Aldi lanceert wijn die veel minder calorieën bevat

Ligt deze light wijn straks ook hier in de winkel?

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

13 AUG 2017

Aldi is goed bezig. Naast het bericht dat de supermarktketen de plastic tas in de ban doet, is er nog meer goed nieuws: ze komen met wijn die goed is voor de lijn en waardoor je de dag erna net was frisser opstaat.

Oke, goed voor de lijn is misschien overdreven. Maar vriendelijker in ieder geval wel. De wijnen van de Featherweight-lijn bevatten een stuk minder calorieën dan de doorsnee wijn. Het alcoholpercentage ligt op 5,5 procent en per glas krijg je maar 52 tot 59 calorieën binnen.

Vier soorten

Normaal gesproken bevat een glas wijn ruim 100 calorieën met een alcoholpercentage van 12 procent. De Featherweight-wijn komt met vier varianten. Twee wijnen van witte druiven: de Sauvignon Blanc en de Pinot Grigio, een Zinfandel Rose en een Merlot.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Natuurlijk zijn we heel erg benieuwd of de wijn ook een beetje te drinken is. Maar we hebben goede hoop. Niet al te lang geleden de Exquisite Collection Côtes De Provence 2016 van de Aldi werd uitgeroepen tot een van de beste wijnen ter wereld.

Nu wil je waarschijnlijk ook graag weten wat zo’n wijntje kost: 2,99 pond. Een schijntje dus. Op dit moment is de wijn alleen beschikbaar in Groot-Brittannië, maar we hopen natuurlijk vurig dat we binnenkort een wijnproeverij met deze gloednieuwe Aldiwijn kunnen doen.


Views

8

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Bloemkoolsoep met oosterse kruiden

Recept: Bloemkoolsoep met oosterse kruiden

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 17:00

Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de gemberwortel en snijd in kleine stukjes. Was het pepertje, verwijder de zaadjes en snijd in kleine stukjes. Stamp komijn-, mosterd- en korianderzaad fijn in de vijzel. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snijd de bloemkool in roosjes en was ze. Verwarm in een grote pan de kokosolie en fruit de ui, knofl ook, gember en de rode peper circa 3 minuten. Voeg de specerijen uit de vijzel en de kurkuma toe en bak 1 minuut mee. Voeg de stukken aardappel en bloemkool toe en bak circa 2 minuten mee. Haal een paar bloemkoolroosjes uit de pan en houd apart.

Verwarm intussen de bouillon. Doe de bouillon erbij en laat de soep circa 20 minuten koken. Pureer de soep met de staafmixer. Zet op laag vuur en roer er de kokosroom door. Laat de soep nu niet meer koken. Voeg naar smaak zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Verdeel de bloemkoolsoep over vier borden en garneer met de achtergehouden bloemkoolroosjes (maak ze zo nodig kleiner) en koriander.

4 personen | 40 minuten | lunch of voorgerecht |

 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 centimeter gemberwortel
 • 1 rode peper
 • 1 theelepel komijnzaad
 • 1 theelepel zwart mosterdzaad
 • 2 theelepels korianderzaad
 • 1 grote aardappel
 • 1 kleine bloemkool (schoon ca. 600 g)
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 2 theelepels kurkuma
 • 1 liter groentebouillon
 • 150 milliliter kokosroom
 • Zeezout en versgemalen zwarte peper
 • Handje koriander, fijngeknipt

Uit: Natuurlijk! Zonder suiker kookboek


Views

15

Recept: Kokospudding met gegrilde nectarines

Recept: Kokospudding met gegrilde nectarines

Foto van 'metronieuws'

16 FEB 2018

Kokospudding met gegrilde nectarines

Pudding voor het ontbijt? Natuurlijk! Dat kan als je de pudding maakt van havermout en ongezoete, vezelrijke kokos, samen een nacht geweekt tot je een romig papje hebt. Kokosolie is een goede bron van antioxidanten. Gebruik biologische, ongeraffineerde, koudgeperste kokosolie uit de

