Likeability of 5

Dit biertje vergroot de kans op 'man boobs'

Speciaalbier is niet alleen lekker, het kan ook leiden tot mannenborsten... ai. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

7 SEP 2017

Dat je van een biertje te veel last kan krijgen van een bierbuikje is ons algemeen bekend, maar dat je liefde voor pils ook kan zorgen voor andere groeiende lichaamsdelen… dat wisten we nog niet.

Het extra bittere biertje India Pale Ale (beter bekend als IPA) kan er namelijk voor zorgen dat je zogenaamde ‘man boobs’ (oftwel gynaecomastie) krijgt. Althans, dat meldt Indepent. En laat dat nou net iets zijn wat het gros van de mannen absoluut niet ambieert.

Oestrogeen

Ongeveer de helft van de mannen krijgt in zijn leven last van ‘man boobs’. Dat is afhankelijk van je hormonen, maar ook van je manier van leven. En daar komt de IPA om de hoek komt kijken.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Het biertje bevat namelijk een bepaald soort oestrogeen dat van nature uit planten komt. Deze oestrogenen zijn onder andere van dienst bij een goede nachtrust en kunnen ervoor zorgen dat vrouwen makkelijker hun menopauze beleven. Het goedje helpt echter ook mee aan het vormen van ‘man boobs’ en zorgt er tevens voor dat je ‘hem’ bij het vrijen niet meer omhoog kunt krijgen; een veelvoorkomende klacht bij mannen die (te) veel hebben gedronken.

Speciaalbiertjes

Weten we dit nu pas voor het eerst? Nee joh! In 1998 schreef Stephen Harrod Buhner als een boek Sacred and Herbal Healing Beers, waarin te lezen was dat IPA’s kunnen leiden tot mannenborsten.

Nu speciaalbiertjes dus zo hip zijn, kan het dus heel goed zijn dat we binnenkort steeds meer mannen met borsten tegenkomen. Een tegenmiddel is er echter ook: trainen, want hoe dikker je bent, hoe meer oestrogeen je aanmaakt en trainen zorgt er juist voor dat je testosteron aanmaakt.

Daarnaast helpt het natuurlijk gewoon om je alcoholinname te beperken en zouden groenten als spinazie, broccoli en spruiten ervoor zorgen dat de ‘man boobs’ zich niet goed kunnen ontwikkelen. Of misschien moeten de mannen het in het vervolg gewoon bij een doodnormaal Heinekenbiertje houden?


like
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avatar

Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Bestel vanaf nu je pizza aan de gate op Schiphol

Bestel vanaf nu je pizza aan de gate op Schiphol

Het eten wordt lopend of per step gebracht. Foto: Schiphol.

Foto van 'Amarins de Boer'

54 MIN

Een pizzaatje of sushi bestellen en binnen een kwartier laten bezorgen aan de gate, het kan vanaf nu op Schiphol. Het draait nu nog om een pilot, die bij succes wordt uitgebreid.

De luchthaven slaat hiervoor de handen ineen met cateraar HMSHost en maaltijdbezorger Deliveroo. De pilot is dinsdag gestart voor passagiers op de E-pier, die vooral wordt gebruikt voor vluchten buiten Europa. In maart komt daar de D-pier bij.

Bestellen via de app of site

Gerechten kunnen besteld worden met de app of via de website van Deliveroo. De maaltijden worden bereid door de restaurants achter de douane zoals The Grill en The Oven en de Streed Food Market die onder cateraar HMSHost International vallen.

Er wordt 2,50 euro voor de bezorging gerekend, maar dan heb je je bestelling wel binnen een kwartier. Handig als je lange rijen wilt vermijden.

Bestel vanaf nu je pizza aan de gate op Schiphol

Het eten heb je binnen een kwartier. Foto: Schiphol.

De service is dagelijks tussen 07.00 en 20.30 uur beschikbaar. De proef loopt in eerste instantie tot en met eind maart, daarna volgt een evaluatie. Schiphol is de eerste luchthaven in Europa die experimenteert met bezorging bij de passagier.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

1

Tosti’s: ben jij 'team ketchup' of 'team curry'?

