het belang van deze bewustwordingsweek uit.

Waarom is de Bewuste Visweek er tot en met vrijdag precies?

We zien dat het begrip over het bewust kiezen voor verantwoord of duurzaam gevangen vis en de bestaande keurmerken nog altijd laag is. Daarom willen we de consumenten meegeven dat ze door het kopen van verantwoord gevangen vis met een keurmerk een positieve bijdrage leveren aan het leven in oceanen, zeeën, meren en rivieren.

Blauw en groen keurmerk

Er zijn twee keurmerken, MSC en ASC. Wat is het verschil?

MSC betekent Marine Stewardship Council en richt zich op in het wild gevangen vis. Het keurmerk en certificeringsprogramma erkent en beloont duurzame visserijen en helpt de markt voor vis, schaal- en schelpdieren te veranderen naar een meer duurzame basis. In de supermarkt is het keurmerk blauw.

ASC is een groen keurmerk, betekent Aquaculture Stewardship Council en staat voor verantwoord gekweekte vis en ook schaal- en schelpdieren. Kwekerijen die voldoen aan de eisen beperken hun invloed op natuur, water en milieu. Zij respecteren rechten van medewerkers en houden rekening met de invloed van kwekerij op de mensen die er in de buurt wonen.

Is het voor de consument lastig dat er twee keurmerken zijn?

Ja, mensen denken bij een keurmerk aan ‘iets met een labeltje’. Begrip voor de inhoud waar we voor staan, is nog laag en dan zijn er nog twee keurmerken ook.

Maar goed, de verschillen zijn uitgelegd. Als ik zo’n blauw of groen labeltje zie, wat zegt dat mij dan?

Je ziet een onafhankelijk keurmerk, het certificeren gebeurt niet door ons maar door een onafhankelijke partij. Als je een vis met een keurmerk koopt, dan weet je dat de hele keten terug te traceren is naar de duurzame of verantwoorde bron.

Verkoop gaat omhoog

De groei van de verkoop van visproducten met een keurmerk is de eerste helft van dit jaar 30 procent. Dat is toch hartstikke goed?

Dat klinkt zeker goed. Als supermarkten aandacht aan het viskeurmerk besteden, dan gaat de verkoop omhoog.

Maar dat is nog niet goed genoeg?

Nou, de bewustwording van de consument is nog niet goed genoeg. Die moet weten dat hij invloed heeft op het leven in de oceanen. Dat je daarvoor een keuze kunt maken. Er spelen negatieve zaken rond visserij, maar jij kunt juist een positieve bijdrage leveren.

Wat is het percentage vis met een keurmerk in de winkel?

We zitten nog niet op 100 procent, maar toch zeker op 65.

Vissers belonen

Waarom is het goed als ik een keurmerkvisje op mijn bord heb?

Omdat je dan zoals gezegd bijdraagt aan gezonde wateren. Je beloont vissers die duurzaam vissen en kwekers die verantwoord kweken.

Gecertificeerd visje wordt het nieuwe normaal

Veel supermarkten doen aan de Bewuste Visweek mee. Bij Jumbo en Aldi is dat op de winkelvloer duidelijk te zien.

Is een keurmerkvis eigenlijk lekkerder dan een niet-keurmerkvis?

Wij zijn keurmerken die iets zeggen over milieuaspecten, we gaan niet over de kwaliteit of de smaak. Toch stel je een relevante vraag, want wij krijgen van consumenten soms klachten binnen over de kwaliteit van vis. Maar dan leggen we uit waar het keurmerk voor staat en verwijzen we door naar de merken of de leveranciers voor de klachtafhandeling.

In het ongewisse blijven

Ben ik een slecht mens als ik een vis zonder keurmerk op mijn bord heb? Of is het slecht voor de vissen zelf?

Geen slecht mens, maar bij het kopen van een vis zonder keurmerk weet je niet of je bijvoorbeeld bijdraagt aan overbevissing of vervuilende kweek. Dan blijf je in het ongewisse over hoe die vis in de verpakking is gekomen. Bij vissen mét het ASC- of MSC-keurmerk weet je dat wel. Dan weet je dat de visverwerking verantwoord is geweest en geef je een positieve stimulans aan visserijen en kwekerijen.

De Bewuste Visweek stelt dat gecertificeerde vis het nieuwe normaal is. In de week moeten we daarvan doordrongen raken?