Natuurvoedingswinkel (of supermarkt). Voor 2 personen

 • 60 gram havervlokken (niet snelkokend)
 • 30 gram ongezoete geschaafde kokos
 • 375 milliliter water
 • 250 milliliter ongezoete amandelmelk (zie recept, blz. 315)
 • 1/8 theelepel kaneel
 • Een mespunt zeezout
 • 2 theelepel biologische, ongeraffineerde kokosolie
 • 2 nectarines, ontpit en in partjes
 • 1 eetlepels pure ahornsiroop, plus extra om te serveren (optioneel)
 • 20 gram ongezoete grote kokosvlokken, geroosterd

Meng de havervlokken met de geschaafde kokos in een kom met het water. Dek af en zet een nacht in de koelkast. Schep het havervlokmengsel in een middelgrote steelpan. Doe de amandelmelk, kaneel en het zeezout erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer 12 minuten afgedekt sudderen tot een romig mengsel. Haal de pan van het vuur, roer door en dek af om warm te houden.

Verhit de kokosolie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de nectarines in de pan en bak ze in 1-2 minuten al roerend goudbruin. Roer de ahornsiroop erdoor. Verdeel de havervlokken over twee kommen en garneer met nectarines en kokosvlokken. Besprenkel eventueel met extra ahornsiroop.

Veganistisch – Zuivelvrij

Uit: Frisse start


Views

57

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
We moeten meer fruit eten en wel hierom
Likeability of 5

We moeten meer fruit eten en wel hierom

Kom jij aan twee stuks fruit per dag? Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

16 FEB 2018

Ben je flink grieperig en kun je wel een oppepper gebruiken? Eet dan eens een extra stuk fruit. Men zegt niet voor niets: An apple a day, keeps the doctor away. En toch, ondanks dat we allemaal wel weten dat we per dag minimaal twee stuks fruit moeten eten, lukt dit veel mensen nog niet. Waarom is het belangrijk dit wel te doen?

Gezond eetpatroon

Groenten en fruit zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. Toch eten we volgens onderzoek slechts 113 gram fruit per dag, wat te weinig is. En om maar even met de deur in huis te vallen, diëtiste Patricia Ploeger van GezondaanBod pleit zelfs voor drie stuks fruit per dag: „Liever meer fruit dan zoete koek of chocolade. Dan bespaar je zo een paar honderd calorieën en het is beter voor je gezondheid.”

Het ene fruit is het andere niet. Maar om je uit je droom te helpen wanneer je niet genoeg fruit eet: er is niet één soort dat alle vitamines bevat. "Je kunt eigenlijk alle soorten fruit wel gebruiken”, aldus Ploeger. „Dus varieer vooral lekker zodat je al het goede van fruit binnenkrijgt.”

Waarvoor eten we welk fruit?

„Fruit bevat weinig calorieën en levert veel voedingsstoffen, zoals voedingsvezels en vitamine C. Daarnaast beschermt fruit je tegen ziekten. Voldoende fruit zorgt voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darm- en longkanker”, aldus Ploeger. Maar welke vitamines zitten er nou in welk soort fruit?

Vitamine C
Sport je minimaal drie keer per week? Dan wordt geadviseerd om, naast je gewone voeding, dagelijks 200 milligram vitamine C binnen te krijgen. Circa zestien procent van de vitamine C die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, hierbij kun je het best een citrusfruit of kiwi eten.

Kalium
Kalium helpt je bloeddruk verlagen en is essentieel voor je spieren. Je staat er niet misschien niet bij stil, maar je gebruikt je spieren de hele dag door. Niet alleen bij het traplopen, maar ook bij de kleinste dingen, zoals het knipperen van je ogen. Ongeveer zeven procent van de kalium die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, daarnaast haal je kalium vooral uit groente, aardappelen en vis.

Foliumzuur
Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen. Foliumzuur is essentieel voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem, daarnaast speelt het een belangrijke rol voor zwangere vrouwen. Circa zes procent van de foliumzuur die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, vooral sinaasappels en aardbeien zijn rijke bronnen.

Voedingsvezels
Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde bloeddruk en stoelgang, en helpen om je verzadigd te voelen (en dus snoepen tegen te gaan). Ongeveer elf procent van de voedingsvezels die je binnenkrijgt is afkomstig uit fruit, groene kiwi is hier zeer rijk aan, daarnaast haal je je vezels uit groente en volkorenproducten.

