Dagje pretpark? Dit zijn jouw opties als vegan

Dagje pretpark? Dit zijn jouw opties als veganist

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

18 AUG 2017

Bij een dagje pretpark hoort een broodje kroket, patatje mayo of een verfrissend softijsje. Maar ben je een veganist en wil je een lekkere snack? Dan kom je er vrij bekaaid vanaf.

Veganistisch eten is de laatste jaren steeds gebruikelijker geworden - en ook de markt groei langzamerhand mee. Maar hoe makkelijk is het om een veganistisch gerecht te scoren tijdens een dagje uit? Stichting Viva las Vega's is op onderzoek uitgegaan en heeft een ranking gemaakt van vegan opties bij Nederlandse zomerattracties. De absolute winnaar? De Efteling!

‘Hellendoorn is vegan hel’

De parken kregen zogenaamde blaadjes voor het aanbieden van verschillende types vegan gerechten, met een maximale score van 10 en een minimale van 0. De gemiddelde score van de attractieparken is een flinke onvoldoende: 3,5 blaadjes. De verschillen zijn echter groot.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De Efteling scoort het best met 7/10 blaadjes. Je kunt daar als veganist onder meer churros, rijst/noodles en een salade met couscous bestellen. Ook Duinrell en Julianatoren doen het relatief goed, zij hebben ieder 6 blaadjes. Onderaan de lijst vinden we Hellendoorn, met 0 punten. „Hellendoorn is de vegan hel, je kunt er alleen maar patat eten”, vertelt campagnecoördinator Pablo Moleman.

Op de kaart

Sommige parken doen duidelijk meer hun best dan andere in het aanbod, maar ook de vindbaarheid van het aanbod verschilt per park. „Parken die het hoogst scoren, hebben speciale gerechten op de kaart staan. Bij andere parken kan het zo zijn dat als je ernaar vraagt, ze een gerecht kunnen maken waarin ze bijvoorbeeld het vlees weglaten.”

Zo vertelt Moleman dat het bij Archeon op verzoek mogelijk is om een pannenkoek zonder melk en ei te krijgen. Julianatoren is dan weer heel alert op allergenen en heeft een uitgebreide allergenenkaart. De poffertjes zijn bovendien standaard zonder melk en eieren. „Waarschijnlijk hebben veel mensen dat niet eens door.”

Toevallige vegan snacks

Maar er is nog veel ruimte voor verbetering, meent de stichting. „In veel pretparken blijft het bij 'toevallige vegan snacks' zoals friet (zonder mayo), popcorn en een slush. Voor vegetariërs is er soms dan een kaassoufflé of een broodje kaas en op enkele plekken kun je een bamischijf bestellen", stelt Moleman. „Veel meer pretparken hadden een 0 gekregen als we dat niet mee hadden geteld. Als je een hele dag in een pretpark loopt, wil je meer dan alleen een snack."

Vraag naar de opties

Als je dan toch naar een pretpark wil waar weinig tot geen opties zijn om veganistisch of vegetarisch te eten, raadt Moleman aan zelf iets mee te nemen. „Sommige parken hebben speciale picknickplekken waar je eigen eten kunt consumeren.” En, zo meent hij, je moet vooral veel vragen. „De vraag naar meer opties groeit heel hard, maar bedrijven doen er pas iets mee als ze zelf ook merken dat die vraag er daadwerkelijk is.”


Views

23

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Smoothie van aardbei, grapefruit en gember

Recept: Smoothie van aardbei, grapefruit en gember

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 17:00

Je hoeft niet bezig te zijn met een detox om van deze toppers te kunnen genieten; drink er eentje als je wat moe bent (of je energie op peil wilt houden).

Voor 3 personen

Doe in een blender:

  • 350 gram aardbeien, kroontjes verwijderd
  • 1 grapefruit, geschild, pitjes verwijderd en in stukjes
  • 1 zoete appel, klokhuis verwijderd en in stukjes
  • 250 milliliter water
  • 2,5 centimeter verse gember, geschild en in stukjes

Uit: Frisse start


Views

17

Gezonder eten in kantine kan worden gestuurd

Gezonder eten in kantine kan worden gestuurd

Snacks in de bedrijfskantine Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

GISTEREN

Dat volkoren broodje met 30+ kaas of jezelf toch maar trakteren op die kroket? Altijd een gezonde keuze maken tijdens de lunchpauze op werk is best lastig. Maar die keuze kán worden gestuurd.

