Metro proeft NELIS West in Amsterdam

Beeld: Ingelise de Vries

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

12 AUG 2017

Sinds mei heeft het succesvolle NELIS Oost in Amsterdam er een broertje bij: NELIS West. Op het Witte de Withplein in de Baarsjes is er plek voor een kleine honderd gasten die in tegenstelling tot in Oost kunnen ontbijten, lunchen én dineren.

Twee jaar geleden openden Kees van Marle en Inge Galem NELIS Oost, inmiddels een begrip in de Amsterdamse Indische buurt. De zaak zit zo vaak vol, dat het tijd was voor een tweede vestiging. In mei openden ze samen met Robert de Balbiaan de tweede vestiging. Niet op de meest makkelijke locatie: de Witte de Withstraat en het aangrenzende plein zijn geen plekken waar het razend druk is. Hoewel de buurt steeds hipper wordt, ligt NELIS West niet in de loop. Zeker niet-Amsterdammers zullen toch sneller naar de steeds hipper wordende Jan Evertsenstraat en het eerste stuk van de Admiraal de Ruijterweg gaan, waar de hoeveelheid nieuwe tenten niet bij lijkt te houden.

Amuse. Beeld: Ingelise de Vries

Niet luidruchtig

NELIS West is geen restaurant waar je met een luidruchtige groep vrienden gaat zitten eten. Hoewel er achterin een tafel staat waar je met een grotere groep kunt zitten, nodigt het restaurant meer uit om lekker even te eten met je geliefde, bij te praten met een goede vriend(in) of om je ouders mee naartoe te nemen als ze een dagje bij je langskomen in Amsterdam. Er hangt een relaxte sfeer, de muziek staat precies hard genoeg en zelfs als het restaurant voller begint te lopen, wordt het niet rumoerig.

De kalfsrosbief met tonijnmayonaise. Beeld: Ingelise de Vries

Amuse

En dat eten, daar komen we uiteindelijk voor. Kom je dineren, dan krijg je nog voor je hebt bedacht wat je wil eten een amuse. Een klein glaasje soep die per dag wisselt, popcorn met Marokkaanse kruiden en grote olijven. Tijdens het eten kunnen we op zoek naar ons favoriete gerecht, vooralsnog dezelfde kaart als in Oost, en de fijne wijnkaart bestuderen. Van truffelfregola tot op chorizo gebakken heilbot en van eendenborst tot gewoon een goede burger. Voor vegetariërs en veganisten is NELIS niet echt de juiste spot: als veganist kun je alleen voor de Dutch Weed Burger gaan en als vegetariër heb je daarnaast nog de optie voor de truffelfregola. De rest van de kaart betreft vlees en vis. Vragen kan altijd, en het enorm toegankelijke en vriendelijke personeel doet vermoeden dat ze wel zullen proberen een oplossing met je te vinden.

Gambas in zoet-pittige saus. Beeld: Ingelise de Vries

Romige gamba's

We besluiten te beginnen met de gamba's en de kalfsrosbief. En alleen al de gamba's zijn reden genoeg om terug te gaan naar NELIS West. Ze zijn gepeld, alleen het hoofd moet je er zelf nog afhalen, en gemarineerd in een zoet-pittige saus. De gamba's zijn romig en stevig en zorgen dat je er spijt van krijgt dat je niet toch de grote portie bestelde. De kalfsrosbief wordt geserveerd met gefrituurde kappertjes en tonijnmayonaise, dat blijkt een heerlijke combinatie.

Op huid gebakken eendenborst met zoete aardappelfriet. Beeld: Ingelise de Vries

Grote porties

Vis gebakken in chorizo, dat is iets dat we moeten proberen. Ook dat blijkt een fantastisch samenspel op de tong. De vis wordt geserveerd met truffelfregola en venkelmousse. Hoewel er onwijs veel te proeven valt, gaan de smaken allemaal goed samen. De eendenborst op huid gebakken staat ook op tafel, met knapperige zoete aardappelfriet. Hij ligt op een bedje van seizoensgroenten die in de strijd uiteindelijk zijn gesneuveld. De amuse, een flink voorgerecht én enorme porties in het hoofdgerecht zorgen ervoor dat we volzitten. Ik ben fan van grote porties, zeker voor de prijzen die NELIS West rekent, maar dit is iets teveel van het goede.

Op chorizo gebakken heilbot met mosselen en truffelfregola. Beeld: Ingelise de Vries

Mysterie

Of we nog een dessert willen, is de vraag. We vragen overmoedig om de kaart, die uiteindelijk niet komt. Meestal gaat het goed, maar zo nu en dan zit je toch wel erg lang alleen aan je tafel. Het is maar goed ook dat de dessertkaart niet meer komt, want we zitten zó vol dat de smaak van het nagerecht een mysterie zal moeten blijven. Misschien de volgende keer, als we terugkomen voor de gamba's.