We moeten meer fruit eten en wel hierom

Voedingsstoffen per fruitsoort. Foto: Gezond

Welk fruitsoort kunnen we dan het beste eten?

„De kracht zit hem natuurlijk in variatie en combinatie", zegt Ploeger. Maar hoe weet je dan wat slim is om te eten? Volgens Ploeger is het verstandig uit de volgende vier soorten fruit te kiezen. Groene kiwi voor vitamine C, kalium en vezels. Banaan voor kalium. Aardbeien voor foliumzuur en een sinaasappel voor foliumzuur.

En vind je het lastig meer fruit te eten? Verleid jezelf dan met een volle fruitschaal: zet deze te allen tijde in het zicht en binnen handbereik. Neem ook standaard 1 of 2 stuks fruit mee voor onderweg. En als het hierna nog steeds niet lukt, introduceer dan eens 'filefruit', 'verdeelfruit' of 'vergaderfruit'. Een extra stuk fruit eten is dan appeltje-eitje!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likedislike
user_d12afae770fdac3a81aeba0c620995f4e4562aff_avataruser_06e74ffe26e9856438df2a63280c9eadf58ab299_avatar

Views

100+

Recept: Yoghurtmascarponetaart met pistachenoten
Likeability of 5

Recept: Yoghurtmascarponetaart met pistachenoten

Foto van 'metronieuws'

15 FEB 2018

Yoghurtmascarponetaart met pistachenoten

Voor de bodem

 • 180 gram speltbiscuit
 • 100 gram biologische roomboter of ghee

Voor de vulling

 • 4 blaadjes gelatine
 • Rasp en sap (ca. 50 milliliter) van 1 biologische sinaasappel
 • 2 eetlepels rijststroop
 • 500 gram mascarpone
 • 600 gram dikke Turkse yoghurt
 • 40 druppels stevia
 • 2 theelepel oranjebloesemwater
 • 40 gram ongezouten, ongebrande pistachenoten, gepeld
 • Scheutje ahornsiroop of rijststroop

Verder nodig

 • Springvorm van 26 cm Ø 1 taart voor 10-12 personen | 25 minuten + 1 nacht opstijven 

Maak de speltbiscuit fi jn in een keukenmachine of door op hetdichte pak met een deegroller te slaan. Smelt de boter en kneed de kruimels er goed door. Vet de springvorm goed in (ook de zijkanten) en bekleed met bakpapier. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem en druk met een vochtige lepel goed aan. Zet de bodem koel weg. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm in een steelpan het sinaasappelsap. Los de rijststroop erin op. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het sap. Neem de pan van het vuur.

Klop de mascarpone en de yoghurt met rijststroop en de stevia tot een glad geheel. Roer het gelatine-sapmengsel, de sinaasappelrasp en het oranjebloesemwater erdoor. Verdeel het mascarponemengsel over de deegbodem, dek de springvorm af met plasticfolie en zet de taart een nacht in de koelkast.

Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan en hak ze grof. Besprenkel de taart naar smaak met wat ahornsiroop en garneer met de pistachenootjes.

Uit: Natuurlijk! Zonder suiker kookboek


love
user_a8f6be492f2f9164db742086685af1b2042a4df6_avatar

Views

47

Recept: Rijst met zalm, avocado en geroosterde nori

Recept: Rijst met zalm, avocado en geroosterde nori

Foto van 'metronieuws'

14 FEB 2018

Rijst met zalm, avocado en geroosterde nori

In plaats van bestellen kun je ook zelf een lekker Japans gerechtje maken. Serveer er extra geroosterde norivellen bij als eiwitrijke snack. Voor 4 personen

 • 625 milliliter water
 • Zeezout
 • 225 gram bruine kortkorrelrijst
 • 1 theelepel koolzaadolie
 • 4 zalmmoten geschikt voor sushi (elk ongeveer 110 gram en 2,5 centimeter dik)
 • 2 norivellen
 • 3 eetlepels vers citroensap
 • 3 eetlepels natriumarme sojasaus
 • 1½ theelepel hete chilisaus
 • 1 avocado, gehalveerd, ontpit, geschild en in plakjes
 • 1 komkommer, in de lengte gehalveerd en daarna in schuine plakken gesneden
 • Handvol koriander
 • 1 kleine Thaise chilipeper, in ringen, om te garneren (optioneel)

Breng het water met zeezout en de rijst aan de kook in een steelpan. Zet het vuur laag en laat ongeveer 40-50 minuten met het deksel op de pan sudderen tot de korrels zacht zijn en het water is geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur. Laat 10 minuten staan en roer los met een vork.

