Food

Vegakebab, weedburger en kip: vega op events is hip

Overheerlijk voedsel van The Dutch Weed Burger. / The Dutch Weed Burger

Foto van 'Daisy Heyer'

20 JUL 2017

Vegavoedsel op evenementen: waar je vroeger misschien nog werd afgescheept met een zak patat als je vegetarisch wilde eten, is er de laatste jaren een enorme groei van hippe vegastands die net zo goed meekomen als de hamburgers en loempia's op de grote evenementen.

Wie vegetariër is krijgt steeds meer keuze. Niet alleen op hippe foodfestivals als Rollende Keukens, TREK of Taste of Amsterdam, maar ook op de (grote) festivals als Tomorrowland, DGTL, Mysteryland, Rock Werchter en Lowlands zie je steeds meer vegetarisch eten. Is het een tijdelijke voedseltrend, of gaat dit in de toekomst steeds ‘normaler’ worden?

Met je vegastand op een kipfestival

De mensen achter De Vegetarische Slager denken en hopen het laatste. „Je merkt in het algemeen dat er heel veel vraag is naar vegetarische en veganistische producten”, zegt Amadea Boneschansker van De Vegetarische Slager tegen Metro. Het bedrijf waar ze werkt is een grote naam in de vegabranche. „Het is uiteindelijk ook ons doel om de allergrootste van de wereld te worden”, zegt ze stralend. Het bedrijf waar ze met veel plezier werkt toont initiatief om vleeseters met hun vegetarische producten een beleving te bieden die ze het gevoel geeft dat ze niets missen als ze hun product verorberen.

De Vegetarische Slager op DGTL. / De Vegetarische Slager

En dat doen ze goed: naast diverse grote festivals staat De Vegetarische Slager binnenkort misschien zelfs op het Kipfestival, om daar plaats te nemen met de eigen vegetarische kip. „Het grootste compliment dat je kunt krijgen natuurlijk”, aldus Boneschansker, „aangezien wij ook echt de smaak van vlees willen evenaren. Onze kip, die wij liefkozend de bofkip (in plaats van de plofkip) noemen, is één van onze populairste producten. En als mensen niet weten dat het geen vlees is, trappen ze er vaak vol in. Ze vinden het verbazingwekkend dat het zo'n goede smaak heeft. Daarmee doorbreken we het idee dat vegetarisch ook echt alleen voor vegetariërs is.”

Argentijnse vegatrend

Ook bij Greenway is de stijgende vraag naar vegetarisch voedsel zichtbaar, zegt Paul Florizoone. Hij staat dit weekend op Tomorrowland met onder andere de 100 procent plantaardige kebab die hem wereldwijd zo'n beetje tot een beroemdheid heeft verworven. „Natuurlijk zijn ook de hamburgers en dergelijke nog steeds populair, maar je merkt dat er steeds meer vraag is naar gezond en kwalitatief goed voedsel als afwisseling van het ‘gewone’ festivalvoedsel”, zegt Florizoone. Ook op een internationaal festival als Tomorrowland, waar bezoekers van allerlei verschillende nationaliteiten komen feesten, werkt zijn vegetarische voedsel als een tierelier. „We zijn vaak een van de betere of zelfs de bestverkopende stands. Ja, ook voor zo'n internationaal publiek doen we het goed. Vaak merk je dat vega in landen waar veel vlees wordt gegeten juist ontzettend populair is. In Zuid-Amerika is er nu bijvoorbeeld een heuse veggietrend.”

Paul Florizoone met zijn crew op Tomorrowland. / Privebeeld.

