Camera videoNieuwe hit: de zwarte softijsjes in Los Angeles

Beeld ter illustratie: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

10 JUL 2017

Gek op ijs én op Instagrammen? Boek dan maar snel een ticket naar Los Angeles. Daar is een heel nieuwe ijs-hype begonnen!

Bij Little Damage in Downtown Los Angeles staan lange rijen. Daar is namelijk een heel nieuw soort ijs te krijgen: zwart softijs! De bedenkers van Little Damage hebben zich laten inspireren door het gothic-thema. Daar komen de meest fotogenieke ijsjes uit.

Die ijsjes komen in een inkzwart hoorntje en met goeie topics. Zo kun je er Oreo's, kokos of gekleurde hagelslag over je ijsje laten sprinkelen. En natuurlijk chocoladesaus.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Fotogeniek

De ijsjes zijn fotogeniek én volgens klanten ook nog smaakvol ook. De smaak is lastig te omschrijven, zegt een bezoeker. Het doet volgens haar denken aan Oreo's en is lekker zoet. De smaak die je kunt bestellen is er ook maar eentje: Dark Cinnes. De smaak komt bij het Mexicaanse drankje horchata vandaan.

Hoe de ijsjes zo zwart worden? Er wordt geactiveerde houtskool aan toegevoegd. Je moet er dus niet teveel van eten: het medicijn Norrit dat tegen diarree werkt, bevat hetzelfde ingrediënt.


Views

9

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Ontbijtmuffin met amandelen en bosbessen

Recept: Ontbijtmuffin met amandelen en bosbessen

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 17:00

Deze heerlijke ontbijtmuffi ns maak je eenvoudig een dag van te voren. Invriezen kan ook zodat je altijd wat op voorraad hebt. Natuurlijk ook lekker op andere momenten van de dag.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een muffinblik in en bestrooi met speltbloem. Maal in de blender de amandelen en dadels heel fi jn. Doe dit meel in een kom en meng met speltbloem, kokosmeel, steviablad, wijnsteenbakpoeder, lijnzaad, kokos en zeezout. Pel de bananen en prak ze. Klop in een andere kom de eieren los en meng met de kokosolie, kokosroom, de geprakte bananen en 50 ml water. Schep dit door de droge ingrediënten en meng het kort. Roer de bosbessen erdoor en verdeel het beslag over de muffin vormpjes.

Bak de muffins in ongeveer 25-30 minuten bruin en gaar. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn. Als de prikker er droog uitkomt dan zijn ze gaar.

12 muffins | 40 minuten

  • 120 gram blanke amandelen
  • 12 dadels zonder pit
  • 80 gram speltbloem
  • 50 glutenvrij kokosmeel
  • 8 druppels stevia
  • 3 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 50 gram geraspte kokos
  • Snufje zeezout
  • 2 rijpe bananen
  • 4 biologische eieren
  • 100 gram kokosolie
  • 100 milliliter kokosroom
  • 75 gram bosbessen, vers of diepvries

Verder nodig

  • Muffinblik voor 12 muffins

Uit: Natuurlijk! Zonder suiker kookboek


Views

10

Chocoladesommelier: Straks is er geen cacao meer

Is er straks nog wel chocola?

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 13:24

We hebben allemaal wel eens de craving: ongegeneerd een reep chocola opeten tijdens onze favoriete series. Chocoladesommelier Carolien Lubbers hoopt daar een einde aan te maken met het chocoladefestival Chocoa. Nou ja, niet helemaal dan. “Natuurlijk kun je af en toe een reep chocola wegkanen. Maar het is zo leuk om het ook écht te proeven!”

Water in de mond

Chocoa staat helemaal in het teken van chocola. En met zoveel passie als Lubbers erover vertelt, is het bijna onmogelijk dat het water je niet in de mond loopt. “Net als bij wijn kun je de origine van de boon proeven, herkennen en omschrijven”, vertelt Lubbers. “Je kunt in het fijnproeven duiken en er helemaal in opgaan, je bent namelijk nooit uitgeleerd of uitgeproefd.” Zelf volgde Lubbers de opleiding tot chocoladesommelier. “Je kunt chocola heel mooi combineren met andere producten, zoals champagne of speciaalbier. Dan heb je echt een hele mooie smaakreis, het gaat echt nooit vervelen!”