Verhit de koolzaadolie in een antiaanbakpan op hoog vuur. Dep de zalmmoten droog. Bak de vis 1½ tot 2 minuten, zodat de buitenkant goudbruin is, maar de binnenkant nog rauw. Laat even afkoelen.

Rooster intussen de norivellen door ze een voor een met een tang in de vlam van het fornuis te houden tot ze beginnen te rafelen en de geur vrijkomt.

Meng in een kom het citroensap, de sojasaus en de chilisaus. Verdeel de rijst over vier borden en giet de helft van de saus erover. Schik de avocado en komkommer op de rijst. Trek de zalm in stukjes en verdeel over de borden. Besprenkel met de overgebleven saus en bestrooi met koriander en chilipeper, indien gewenst. Breek de nori in stukken en serveer erbij.

Zuivelvrij – Notenvrij – Glutenvrij

Uit: Frisse start


Views

69

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Valentijnsdag: recepten om je date mee in te palmen

Camera videoValentijnsdag: recepten om je date mee in te palmen

Foto van 'Leonie ter Veld'

13 FEB 2018

Love is in the air! Noem mij een idioot, maar ik ben dol op Valentijnsdag. Hoe vet is het dat er een speciale dag is waarop we de liefde vieren? I’m loving it. En hoewel je mij helemaal kunt inpalmen met een romantisch diner bij McD, ga ik je toch inspireren om zelf de keuken in te duiken voor je lover of lover to be. Liefde gaat tenslotte door de maag en als men dat al jaren zegt, dan zal het wel zo zijn, toch? ;-). Klaar voor lekkere, makkkelijke en snelle maaltijden die heel ingewikkeld ogen maar eigenlijk zo op tafel staan? Let’s Valentine!

Altijd favoriet: kip in bladerdeeg

We beginnen met mijn all time favourite: kip in bladerdeeg. Jarenlang is dit mijn signature dish geweest op gewoonwateenstudentjesavondseet.nl. Dit is tevens het meest nagemaakte recept van mijn blog, ja ja! Bij kip in bladerdeeg vul je een stukje rauwe kipfilet met kruidenroomkaas en een zongedroogd tomaatje, de kipfilet vouw je vervolgens dicht en je pakt ‘m in in een velletje bladerdeeg. Deze kippenbol zet je ongeveer 25 minuten in de oven en klaar is je maal. Het ziet er best wel tof uit; alsof iemand met verstand van koken echt iets heel ingewikkelds klaar heeft gemaakt. Maar zoals je net kon lezen is het heel erg makkelijk klaar te maken en ook nog eens súper lekker. Een succesnummer!

Nog makkelijker: zalm in bladerdeeg
Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Dan kun je ook gaan voor de variant ‘zalm in bladerdeeg’. Het idee is hetzelfde; smeer een zalmfilet in met kruidenroomkaas, vouw er een velletje bladerdeeg omheen en bak deze in 20 minuten af in de oven. Zalm is makkelijker dan kipfilet omdat het minder belangrijk is dat de zalm helemaal doorbakken is. Van rauwe kipfilet wordt je date natuurlijk niet echt blij.

Pangasius met een pijnboompittenprutje
Ook een klassieker in mijn studentenkeukentje was jarenlang de pangasius met pijnboompittenprutje. Wederom een maaltijd die er indrukwekkend uitziet, maar zo klaargemaakt is. Je neemt een pangasiusfilet en bakt die in de oven af met een dakje van pijnboompitten. De pijnboompitten meng je met knoflook (niet te veel, om duidelijke redenen), basilicum, Italiaanse kruiden, olijfolie en peper en zout. Dit hak je tot een prutje en die verdeel je over de vis. Bak het geheel een minuut of 20 af in de oven en serveer het op een bedje van rauwe tomaatjes met wat verse basilicum. Mmm!