„Het is leuk om te zien dat er afgelopen keer bij Concert at Sea geen kip - ha, leuke woordgrap! - bij de satébar stond, en bij onze stand een hele rij”, vertelt Lisette Kreischer van The Dutch Weed Burger. En nee, het gaat hier niet om de weed waar je meteen aan denkt: zeewier is het ingrediënt voor de megapopulaire burgers die ooit voor slechts één muntje over de toonbank gingen bij de aftrap op Mysteryland. „Dat deden we omdat we écht heel graag wilden dat mensen ons product zouden proeven”, legt Kreischer uit. „We hadden 500 burgers mee en waren voor het avonduur uitverkocht.”

Uit het speciale hoekje

Inmiddels heeft The Dutch Weed Burger nog nooit op zoveel festivals tegelijk gestaan. De belangrijkste verandering in de afgelopen jaren? „We zijn uit het ‘speciale’ hoekje gehaald”, zegt Kreischer. „Vroeger stonden we op Lowlands bijvoorbeeld opgesteld op een plek met allemaal duurzame tentjes, de laatste keer stonden we gewoon tussen de andere eettenten. Het is voor ons persoonlijk misschien minder leuk om dan tussen de karkassen en de vleesgeuren te staan, maar je bereikt wel die grote groep met mensen die ook vlees eten en die we graag willen laten zien dat onze producten ook hartstikke lekker en toegankelijk zijn.”

Rijen dik voor The Dutch Weed Burger. / The Dutch Weed Burger

De groei in populariteit kan ook een keerzijde in de vorm van meer concurrentie hebben. „Helemaal geen probleem”, aldus Kreischer. „Ooit stonden we aan de wieg en nu zijn er heel veel kindjes, maar we hebben altijd gezegd dat we alle groei vanuit de vegasectie zullen omarmen. Als er concurrentie komt, moeten er gewoon twee dingen gebeuren: de kwaliteit moet omhoog en de prijs omlaag. Zo is er ook geen excuus meer dat vegetarisch ‘te duur’ zou zijn, maar zijn we letterlijk voor iedereen toegankelijk.”

Met Tomorrowland voor de boeg heeft Florizoone naar eigen zeggen meer dan genoeg ingekocht om geen enkele festivalganger die een van zijn vegetarische producten wil proeven teleur te stellen. En als hij zelf een hapje moet eten aankomend weekend? „Dan eet ik stiekem het liefste de kebab van mijn eigen kraam”, zegt hij glunderend. „Die is verslavend lekker, vraag maar aan de medewerkers. Die kunnen er - zelfs als vleeseters - niet van afblijven.”


Views

100+

In Amerika kun je een augurkenslushie krijgen

Augurkensap schijnt hét middel te zijn tegen een kater. / Pixabay

Foto van 'I. de Vries'

GISTEREN

De laatste dag van de lente is alweer bijna aan zijn eind en dat betekent - hopelijk - nog meer zon en warmte! En dus nog meer manieren om te zoeken naar verkoeling. Eén van onze favoriete manieren om dat te doen is toch wel met ijs.

Lekker afkoelen

We lopen dan ook graag met een slushie aan onze lippen (uiteraard wél met een duurzaam rietje natuurlijk). Of het nou cola of aardbei is, dit ijskoude suikerbommetje kan ons op z’n tijd wel bekoren. In Amerika zijn ze er ook gek op, en besloten ze een nieuwe smaak toe te voegen. Bij de Sonic Drive-In kun je een slusspuppie in augurkensmaak krijgen.


Views

200+

Zo ongezond zijn al die traktaties op werk

Zo ongezond zijn al die traktaties op werk

Zo ongezond zijn al die traktaties op werk. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

18 JUN 2018

Maandag is je collega jarig en daarom is er appeltaart. Met een klein beetje tegenzin, neem je toch maar ‘een klein stukje’. Dinsdag stond je net iets te laat op en rond 12.00 uur ben je in de kantine te vinden voor de lunch: toch een broodje kroket. Woensdag staan er wat gevulde koeken op tafel omdat het je collega haar laatste dag is. Donderdag eet je gelukkig wel redelijk gezond maar vrijdag bij de borrel zijn de calorieën zo weer aangevuld.