Bijzonder product

“Chocola is een bijzonder product. We doen op het festival ook een aantal proeverijen. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden om uit te leggen wat je allemaal kunt proeven. Net als bij wijn kun je de origine van de boon echt proeven. Bijzondere origines hebben bijzondere smaken. Een reep uit Brazilië smaakt anders dan een reep uit Peru of Ecuador. Een reep heeft meer een fruitachtige smaak, of juist tabak-achtig of aards.” Dat proeven doen we steeds meer, ziet ook Lubbers. “We ontdekken wat de verschillen zijn. Het is een nieuwe ontwikkeling bij consumenten, we willen steeds meer ontdekken. Je ziet dat bijvoorbeeld ook bij koffie.”

Chocola heeft een keerzijde

Maar die heerlijke reep chocola in de supermarkt heeft ook een keerzijde. Hij is niet altijd eerlijk geproduceerd. In de cacao-wereld komt nog een hoop slavernij voor. Hoe weet je dan of je reep eerlijk is? “Dat is moeilijk te zeggen. De meeste cacao wordt in een massa verkocht. Het is net als groene energie: als bijvoorbeeld 30 procent groen is, weet je niet of de energie die jij aangeleverd krijgt ook groen is. Omdat het uiteindelijk uit dezelfde kraan komt. Zo werkt het ook bij cacao. Niet de hele berg is duurzaam, een percentage ervan wel. Je weet dus niet precies welke reep eerlijk geproduceerd is.”

Maakt het uit wat je koopt?

Kortom: leuk al die slavenvrije chocolade maar het maakt toch niet uit wat je koopt? Gelukkig is het niet zo kort door de bocht. “Onze definitie is dan ook gecertificeerde chocola. Je hebt programma’s achter bepaalde chocoladerepen die hard werken aan verbetering van de werkcondities, omstandigheden en het milieu. Dat zijn de repen die je moet kopen.” Je eet dan misschien niet honderd procent slavenvrije chocola, omdat je je geld uitgeeft aan het bedrijf dat zich ervoor inzet, koop je dus wel de juiste reep.

Dit pijnpunt is ook precies waarom Lubbers het festival organiseert. “In de afgelopen week zijn alle mensen uit de keten bij elkaar gekomen. Van consument tot cacaoboer en alles daar tussenin. Denk aan banken, transportmensen, grote bedrijven, we nodigen iedereen uit. Iedereen mag meepraten om de keten te verbeteren.”

Geen chocola meer

Want stel dat we niets doen om die keten te verbeteren, hebben we dan een probleem? De chocoladeliefhebbers in elk geval wel. “De huidige keten functioneert niet goed. Boeren verdienen te weinig geld en kunnen niet rondkomen van de verbouwing van cacaobonen. Dat is een pijnlijke situatie. Op dit moment zijn boeren ook andere gewassen aan het verbouwen om rond te komen.” Maar dat ze een stuk harder moeten werken is niet het enige gevolg. Ook wij kunnen de fout in de keten flink gaan voelen. “Op termijn wordt er dan niet genoeg cacao geproduceerd. Dat willen we voor zijn. Boeren moeten kunnen leven van de cacaoproductie.”


Views

20

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Fitzroviabroodjes

Recept: Fitzroviabroodjes

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Wij zijn grote fans van de Chelsea bun. Deze gevulde deegspiraal met krenten en boter is een echte Britse klassieker, ver over de grenzen van de wijk heen waar hij vandaan komt. Dit is ons bescheiden eerbetoon aan de Chelsea bun en aan de wijk in Londen waar wij met zoveel plezier wonen. We dromen wel eens hoe over 300 jaar ons Fitzroviabroodje net zo beroemd is als de Chelsea bun, aangezien deze broodjes net zo lekker zijn. Als je mahlebzaad kunt krijgen, maak je dan op voor een ware exotische smaaksensatie – mahleb past heel goed bij de pistachenoten en kersen (gebruik anders kaneel, dan zijn de broodjes nog steeds heerlijk).