Dertig bedrijfsrestaurants werden drie maanden lang onder de loep genomen door gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze kreeg regelmatig vanuit bedrijven de vraag hoe zij hun werknemers gezonder konden laten eten.

Velema besloot tijdens haar onderzoek veertien strategieën te testen, waardoor mensen op werk voor een gezonde lunch zouden kiezen. Aan de helft van de dertig kantines veranderde ze niets, in de andere helft werden deze strategieën toegepast.

Een hoop van die strategieën hadden wel degelijk effect op een gezondere keuze, waaronder het neerleggen van fruit bij de kassa en het maken van combideals met gezonde producten. De ongezonde alternatieven zoals broodjes kroket, werden niet weggehaald uit de kantine, maar werden wel duurder gemaakt.

Minder kroketten

Bovendien lagen er minder kroketten in de kantine en bijvoorbeeld meer 30+ kaas. „Ik verwachtte dat de resultaten na twee weken zouden kelderen, maar de hogere consumptie van magere kaas bleef twaalf weken lang constant”, aldus de onderzoekster tegen het AD.

Ook het plaatsen van gezonde keuzes op ooghoogtes en de inrichting van de kantine speelt een rol. Vind je die gezonde keuzes aan het begin van de route, dan kies je daar toch eerder voor.

De onderzoekers denken dat kleine veranderingen in de bedrijfskantine kunnen bijdragen aan een gezondere eetstijl van werknemers. Daarom hebben zij voor cateraars een handleiding opgesteld.


Views

26

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Banketbakker van Vegter's Rolletjes is failliet

Banketbakker van Vegter's Rolletjes is failliet

Enzo Knol met een Vegter's Rolletje. / YouTube.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De enige banketbakker van de Vegter's Rolletjes en Vegter's knijpertjes (ook wel kniepertjes) is failliet. De opgerolde wafels, die in het noorden en oosten van het land beter bekend staan als de nieuwjaarsrolletjes, werden gemaakt door banketfabriek Jac. Vegter in Hoogezand.

Omdat de omzet uit de wafelverkoop terugliep, verkocht Vegter de afgelopen jaren ook andere soorten koeken. „Daarop is de winstmarge heel klein door grote internationale concurrentie. Als je dan een Duitse afnemer kwijtraakt, heb je een probleem", aldus curator Pieter Lettinga tegen RTV Noord. 

Goede hoop

Bij de bakkerfabriek werken 24 vaste medewerkers en 15 uitzendkrachten. Voor het faillissement was er al belangstelling voor een overname van het bedrijf. „Die belangstelling is er nog steeds", zegt de curator. „Dus ik houd goede hoop."

Ook directeur Gerrit Vegter wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat aan het eind van het jaar alles weer op rolletjes loopt. „Het is mijn eer te na dat er aan het einde van het jaar geen Nieuwsjaarsrolletjes van Vegter in de winkel liggen", zegt hij tegen RTV Noord.

Enzo

Vorig jaar december maakte YouTuber Enzo Knol nog een vlog over de Vegter's Rolletjes. Benieuwd wat hij ervan vindt? Check dan even zijn vlog vanaf 8:35.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Bestel vanaf nu je pizza aan de gate op Schiphol

Bestel vanaf nu je pizza aan de gate op Schiphol

Het eten wordt lopend of per step gebracht. Foto: Schiphol.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Een pizzaatje of sushi bestellen en binnen een kwartier laten bezorgen aan de gate, het kan vanaf nu op Schiphol. Het draait nu nog om een pilot, die bij succes wordt uitgebreid.

De luchthaven slaat hiervoor de handen ineen met cateraar HMSHost en maaltijdbezorger Deliveroo. De pilot is dinsdag gestart voor passagiers op de E-pier, die vooral wordt gebruikt voor vluchten buiten Europa. In maart komt daar de D-pier bij.

Bestellen via de app of site

Gerechten kunnen besteld worden met de app of via de website van Deliveroo. De maaltijden worden bereid door de restaurants achter de douane zoals The Grill en The Oven en de Streed Food Market die onder cateraar HMSHost International vallen.

Er wordt 2,50 euro voor de bezorging gerekend, maar dan heb je je bestelling wel binnen een kwartier. Handig als je lange rijen wilt vermijden.