En je had je nog zo voorgenomen om gezond te doen.

Gratis uitgedeeld eten en drinken


Views

1k+

De elektronicazaak als dagelijks uitje
Likeability of 6

De elektronicazaak als dagelijks uitje

Jack Reijffers.

In samenwerking met BCC

GISTEREN

Nederlanders komen gemiddeld 1,2 keer per jaar in een elektronicawinkel, zo wijst onderzoek uit. Maar er zijn bijzondere uitzonderingen. Sommige mensen komen er zelfs vaker dan in de supermarkt.

Met de opkomst van het online shoppen wordt het weleens vergeten, maar fysieke winkels hebben nog wel degelijk een belangrijke functie in onze maatschappij. Ze vormen ontmoetingsplekken waar klanten terechtkunnen voor service, maar ook voor een gezellig praatje. Het filiaal van BCC in het Limburgse Beek is zo’n winkel die meer is dan een plek voor aan- en verkopen.

Functie in de buurt


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_bf470001daf785496b4aeccda54e415471fe8219_avatar

Views

1k+

Eten we gezonder door social media?

Volgens de chef kunnen we Instagram goed gebruiken om inspiratie op te doen voor gezonde maaltijden. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

17 JUN 2018

Dat social media invloed heeft op ons leven is niet nieuw, maar volgens de vegan top chef Gaz Oaklay eten we ook een stuk gezonder door social media.

Social media wordt vaak weg gezet als iets dat slecht is voor je gezondheid. De bewerkte foto's op Instagram schotelen ons vaak een onrealistisch beeld voor. Deze foto's weerspiegelen niet altijd de realiteit en daarom moet je er ook niet teveel door laten beïnvloeden.

Een vegan chef claimt juist dat social media een positieve invloed heeft op je gezondheid. Volgens de Britse Gaz Oakley heeft Instagram ook een positief effect op onze gezondheid.


Views

1k+

Informatie op voedingsverpakkingen vaak misleidend

Informatie op voedingsverpakkingen vaak misleidend

Is volkoren wel echt volkoren? Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

14 JUN 2018

'Ambachtelijk brood' of verpakkingen met plaatjes met veel fruit erop: het zet consumenten op het verkeerde been. De Europese consumentenkoepel BEUC wil daarom dat er regels komen. De informatie op verpakkingen verbloemt veel over de feitelijke kwaliteit of inhoud van de voeding of drank.

BEUC heeft onderzoek van consumentenorganisaties in tien EU-landen geanalyseerd en gebundeld. „Het is opvallend dat bijvoorbeeld een 'ananas- en kokosnootsapje' in werkelijkheid nog niet voor een derde uit dit fruit bestaat”, aldus BEUC-directeur Monique Goyens. Er wordt ook gretig gebruik gemaakt van concentraten, smaakmakers of puree in koekjes of yoghurt die volgens de verpakking boordevol gezond fruit zitten.

Eerlijke informatie


Views

2k+

Hoe kan het dat we emotie-eten tijdens stress?
Likeability of 5

Hoe kan het dat we emotie-eten tijdens stress?

Hoe kan het dat we emotie-eten tijdens stress? Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

13 JUN 2018

Momenten waarop de stress compleet toeslaat, herkennen we allemaal. Iedereen gaat hier echter anders mee om: sommige mensen krijgen geen hap door hun keel terwijl andere mensen juist alle keukenkastjes opentrekken. Chips, pizza's en toastjes met brie gaan zonder pardon 't mondje in. Hoe kan dit?

Patat, patat, patat!

Heb je tijdens een stressmoment ontzettend veel zin in zout eten? Helemaal niet raar. Doordat je lichaam bij het eten van zout een kick krijgt, kan het zijn dat je een enorme trek hebt in bijvoorbeeld pizza’s of patat. Deze vorm van comfortfood doet je daarbij denken aan je kindertijd, waardoor het op dat moment veel troost kan bieden.