  • 1 portie basisdeeg voor broodjes 

Voor de vulling

  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels gemalen mahlebzaad
  • Merg uit 1/2 vanillestokje (of 1 eetlepel vanillesuiker)
  • 50 gram zachte boter
  • 80 gram gedroogde zure kersen
  • 60 gram gehakte pistachenoten, plus 1 eetlepel ter garnering
  • 1 biologisch ei, losgeklopt met een mespunt zout
  • 1 portie suikersiroop

Meng de suiker goed met het gemalen mahlebzaad en vanillemerg. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een zeer licht met bloem bestoven werkvlak met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 20 cm. Keer het deeg eventueel één of twee keer om voor een egale en gladde laag, maar probeer zo weinig mogelijk bloem te gebruiken zodat het deeg niet te droog wordt. Leg de rechthoek in de lengte voor je neer en smeer in met een dunne laag boter. Bestrooi tot aan de randen met de kruidensuiker, strooi de kersen en pistachenoten erover, zo gelijkmatig mogelijk, zodat je bij elke hap van alles wat proeft. Begin van je af vanaf de lange kant het deeg op te rollen, goed strak en zonder het deeg uit te trekken, totdat je uiteindelijk een worst van ongeveer 30 cm lengte hebt. Mocht hij iets langer worden, duw hem dan wat naar binnen; wordt hij wat korter, rol hem dan met je handen iets uit tot 30 cm. Snijd in zes, zeven of acht middelgrote plakken, afhankelijk van hoeveel broodjes je wilt bakken.

Bekleed een bakvorm met een stuk bakpapier, laat dat ook over de zijkanten hangen, en leg de spiralen er plat in. Ik gebruik een lange smalle vorm (12 x 35 cm), maar elke vorm die groot genoeg is om de broodjes er met een beetje tussenruimte in te leggen is prima; ze hebben nog wat ruimte nodig om te rijzen. Wil je de broodjes later bakken, dan kun je ze nu invriezen; zet ze anders op een warme plek om te rijzen. Verwarm na 15-20 minuten de oven voor op 220 °C/200 °C heteluchtoven/ gas stand 7. Laat de broodjes rijzen tot het lijkt of ze op knappen staan (nog eens zo’n 20 minuten). Het deeg moet de tussenruimte hebben opgevuld en er glanzend en strak uitzien. Bestrijk met het ei en bestrooi met de resterende pistachenootjes.

Bak de broodjes 10 minuten in het midden van de oven, doe dan voorzichtig de deur open, draai de vorm een halve slag en verlaag de temperatuur naar 200 °C/180 °C heteluchtoven/gas stand 6. Bak nog 8 minuten, haal uit de oven en schenk de suikersiroop over de broodjes. Laat ze even afkoelen alvorens ze te verorberen. Voor 6-8 broodjes Ochtendgloren.

Uit: Honey & Co - ons bakboek


Views

21

Recept: Smoothie van aardbei, grapefruit en gember

Recept: Smoothie van aardbei, grapefruit en gember

Foto van 'metronieuws'

21 FEB 2018

Je hoeft niet bezig te zijn met een detox om van deze toppers te kunnen genieten; drink er eentje als je wat moe bent (of je energie op peil wilt houden).

Voor 3 personen

Doe in een blender:

  • 350 gram aardbeien, kroontjes verwijderd
  • 1 grapefruit, geschild, pitjes verwijderd en in stukjes
  • 1 zoete appel, klokhuis verwijderd en in stukjes
  • 250 milliliter water
  • 2,5 centimeter verse gember, geschild en in stukjes

Uit: Frisse start


Views

28

Gezonder eten in kantine kan worden gestuurd

Gezonder eten in kantine kan worden gestuurd

Snacks in de bedrijfskantine Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

21 FEB 2018

Dat volkoren broodje met 30+ kaas of jezelf toch maar trakteren op die kroket? Altijd een gezonde keuze maken tijdens de lunchpauze op werk is best lastig. Maar die keuze kán worden gestuurd.

Dertig bedrijfsrestaurants werden drie maanden lang onder de loep genomen door gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze kreeg regelmatig vanuit bedrijven de vraag hoe zij hun werknemers gezonder konden laten eten.

Velema besloot tijdens haar onderzoek veertien strategieën te testen, waardoor mensen op werk voor een gezonde lunch zouden kiezen. Aan de helft van de dertig kantines veranderde ze niets, in de andere helft werden deze strategieën toegepast.