Ja, maar het zou normaal moeten zijn dat alle vis op een verantwoorde manier gevangen of gekweekt is. Hopelijk zijn dan alle misstanden uit de wereld geholpen en hebben we gezonde oceanen, meren en rivieren.

op een verantwoorde manier gevangen of gekweekt is

Met het ASC- of MSC-keurmerk weet je dat je vis op een verantwoorde manier gevangen of gekweekt is.

Wat gebeurt er tijdens de Bewuste Visweek?

Alle partners als supermarkten, foodketens en vismerken zullen acties houden en vis met een keurmerk op de verpakking promoten. Op de winkelvloeren van Jumbo en Aldi zal dat zichtbaar zijn, maar ook in print, online en via sociale media. MSC, ASC en het Wereld Natuur Fonds staan via verschillende kanalen uitgebreid stil bij waar we als keurmerken voor staan. De boodschap waarom de keurmerken zo belangrijk zijn zullen we verspreiden.

Ga naar de winkel!

Kan ik tijdens de campagne ergens aan meedoen, kan ik ergens naartoe?

Ja, je kunt meedoen door naar de winkel te gaan en te vragen naar vis met het ASC- en MSC-keurmerk. Bij welke viswinkel of –detaillist je ook bent, geef gewoon aan dat je graag een verantwoorde en bewuste keuze maakt.


Views

100+

Kombucha: wat is het nou eigenlijk precies?

Kombucha is een betere keus dan een glas cola of fanta. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

21 SEP 2018

Kombucha, een drankje afkomstig uit Oost-Azië van meer dan tweeduizend jaar oud. Het was vooral populair omdat het genezende eigenschappen zou hebben en kwam uiteindelijk via handelsroutes in Europa terecht. Wellicht heb je het al eens op de menukaart zien staan bij dat ene hippe tentje, of heb je het in de schappen zien liggen bij de supermarkt. Maar wat is er nou eigenlijk waar van die gezondheidsvoordelen en wat is het drankje precies?

Wat is het?

Kombucha wordt gemaakt van groene en zwarte thee. Aan dit mengsel wordt suiker toegevoegd dat gerfementeerd wordt door een levende startercultuur. Dit is een soort pannenkoek die bovenop het theewater ligt, steeds boller wordt en op een paddenstoel gaat lijken. Dit wordt ook wel SCOBY genoemd, symbolic colony of bacteria and yeast.


Views

1k+

Alles wat je nog niet wist over koffie

Alles wat je nog niet wist over koffie. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

20 SEP 2018

Koffie. Het bruine goud waar velen van ons in de vroege ochtend naar snakken. Niets is beter dan die eerste slok van je latté terwijl je aan het haasten bent voor de trein. Maar wat weten we eigenlijk van dit magische spul? Hieronder zetten we alle feitjes voor je op een rijtje.

1. Koffie wordt gezet met koffiebonen. Maar wat blijkt, koffiebonen zijn helemaal geen bonen, maar pitten van de koffiebes.

2. Deze bonen zijn groen, maar veranderen van kleur naarmate ze rijper worden. Ze gaan van groen, naar geel, naar rood.


Views

2k+

Kan een smartphone je digitale zakelijke partner zijn?

Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

In samenwerking met Huawei

18 SEP 2018

Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

Nu al in Nederland

Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


Views

4k+

Wat broodnodige uitleg over brood

Een brood. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

19 SEP 2018

Brood, wij Nederlanders eten het bijna allemaal. Het lijkt echter steeds meer aan populariteit te verliezen. Zo zou brood dikmakend zijn en draagt het niet bepaalt bij aan een afwisselend eetpatroon. Hieronder zetten we op een rijtje waarom een boterham voor ontbijt of lunch toch een goed idee is.

Allereerst natuurlijk omdat er veel vezels in brood zijn verwerkt. Het hangt wel af van wat voor soort brood je eet. Er zijn veel verschillende soorten broden. Naast het bekende wit brood en bruine brood, is er volkoren brood, maar ook zuurdesembrood. In tegenstelling tot wat je misschien dacht is bruin brood niet altijd gezonder (lees: meer vezels) dan wit brood.