Bestel vanaf nu je pizza aan de gate op Schiphol

Het eten heb je binnen een kwartier. Foto: Schiphol.

De service is dagelijks tussen 07.00 en 20.30 uur beschikbaar. De proef loopt in eerste instantie tot en met eind maart, daarna volgt een evaluatie. Schiphol is de eerste luchthaven in Europa die experimenteert met bezorging bij de passagier.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

89

Tosti’s: ben jij 'team ketchup' of 'team curry'?

Tosti’s: ben jij 'team ketchup' of 'team curry'?

Foto van 'Leonie ter Veld'

GISTEREN

In mijn tiende en laatste artikel voor Metro kan ik het natuurlijk over niets anders dan tosti’s hebben. Ergens in 2016 heb ik mezelf bekroond tot Tostikoningin van Nederland (niemand droeg die titel, dus ik nam hem maar), tattoeëerde ik een tosti op mijn pols (ja echt) en eind 2017 lanceerde ik een kookboek met 56 TOFFE TOSTI’S. En hoewel het jaar 2017 werd uitgeroepen tot het jaar van de tosti (door wie vraag je je af, maar niemand weet het antwoord), kunnen we in 2018 nog steeds geen genoeg krijgen van het simpele gerecht. Vandaag praat ik je bij over waarom tosti’s ook dit jaar weer razend populair zijn.

Nationale tostidag

Bij een populaire maaltijd hoort een nationale feestdag. Wist je dat we afgelopen 8 februari voor het eerst in de geschiedenis Nationale Tostidag hebben beleefd? Ja ja. Het bekendste ketchupmerk van Nederland vond het de bedoeling dat er minstens één dag in het jaar werd uitgeroepen tot dag van de tosti. En daar kan ik het alleen maar roerend mee eens zijn. Bovendien; als een van de bekendste ketchupmerken een speciale dag uitroept in het teken van de tosti, dan moet het wel een populair ding zijn. Toch?

Praat mee!

Dat doet me trouwens denken aan de vraag: ben jij #TEAMKETCHUP of #TEAMCURRY? Praat mee op de Facebookpagina van Metronieuws.nl.

Tosti’s in de supermarkt

Ken jij iemand in je omgeving die níet van tosti’s houdt? Waarschijnlijk niet. Dat tosti’s fantastisch zijn, vinden ook de Spijsbereiders. Vanaf 21 februari ligt hun fantosti – een diepvriestosti in drie verschillende smaken – in het vriesvak van Albert Heijn. Náást de altijd klassieke Vlamtosti, die al járen niet uit het vriesvak (en de voetbalkantine) weg te denken is.

TOFFE TOSTI’S

Over de Vlamtosti gesproken; wist je dat ik een boek schreef met daarin 56 toffe tosti-recepten? Mijn versie van de Vlamtosti vind je in het hoofdstuk ‘klassieke tosti’s’, maar in TOFFE TOSTI’S vind je nog veel meer toffe tosti-recepten. Wat dacht je van de frikandel speciaaltosti, een vierkazentosti, tosti vruchtenhagel, een tosti truffelmayo of de klassieke tuna melt? Voor iedereen die gek is op tosti’s een must have. Zeg ik ongegeneerd als auteur van dit boek, haha. Maar echt.

Tostibars zijn ongekend populair
Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Goed nieuws: de tostibars poppen ook in 2018 uit de grond. Tussen 2015 en 2017 openden er al zo’n twintig nieuwe tostibars in Nederland en ik voorspel dat dat er in 2018 alleen maar meer worden. Zo opende er onlangs in onze hoofdstad nog de nieuwe tostibar Toast it. Praktisch op het Leidseplein kun je tot diep in de nacht genieten van je favoriete lunchgerecht, katermaal, of bodem voor een flinke nacht stappen. Ik weet niet hoor, maar dat is toch fantostisch nieuws?!

Oh en om het fabeltje nu voor eens en altijd uit de wereld te helpen: een tosti met gesmolten kaas bevat níet meer caloriën dan een boterham met kaas. Het verschil waarom een tosti tóch vaak meer als dikmaker wordt beschouwd, is omdat je ‘m vrijwel altijd met saus eet. En dat is natuurlijk minder gezond dan die kale boterham met kaas ;-).