Tosti’s: ben jij 'team ketchup' of 'team curry'?

Foto van 'Leonie ter Veld'

1 UUR

In mijn tiende en laatste artikel voor Metro kan ik het natuurlijk over niets anders dan tosti’s hebben. Ergens in 2016 heb ik mezelf bekroond tot Tostikoningin van Nederland (niemand droeg die titel, dus ik nam hem maar), tattoeëerde ik een tosti op mijn pols (ja echt) en eind 2017 lanceerde ik een kookboek met 56 TOFFE TOSTI’S. En hoewel het jaar 2017 werd uitgeroepen tot het jaar van de tosti (door wie vraag je je af, maar niemand weet het antwoord), kunnen we in 2018 nog steeds geen genoeg krijgen van het simpele gerecht. Vandaag praat ik je bij over waarom tosti’s ook dit jaar weer razend populair zijn.

Nationale tostidag

Bij een populaire maaltijd hoort een nationale feestdag. Wist je dat we afgelopen 8 februari voor het eerst in de geschiedenis Nationale Tostidag hebben beleefd? Ja ja. Het bekendste ketchupmerk van Nederland vond het de bedoeling dat er minstens één dag in het jaar werd uitgeroepen tot dag van de tosti. En daar kan ik het alleen maar roerend mee eens zijn. Bovendien; als een van de bekendste ketchupmerken een speciale dag uitroept in het teken van de tosti, dan moet het wel een populair ding zijn. Toch?

Praat mee!

Dat doet me trouwens denken aan de vraag: ben jij #TEAMKETCHUP of #TEAMCURRY? Praat mee op de Facebookpagina van Metronieuws.nl.

Tosti’s in de supermarkt

Ken jij iemand in je omgeving die níet van tosti’s houdt? Waarschijnlijk niet. Dat tosti’s fantastisch zijn, vinden ook de Spijsbereiders. Vanaf 21 februari ligt hun fantosti – een diepvriestosti in drie verschillende smaken – in het vriesvak van Albert Heijn. Náást de altijd klassieke Vlamtosti, die al járen niet uit het vriesvak (en de voetbalkantine) weg te denken is.

TOFFE TOSTI’S

Over de Vlamtosti gesproken; wist je dat ik een boek schreef met daarin 56 toffe tosti-recepten? Mijn versie van de Vlamtosti vind je in het hoofdstuk ‘klassieke tosti’s’, maar in TOFFE TOSTI’S vind je nog veel meer toffe tosti-recepten. Wat dacht je van de frikandel speciaaltosti, een vierkazentosti, tosti vruchtenhagel, een tosti truffelmayo of de klassieke tuna melt? Voor iedereen die gek is op tosti’s een must have. Zeg ik ongegeneerd als auteur van dit boek, haha. Maar echt.

Tostibars zijn ongekend populair
Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Goed nieuws: de tostibars poppen ook in 2018 uit de grond. Tussen 2015 en 2017 openden er al zo’n twintig nieuwe tostibars in Nederland en ik voorspel dat dat er in 2018 alleen maar meer worden. Zo opende er onlangs in onze hoofdstad nog de nieuwe tostibar Toast it. Praktisch op het Leidseplein kun je tot diep in de nacht genieten van je favoriete lunchgerecht, katermaal, of bodem voor een flinke nacht stappen. Ik weet niet hoor, maar dat is toch fantostisch nieuws?!

Oh en om het fabeltje nu voor eens en altijd uit de wereld te helpen: een tosti met gesmolten kaas bevat níet meer caloriën dan een boterham met kaas. Het verschil waarom een tosti tóch vaak meer als dikmaker wordt beschouwd, is omdat je ‘m vrijwel altijd met saus eet. En dat is natuurlijk minder gezond dan die kale boterham met kaas ;-).