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

2k+

Een wijn van €600 proeven en volop kleine feestjes

Hef het glas op 8, 9 en 10 en 15, 16 en 17 juni in het Amsterdamse Bos. / Bacchus Wijnfestival Facebook

Foto van 'Daisy Heyer'

8 JUN 2018

Wijn is fijn: dat vond ook de organisator van het Bacchus Wijnfestival dat dit weekend voor de vijfde keer plaatsvindt in het Amsterdamse Bos. Organisator Gerard Zwijnenberg houdt zich normaal bezig met de organisatie van Sensation. ,,Maar hier wordt met net zoveel passie aan gewerkt!”

Ook voor klein

Eenieder die een liefde heeft voor een goed glas wijn, is dit weekend welkom bij Bacchus. “Al verwachten we niet veel bezoekers van onder de 18, tenzij ze enorm fan zijn van Rob Black, aka GirlsLoveDj’s, die staat bij ons achter de draaitafels”, vertelt Zwijnenberg. ,,Echt kleine kinderen hebben we dan wel weer iets te geks voor: een speciale hoek met allerlei gekke feestjes en speciale activiteiten zodat ze zich een paar uur kunnen vermaken. En de ouders – op een paar meter afstand en met een goed glas wijn – eveneens.”


Views

2k+

Het perfecte kaasplankje? Dit heb je nodig

Het perfecte kaasplankje? Dit heb je nodig

Het perfecte kaasplankje? Dit heb je nodig. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

4 JUN 2018

Kaas op brood, op je pizza, tussen je tosti, uit het vuistje: we kunnen wel veronderstellen dat kaas onmisbaar is. En is er ook maar iets lekkerder? Dacht het niet. De Britten vieren maandag de ‘Nationale Dag van de Kaas’ en gelukkig zijn wij Hollanders daar ook niet vies van. Een prima excuus voor een lekker kaasplankje, maar wat heb je daar eigenlijk allemaal voor nodig?

De verschillende soorten kaas

Bij het maken van een kaasplankje moet je bij een dessert uitgaan van 100-125 gram kaas per persoon en bij de borrel kun je uitgaan van 175 - 200 gram per persoon. Kies vervolgens kazen die qua smaak, structuur én vorm verschillen. Als je ongeveer drie tot vijf verschillende soorten kaas gebruikt, zit je helemaal prima.


Views

2k+

Plastic Attack: een aanval op supermarkten
Likeability of 5

Plastic Attack: een aanval op supermarkten

Veel eten is in de supermarkt verpakt in plastic. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

2 JUN 2018

Is het je wel eens opgevallen hoeveel plastic verpakkingen er in de supermarkt te vinden zijn? Er zit plastic om paprika's, tomaten, vlees, wc-rollen, snoep, pasta en ga zo maar door. Daarom zijn er over de hele wereld vandaag Plastic Attacks georganiseerd, waarbij actievoerders hun inkopen uitpakken aan de kassa en het plastic afval achterlaten in de supermarkt. Het doel? Winkels laten nadenken over alternatieven.

Twintig landen


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

4k+

Anne, Erik en Floor willen Nederland leren koken

Anne, Erik en Floor

Foto van 'I. de Vries'

1 JUN 2018

Staat je Instagram-account vol met #foodporn maar willen de volgers niet echt komen en de foto’s ook éigenlijk niet echt lukken? Vrees niet langer. Er is namelijk een crowdfundingsactie gestart om amateurfoodies de kans te geven een professional te worden.

Waar Nederland Eet begon ooit als een platform waar restaurants in Amsterdam werden gerecenseerd. Maar de ambities van Floor Eizema, Anne Stokvis en Erik Vermeulen liggen inmiddels een stuk verder. Ze willen Nederland leren koken. Dus, dachten ze, we verzamelen topchefs, culinaire journalisten en sommeliers bij elkaar om Nederland te leren koken.