Van nationale feestdag tot perfecte snack tijdens het stappen in Amsterdam en van tostikookboek tot tosti’s in het vriesvak van de supermarkt; ook in 2018 omarmen we de tosti. En als het aan mij ligt waait de tosti-trend nog lang niet over; ik zit boordevol toffe tostiplannen die waarschijnlijk dit (voor)jaar werkelijkheid worden. Meer over weten? Houd mijn website gewoonwateenstudentjesavondseet.nl in de gaten. Let’s tosti!

Wat mij betreft mist er in dit rijtje tostitrends alleen nog één ding… Een tostifestival! Festivaldirecteuren en horecaondernemers; lezen jullie mee?


Views

58

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Gestoomde runderrib

Recept: Gestoomde runderrib

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Splits het ei. Klop de dooier met de mosterd, de kwark en de in stukjes geknipte dragon. Klop het eiwit stijf en schep het voorzichtig door het kwarkmengsel. Kook het ribstuk exact 15 minuten in een stoompan. Snijd het in plakken, strooi er zout en peper op en dien het op met de saus

Voorbereiding: 15 minuten

Kooktijd: 15 minuten

586 kilocalorieën per persoon

  • 1 bosje dragon
  • 1 (niet te vet) ribstuk van het rund
  • 1 ei
  • Mosterd
  • 120 gram roomkwark

Uit: Het allermakkelijkste kookboek ter wereld light


Views

33

Ikea komt met veganistische hotdog

De veganistische hotdog ligt in augustus bij Ikea's in Europa. Beeld: Instagram/@ikeafoodservices

Foto van 'Ingelise de Vries'

20 FEB 2018

Zweedse balletjes, hotdogs en áltijd nog wat onderdelen over zijn waarschijnlijk je eerste associaties bij Ikea. Maar Ikea is meer dan dat, hoopt het woonwarenhuis te bewijzen. Ze komen namelijk met een heuse veganistische hotdog!

Nieuwe hotdog

Goed nieuws voor al je vrienden die geen vlees eten maar wél graag een hapje met je willen eten in het blauw-gele gebouw. Ikea maakte het nieuwe gerecht onlangs bekend via Instagram. Voorlopig moet je nog naar Malmö in Zweden om de nieuwe hotdog te proeven. Als je nog even geduld hebt, kun je ook wachten tot augustus. Dan is de hotdog overal in Europa te krijgen.

De woonwinkel roept mensen op om ‘m te proberen en te laten weten wat men ervan vindt. Er kan namelijk nog wat aan gesleuteld worden, in augustus komt de definitieve hotdog pas op de markt. Ook laten ze weten dat de vegan hotdog onderdeel is van nieuwe ambities: meer plantaardige ingrediënten gebruiken in het foodassortiment.

Iets meer veganistisch

Geen zin om helemaal vegan te gaan maar wil je wel hier en daar wat kleine dingen veranderen? Het is een stuk makkelijker dan het lijkt. Je kunt bijvoorbeeld je eigen slagroom kloppen met dierloos room. Bij de slagroom in het koelvak vind je room waar geen dierlijke melk voor is gebruikt. Bijkomend voordeeltje: vaak is room dat niet van dieren komt een stuk minder vet. Hoewel dat uiteindelijk natuurlijk niet zoveel uitmaakt als je slagroom opklopt met suiker…

Lekker vegan bakken

Bak je graag zelf en kunnen je vegan vrienden je overheerlijke taarten en cakes nooit mee eten? Ook dat is vrij makkelijk op te lossen. Ei kun je vervangen met speciale eiervervangers. Maar veel makkelijker is een banaan prakken. Aan een half banaantje heb je genoeg om een heel ei te vervangen. Nog chiazaad uit je superfood-fase in de kast? Drie eetlepels water en een eetlepel chiazaad vervangen ook precies een eitje. Wie het liever hartig en vullend houdt, kan voor bijvoorbeeld een quiche of hartige taart tofu gebruiken. Vijftig gram tofu vervangt één eitje. Even pureren en op smaak brengen en het gevoel is hetzelfde als een eierquiche!

Melk vervang je in je zoete baksels makkelijk met plantaardige melk. Zowel in het koelschap als bij de houdbare melk kun je talloze varianten vinden. Wil je ook nog een beetje op je gezondheid letten? Zorg dan dat je de ongezoete variant neemt. Eetsmakelijk!


Views

30