Bruin en wit


Views

1k+

Nieuw: smeerbare whisky voor op brood

Whisky voor op brood! ©Firebox

Foto van 'Jelmer Visser'

12 SEP 2018

Vind jij een boterham met kaas of jam maar saai? Dan is er goed nieuws. Voor de avontuurlijk ingestelde broodliefhebber is er vanaf oktober smeerbare whisky als beleg. Het bizarre product werd opgepikt door onze Vlaamse collega's.

Marmalade

Het opmerkelijke broodbeleg is afkomstig van het bedrijf Firebox. De smeerwhisky is een marmelade gemaakt van sinaasappels en single malt whisky. Volgens informatie op de site is het de perfecte start van de dag voor een verstokte alcoholist die een glaasje 's ochtends vroeg te ver vindt gaan, maar de dag wel wil beginnen met de typerende rokerige turfachtige whiskysmaak in de mond.


Views

8k+

Chocoliefhebbers: er zijn nieuwe Tony's smaken!

Foto: Tony's Chocolonely

Foto van 'Daisy Heyer'

7 SEP 2018

We houden allemaal (tenminste bijna allemaal) van chocola en dan met name van Tony's Chocolonely met hun gekke smaakcombinaties die eigenlijk altijd lijken te werken. Lucky for us: er zijn maar liefst drie nieuwe smaken bekendgemaakt. En die lijken ons een partij lekker...

Shorty, Blondie en Cookie

Het gaat om de smaken Shorty, Blondie en Cookie. Shorty is gemaakt van romige melkchocolade, shortbread en sticky karamel.


Views

4k+

Vloggende veganisten met compassie voor vleeseters

Foto van 'Joram Bolle'

31 AUG 2018

De roep om geen vlees te eten vanwege het klimaat wordt steeds luider. Metro duikt de komende dagen in de wereld van het vlees. Vandaag het laatste deel van de serie: op pad met actievoerende veganisten.

De zon piept net boven boomtoppen uit, bij een nog vochtig landweggetje ergens op de Veluwe. Een groep van zo’n twintig man staat in de berm te wachten, met bedrukte borden, telefoons en camera’s in de aanslag. Je zou kunnen denken dat ze komen voor een popster, maar daar zijn de plek en het tijdstip wat onwaarschijnlijk voor. Nee, de groep is hier in Ermelo voor de eerste eendensave van Nederland, bij slachterij Tomassen Duck-To. Er worden acht miljoen eenden per jaar geslacht.

„Laten we ons uitspreiden over de weg”, zegt Maria du Toit (40), oprichter en voorzitter van de Nederlandse afdeling van Save Movement, een relatief nieuwe beweging van dierenrechtenactivisten die ontstond in Canada. In Nederland voert de groep sinds 2017 vreedzame acties uit, inmiddels met enige regelmaat bij zo’n twaalf slachthuizen. Een man komt vanuit het kantoor van Tomassen aangelopen: „Nog vijf minuten, dan komt de eerste truck.” Hij is ingehuurd om de actie in goede banen te leiden. Het protest vindt plaats in overleg met de slachterij. Afgesproken is dat de activisten tussen 08.00 uur en 11.00 uur ’s ochtends op de weg voor de slachterij mogen komen. Speciaal voor de groep stoppen de vrachtwagens met eenden een paar minuten.


Views

4k+

Minder belasting op water en suikervrije drankjes

Minder belasting op water en suikervrije drankjes

De hoeveelheid suiker van onder meer Coca-Cola en Red Bull. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

30 AUG 2018

Suikervrije dranken en bronwater worden goedkoper. Dat blijkt uit het nationaal preventieakkoord op het thema 'overgewicht', meldt het AD na inzage van het concept. Het kabinet gaat de verbruiksbelasting op die producten afschaffen. Dat scheelt bijna 9 cent op een liter cola light of mineraalwater.

,,De Rijksoverheid neemt zelfstandig fiscale maatregelen. Dit wordt gedaan door water(s) en suikervrije dranken vrij te stellen van verbruikersbelasting", staat in de deal. De verwachting is dat mensen dan meer gezonde producten nuttigen.

Extra belasting


Views

4k+

Nieuwe spot The Avocado Show vooral voor de locals

Foto van 'Ingelise de Vries'

29 AUG 2018

Het is ruim anderhalf jaar geleden dat er fans op de stoep sliepen in De Pijp. Daar openden Ron Simpson en Julien Zaal The Avocado Show. Vanaf dag één is het een enorm succes. Met de tweede vestiging in Amsterdam Zuid gaan ze niet voor een hype. ,,Dat is vooral een goede spot voor de locals, geen toeristentrekpleister.”