Eetclub


Views

2k+

'Vlees vermijden is het best voor een beter milieu'
Likeability of 5

'Vlees vermijden is het best voor een beter milieu'

Vlees en zuivel zijn de grote boosdoeners volgens nieuwe studie Foto: Francesco Paggiaro

Foto van 'Sofie Smulders'

31 MEI 2018

Wil je bijdragen aan een beter milieu? Dan moet je geen vlees en zuivel meer eten. Echt niet. Volgens een nieuw onderzoek is het vermijden van deze producten verreweg de beste manier om milieu-impact op de planeet te verminderen.

De studie, uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Zürich richt zich op de algehele schade die landbouw op onze planeet aanricht en is de meest uitgebreide analyse op dit gebied tot nu toe. De onderzoekers verzamelden data van 40,000 boerderijen in 119 landen en bekeken alle aspecten die het produceren van 40 voedselwaren met zich meebrengt.

Landbouwgrond


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

6k+

Fruitsap bij ontbijt vergroot kans op overgewicht

Eet in 't vervolg de hele sinaasappel op!

Foto van 'Ingelise de Vries'

29 MEI 2018

Er was ooit een tijd dat de meeste van ons nog geen koffie bij het ontbijt dronken. Wat dronk je dan wel? Een glas melk óf een heerlijk fruitdrankje. Want hoe start je als kind de dag beter dan met een gezonde fruitdrank?

Je start de dag er misschien goed mee, je gezonde leven begint er iets minder goed door. Wetenschappers zijn erachter dat het bij 50 procent van de kinderen die fruitsap drinkt, zorgt voor overgewicht op latere leeftijd.

Kans op obesitas


Views

4k+

Borrelen op het terras: zo (on)gezond is het

Borrelen op het terras: zo (on)gezond is het

Een wijntje en een bitterballetje op zijn tijd kan geen kwaad. Of wel? Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

27 MEI 2018

Huisje boompje beestje maakt plaats voor drankje, nootje, feestje. Met deze temperaturen duiken we massaal het terras op. Maar wat doen al deze biertjes, wijntjes, bitterballen en nacho’s met onze gezondheid?

Het is 16.00 uur en je bent wel toe aan een borrel. Je hebt met vrienden afgesproken in de stad en bestelt een witbiertje of wijntje. Heerlijk! Dan krijg je honger. Je bestelt wat nootjes ‘want straks ga je nog avondeten’ en uiteindelijk besluit je om nog even te blijven hangen. Je seint naar de ober voor nog een drankje, wat nacho’s en ‘ach, ook maar een portie kaasstengels’. Goed voor je humeur, maar minder goed voor de zwembandjes.

Hoe voorkom je deze cravings?


Views

4k+

Foto: Unsplash

Rotterdam krijgt officieel een kipfestival

Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Het moet de droom van elke kipliefhebber zijn: een evenement waar je in alle soorten en maten je lievelingsgerecht kan eten. In augustus kan je hiervoor terecht in Rotterdam, waar een heus kipfestival wordt gehouden.

Vijftig soorten kip

Van 24 tot en met 26 augustus kunnen liefhebbers in Het Park bij de Euromast naar hartenlust vijftig (!) verschillende soorten kip proeven. Denk aan lemon grass chicken, Indonesische saté, chicken waffles… Alle wereldkeukens zijn vertegenwoordigd, waardoor geen stukje kip hetzelfde proeft.


Views

6k+

Het Milkshake Festival. Foto: ANP

Op Milkshake Festival kun je geen vlees meer scoren

Het Milkshake Festival. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Duurzaamheid wordt meer en meer een hot topic, ook in de evenementenindustrie: zo kan je dit jaar bij het Amsterdamse Milkshake Festival officieel geen vlees meer krijgen. Volgens de organisator van het evenement, Marieke Samallo, zou ‘het feestje niet nóg toffer worden door 20.000 hamburgers te verstrekken.’