Een hoop van die strategieën hadden wel degelijk effect op een gezondere keuze, waaronder het neerleggen van fruit bij de kassa en het maken van combideals met gezonde producten. De ongezonde alternatieven zoals broodjes kroket, werden niet weggehaald uit de kantine, maar werden wel duurder gemaakt.

Minder kroketten

Bovendien lagen er minder kroketten in de kantine en bijvoorbeeld meer 30+ kaas. „Ik verwachtte dat de resultaten na twee weken zouden kelderen, maar de hogere consumptie van magere kaas bleef twaalf weken lang constant”, aldus de onderzoekster tegen het AD.

Ook het plaatsen van gezonde keuzes op ooghoogtes en de inrichting van de kantine speelt een rol. Vind je die gezonde keuzes aan het begin van de route, dan kies je daar toch eerder voor.

De onderzoekers denken dat kleine veranderingen in de bedrijfskantine kunnen bijdragen aan een gezondere eetstijl van werknemers. Daarom hebben zij voor cateraars een handleiding opgesteld.


Views

32

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Banketbakker van Vegter's Rolletjes is failliet

Banketbakker van Vegter's Rolletjes is failliet

Enzo Knol met een Vegter's Rolletje. / YouTube.

Foto van 'Amarins de Boer'

20 FEB 2018

De enige banketbakker van de Vegter's Rolletjes en Vegter's knijpertjes (ook wel kniepertjes) is failliet. De opgerolde wafels, die in het noorden en oosten van het land beter bekend staan als de nieuwjaarsrolletjes, werden gemaakt door banketfabriek Jac. Vegter in Hoogezand.

Omdat de omzet uit de wafelverkoop terugliep, verkocht Vegter de afgelopen jaren ook andere soorten koeken. „Daarop is de winstmarge heel klein door grote internationale concurrentie. Als je dan een Duitse afnemer kwijtraakt, heb je een probleem", aldus curator Pieter Lettinga tegen RTV Noord. 

Goede hoop

Bij de bakkerfabriek werken 24 vaste medewerkers en 15 uitzendkrachten. Voor het faillissement was er al belangstelling voor een overname van het bedrijf. „Die belangstelling is er nog steeds", zegt de curator. „Dus ik houd goede hoop."

Ook directeur Gerrit Vegter wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat aan het eind van het jaar alles weer op rolletjes loopt. „Het is mijn eer te na dat er aan het einde van het jaar geen Nieuwsjaarsrolletjes van Vegter in de winkel liggen", zegt hij tegen RTV Noord.

Enzo

Vorig jaar december maakte YouTuber Enzo Knol nog een vlog over de Vegter's Rolletjes. Benieuwd wat hij ervan vindt? Check dan even zijn vlog vanaf 8:35.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Bestel vanaf nu je pizza aan de gate op Schiphol

Bestel vanaf nu je pizza aan de gate op Schiphol

Het eten wordt lopend of per step gebracht. Foto: Schiphol.

Foto van 'Amarins de Boer'

20 FEB 2018

Een pizzaatje of sushi bestellen en binnen een kwartier laten bezorgen aan de gate, het kan vanaf nu op Schiphol. Het draait nu nog om een pilot, die bij succes wordt uitgebreid.

De luchthaven slaat hiervoor de handen ineen met cateraar HMSHost en maaltijdbezorger Deliveroo. De pilot is dinsdag gestart voor passagiers op de E-pier, die vooral wordt gebruikt voor vluchten buiten Europa. In maart komt daar de D-pier bij.

Bestellen via de app of site

Gerechten kunnen besteld worden met de app of via de website van Deliveroo. De maaltijden worden bereid door de restaurants achter de douane zoals The Grill en The Oven en de Streed Food Market die onder cateraar HMSHost International vallen.

Er wordt 2,50 euro voor de bezorging gerekend, maar dan heb je je bestelling wel binnen een kwartier. Handig als je lange rijen wilt vermijden.

Bestel vanaf nu je pizza aan de gate op Schiphol

Het eten heb je binnen een kwartier. Foto: Schiphol.

De service is dagelijks tussen 07.00 en 20.30 uur beschikbaar. De proef loopt in eerste instantie tot en met eind maart, daarna volgt een evaluatie. Schiphol is de eerste luchthaven in Europa die experimenteert met bezorging bij de passagier.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+