Van nationale feestdag tot perfecte snack tijdens het stappen in Amsterdam en van tostikookboek tot tosti’s in het vriesvak van de supermarkt; ook in 2018 omarmen we de tosti. En als het aan mij ligt waait de tosti-trend nog lang niet over; ik zit boordevol toffe tostiplannen die waarschijnlijk dit (voor)jaar werkelijkheid worden. Meer over weten? Houd mijn website gewoonwateenstudentjesavondseet.nl in de gaten. Let’s tosti!

Wat mij betreft mist er in dit rijtje tostitrends alleen nog één ding… Een tostifestival! Festivaldirecteuren en horecaondernemers; lezen jullie mee?


Views

4

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Gestoomde runderrib

Recept: Gestoomde runderrib

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

Splits het ei. Klop de dooier met de mosterd, de kwark en de in stukjes geknipte dragon. Klop het eiwit stijf en schep het voorzichtig door het kwarkmengsel. Kook het ribstuk exact 15 minuten in een stoompan. Snijd het in plakken, strooi er zout en peper op en dien het op met de saus

Voorbereiding: 15 minuten

Kooktijd: 15 minuten

586 kilocalorieën per persoon

  • 1 bosje dragon
  • 1 (niet te vet) ribstuk van het rund
  • 1 ei
  • Mosterd
  • 120 gram roomkwark

Uit: Het allermakkelijkste kookboek ter wereld light


Views

0

Ikea komt met veganistische hotdog

De veganistische hotdog ligt in augustus bij Ikea's in Europa. Beeld: Instagram/@ikeafoodservices

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 09:59

Zweedse balletjes, hotdogs en áltijd nog wat onderdelen over zijn waarschijnlijk je eerste associaties bij Ikea. Maar Ikea is meer dan dat, hoopt het woonwarenhuis te bewijzen. Ze komen namelijk met een heuse veganistische hotdog!

Nieuwe hotdog

Goed nieuws voor al je vrienden die geen vlees eten maar wél graag een hapje met je willen eten in het blauw-gele gebouw. Ikea maakte het nieuwe gerecht onlangs bekend via Instagram. Voorlopig moet je nog naar Malmö in Zweden om de nieuwe hotdog te proeven. Als je nog even geduld hebt, kun je ook wachten tot augustus. Dan is de hotdog overal in Europa te krijgen.

De woonwinkel roept mensen op om ‘m te proberen en te laten weten wat men ervan vindt. Er kan namelijk nog wat aan gesleuteld worden, in augustus komt de definitieve hotdog pas op de markt. Ook laten ze weten dat de vegan hotdog onderdeel is van nieuwe ambities: meer plantaardige ingrediënten gebruiken in het foodassortiment.

Iets meer veganistisch

Geen zin om helemaal vegan te gaan maar wil je wel hier en daar wat kleine dingen veranderen? Het is een stuk makkelijker dan het lijkt. Je kunt bijvoorbeeld je eigen slagroom kloppen met dierloos room. Bij de slagroom in het koelvak vind je room waar geen dierlijke melk voor is gebruikt. Bijkomend voordeeltje: vaak is room dat niet van dieren komt een stuk minder vet. Hoewel dat uiteindelijk natuurlijk niet zoveel uitmaakt als je slagroom opklopt met suiker…

Lekker vegan bakken

Bak je graag zelf en kunnen je vegan vrienden je overheerlijke taarten en cakes nooit mee eten? Ook dat is vrij makkelijk op te lossen. Ei kun je vervangen met speciale eiervervangers. Maar veel makkelijker is een banaan prakken. Aan een half banaantje heb je genoeg om een heel ei te vervangen. Nog chiazaad uit je superfood-fase in de kast? Drie eetlepels water en een eetlepel chiazaad vervangen ook precies een eitje. Wie het liever hartig en vullend houdt, kan voor bijvoorbeeld een quiche of hartige taart tofu gebruiken. Vijftig gram tofu vervangt één eitje. Even pureren en op smaak brengen en het gevoel is hetzelfde als een eierquiche!