Je vega optie: pasta met muntpesto en geitenkaas

Natuurlijk kan na mijn stuk in Metro van vorige week een vegetarisch gerecht niet ontbreken in dit lijstje. En dan kom ik toch weer op de oude vertrouwde pasta pesto. Maar! Vandaag ga je een originele variant maken; je gaat aan je date laten zien dat je écht moeite hebt gedaan. Hoewel, kun je 10 minuten in de keuken staan ook als moeite zien? Hoe dan ook: je maakt vandaag je pesto van muntbladeren, in plaats van basilicum of de klassieke pesto uit een potje. Hoe? Meng ongeveer 15 gram muntbladeren met 2 eetlepels pijnboompitten, een scheut olijfolie en 2 eetlepels Parmezaanse kaas en mix het met een staafmixer tot een mooie pesto. Roer deze door gekookte pasta en serveer bijvoorbeeld met wat rucola en geitenkaas. Zo maak je wel de ultra simpele pasta pesto, maar kun je indruk maken doordat je nét ff een originele variant ervan klaarmaakt. En lekker dat dit is!

Beetje machig maar wel lekker: kip Caprese

Toegegeven: dit is wellicht niet de handigste maaltijd als er nog flink wat actie op de planning staat; je belandt eerder in een foodcoma op de bank, dan in een wilde sessie in bed. Maar knuffelen is ook gezellig op een eerste date, toch? Je slooft je vandaag uit met kip Caprese: dat betekent dat je een kipfilet aan de bovenkant insnijdt en er om en om een schijfje tomaat en een schijfje mozzarella in stopt. Deze waaier van kip met mozzarella en tomaat bak je vervolgens in een ovenschaal met wat kookroom en pesto af en binnen 25 minuten is je kip gaar en je mozzarella lekker zacht. Serveren met een beetje salade is voldoende; de maaltijd is al machtig zat. Eet smakelijk!

Echt, als er iemand de koningin is van indruk maken met iets heel simpels, dan ben ik het wel. Ik word gewoon heel erg blij van lekker eten en iets op tafel zetten dat er vet indrukwekkend uitziet, maar klaargemaakt is zonder enige kookskills. Fake it till you make it! Dat gaat bij mij al jaren goed. En men maar denken dat ik zo’n keukenprinses ben. Ha!

De complete recepten vind je op mijn blog gewoonwateenstudentjesavondseet.nl of in mijn boek Gewoon wat een studentje ’s avonds eet, verkrijgbaar via Bol.com. Ik hoop dat je een liefdevolle Valentijnsdag hebt én dat je lekker gaat eten. Enjoy <3


Views

69

Recept: Speltpasta met boerenkoolpesto

Recept: Speltpasta met boerenkoolpesto

Foto van 'metronieuws'

13 FEB 2018

Speltpasta met boerenkoolpesto

Maak de boerenkoolpesto. Snijd van de verse boerenkool de middennerf weg en snijd de kool grof. Pel de ui en knofl ook en snijd fijn. Was de cherrytomaatjes en halveer ze. Kook de pasta gaar en giet af. Verwarm de olijfolie in een wok of grote pan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Roer de boerenkool erdoor en roerbak circa 10 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de cherrytomaatjes toe. Breng op smaak met zeezout en flink wat zwarte peper. Meng de speltpasta met de boerenkoolpesto en de geroerbakte groenten. Garneer met de pijnboompitten. Geef er de geraspte pecorino romano bij.

 • 4 eetlepels boerenkoolpesto
 • 100 gram verse boerenkool
 • 1 rode ui
 • 1 teen knoflook
 • 500 gram cherrytomaatjes
 • 400 gram speltpasta
 • Scheut olijfolie
 • Zeezout en versgemale zwarte peper
 • 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
 • Stuk pecorino romano, om te raspen

Uit: Natuurlijk! Zonder suiker kookboek


Views

22