Alleen maar avocado’s

Een restaurant waar de lat opnieuw is gelegd, antwoordt Simpson als je hem vraagt wat The Avocado Show nou eigenlijk is. ,,Dat het lekker is, is even vanzelfsprekend als dat het mooi is. En alles op basis van avocado, een monorestaurantconcept. De laatste vijf jaar is dat een trend, je focust je op één ding. Denk aan kip, kreeft, de hamburger of salades. Wij hebben dat gedaan met avocado. Dat werkt in de breedte, hamburgers blijven natuurlijk hamburgers. Met avocado kunnen we echt alles, hartig en zoet, warm of koud en poke bowls tot salades of ei.”


Views

3k+

Deze superfoods zijn je geld wel waard

Foto van 'Metro'

24 AUG 2018

Boerenkool met spirulina, quinoa met gojibessen of chiazaad dat drie linksom in geitenyoghurt is geroerd. Regelmatig is er weer een nieuw wondermiddel op de markt dat alle wereldproblemen kan oplossen. Maar welke superfoods zijn je geld nou echt waard? En wanneer zijn superfoods pas superfoods?

Over het algemeen wordt aangehouden dat superfood pas super mag worden genoemd als het een hele hoge concentratie aan antioxidanten heeft. Dit stofje zorgt ervoor dat weefsel in het DNA wordt beschermd tegen vrije radicalen. Genoeg antioxidanten kúnnen op lange termijn ziektes als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen, weet het Voedingscentrum. Superfoods eten heeft volgens het Voedingscentrum geen zin, omdat je door je normale eten al genoeg antioxidanten binnenkrijgt.

Geen supplementen


Views

3k+

'Oerhollandse' snack kapsalon verovert de wereld

De geestelijk vader van de kapsalon met zijn gerecht ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

23 AUG 2018

Sommigen noemen de kapsalon het ultieme symbool van de multiculturele samenleving. Allemaal ingrediënten met verschillende herkomsten die samen in de oven worden gestopt om zo de ultieme snackervaring te bieden. En wat vinden de mensen ervan? Dat verschilt enorm. De een vindt het een verschrikkelijke combinatie en de ander zweert erbij. Er zit niet echt iets tussenin.

De kapsalon vers bereid ©ANP

Hollandse mengelmoes


Views

5k+

Oprah komt met eigen diepvriespizza's

Zouden wij ook zo blij van worden, een eigen pizzalijn! / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

22 AUG 2018

Is pizza jouw favoriete guilty pleasure, maar voel je je altijd heel erg schuldig als je er eentje naar binnen hebt gewerkt? Yes, we snappen je, maar binnenkort hoeft dat niet meer. De vrouw waar je het meest rustig van wordt in je hele leven heeft namelijk een eigen pizzacollectie die binnenkort op de markt komt: Oprah Winfrey.

Oprah werkte samen met Kraft Heinz voor haar eigen pizza's: de O, That's Good! Frozen Pizza. Dat verklapt ze aan PEOPLE in een interview dat in Amerika op vrijdag in de schappen ligt. De pizza's zijn een toevoeging aan haar voedsellijn, die ook al soep en bijgerechten omvat.

Vier smaken voor pizzalovers


Views

2k+

Professor: "Kokosolie is puur vergif en gevaarlijk!"

Kokosnootolie: superfood of superscam? ©Pexels

Foto van 'Jelmer Visser'

22 AUG 2018

Volgens sommige gezondheidsexperts is kokosolie een wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes. Het goedje zou dé remedie zijn tegen ondermeer stemmingswisselingen, futloos haar, aambeien, obesitas en een beschadigde huid. Het zorgvuldig gecreërde imago heeft echter een dreun gekregen en niet van de minste.

Harvardprofessor Karin Michels, gespecialiseerd in epidemiologie aan de faculteit voor Volksgezondheid noemt de superfood 'een van de slechtste dingen die je kan eten' en noemt de beweringen dat het goed voor je zou zijn 'puur vergif'. Zij deed deze uitspraken in tijdens een presentatie getiteld 'kokosolie en andere voedingsleugens' aan de Universiteit van Freiburg. De speech deed ze in het Duits en is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken via YouTube.