Pin-only en biologisch bestek

Milkshake Festival vindt 28 en 29 juli plaats in het Westerpark. Het feit dat je geen vleesproducten meer kan scoren is niet de enige duurzaamheidsmaatregel: zo kan je op het evenement alleen maar pinnen en zijn bestek, borden en servetten biologisch afbreekbaar. Wanneer er geen munten in omloop zijn, is de plastic productie namelijk een flink stuk lager. Daarnaast wordt er gewerkt met hardcups, die je gedurende het festival kan gebruiken en aan het einde weer kan inleveren. Het statiegeld krijg je gewoon terug.


Views

10k+

Groenten eten als ontbijt? Zo doe je dat!

Groenten eten als ontbijt? Zo doe je dat!

Groenten eten als ontbijt? Zo doe je dat! Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Werk je iedere morgen een boterham met pindakaas en hagelslag naar binnen? Hartstikke lekker natuurlijk, maar wat minder gezond. Om je dag gezond te beginnen zijn groenten dé oplossing. Omdat wij snappen dat je geen zin hebt om je dag te beginnen met een rauwe wortel, hebben wij vier tips om op een lekkere manier meer groenten te eten bij je ontbijt.

Groenten eten als ontbijt? Zo doe je dat!

Giphy

1. Maak een groenteomelet


Views

3k+

Samen eten belangrijke geluksfactor voor mensen

Samen eten belangrijke geluksfactor voor mensen

Foto: Pexels / Bruce Mars

Foto van 'metronieuws'

22 MEI 2018

Waar worden we gelukkig van en wat maakt ons ongelukkig? Onderzoekers van Oxford Economics en het National Centre for Social Research vroegen het achtduizend Britten in opdracht van winkelketen Sainsbury's en dat leverde tenminste een opvallend resultaat op: mensen die alleen eten zijn ongelukkiger.

Mensen die bijna altijd in hun uppie aan de eettafel zitten, scoren 7.9 punten lager op het gemiddelde ‘geluksniveau’ dat in het Verenigd Koninkrijk gemeten werd. En het werkt ook de andere kant op: de mensen die vrijwel elke avond met iemand anders eten, noemden dat als een van hun belangrijkste geluksfactoren.

Sociaal contact


Views

3k+

Een gezonde en vullende maaltijdsalade in 7 stappen

Een gezonde en vullende maaltijdsalade in 7 stappen

Een gezonde en vullende maaltijdsalade in 7 stappen. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

22 MEI 2018

Weet je niet wat je moet eten maar wil je toch wel echt een beetje gezond doen? Een maaltijdsalade is de oplossing! Omdat enkel een tomaatje en een komkommertje op den duur natuurlijk ontzettend verveelt, moet er wel het een en ander toegevoegd worden. Daarom: een gezonde en vullende maaltijdsalade in slechts zeven stappen.

Wat moet er in een maaltijdsalade zitten?

Om het echt tot een goed avondmaal te laten lijken, is het belangrijk dat de salade langzame koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels bevat, schrijft Elle. Hoe flans je dit nou in elkaar? Heel simpel!


Views

3k+

Bevroren witbrood als nieuwe superfood?

Bevroren witbrood als nieuwe superfood?

Bevroren witbrood als nieuwe superfood? Foto: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

20 MEI 2018

Was je vroeger altijd boos op je ouders omdat je geen witbrood mee naar school mocht? Wie weet veranderen de tijden! Onderzoekers van de Oxford Brookes University hebben namelijk een manier ontdekt om witbrood om te toveren tot een superfood waarmee je je conditie kunt verbeteren.

Eerst vriezen, dan roosteren

Witbrood is minder gezond door de hoge glycemische index (71 voor witbrood, tegenover 50 voor volkorenbrood). Hierdoor krijg je een korte piek in je bloedsuikerspiegel, wat leidt tot de zogenaamde energiedipjes.


Views

5k+