Melk vervang je in je zoete baksels makkelijk met plantaardige melk. Zowel in het koelschap als bij de houdbare melk kun je talloze varianten vinden. Wil je ook nog een beetje op je gezondheid letten? Zorg dan dat je de ongezoete variant neemt. Eetsmakelijk!


Views

17

Recept: Bloemkoolsoep met oosterse kruiden

Recept: Bloemkoolsoep met oosterse kruiden

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de gemberwortel en snijd in kleine stukjes. Was het pepertje, verwijder de zaadjes en snijd in kleine stukjes. Stamp komijn-, mosterd- en korianderzaad fijn in de vijzel. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snijd de bloemkool in roosjes en was ze. Verwarm in een grote pan de kokosolie en fruit de ui, knofl ook, gember en de rode peper circa 3 minuten. Voeg de specerijen uit de vijzel en de kurkuma toe en bak 1 minuut mee. Voeg de stukken aardappel en bloemkool toe en bak circa 2 minuten mee. Haal een paar bloemkoolroosjes uit de pan en houd apart.

Verwarm intussen de bouillon. Doe de bouillon erbij en laat de soep circa 20 minuten koken. Pureer de soep met de staafmixer. Zet op laag vuur en roer er de kokosroom door. Laat de soep nu niet meer koken. Voeg naar smaak zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Verdeel de bloemkoolsoep over vier borden en garneer met de achtergehouden bloemkoolroosjes (maak ze zo nodig kleiner) en koriander.

4 personen | 40 minuten | lunch of voorgerecht |

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 centimeter gemberwortel
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel zwart mosterdzaad
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 1 grote aardappel
  • 1 kleine bloemkool (schoon ca. 600 g)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 liter groentebouillon
  • 150 milliliter kokosroom
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Handje koriander, fijngeknipt

Uit: Natuurlijk! Zonder suiker kookboek


Views

27

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Kokospudding met gegrilde nectarines

Recept: Kokospudding met gegrilde nectarines

Foto van 'metronieuws'

16 FEB 2018

Kokospudding met gegrilde nectarines

Pudding voor het ontbijt? Natuurlijk! Dat kan als je de pudding maakt van havermout en ongezoete, vezelrijke kokos, samen een nacht geweekt tot je een romig papje hebt. Kokosolie is een goede bron van antioxidanten. Gebruik biologische, ongeraffineerde, koudgeperste kokosolie uit de

Natuurvoedingswinkel (of supermarkt). Voor 2 personen

  • 60 gram havervlokken (niet snelkokend)
  • 30 gram ongezoete geschaafde kokos
  • 375 milliliter water
  • 250 milliliter ongezoete amandelmelk (zie recept, blz. 315)
  • 1/8 theelepel kaneel
  • Een mespunt zeezout
  • 2 theelepel biologische, ongeraffineerde kokosolie
  • 2 nectarines, ontpit en in partjes
  • 1 eetlepels pure ahornsiroop, plus extra om te serveren (optioneel)
  • 20 gram ongezoete grote kokosvlokken, geroosterd

Meng de havervlokken met de geschaafde kokos in een kom met het water. Dek af en zet een nacht in de koelkast. Schep het havervlokmengsel in een middelgrote steelpan. Doe de amandelmelk, kaneel en het zeezout erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer 12 minuten afgedekt sudderen tot een romig mengsel. Haal de pan van het vuur, roer door en dek af om warm te houden.

Verhit de kokosolie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de nectarines in de pan en bak ze in 1-2 minuten al roerend goudbruin. Roer de ahornsiroop erdoor. Verdeel de havervlokken over twee kommen en garneer met nectarines en kokosvlokken. Besprenkel eventueel met extra ahornsiroop.