Views

7k+

Likeability of 5

Zes heerlijke vegan recepten op Plantbased Milk Day

Foto van 'Metro'

22 AUG 2018

Het is vandaag Plantbased Milk Day. Voor velen een goede reden om mee te doen met de zevendaagse challenge: een week lang dierlijke zuivel aan de kant laten staan en over te gaan op plantaardige melk, yoghurt, kaas én eieren.

De mensen die meedoen met de challenge, zijn allang niet meer de enige die koemelk en geitenkaas laten staan. In Nederland groeide de omzet in de supermarkt van plantaardige melk in 2017 met 6,6 procent. Dierlijke zuivel daalde met 1,6 procent. Blijkbaar vinden we het toch belangrijk, maar waarom eigenlijk?

Beter voor de planeet


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

2k+

‘Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater’

‘Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater’

Gratis kraanwater in restaurants: ben je voor of tegen? Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

19 AUG 2018

„Een Chardonnay, twee cola en drie kraanwater, alsjeblieft”, zeg je netjes tegen de gastvrouw van het desbetreffende restaurant waar je eet. Hoe een tevreden gevoel giert door je lijft - want, lekker uit eten met zijn allen - wordt dat plots verpest door de volgende reactie. „Sorry, maar wij schenken geen gratis kraanwater.”

Het merendeel van de Nederlanders (60 procent) is bereid voor kraanwater te betalen, als dit geld naar een goed doel gaat. Dat blijkt uit recent onderzoek van GfK onder ruim 47.000 Nederlanders. Maar liefst 94 procent van alle ondervraagden vindt dat kraanwater in een restaurant gratis moet zijn, wanneer zij ook andere consumpties bestellen.

Is kraanwater wel gratis?


Views

6k+

Til je nacho's naar een hoger level: vier tips

Til je nacho's naar een hoger level: vier tips

Nacho's. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

16 AUG 2018

Bij alleen het woord nacho's, loopt het water al uit onze mond. Waarom zou je enkel uit de zak graaien als je er ook een waar feestje van kunt maken? Vier tips om je nacho's naar een hoger level te tillen!

1. Gebruik kaas

Kaas is altijd een goed idee, maar al helemaal op je nacho's. Leg nacho's op je bord en besprenkel dit met kaas. Laat dit een paar minuten in de oven staan op 200 graden, et voilà!


Views

3k+

Vier handige tips om voedselverspilling te voorkomen

Vier handige tips om voedselverspilling te voorkomen

Vier handige tips om voedselverspilling te voorkomen. Foto ter illustratie: Pexels

Foto van 'metronieuws'

15 AUG 2018

Misschien let je er al op, misschien houd ben je er totaal niet mee bezig: het is hoe dan ook belangrijk om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Maar hoe doe je dit nou zonder er al te veel bij na te denken?

1. Kliekjesdag

Stel één standaarddag in als 'kliekjesdag'. Bijvoorbeeld de donderdag: alles wat je van maandag tot en met woensdag hebt gekookt en over is, kun je (eventueel met het hele huis) oppeuzelen. Je zult zien dat je meer dan genoeg hebt!


Views

1k+

Starbucks komt met proteïnedrankjes

Hier nog een foto van een frappuccino, straks een foto van je proteïnedrankje bij Starbucks. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

14 AUG 2018

Proteïne is hip en dat hebben ze bij Starbucks ook door. De koffieketen heeft namelijk twee gloednieuwe drankjes geïntroduceerd, boordevol proteïne. Voor de mensen die niet graag ontbijten met vast voedsel.

Het gaat hier wel om koude drankjes met twee smaken: almond en cacao. De drankjes zijn gemaakt met melk en plant-proteïne, een bananen/dadel fruitmix voor de zoetheid en amandelmelk en amandelboter of kokosmelk en cacaopoeder.

veel suiker


Views

2k+

Droge ogen? Bestel dan sushi!

Droge ogen? Bestel dan sushi!

Droge ogen? Bestel dan sushi! Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

11 AUG 2018

Merk je dat je steeds vaker last hebt van droge ogen? Geen zorgen, er is een altijd heerlijke oplossing: bestel wat vaker sushi.

Omega-3

Volgens onderzoekers van de Hokkaido Universiteit in Japan helpt het om chiazaden en vette vis te eten, schrijft het AD. De hoofdingrediënten van je lievelingseten! Het omega-3, wat veel aanwezig is bij vis, is namelijk goed voor de conditie van je ogen.


Views

3k+