NELIS West, Witte de Withplein 43, Amsterdam. NELIS West is elke dag open vanaf elf uur tot na het diner.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

2

Combinatie gin en tonic hoeft niet veilig en saai

Combinatie gin en tonic hoeft niet veilig en saai

Met de feestdagen gin en tonic op tafel?

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

15 DEC 2017

Even niet zo’n zin in wijn tijdens Kerstmis? De feestdagentip 2017 is een originele gin-tonic.

„Jongens, mag ik nu een gin-tonic om het te vieren?” Anouk, coach van The Voice Holland, had onlangs gelijk dorst toen zij een ‘mooi talent’ had binnengehaald. De maand november was het, toen 2 miljoen kijkers het de zangeres hoorden roepen. Voor wie altijd dacht dat (gin-)tonic een typisch zomerdrankje is voor op het terras: dat mag, maar liefhebbers drinken het frisse drankje met de bittere smaak het hele jaar door. Speciaal voor al die liefhebbers die moeite hebben om iets buiten de standaardcombinaties van gin en tonic te bedenken, komt Fever-Tree met ideeën om je uit te leven tijdens het kerstdiner of op oudjaarsavond.

Zes fantastische feitjes over truffel

Foto van 'Metro'

Metro

14 DEC 2017

Ben je al hard aan het nadenken over wat je wil maken met kerst? Wij ook. Een van onze favoriete ingrediënten is truffel. Maar wat is truffel nou eigenlijk? Oil & Vinegar hielp ons aan zes fantastische feitjes.

Een delicatesse

9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Camera video9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Leonie ter Veld

Foto van 'Leonie ter Veld'

Leonie ter Veld

12 DEC 2017

Je komt thuis uit werk of studie en hebt weinig zin én tijd om in de keuken te staan om een lekkere maaltijd in elkaar te knutselen. Wie kent het niet tegenwoordig? Mijn naam is Leonie ter Veld en ik heb er mijn beroep van gemaakt om mensen zoals jou te inspireren om lekker te eten, maar dat wel echt binnen no-time op tafel te toveren. Want lekker en gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, lang te duren of bijzonder duur te zijn.

Al jaren inspireer ik dagelijks studenten voor een makkelijke en snelle maaltijd op mijn eigen website gewoonwateenstudentjesavondseet.nl en de komende weken ga ik dit ook via Metro doen. Verwacht handige tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven. Oh en niet alleen in geschreven tekst, óók in video! Ik ga namelijk om de week een korte video voor je maken met daarin de tofste tips en recepten. Check hier alvast de eerste:

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Handig: als je de koelkast opent en meteen op de restjes wordt gewezen. / Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

11 DEC 2017

In samenwerking met: Voedingscentrum

Wie wil er nu niet 145 euro, ofwel 41 kg goed voedsel besparen? Dat kun je doen door minder eten weg te gooien. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden.

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Zou je graag willen leren schilderen maar vind je jezelf niet artistiek genoeg? Daar hebben ze daar nu een oplossing voor gevonden. Er bestaan nu schilderlessen, genaamd 'sip and paint'. Kun je onder het genot van een wijntje jezelf op het doek laten gaan.

Anders dan anders

Lidl-wijn van 5,99 een van de beste ter wereld

Lidl-wijn van 5,99 een van de beste ter wereld

Goede wijn hoeft niet duur te zijn. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

5 DEC 2017

Hoog tijd om wat ruimte te maken in de voorraadkast. Een Lidl-wijn van slechts 5,99 euro heeft namelijk een dikke prijs gewonnen: deze goedkope wijn uit de supermarktketen is uitgeroepen tot één van de beste wijnen ter wereld.

Goed voor de knip

Is het einde van de döner kebab in zicht?
Likeability of 5

Is het einde van de döner kebab in zicht?

De milieucommissie van het Europees Parlement wil het gebruik van fosfaat in bevroren kebabvlees verbieden. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

1 DEC 2017

Een avondje stappen eindigt vaak met een vette hap, denk aan een broodje döner met veel knoflooksaus. Loopt het water je al in de mond? Dan hebben we misschien slecht nieuws voor je: de populaire snack dreigt namelijk te verdwijnen.

De milieucommissie van het Europees Parlement wil namelijk het toevoegen van fosfaat in bevroren kebabvlees verbieden, schrijft Bild. Als het Parlement het advies in december opvolgt, dreigt het van oorsprong Turkse vleesgerecht te verdwijnen...