Veganistisch – Zuivelvrij

Uit: Frisse start


Views

63

We moeten meer fruit eten en wel hierom
Likeability of 5

We moeten meer fruit eten en wel hierom

Kom jij aan twee stuks fruit per dag? Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

16 FEB 2018

Ben je flink grieperig en kun je wel een oppepper gebruiken? Eet dan eens een extra stuk fruit. Men zegt niet voor niets: An apple a day, keeps the doctor away. En toch, ondanks dat we allemaal wel weten dat we per dag minimaal twee stuks fruit moeten eten, lukt dit veel mensen nog niet. Waarom is het belangrijk dit wel te doen?

Gezond eetpatroon

Groenten en fruit zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. Toch eten we volgens onderzoek slechts 113 gram fruit per dag, wat te weinig is. En om maar even met de deur in huis te vallen, diëtiste Patricia Ploeger van GezondaanBod pleit zelfs voor drie stuks fruit per dag: „Liever meer fruit dan zoete koek of chocolade. Dan bespaar je zo een paar honderd calorieën en het is beter voor je gezondheid.”

Het ene fruit is het andere niet. Maar om je uit je droom te helpen wanneer je niet genoeg fruit eet: er is niet één soort dat alle vitamines bevat. "Je kunt eigenlijk alle soorten fruit wel gebruiken”, aldus Ploeger. „Dus varieer vooral lekker zodat je al het goede van fruit binnenkrijgt.”

Waarvoor eten we welk fruit?

„Fruit bevat weinig calorieën en levert veel voedingsstoffen, zoals voedingsvezels en vitamine C. Daarnaast beschermt fruit je tegen ziekten. Voldoende fruit zorgt voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darm- en longkanker”, aldus Ploeger. Maar welke vitamines zitten er nou in welk soort fruit?

Vitamine C
Sport je minimaal drie keer per week? Dan wordt geadviseerd om, naast je gewone voeding, dagelijks 200 milligram vitamine C binnen te krijgen. Circa zestien procent van de vitamine C die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, hierbij kun je het best een citrusfruit of kiwi eten.

Kalium
Kalium helpt je bloeddruk verlagen en is essentieel voor je spieren. Je staat er niet misschien niet bij stil, maar je gebruikt je spieren de hele dag door. Niet alleen bij het traplopen, maar ook bij de kleinste dingen, zoals het knipperen van je ogen. Ongeveer zeven procent van de kalium die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, daarnaast haal je kalium vooral uit groente, aardappelen en vis.

Foliumzuur
Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen. Foliumzuur is essentieel voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem, daarnaast speelt het een belangrijke rol voor zwangere vrouwen. Circa zes procent van de foliumzuur die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, vooral sinaasappels en aardbeien zijn rijke bronnen.

Voedingsvezels
Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde bloeddruk en stoelgang, en helpen om je verzadigd te voelen (en dus snoepen tegen te gaan). Ongeveer elf procent van de voedingsvezels die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, groene kiwi is hier zeer rijk aan, daarnaast haal je je vezels uit groente en volkorenproducten.

We moeten meer fruit eten en wel hierom

Voedingsstoffen per fruitsoort. Foto: Gezond

Welk fruitsoort kunnen we dan het beste eten?

„De kracht zit hem natuurlijk in variatie en combinatie", zegt Ploeger. Maar hoe weet je dan wat slim is om te eten? Volgens Ploeger is het verstandig uit de volgende vier soorten fruit te kiezen. Groene kiwi voor vitamine C, kalium en vezels. Banaan voor kalium. Aardbeien voor foliumzuur en een sinaasappel voor foliumzuur.

En vind je het lastig meer fruit te eten? Verleid jezelf dan met een volle fruitschaal: zet deze te allen tijde in het zicht en binnen handbereik. Neem ook standaard 1 of 2 stuks fruit mee voor onderweg. En als het hierna nog steeds niet lukt, introduceer dan eens 'filefruit', 'verdeelfruit' of 'vergaderfruit'. Een extra stuk fruit eten is dan appeltje-eitje!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likedislike
user_d12afae770fdac3a81aeba0c620995f4e4562aff_avataruser_06e74ffe26e9856438df2a63280c9eadf58ab299_avatar

Views

200+